Жътвата за цветния бизнес

В седмицата преди деня на Св. Валентин в света се продава рекордно количество цветя

Касетки с рози и други цветя се приготвят за продажба в огромния склад на FloraHolland в Алсмийр
Касетки с рози и други цветя се приготвят за продажба в огромния склад на FloraHolland в Алсмийр    ©  Reuters
Касетки с рози и други цветя се приготвят за продажба в огромния склад на FloraHolland в Алсмийр
Касетки с рози и други цветя се приготвят за продажба в огромния склад на FloraHolland в Алсмийр    ©  Reuters
88% от цветята в Европа се доставят от Холандия

 Превърнатият в глобален празник Ден на свети Валентин може и да струва скъпичко на много двойки и влюбени, но е времето за финансова жътва за бизнеса с цветя. Малцина знаят, че роза, купена от магазин в България, може да е отгледана и отрязана в Еквадор, пренесена със самолет до борсата в Холандия, където е купена на едро, транспортирана до българско летище и държана в охладена камера.

Според доклад на белгийската агенция за развитие BTC, изследващ европейския пазар на цветя, от 2010 г. само вносът на цветя за букети и на растения в саксии в страните от ЕС се изчислява съответно на 3.3 млрд. евро и 2.9 млрд. евро годишно. Холандия е най-големият износител на тези продукти, като осигурява 88% от цветята и 58% от саксийните растения на европейските си клиенти. През последните години Белгия се е наредила на второ място по експорт, което е отчасти резултат от растящите количества цветя от Африка, влизащи в съюза през белгийските летища.

Раят на цветята

В холандския град Алсмийр, на 13 километра югозападно от Амстердам, се намира най-голямата цветна борса в Европа, собственост на компанията FloraHolland. Близостта й до третото по големина летище на континента – Скипхол, улеснява максимално търговията.

Очаквано миналата седмица бе една от най-натоварените за 4000-те служители на борсата в Алсмийр. В дните преди Свети Валентин там се купуват и продават над 100 милиона рози, 100 милиона лалета, 100 милиона други цветя и още 20 милиона растения в саксии, сочат данните на официалния сайт на FloraHolland. Част от цветята са предназначени за вътрешния пазар, но по-големият дял се изнася посредством холандски търговски посредници.

14 февруари се празнува в цяла Европа, но най-много в Германия, Великобритания и Франция. Тези три страни са и най-големите купувачи на холандските цветя.

Борсата в Алсмийр предлага 20 000 различни вида цветарски продукти, а най-търсени за Свети Валентин са розите и лалетата в нюансите на червеното и розовото. На трето място са хризантемите, като от тях се продават около 23 милиона бройки. Другите, които се котират добре за празника, са гербер, лилия, фрезия, перуника (ирис), лизиантус (тинтява) и  лютиче. Последните често се използват за аранжиране на букети.

Годишният оборот на борсата в Алсмийр е 4.2 млрд. евро, а за 12 месеца там се продават 12.5 млрд. бройки цветя. Непрекъснато там вървят търгове за цветарски продукти, а сградата, в която се помещава, е четвъртата по площ бизнес сграда в света – разположена на 2.6 квадратни километра, или приблизително колкото 400 футболни игрища.

Откъде идват

Осемдесет и три процента от продаваните цветя в света се отглеждат в Холандия, Колумбия (основен доставчик за САЩ), Еквадор и Кения. Седемдесет и три процента от всички цветарски продукти се внасят от САЩ, Великобритания, Холандия, Германия и Франция според данни на Indiana Public Media.

Наблюденията на пазара на цветя показват, че от 90-те години насам производството постепенно се измества все повече от Северното полукълбо към страни с по-благоприятни климатични условия и по-ниски разходи за труд. Така през последните години се затвърдиха позициите на Кения като важен доставчик (оттам идват 11% от цветята, влизащи в Европейския съюз), а на сцената излезе и Етиопия (3% от вноса в ЕС).

Тази тенденция все по-често привлича вниманието върху проблеми като неблагоприятните ефекти върху околната среда, предизвиквани от производството и транспортирането (основно по въздуха) на цветята, и като условията, в които живеят хилядите цветарски работници от Третия свят. Затова се установяват стриктни правила и се организират редица инициативи за подобряване на живота на хората, благодарение на чийто труд изборът на цветя за Свети Валентин е толкова богат.