Минус една калория евроскептицизъм

Победата на Милош Земан ще промени отчасти тона между Прага и Брюксел след десетилетието на Клаус

Минус една калория евроскептицизъм

Идването на новия президент Милош Земан и краят на ерата "Клаус" не означават автоматично ново начало в отношенията между Чехия и ЕС

Марина Станева
6036 прочитания

Победата на Милош Земан ще промени отчасти тона между Прага и Брюксел след десетилетието на Клаус

© reuters


Новият чешки президент Милош Земан просто няма как да не е по-проевропейски настроен от Вацлав Клаус. Най-малкото защото предшественикът му, който обичаше да сравнява ЕС със СССР и предупреждаваше, че "чешката идентичност ще се разтвори в ЕС като бучка захар в чаша кафе", постави стандарт по евроскептицизъм, който трудно може да бъде достигнат. За разлика от него Земан смята, че "нашата нация няма да изчезне в ЕС". Той декларира, че "подкрепя по-нататъшни стъпки към интеграция" и дори вярва, че Чехия трябва да приеме еврото, макар и някъде в "далечното бъдеще".

Това обяснява защо краят на ерата "Клаус" (той трябва да напусне президентския дворец на 7 март) и избирането на неговия наследник предизвика оживление в Брюксел и в европейските медии, много от които побързаха да обявят, че със стария президент ще си отиде и чешкият евроскептицизъм. Но дори да има шанс новият държавен глава да се съгласи да постави синьото знаме на ЕС пред президентския дворец "Храдчани" в Прага (нещо, което Клаус твърдо отказваше да направи), промяната може да се окаже до голяма степен символична. Реториката вероятно ще се смекчи и следващият чешки президент може би няма да кара депутатите да напускат в знак на протест, когато изнася речи пред Европейския парламент (както направи Клаус през 2009 г.), но репутацията на Прага като втората най-евроскептична столица в ЕС след Лондон едва ли ще се промени само с оттеглянето на един човек.

Политикът, който се завърна

Страстен пушач. Неприкрит любител на наденичките и алкохолните напитки по всяко време на деня. Близък до народа, с цветист език и безпардонен, дори груб стил. Това са най-честите определения за новия държавен глава на Чехия Милош Земан, който спечели първите преки президентски избори в страната в края на януари.

Земан, който е бивш комунист, преквалифицирал се в социалдемократ, и е бил премиер в периода 1998-2002 г., се изправи срещу изненадващо достигналия балотажа настоящ външен министър Карел Шварценберг - аристократ и лидер на една от партиите в управляващата дясноцентристка коалиция. Новият държавен глава спечели 55% от гласовете основно заради симпатиите на по-бедните, по-възрастните и на хората от селските райони, засегнати най-силно от икономическата криза в страната. Голяма част от последните десет години той прекарва в политическа изолация в къщата си в провинцията. Сега обаче триумфално се завръща и според анализаторите дължи президентското кресло на критиките си към правителствената политика на икономии.

Да поговорим по-спокойно

Победата на Земан, който се самоопределя като еврофедералист и като премиер играе роля в преговорите за влизането на Чехия в ЕС през 2004 г., ще промени тона между Прага и Брюксел след десетилетието на Клаус. Но има вероятност очакванията към Земан да се окажат прекалено големи. Макар да е първият пряко избран президент, по конституция функциите му са по-скоро церемониални. Дори да има възможност да задава посоката на дебата, голямата дума в определянето на чешката политика към ЕС има правителството на премиера Петр Нечас. Точно то, а не президентът Клаус, взе решението да остави Чехия в компанията на Великобритания извън фискалния пакт на ЕС. Освен това Гражданската демократическа партия на Нечас е в една и съща група в Европейския парламент с британските консерватори и отношението им към ЕС е доста сходно.

"С избирането на Земан начинът на говорене за ЕС ще се промени. Той ще представи Брюксел като нещо, което е от жизненоважен интерес за страната. Така този агресивен тон от президентския дворец ще изчезне, което може да повлияе и на отношението на кабинета", казва пред "Капитал" Томаш Линднер, журналист от чешкото списание "Респект". Той обаче посочва, че само може да гадае колко време ще отнеме да се промени общественото мнение.

А то е обилно напоявано с дози евроскептицизъм през последните години. Досегашният президент Клаус, който според конституцията няма право да се кандидатира за трети мандат, си спечели репутацията на колоритна, но противоречива личност заради критиките към ЕС и фокусирането върху националния суверенитет. Немалко чехи му отдават заслуженото заради макроикономическата стабилност, шоковата приватизация и либерализацията на цените и на търговията, докато е финансов министър и по-късно премиер през 90-те години на миналия век, както и заради твърдата му съпротива Чехия да приеме еврото.

Но слизането му от власт със сигурност се посреща с облекчение от мнозина европейски лидери, тъй като дълбокото му подозрение към ЕС превърна Чехия в една от най-капризните членки на клуба, редом с Великобритания. Когато пък през 2003 г. чехите гласуваха на референдум за присъединяване към ЕС, той не препоръча те да гласуват с "да". Шест години по-късно Клаус месеци наред държа на нокти Брюксел заради нежеланието си да ратифицира Лисабонския договор, с което си спечели прякора "Маргарет Тачър от Централна Европа". В крайна сметка подписа документа, но чак след като чешкият Конституционен съд му разпореди да го направи.

Въпросът е дали сега това ще се промени. "Страната няма да стане отново ентусиазирана към ЕС за една нощ", прогнозира пред "Капитал" проф. Петр Друлак, директор на Института по международни отношения в Прага.

И докато някои анализатори приветстват избора на проевропейския Земан, то други са далеч по-умерени. "Проблемът е, че Земан знае малко за това какво се случва в момента в ЕС и няма много опитни сътрудници, които да го посъветват. Той не познава основни политици от европейските столици и в действителност също е до известна степен евроскептик", казва пред "Капитал" Вит Достал от чешката Асоциация за международни отношения (АМО). Според него по време на кампанията си новият президент е критикувал много европейски регулации. Освен това смята, че отговорността за решаването на някои проблеми трябва да се прехвърли обратно на национално ниво, и определя брюкселските бюрократи като безполезни за обикновените граждани.

Томаш Карасек от АМО също посочва, че в сравнение с Клаус новият президент е далеч по-проевропейски настроен, но не вижда в него достатъчна ангажираност към важни теми като например еврозоната. "Освен това Земан и Клаус разчитат на гласовете на чешките националисти, за които ЕС не е нещо чак толкова позитивно", допълва Карасек пред "Капитал".

Същевременно предшественикът му на президентския пост ще продължава да участва активно в публичния дебат чрез създадения от него институт "Вацлав Клаус", така че дневният ред в Чехия ще продължава до голяма степен да бъде повлиян от евроскептиците, посочва пред "Капитал" Радко Хоковски от чешкия тинк-танк "Европейски ценности".

В Прага нищо ново

Земан ще бъде третият държавен глава на Чехия от обявяването на независимостта ѝ през 1993 г. Оттогава начело на държавата е бил Клаус, а преди него - починалият през 2011 г. дисидент Вацлав Хавел. И двамата бяха избрани от парламента с процедура, която бе критикувана, че е непрозрачна и включва задкулисни игри и сделки между партиите. Това бе и причината за законодателни промени през 2012 г., в резултат на което за пръв път настоящите избори се проведоха чрез пряко гласоподаване.

Най-честите критики към новизбрания президент са, че преди 1989 г. е бил член на комунистическата партия, откъдето е бил изключен, и че поддържа близки контакти с бизнесмени, свързани с Русия. В същото време някои от идеите му будят недоумение. "Според Земан Русия трябва да се присъедини към ЕС след 20 години. Освен това смята, че Гърция не заслужава да бъде спасявана от фалит. Затова ще бъде против нов спасителен пакет", казва журналистът Томаш Линднер. Според него новият президент не е достатъчно информиран за събитията по света, тъй като през последните години не чете чуждестранна преса и признава, че използва интернет само за тридесет минути на ден.

Очакванията са, че той ще влезе в спор с правителството на премиера Петр Нечас заради противоположните им възгледи относно икономиката. За да намалят бюджетния дефицит до изисквания от правилата на ЕС лимит от 3% от БВП, управляващите увеличиха данъците, съкратиха някои социални плащания и започнаха непопулярна пенсионна реформа на фона на повторното изпадане на страната в рецесия. Докато Земан настоява за повече държавни инвестиции и възстановяване на прогресивното данъчно облагане на доходите. Отношенията между Клаус и едва крепящото се правителство на малцинството бяха доста хладни и това едва ли ще се промени с новия президент, който веднага след избирането си призова за предсрочни парламентарни избори.

Така с новия си президент Чехия може и да стане с една идея по-малко евроскептична. Но поне засега не се очертава да стане по-стабилна политически.

Новият чешки президент Милош Земан просто няма как да не е по-проевропейски настроен от Вацлав Клаус. Най-малкото защото предшественикът му, който обичаше да сравнява ЕС със СССР и предупреждаваше, че "чешката идентичност ще се разтвори в ЕС като бучка захар в чаша кафе", постави стандарт по евроскептицизъм, който трудно може да бъде достигнат. За разлика от него Земан смята, че "нашата нация няма да изчезне в ЕС". Той декларира, че "подкрепя по-нататъшни стъпки към интеграция" и дори вярва, че Чехия трябва да приеме еврото, макар и някъде в "далечното бъдеще".

Това обяснява защо краят на ерата "Клаус" (той трябва да напусне президентския дворец на 7 март) и избирането на неговия наследник предизвика оживление в Брюксел и в европейските медии, много от които побързаха да обявят, че със стария президент ще си отиде и чешкият евроскептицизъм. Но дори да има шанс новият държавен глава да се съгласи да постави синьото знаме на ЕС пред президентския дворец "Храдчани" в Прага (нещо, което Клаус твърдо отказваше да направи), промяната може да се окаже до голяма степен символична. Реториката вероятно ще се смекчи и следващият чешки президент може би няма да кара депутатите да напускат в знак на протест, когато изнася речи пред Европейския парламент (както направи Клаус през 2009 г.), но репутацията на Прага като втората най-евроскептична столица в ЕС след Лондон едва ли ще се промени само с оттеглянето на един човек.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


17 коментара
 • 2
  gallnare avatar :-?
  Мария

  От трън, та на глог, че по-висок.

 • 3
  9812 avatar :-|
  9812

  До коментар [#2] от "Мария":Май имате предвид България.

 • 4
  gallnare avatar :-|
  Мария

  До коментар [#3] от "9812":

  Не, Чехия - от Клаус към Земан, от евроскептицизъм към популизъм.

 • 5
  kardinalat avatar :-?
  kardinalat

  До коментар [#2] от "Мария": Не съвсем. Чехия винаги е било изключение в последните 70 години. От Мюнхенският диктат през събитията от 1968 и кадифения развод 1993 година.

  Славянските 'евреи' както са известни. Малка,добре подредена страна с ясни позиции.

 • 6
  9812 avatar :-P
  9812

  До коментар [#4] от "Мария":И къде видяхте популизъм да попитам? Той още нищо не е направил и ве4е по Български тертип- етикети. Първо да встъпи в длъжност на 8.03. 2013г. пък след това ще се правят оценки.Това не е Бг. където още преди да си встъпил и ве4е прякорите и етикетите са готови, но това съ клини4ески проблеми в манталитета на Българина. • 7
  aralambi avatar :-|
  aralambi

  [quote#1:"Be_google VS ГЕРБерщината и Tиквокрацията!"]Жалко е, че ГЕРБ натресе на България екс-комунист за президент[/quote]

  Прав си, трябваше да изберем Калфин - той е върл антикомунист :)

 • 8
  gallnare avatar :-?
  Мария

  До коментар [#5] от "kardinalat":

  Следих кампанията чрез немскоезичната и испанската преса (бяха й посветили доста внимание предвид колоритните кандидати). Земан силно ми напомни Берлускони (и някои други:-;) с невъздържаните си изказвания и обещания, а и попрегледах биографията му. Не бих дала гласа си за такъв кандидат. На Шварценберг пък му погодиха номера със судетските немци. Логично селските избиратели и по-възрастните се стреснаха. Освен всичко останало, явно и там има някаква носталгия по комунизма. Това наистина ме изненада.

 • 9
  9812 avatar :-P
  9812

  До коментар [#8] от "Мария":Явно нищо не сте следила.Да се сравнява Земан със Берлускони е най-голямата тъпотия произнесена по въпроса.Нито едно невъздържано изявление не съм видял поне до ден днешен.Обещания още пове4е не може да дава понеже и на децата е ясно 4е правомощията на президента им са пове4е протоколни. На Шварценберг никой не му е правил номер. Той сам се натресе със изказване което нямаше как да бъде прието от огромната 4аст от Чехите. В биографията на Земан няма нищо обеспокояващо. Изклю4ен е от ком. партията през 1970 год. уволнен от нау4ната си работа и до 1989год. както и Б.Хавел си е търсил работа каквато намери.Носталгия по комунизма има само в твоита глава.

 • 10
  kardinalat avatar :-?
  kardinalat

  До коментар [#8] от "Мария": Данните в коментар 9 са точни. Земан може да създава притеснения със стила си на изказ,но неможе да се сравнява с Берлускони. Разликата е драстична.

  А чехите трудно биха имали носталгия към времената преди 1989. Всичко друго - ДА,но не и това. Дори и 3-то място на Компартията се дължи на ролята й в борбата с немците,а не на някаква носталгия.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход