Изповедта на един терорист от Ларнака

Разпитите на задържания в Кипър член на "Хизбула" хвърлят светлина върху атентата в Бургас

  "Просто събирах информация за евреите... С това се занимава моята организация навсякъде по света." Това казва Хосам Талеб Яакуб пред кипърската полиция, след като е заловен да записва регистрационните номера на автобуси до летището в Ларнака на 7 юли миналата година. Неговата организация, признава самият Яакуб писмено минала седмица пред кипърски съд, е "Хизбула".

На заседанието също така са изложени подробности от разпитите му, които са особено интересни. Не само защото разказват за механизмите, по които действа "най-голямата терористична организация в света" (според бившия американски министър на националната сигурност Майкъл Чертоф), но и защото навяват смразяващи аналогии с експлозията в Бургас, отнела живота на един българин и петима израелци.

Само юноша бледен...

Хосам Талеб Яакуб признава пред полицията, че е "активен член на "Хизбула", че кодовото му име е Уаел и че от 2010 г. получава месечна заплата от организацията в размер на 600 долара. Когато е арестуван, у него е открито червено тефтерче с регистрационните номера на два автобуса, които предишния ден са извозили група израелски туристи от летището в Ларнака и информация за пристигащи от Израел полети. В началото 24-годишният ливанец с шведски паспорт настоява, че престоят му на острова е провокиран от бизнес интереси и че през цялото време се е занимавал с установяване на нови контакти. По време на последвалите кръстосани разпити изплува една съвсем различна история. Оказва се, че в продължение на повече от седмица Яакуб е изучавал маршрутите, по които туристите се превозват към курортите, проучил е хотелите, в които отсядат, и дори е анализирал приблизителното време, нужно на полицията да достигне до всеки от тях при инцидент. По време на един от разпитите рисува и карта на често посещавани от израелци заведения и магазини на острова.

По собствените му думи Яакуб става член на "Хизбула" през 2007 г. Според данните от разследването това трябва да се е случило по време на първите му бизнес пътувания до Ливан. Младият търговец (тогава едва на 19) сигурно е бил идеална цел за вербовка, тъй като притежава шведско гражданство, а същевременно професията му оправдава честите пътувания.

След като преминава военно обучение в Ливан, започват да му възлагат куриерски задачи. Пренасял е различни пакети и послания основно между Холандия, Франция, Турция и Ливан. По думите му както изпращачите, така и получателите неизменно са носели маски, а съобщенията винаги са били закодирани. В същото време той никога не е знаел какво има в пакетите, но не се е и интересувал.

"Партията ("Хизбула" – бел. ред.) е базирана на принципа на пазенето на тайна между членовете. Ние не знаем имената на своите другари", разказва Яакуб и посочва, че познава своя пряк началник единствено като Айман. В своите писмени показания, прочетени от неговия преводач по време на съдебното заседание, обвиняемият твърди, че когато Айман е искал да се свърже с него, му е изпращал съобщение "за времето". Заповедите си Яакуб обикновено е получавал лично. Преди срещите им микробус го е взимал от предварително определено място. Нужна му е била парола, за да потвърди самоличността си пред шофьора. Винаги са го слагали в задната част на буса, където няма прозорци или очите му са били завързвани, за да не може да разбере накъде се движат. Носенето на мобилен телефон е било забранено. "Никога не съм виждал лицето на Айман. Той винаги носеше маска", разказва Яакуб. "Работя за партията. Когато поискат нещо от мен, винаги го правя, без да задавам въпроси."

Един арабин търси кашерна храна

За прав път Яакуб посещава Кипър през 2009 г. Официалната причина за пътуването била, че се интересува от внос на плодов сок от острова в Ливан. Наложило се да направи няколко визити, защото имало проблеми с транспортирането на стоката. Но в писмените си показания ливанецът дава друга версия: "Те ("Хизбула" – бел. ред.) искаха в Кипър да се установи база на организацията. Не знам обаче каква беше целта."

Някъде през пролетта на 2012 г. Айман му заповядва да започне наблюдение над чартърните полети, с които лятно време израелци пристигат на почивка в Кипър. В инструкциите е изрично описано, че трябва да обърне внимание на паркинга на летището, където туристите се качват на специалните автобуси, които ги карат към хотелите им.

Тъй като от съображения за сигурност израелските авиокомпании често променят разписанията на полетите си и не ги обявяват, Яакуб е бил принуден да прекарва дълги часове в обикаляне около летището в Ларнака. През останалото време е изпълнявал дълъг списък от задачи. Рисувал е карти на зоните около хотелите, в които израелци отсядат най-често, и е правил снимки на паркингите им. "Очакваше се да отбележа ресторантите, където ядат кашер. Проверих в интернет, но не успях да намеря нищо." Затова е принуден да ходи из заведенията лично и да разпитва за менюто. Фактът, че 24-годишен брадат арабин обикаля близо седмица из острова, за да разпитва къде предлагат ритуално приготвена еврейска кухня, сам по себе си е подозрителен и относително лесно може да привлече вниманието на местните служби за сигурност. Полицията го арестува някъде по това време, като така и не става ясно нищо, освен че е дошъл сигнал от "приятелска служба". "Доказателствата, че той всъщност е извършвал разузнаване за организиране на бомбен атентат, който би бил твърде сходен със случилото се в България, изглеждат доста убедителни", казва пред в. New York Times Мат Левит от Вашнгтонския институт за близкоизточни изследвания.

Таен агент или явен провал?

След като България посочи поименно военното крило на организацията за атентата, а в Кипър има арестуван за планиране на атентат, който сочи връзка с "Хизбула", за ЕС ще бъде все по-трудно да си затваря очите. В отговора си до "Капитал" по въпроса кипърското посолство в София избегна изобщо да спомене името на организацията. Никозия, разбира се, се опитва да не вдига много шум, не на последно място защото се намира на половин час полет от Ливан и поддържа добри търговски връзки. Но български дипломат смята, че не е възможно да не се взимат предвид приликите. Ларнака и Бургас може да се окажат ключови за бъдещето на "Хизбула" в Европа.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


23 коментара
 • 1
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  Е така е батета, пиндустан внася "революция" в Сирия, поддържа ционетата и те ти арабите отговарят "несиметрично".....
  Дали Младенката чете Дневник?

 • 2
  daskal1 avatar :-|
  daskal1

  Хизбула (както и Хамас) е палестинска организация дейността на която е 90% социална и 10% военно-терористична. Приета е от местното население като израз на съпротивата с/у Израел. За съжаление методите им извън региона са далеч от правно издържани (писал съм и друг път за приходите им от контрабанда, и нелегални дейности). Много бях впечатлен от фраза на палестинския прихиатър в наградения документален филма на Дрор Морех "Тhe Gatekeepers" (интервюта с бивши директори на Шин Бет, израелската служба за сигурност) . Фразата беше "Ние спечелихме", а смисълът че палестинците смятат че печелят когато евреите страдат, независимо от съотношението на жертвите. В основни линии хората ръководили борбата срещу палестинския тероризъм призовават към връщане на окупираните територии в замяна срещу мир. Дали това е възможно и реалистично е истинският въпрос.

 • 3
  tulsa avatar :-|
  тулса

  "Показанията на Яакуб наистина навяват много прилики със ситуацията в Бургас. Има и някои неща, над които си заслужава да се помисли. Първо, ако арестът му е следствие на по-дълготрайно наблюдение, то изниква въпросът защо той е единственият арестуван. "Такава атака, каквато се предполага, че е била подготвяна в Кипър, не може да се извърши от един-единствен човек. А дори и да бе възможно, по мое мнение "Хизбула" просто не биха го възложили на човек като Хосам Яакуб", смята експертът от Националния колеж по отбрана в Стокхолм Магнус Ранстроп"

  Ндаааа...

 • 4
  selfmade avatar :-P
  selfmade

  Тоя Яакуб, всъщност е швед. Точно толкова, колкото са българи и ромските цигани в Англия. Така, че колкото България за англичаните е "циганска държава", точно толкова за българите Швеция трябва да бъде "терористична"!!!

 • 5
  kardinalat avatar :-?
  kardinalat

  Ясно е че ще има военен конфликт, въпросът е как ние ще се подготвим за последиците от него.

 • 6
  pesheff avatar :-?
  Пешката

  Става интересно слев Ердовите изказвания по адрес на ционизма от днес. Изглежда почват да се нареждат картите в големия пасианс...

 • 7
  ajsaider avatar :-P
  ajsaider

  По принцип, не са малко приказките, как навремето именно Израел и Мосад подпомагат Хизбула .. за да внесат разцепление в ООП и да намалят ролята на Арафат ...
  Успяха! .. за ООП едва ли някой и се сеща сега .. !
  А да им е честито!

 • 8
  juliano95 avatar :-?
  Julian Mall

  Ако има такава секретност при контактите между терористите, как толкова лесно нашите служби подпомогнати отвън установиха участието на четирима съпричастни към атентата.

 • 9
  rage_against avatar :-P
  Rage Against

  До коментар [#8] от "Julian Mall":

  Те умрелите терористи са словоохотливи...

 • 10
  kosta2 avatar :-(
  Коста Атанасов

  От този арест както и от логореята на Туй печелят едни разузнавания. После се спретва една ''Освободителна" операция и едни оръжейни корпорации стават по-богати, а англо-саксонската "демокрация" процъвтява. На нас е отредена ролята на идиота, който започва боя и го отнася най-много.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход