Бойни действия във висока резолюция

Кой стои в "пилотската кабина" на безпилотните самолети

Понякога дроните следят неотлъчно определена цел повече от денонощие.
Понякога дроните следят неотлъчно определена цел повече от денонощие.    ©  Reuters
Понякога дроните следят неотлъчно определена цел повече от денонощие.
Понякога дроните следят неотлъчно определена цел повече от денонощие.    ©  Reuters

В професионалния си жаргон американските военни не употребяват думата дрон, а акронима за Unmanned Aerial Vehicle  (безпилотно летателно средство) - UAV. Различните военни сили – армията, морската пехота, флотът и Air Force, имат собствени UAV програми и дрони, съобразени с особеностите на мисията им. Така например наземните части залагат на RQ-7 Shadow, който, макар и да няма толкова супертехнологии на борда си, е много надежден. Морската пехота предпочита RQ-20A Puma AE, защото може да излита и каца на водна повърхност и уредите му работят без отклонение при рекорден студ и жега. Военновъздушните и венноморските сили пък се състезават да придобият възможно най-високотехнологични дрони. Отделно ЦРУ има своя UAV програма, за която се знае много малко.  

Макар често да са описвани като геймъри в униформи, UAV екипите всъщност подлежат на същите строги изисквания за отлична физическа форма като останалите членове на бойни отряди. Причината е, че много от тях служат заедно с пехотата и са интегрирани активно в бойни операции, дори ако на пръв поглед изглежда, че седят в "Хъмви"-тата в края на конвоя. Действащите от военни бази в САЩ UAV части често трябва да следят неотклонно даден субект дни наред и затова също е важно да са в добра физическа форма.

Обикновено дроните се управляват от екип от двама души - UAV пилот и UAV оператор на сензорите. Пилотът отговаря за излитане и кацане, маневриране, комуникация и навигация. Заради нуждата от добро познаване на аеродинамиката доскоро се изискваше той задължително да е положил изпит за управление на истински самолет (мнозинството в Air Force продължават да са традиционни летци). С бума на дроните и подобряването на технологиите критериите за UAV пилотите, особено за управляващите по-ниския клас, постепенно започнаха да спадат. Операторът на сензорите отговаря за работата на камерите, заснемането на обектите или насочването и стрелбата на оръжията.

Изискванията за кандидатите, готови да служат в UAV програмите, са по-високи от средните (редник в армията например трябва да покаже отлични резултати на тест, съставен от математика, добър вербален изказ и инженерни познания). Понякога военните целенасочено се опитват да рекрутират младежи, активни в геймърски и хакерски форуми. Междувременно търсенето на обучени кадри е толкова голямо, че дори се обсъжда дали да не бъде въведено допълнително заплащане, за да бъдат задържани във военните сили на САЩ. Както сочи изследване на Rand Corp. операторите на сензори например получават средно около 1.5 пъти повече в цивилния свят (разбирай ЦРУ и частната отбранителна индустрия).

Колкото и да е странно, най-големият източник на стрес за управляващите UAV не е фактът, че виждат във висока резолюция взривени хора. Както съобщава изданието Air Force Times, според данните на изследващия проблематиката полковник Ернандо Дж. Ортега угризенията са повече дали е направен правилният избор, когато елиминират някого. Някои се опасяват дали не са нарушили Женевската конвенция. Друг източник на стрес е страхът да не ударят по погрешка собствените войници или да не успея по време на битка да им помогнат адекватно.

В крайна сметка от операторите на UAV се изисква да развият психологическите качества на добрите снайперисти. От една страна, да са концентрирани и отдадени, за да могат да наблюдават с часове, ако не и с дни, целта си. От друга, да успеят да се разграничат от неминуемото развиване на чувството на симпатия към някого, чийто живот следят отблизо. Иначе не биха могли да натиснат спусъка в критичния момент. 

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


11 коментара
 • 1
  georgi_colov74 avatar :-|
  georgi_colov74

  Гледах наскоро един документален филм по темата! Хубава статия, поздравления!

 • 2
  vjacho avatar :-|
  Вячеслав Атанасов

  Добра статия.Мисля си,започна ли се?Нетаняху е нетърпелив напоследък за удари срещу Иран.

 • 3
  galio avatar :-|
  galio

  е нали затова създадоха поколенията геймъри - сега си ги ползват.

  а скоро може да започнат да се правят и ПВО-самоделки.

 • 4
  trezven avatar :-|
  Трезвен

  Колко огромно усилие, пари, подготовка, концентрация, отдаденост и изисквания за да бъде заличен един човешки живот.

 • 5
  cnn avatar :-|
  cnn

  До коментар [#4] от "Трезвен":

  Дали светът щеше да е същият, ако Полша притежаваше такъв дрон и бяха думнали Хитлер и Сталин на 31.08.1939 г.?

  А иначе, не е ли по-подходящо вместо да купуваме някакви трета ръка летещи ковчези, да вземем 10-ина дрона или пък направо да финансираме екипи в Техническия университет в София да ги изработят? Струва ми се, че ще ни излезе по-евтино, ще имат по-ниски експлоатационни разходи дори при 24-часов режим на работа, ще можем да ги продаваме на трети страни и най-важното - Тиквата няма да може да ги ползва като такси, както ползва сега военните хеликоптери и самолети.

 • 6
  geoimg avatar :-?
  Geoimg

  Дали това не е най-новото, висок клас, оръжие!?

 • 7
  2.5 avatar :-P
  2.5

  " според данните на изследващия проблематиката полковник Ернандо Дж. Ортега угризенията са повече дали е направен правилният избор, когато елиминират някого. Някои се опасяват дали не са нарушили Женевската конвенция."

  ...Остава да рекрутират и "провидци и всиюко се намесътва, както в "Minority report".
  Дали зад всиюко не стои Спилбърг?!
  :-)

 • 8
  trezven avatar :-|
  Трезвен

  [quote#5:"cnn"]Дали светът щеше да е същият, ако Полша притежаваше такъв дрон и бяха думнали Хитлер и Сталин на 31.08.1939 г.?[/quote]
  Съвсем същия щеше да си е. Винаги ще има хора които смятат, че човешкия живот е вид валута чрез която могат да бъдат постигнати различни цели. Твоят коментар е пример именно за това.

 • 9
  bajtan avatar :-|
  dark'star

  [quote#5:"cnn"]или пък направо да финансираме екипи в Техническия университет в София да ги изработят?[/quote]България има традиции в роботиката и производство на дрони не е проблем - спокойно можем да бъдем световен лидер. Само че политиците си гонят комисиона от всяка сделка ... а университет комисиони не дава. Отделно основополагаща идеология е тук да НЕ се произвежда нищо, а учените да "копат картофи и да гледат овчо". Не селяните, а учените !
  Технологията на дроните отдавна не е монопол на САЩ и Израел. Иран се справя - има си свои, а и пленява чужди.

 • 10
  fellix avatar :-|
  Божикравов

  Между другото, думата "drone" се превежда като "търтей". Това е забележка към автора на статията.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход