Във Вашингтон сигурно са полудели
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Във Вашингтон сигурно са полудели

Лидерът на републиканското малцинство в Сената Мич Макконъл: Спокойно, всичко е много спокойно.

Във Вашингтон сигурно са полудели

Поредната криза около автоматичните бюджетни съкращения е и сблъсък на два подхода в политиката

Ваня Ефтимова
8941 прочитания

Лидерът на републиканското малцинство в Сената Мич Макконъл: Спокойно, всичко е много спокойно.

© reuters


Във Вашингтон отдавна вече не се играе елегантен политически покер, а шумен и брутален уличен бокс. Поредната размяна на цветисти удари под кръста дойде през изминалата седмица, когато самият председател на американския Конгрес и лидер на републиканците Джон Бейнър заяви, че конгресмени и членовете на президентския екип трябва "да си вдигнат гъзовете" и да преговарят. В духа на крайните изказвания, но с малко повече вежливост, шефът на демократите в Сената Хари Рийд му отвърна, че не те си натискат по столовете "седалищните части". После за пореден път двете партии, контролиращи съответно долната камара на Конгреса – Камарата на представителите, и горната – Сената, потвърдиха, че взаимно ще си блокират предложенията.

В най-новата самосъздадена криза заради автоматичните бюджетни съкращения (виж карето) езикът може и да е вулгарен, а подходите - крайни. В действителност обаче двете партии следват сложни стратегии с много риск, комплексни ходове и дългосрочни цели. Защото въпросът кой първи ще си изпусне нервите и ще се огъне ще предначертае не само колко ще е голяма американската държавна администрация и какви ще са функциите й в следващото десетилетие. В по-краткосрочен план сблъсъкът ще реши и до каква степен президентът Барак Обама може да оказва натиск и занапред над Конгреса, за да изпълни амбициозната си програма за втория мандат. За републиканците изходът е не по-малко важен, защото намаляването на бюджетния дефицит чрез съкращения и рязко свиване на държавната администрация е тяхната фундаментална доктрина. Ако те се огънат и се съгласят на още едно вдигане на данъци, след това неизбежно ще настъпи и болезнен процес на себеосмисляне и серия от кървави вътрешнопартийни битки.

Точно заради тези кардинални последици в кризата с автоматичните бюджетни съкращения двете партии са готови да заложат на смели решения и вкарват ред нови трикове. Така неусетно битката между републиканци и демократи стана арена и за политически експеримент. А именно дали социалните мрежи и непосредственото ангажиране на избирателите в процесите във Вашингтон настина може да революционизират управлението на държавата. Изходът засега остава неясен, но пък протичането на експеримента видимо очертава добрите и не чак толкова добрите страни на директната политическа комуникация и надхвърля чисто американския контекст.  

Ако някой се чуди защо опасността от драстични съкращения в критични отрасли като отбраната и вътрешната сигурност не може да накара републиканци и демократи да преговарят сериозно, причината е, че те обитават

Различни светове

Челно се сблъскват не просто две философии за ролята на държавата, а и два различни стила на правене на политика. Докато консерваторите заплашват да блокират с мнозинството си в Камарата на представителите инициативите на Обама, той се опитва да заобиколи Конгреса и да активизира за натиск електората извън него. Когато републиканците сплотяват редиците си на Капитолийския хълм, президентът обикаля страната, пуска инфографики за последиците от предстоящите съкращения в интернет, говори по Skype с избиратели и ги окуражава да се обаждат на конгресмените си. Десните дават пресконференции, а президентският екип призовава хората да споделят в социалните мрежи как ще им се отразят съкращенията и активно гради онлайн платформа за натиск. Републиканците вярват, че са избрани, за да изпълнят политическата си програма. Демократите залагат на това, че гневът на хората отвън заради загубените държавни услуги ще принуди десните да се огънат.

Казано накратко, републиканците играят политическата игра по добре познатите й правила на блокирания, преговори и сделки по коридорите на Конгреса. А Обама изпробва възможностите за директното включване на избирателите. Консервативните вярват, че веднъж избрани, те имат време до края на мандата да изпълняват програмата си. Обама пък е убеден, че новите канали за комуникация могат да активизират избирателите и да им дадат механизми да влияят непосредствено върху взимането на решения в Конгреса. Подходът на републиканците е в руслото на класическата политика, докато Обама залага на комуникационните възможности на XXI век.

Идеята за активизиране на избирателите в политическата битка не е нова. Изследователят на социалните движения проф. Майкъл Казин от Georgetown University посочва, че откакто има масови медии, едва ли не всеки американски президент е пробвал поне веднъж да използва натиска на общественото мнение срещу Конгреса. Пред "Капитал" той коментира, че опитът за активизирането на обикновените американци по време на битките около прокарването на здравната реформа през 2009-2010 г. е бил черновата за сегашния подход. Освен това обичайна американска практика е недоволните да се обаждат директно на конгресмена си, а той да оправдава противоречащ на партийната доктрина вот с огромен брой гневни вопли от избирателния си район. Проф. Хедър Ламар от Университета на Минесота, която изследва влиянието на новите медии върху политиката, също смята, че използването на нетрадиционни канали за достигане на избирателите не е чак толкова нов трик. "Промените в политическата комуникация вървят поне от няколко десетилетия. Екипът на Обама обаче разви много фино и стратегически достигането до обикновените хора. Той намери начин да усъвършенства не само посланието си, но и изпращането му", обяснява тя пред "Капитал".   

Това, което е различно от всички предишни публични кампании, е, че социалните мрежи и новите медии могат да дадат на сегашния опит безпрецедентен отзвук. Амбицията на екипа на Обама може би дори е да

Промени политическите механизми

В досегашния модел например твърдият електорат играе диспропорционално голяма роля, защото той избира кандидатите на вътрешнопартийния вот и винаги е най-лоялен на национални избори. Затова и въпреки опасностите за американската икономика от съкращенията за лидера на републиканците Джон Бейнър гневът на дясното популистко движение "Чаеното парти" срещу евентуалнo вдигане на данъците засега изглежда по-страшен. Създаването на онлайн и офлайн платформи за натиск трябва да даде възможност на често апатичното мнозинство да се включи активно в политическите дебати. Сегашният опит за активизиране със сигурност ще е и нещо като репетиция за следващата широкомащабна инициатива на Обама – затягането на контрола върху оръжията. Мнозинството американци например подкрепят ограничаването на достъпа до полуавтоматични оръжия, но липсата на кворум в Конгреса обрича прокарването на мерките на неуспех. Затова търсенето на по-нетрадиционен подход си остава единственият шанс на Белия дом.         

Но както показва развитието на драмата с бюджетните съкращения, връзката между активизацията на общественото мнение и конкретните политически резултати е по-сложна. Въпреки имейлите, обажданията и акциите републиканците още не са помръднали позицията си и на милиметър. Някои по-склонни на компромис консерватори дори се оплакаха, че офанзивата ги тласка в точно обратната посока. "Президентът води страхотна политическа кампания, но като стратегия за прокарване на решения в Конгреса тя е катастрофална. Всъщност прави трудно за онези от нас, които искат да работят с него, наистина да го направят", заяви пред сайта Politico републиканецът Том Кол. Това, което отеква в мненията на мнозинството критици на подхода, е, че макар и да разполагаме с технологията на XXI век, политическите институции все още са с дизайна на XX век. И в крайна сметка излизането от кризата ще бъде постигнато по стария начин – в някоя стая на Конгреса след дълги политически пазарлъци.

Проблемът обаче е по-кардинален, предупреждава проф. Хедър Ламар. Достъпността на новите медии създава впечатлението, че няма нищо по-лесно от предприемането на политически кампании и екипът на Обама едва ли е единственият изкушен да залага на тях. Самото прокарване на решения си остава сложен процес. "Ние ще трябва да намерим баланс и това се отнася не само до САЩ, а за всички останали демокрации - между кампаниите и самото управление", коментира тя. Старият политически модел може и да е тромав, но докато новият си остава с все още неясни параметри, прокарването на решения ще си остане симбиоза между двата.    

Удар с парен чук вместо щрих с четка

Автоматичните съкращения в бюджетната сфера, т.нар. sequestration, в размер на 1.5 трлн. долара в следващото десетилетие бяха заложени в инфарктната сделка за вдигане на тавана на задълженията на САЩ от лятото на 2011 г. И републиканци, и демократи се обединяват около мнението, че мярката е неефикасна и е по-скоро удар с парен чук върху възстановяващата се американска икономика вместо внимателен щрих с четка. Привидното недомислие бе целенасочено – заплахата от автоматичните съкращения трябваше да принуди Конгреса да намери компромис за намаляване на рекордния бюджетен дефицит на САЩ. След ред провалени преговори и удължаване на срока с два месеца в началото на годината от 1 март то влезе в сила.

Основната точка на конфронтация е, че демократите настояват намаляването на дефицита с 1.5 трл. долара частично да стане със затваряне на пролуките в облагането. Републиканците вярват, че те вече са отстъпили веднъж с вдигането на данъците на домакинствата с над 450 хил. долара годишен доход.

За фискалната 2013 г. съкращенията ще са 85.4 млрд. долара, половината от които идват от отбранителния бюджет. Останалите засегнати сектори са гранична защита, охрана на летищата, НАСА, Центърът за защита от заразни болести, инспекторите по храните, програми за бедни и т.н.

Във Вашингтон отдавна вече не се играе елегантен политически покер, а шумен и брутален уличен бокс. Поредната размяна на цветисти удари под кръста дойде през изминалата седмица, когато самият председател на американския Конгрес и лидер на републиканците Джон Бейнър заяви, че конгресмени и членовете на президентския екип трябва "да си вдигнат гъзовете" и да преговарят. В духа на крайните изказвания, но с малко повече вежливост, шефът на демократите в Сената Хари Рийд му отвърна, че не те си натискат по столовете "седалищните части". После за пореден път двете партии, контролиращи съответно долната камара на Конгреса – Камарата на представителите, и горната – Сената, потвърдиха, че взаимно ще си блокират предложенията.

В най-новата самосъздадена криза заради автоматичните бюджетни съкращения (виж карето) езикът може и да е вулгарен, а подходите - крайни. В действителност обаче двете партии следват сложни стратегии с много риск, комплексни ходове и дългосрочни цели. Защото въпросът кой първи ще си изпусне нервите и ще се огъне ще предначертае не само колко ще е голяма американската държавна администрация и какви ще са функциите й в следващото десетилетие. В по-краткосрочен план сблъсъкът ще реши и до каква степен президентът Барак Обама може да оказва натиск и занапред над Конгреса, за да изпълни амбициозната си програма за втория мандат. За републиканците изходът е не по-малко важен, защото намаляването на бюджетния дефицит чрез съкращения и рязко свиване на държавната администрация е тяхната фундаментална доктрина. Ако те се огънат и се съгласят на още едно вдигане на данъци, след това неизбежно ще настъпи и болезнен процес на себеосмисляне и серия от кървави вътрешнопартийни битки.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

48 коментара
 • 1
  izabell avatar :-|
  izabell

  Не е за вярване,докато не видим с очи.

 • 2
  nick11 avatar :-|
  Николай_1

  Това ще бъде удар върху другаря Обонго и неговия вечно паразитиращ електорат - паразитиращ на гърба на американския данакоплатец.

 • 3
  tarator9 avatar :-|
  tarator9

  До коментар [#2] от "Николай_1":

  Това ще е удар върху американската икономика. Но социопатите не го разбирате, липсва ви ум.

 • 4
  tarator9 avatar :-|
  tarator9

  От цялата история има и някои добри новини -- републиканските социопати позволиха да бъде намален военния бюджет.

  И за пореден път показаха, че не са способни да правят политика. Ще изгубят много сериозно догодина :)

 • 5
  boratex avatar :-P
  boratex

  Като видя от Куба, и САЩ запо4ват да правят реформи с цел по малко социализъм , пове4е капитализъм.

 • 6
  superbg avatar :-P
  superbg

  Хич не са полудели ами много яко са я закършили.

 • 7
  2.5 avatar :-|
  2.5

  "президентът обикаля страната, пуска инфографики за последиците от предстоящите съкращения в интернет, говори по Skype с избиратели..."

  Фарс!

 • 8
  nefertiti_egipt avatar :-P
  Нефертити

  Много ми харесва начинът им на комуникация. :)

 • 9
  pesheff avatar :-?
  Пешката

  какви съкращения бе хора???? става въпрос за едни 85 милиарда долара - това са около парите които вземат на заем всеки месец! Това е един голям фарс - Обама всъщност увеличава задлъжнялоста на държавата, и вдига данъците, със извинението че искал да съкращава държавният дълг! Тия не са в ред. Докъто частния банков картел ФЕД им контролира монетарната политика, няма да има управия и там.

 • 10
  tarator9 avatar :-|
  tarator9

  До коментар [#9] от "Пешката":

  Обама не може да вдига данъци. И престанете с идиотщините, че Фед били частен картел.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK