Особености на британското гостоприемство

Лондон обсъжда негативна рекламна кампания, за да отблъсне потенциалните имигранти от България и Румъния

Правителството се поддаде на натиска на синдикати, евроскептици и популисти, настояващи да не бъдат допускани българи и румънци до трудовия пазар
Правителството се поддаде на натиска на синдикати, евроскептици и популисти, настояващи да не бъдат допускани българи и румънци до трудовия пазар    ©  Reuters
Правителството се поддаде на натиска на синдикати, евроскептици и популисти, настояващи да не бъдат допускани българи и румънци до трудовия пазар
Правителството се поддаде на натиска на синдикати, евроскептици и популисти, настояващи да не бъдат допускани българи и румънци до трудовия пазар    ©  Reuters

"Ако обичате, не идвайте във Великобритания - тук вали, работа се намира трудно и е ниско платена." Кампания с тези основни послания замислят управляващите в страната, за да намалят имиграцията догодина, когато ще отпаднат ограниченията за граждани на Румъния и България да работят и живеят на Острова, съобщи британският вестник Guardian.

Според британски министър, цитиран от вестника, негативната рекламна кампания трябва "да коригира впечатлението, че улиците тук са павирани със злато". Източник от "Даунинг стрийт" заявил вчера: "Вярно е, че се обмислят различни варианти, но сега няма да коментираме конкретните неща, които се споменават. Това е процес, който е в ход, и предстои да направим предложения, когато му дойде времето." Според същия източник правителството не смята, че промяната в правилата задължително ще доведе до голям наплив на хора, още повече че румънците имат тесни връзки с Германия и Италия, а не с Великобритания.

Преброяване на имигрантите

Британското вътрешно министерство не е оповестило официална прогноза колко от близо 29-те милиона румънски и български граждани биха се възползвали от отпадането на ограниченията на британския трудов пазар. Според организации като MigrationWatch през идните пет години от двете държави ще дойдат 250 000 души. Депутатът консерватор Филип Холобоун твърди, че за две години общността на българите и румънците ще достигне 425 000 души. Но експерти поставят под съмнение подобни прогнози, тъй като те се основават на броя на поляците и чехите, които дойдоха във Великобритания през 2004 г., посочва Guardian. Тогава едва три от 25 държави отвориха трудовия си пазар, докато сега това ще направят всички общо 8 страни от ЕС, включително големи и привлекателни за търсещите работа икономики като Германия, Франция и Румъния.

Не се споменава как по-точно би могла да изглежда една такава реклама и дали тя ще се основава на стратегията Великобритания да е представена възможно най-ужасно, за да разубеди потенциалните имигранти и да ги накара да проумеят предимствата на своите собствени страни - дали това са Карпатите в Румъния или черноморските курорти в България. Редица правителства по света харчат милиони, за да наемат британски консултантски компании, които да чистят имиджа им. Би било странна ирония, ако Лондон реши да влошава имиджа си, вероятно като подчертае наводненията на жилища през зимата или "касапницата" в спешните отделения на болниците в събота вечер. 

Недосегаемият трудов пазар

Окуражени от обещанието на Дейвид Камерън за референдум за еврочленството, нарастващ брой тори смятат, че Великобритания не бива да отваря трудовия си пазар дори и това да създаде напрежение с Европейската комисия. Идеята, макар и съвсем не сигурна, попада в противоречие с факта, че Великобритания похарчи милиарди лири за олимпийските игри, до известна степен за да подобри репутацията на страната. Освен това като време съвпада с публикуването на пътеводител за чужденци, потенциални британски граждани, който започва с думите: "Великобритания е фантастично място за живот", отбелязва Guardian.

Според Кийт Ваз, председател на парламентарната комисия по вътрешни работи, идеята граничи с фарс. Той припомни, че подобни тактики са били използвани в миналото и са се оказали непродуктивни. "Няколко пъти поисках от вътрешния министър да даде информация за това колко българи и румънци ще дойдат в страната през 2014 г., но тя не го направи. Няколко поредни правителства не успяха да осигурят точни данни", отбеляза той. "От една страна, вътрешното министерство не ги иска, но, от друга страна, министърът по европейските въпроси казва, че има свобода на движение. Всъщност правителството рискува да окуражи още повече хора да дойдат. Министрите ще направят по-добре, ако работят с българските и румънските си колеги, за да работят над причините защо мигрантите искат да дойдат тук", подчертава Ваз.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


35 коментара
 • 1
  misho73 avatar :-|
  misho73

  Ако се заслушате какво точно казва Фараж, ще откриете че той говори за един друг проблем - затруднения достъпа до общински жилища и помощи. И трябва да се запитаме две неща:
  1. Защо толкова британци имат нужда от общинско жилище?
  2. Защо помощите се получават толкова лесно.

  Добрия стар комунизъм :-)

 • 2
  trezven avatar :-|
  Трезвен

  Докато ние нямаме гръбнак и топки, ще продължават да ни мачкат. Мълчаха нашите като пукали за издевателствата над студентите, сега англичаните качват мизата. Не беше далеч и оня миг в който им пратихме онзи пиян изрод- Майкъл Шийлдс, който осакати човек и те го оневиниха- никой тука не гъкна.

  Ще направят нещо сега и за трудовия пазар- нашите студенти там директно конкурират средната им класа, а това за тях е без прецедент.

 • 3
  pen4o avatar :-|
  Daniel Ivanov

  Лесно им е на британците да са изолационистки настроени сега, след като има-няма 350 години са разграбвали богатствата на света в името на краля или кралицата.
  Чудно ми е само дали гордите потомци на Уелингтън ще имат желание да перат, чистят и сменят памперсите на възрастни хора или да клечат по лехите с ягоди за 6 лири на час. Други занаяти, в които ще се освободят места за чистокръвни албионци са почистването на улици, миенето на чинии и чистенето на кенефи.

 • 4
  daskal1 avatar :-|
  daskal1

  Не много добре замаскирана политика против многодетните семейства от етничните имигрантски малцинства. Подобни изказвания се появиха неотдавна в британската преса и против многодетните мюсюлмански семейства, където в традиционните многоженски семейства жените (освен първата) се водят самотни майки и, ползвайки системата за социални помощи, неграмотните бащи на 10-15 деца живеят не лошо от съвкупните приходи. Народът в криза само търси кого да обвини и това са лесните жертви. Неприятни исторически спомени.

 • 5
  harizanka avatar :-|
  Sevdelina Boikova

  И къде ще я водят тази кампания? Ще си купят рекламно време из бг медиите и ще ни облъчват на български език, ще командироват няколко тори да ни раздават брошури по улиците, ще купуват печатна реклама по вестниците ни?
  Нима българите в този дигитален век не черпят информация от медиите и не знааят какъв е живота в действителност там. Окрещяха света, че ще правят анти-реклама на страната си, т.е. всички знаем, че се готви такава мероприятие....Ума не ми го побира, те да не би да си мислят че ние нямаме достъп до информация, че сме пещерняци, че пълзим из дупки и землянки.
  Що за идиотщина да правиш анти-реклама на страната си, на собствената си страна, анти-реклама?Камерън става за смях на половин Европа с демагогията си.
  Мислех си, че политическата кретения и ниското качество в тази каста е присъщо за нашите ширини, но съм се лъгала.Бритите със своя нихилизъм, цинизъм и откровена дебилщина ме карат да си мисля, че има и по - зле от нас.
  А Външно спи ли, спи, обидите са за всички българи, включително и тях.

 • 6
  bigman_1 avatar :-|
  BiGman1

  Който е искал и досегашните правила не са го спрели.Има си вратички и начини как да се провреш в прехваления ви Албион.И от догодина ако отиде някой то ще бъде квалифициран работник, учен или студент,ромите отдавна са там.Въпроса е друг,защо толерирате арабелите а нас не искате,това ми намирисва на расизъм. А после ревете,че се строели джамии и имало улични насилия.АЗ КАЗВАМ,ХАК ДА ВИ Е, ще минем и без вас.

 • 7
  slonsco avatar :-|
  slonsco

  [quote#6:"Friend"].Въпроса е друг,защо толерирате арабелите а нас не искате,това ми намирисва на расизъм[/quote]
  Не е расизъм,а политкоретнокст.Ние и румънците като граждани на демократични и развити държави членки на ЕС не може по дифиниция да сме обект на расизъм.И нищо чудно кампанията да се провежда в Африка и Азия на арабски,суахили,пущу и други разпостранени в България и Румъния езици.

 • 8
  mapto avatar :-|
  mapto

  [quote#7:"slonsco"]Ние и румънците като граждани на демократични и развити държави[/quote]

  Откъде ги намирате такива вицове? Само за пример: http://www.capital.bg/1992411 Ако бяхме граждани и демократи, днес на жълтите павета да се е образувал палатков лагер с алтернативно народно събрание, като на пл. Синтагма в Атина.

 • 9
  bbs avatar :-|
  Lord

  Те гърците в последно време освен да протестират друго май не могат. Затова са и на такъв хал...

 • 10
  dekster avatar :-|
  КЛЮЧАРЪ

  Темата показва пълната политическа пародия и от двете страни - британска и българска. Едните, защото дори не се и замислят колко безработни гърци и испанци влизат и ще влязат в УК, а другите, защото мълчат като бити задници и не сезират европейския съд за правата на човека за очевадна дискриминация и очерняне.

  Явно за Бабуин и компания е едно да се надуваш на македонците, друго - на британците.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход