Без пилот и без посока

ООН започва разследване срещу противоречивата програма на САЩ за атаки с дрони

Разузнавателен безпилотен самолет RQ-4 Global hawk. Дроните могат да са с различни размери
Разузнавателен безпилотен самолет RQ-4 Global hawk. Дроните могат да са с различни размери    ©  Reuters
Разузнавателен безпилотен самолет RQ-4 Global hawk. Дроните могат да са с различни размери
Разузнавателен безпилотен самолет RQ-4 Global hawk. Дроните могат да са с различни размери    ©  Reuters

Когато в рамките на едно изречение присъстват думите "специален докладчик" и "човешки права", се очаква в следващото да става дума за потъпкването на религиозните свободи в Китай, за арестите на журналисти в Беларус или за някоя поредна "смущаваща" ситуация в Иран, Судан или Източен Тимор. Но когато в полезрението на Съвета за правата на човека на ООН попадне не някоя от обичайните заподозрени страни, а САЩ, това няма как да остане незабелязано.

Миналата седмица британският адвокат Бен Емерсън бе натоварен с провеждането на щателно разследване на 25 случая на атаки с безпилотни самолети в Пакистан, Йемен, Сомалия, Афганистан и Палестина. Целта е да се "да се прегледат доказателствата, че в някои случаи на удари с безпилотни самолети или други форми на точкови атаки са били причинени непропорционално високи жертви сред цивилното население". Тъй като е известно, че цивилни жертви действително има (виж графиката), започналото разследване бързо придоби вид на обвинителен акт, и то най-вече срещу действията на САЩ в Пакистан, Йемен и Сомалия, където Вашингтон от години провежда "тайни" бомбардировки с дрони.

Макар да са толкова "тайни", че всички знаят за тях, Белият дом никога не е признавал официално за съществуването им. Отсъстват каквито и да било разписани правила как се определят целите или как се подбира моментът за нанасяне на удар. Няма публични отчети за броя проведени атаки или убитите при тях. Дори финансирането на програмите е секретно. В текст за сп. Foreign Policy Роза Брукс от Georgetown University описва ситуацията така: "Неизвестен брой безименни хора биват екзекутирани от САЩ по неизяснени причини при непризнати атаки с дрони, без никакви гаранции срещу произвол (или просто грешка) освен добрата воля на отделни представители на изпълнителната власт."

Дейността на комисията "Емерсън" и представянето на доклада й пред Генералната асамблея на ООН през октомври ще предизвикат сериозен интерес. Още преди да се знае какви ще са резултатите от това, намесата на ООН напомни на света, че всъщност войната с тероризма все още си продължава. И около начина на провеждането й продължава да има множество съмнения.

Смъртоносни и примамващи

През последните години безпилотните самолети се превърнаха в един от новите символи на американската военна мощ. Те качествено променят начина на водене на война – дават възможност за постоянно наблюдение над бойното поле или на отделна цел и същевременно могат да извършват относително прецизни удари практически навсякъде и по всяко време. И всичко това се случва без непосредствена опасност за живота на американските войници, участващи в операцията, и при това на ниска цена. Дроните са едновременно ефективни и лесно заменяеми. Затова и вероятно бързо се оказаха основни актьори при операциите срещу ислямистката заплаха в различни краища на света. 

Все пак липсата на непосредствени рискове не означава, че пред използването на дрони няма никакви ограничения. Защото независимо дали се извършват от безпилотни или обикновени самолети, американските бомбардировки на територията на суверенни държави, при които загиват и цивилни граждани, няма как да не се превърнат във фактор във вътрешната политика на съответната страна.

В това отношение показателен е примерът с Пакистан. Страната от години е известна с масовите протести срещу САЩ и ритуалните изгаряния на американски знамена. А дроните със сигурност не спомагат за добрия имидж на Вашингтон. Според международно проучване на обществените нагласи на Pew Research Center, проведено през пролетта на 2012 г., 74% от пакистанците твърдо не одобряват ударите с безпилотни самолети на тяхна територия. Когато има толкова голям обществен консенсус по даден въпрос, това неминуемо се превръща в ключова тема в политическите дебати.

"Имайте предвид, че всъщност голяма част от военните в Исламабад, както и редица представители на управляващата партия имат по-скоро позитивно мнение за американските удари", казва пред "Капитал" Хюсеин Надим от Националния университет за наука и технологии в пакистанската столица. "Вследствие на бомбардировките способностите на ислямистите да провеждат широкомащабни офанзиви срещу пакистанската армия бяха значително ограничени. Това не означава, че общият им брой е намалял, но някои от по-опитните им командири бяха елиминирани. В същото време обаче управляващите се чувстват притиснати от общественото мнение, според което зад пасивността им пред американското поведение се крие политическа слабост. Именно с това може да се обясни решението на Исламабад да се обърне по въпроса за цивилните жертви на дроните към ООН, което доведе и до започването на разследването на Емерсън", обяснява Хюсеин Надим. Така активното военно присъствие на САЩ в Пакистан малко или много подрива легитимността на местното правителство и същевременно засилва антиамериканските настроения сред населението. Което не помага нито за дългосрочната стабилност на региона, нито на интересите на САЩ, и повдига въпроса всъщност има ли дългосрочна стратегия зад ударите с безпилотни самолети.

Seek and destroy "Поне на думи стратегията на Вашингтон в т.нар. война срещу тероризма през последните години се изчерпва с издирване и елиминиране на лидери на "Ал Каида" и други подобни международни екстремистки мрежи, които могат да застрашат американската национална сигурност", казва пред "Капитал" Нурийн Шах от Колумбийския университет в Ню Йорк. Но според нея съвсем не е ясно колко от убитите екстремисти при ударите с безпилотни самолети в Пакистан или Йемен наистина са представлявали заплаха за Америка, защото голямата част от тях просто са отговаряли на описанието "въоръжени брадати мъже". Те може и да са били проблем за сигурността на местно ниво, но е спорно доколко е била наложителна пряката намеса на Вашингтон.

"Проблемът е, че в основата на политиката на САЩ заляга разбирането за ислямистите като за малко или много хомогенна група. Един вид глобално движение, захранвано от силна и по същество ирационална омраза към Запада и западните ценности, обяснява Нурийн Шах. Всъщност под етикета екстремисти влизат множество отделни течения, голямата част от които имат съвсем локални цели – смяна на управлението в дадена страна или установяване на някаква регионална автономия. Съвсем не е задължително те да се явяват съюзници помежду си. Но когато влязат в черния списък на Вашингтон и около тях започнат да летят безпилотни самолети и да падат бомби, те се оказват в един лагер, което неминуемо води и до засилване на контактите и координацията им с по-големите международни терористични мрежи. И така американската политика всъщност по-скоро консолидира ислямистите, отколкото да ги отслабва." Когато към това се добави и рискът за цивилни жертви, противоречията около новото предпочитано оръжие на САЩ стават твърде много.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


24 коментара
 • 1
  unreal_game avatar :-|
  Салмонела

  Докато не хванат убиеца (самолета) и не засекат местоположението му (Мястото, от което излита под чия юрисдикция е), няма доказателства, че е американски (руски, талибански, български)...

  А кой е луд да си признае"

  И когато се установи чий е самолетът, ще се окаже, че е техническа грешка попадението му и някой инженер ще го отнесе...

  А големите батковци ще продължават да си играят на война.

 • 2
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  Това вече сме го гледали, самолетен тероризъм с Юнкерс 87, ЩУКА, гонеше бежанците по пътищата на Франция, Русия, Полша.... не помогна на обгазеният ефрейтор да "избегне" циавида и куршума..... как ли го е направил с треперещи ръце....

 • 3
  bajtan avatar :-|
  dark'star

  Войните на дроните започнаха ... Честито!

 • 5
  slonsco avatar :-|
  slonsco

  Безпилотния самолет елиминира един от основните фактори за грешки-страха,както и една от причините за военна операцея-спасяване на екипаж от вражеска територия.Дрона може да си позволи повече рискове,както и да се намира по-дълго над целта,на по ниска височина и да лети по-бавно и да я идентифицира по-точно,както и да я порази по-избирателно.Пилот на самолет,ако нещо му заприлича на ПЗРК ще стреля веднага,докато оператор но дрон ще следва процедурите.Въоръжени брадати мъже,дори и да не са лидери са напълно правомерна цел,полезно е за целите на войната с тероризма и демотивира брадатите мъже да се присъединяват към въоръжени групи.И този"проблем на местно ниво" е много сериозен.Точно такива въоръжени брадати мъже се опитаха да убият и раниха тежко пакистанско момиче,което отстояваше прравото си да ходи на училище.Нямаше да е лошо някой дрон да ги беше пратил при девиците,преди да успеят да направят това.

 • 6
  gospodin avatar :-|
  Г-н D

  Ще опитам да преброя някои нарушения, които ми се набиват в очите, докато четях статията:
  - нерегламентирана военна операция на чужда територия;
  - нерегламентирано използване на оръжие на чужда територия;
  - нерегламентирано използване на оръжие срещу чужди граждани;
  - нерегламентирано използване на оръжие срещу цивилни граждани;
  - нерегламентирано умъртвяване на невинни граждани.
  Този списък може да се продължи още.
  Но може да се обобщи и само с една абревиатура: САЩ.

 • 7
  marin avatar :-|
  Марин

  До коментар [#6] от "Г-н D.":
  В статията е написано, че пакистанското правителство е наясно и е съгласно с използването им. Проблемът по-скоро е вътрешно политически - искат да се покажат независими от САЩ.

 • 8
  dreamboxer avatar :-P
  hypercube

  Малко ми напомня един филм от 90-те.

  Дроновете атакуват, следва Скайнет и Терминатора .....

  Търси се : Джон Конър

 • 9
  lonely_ninja avatar :-|
  Georgi Velev

  До коментар [#6] от "Г-н D.":

  най-тъпото е, че точно па тия критикуват Русия и Китай за нарушени човешки права.

 • 10
  gospodin avatar :-|
  Г-н D

  До коментар [#7] от "Марин":

  Формално може и да сте прав за Пакистан, макар да е странно правителство да дава разрешение на друга държава да избива гражданите му без съд и присъда.
  А как ще оправдаете войната в Ирак, нападенията в Афганистан, Либия?


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход