САЩ все пак ще паднат във фискалната пропаст
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

САЩ все пак ще паднат във фискалната пропаст

Двете партии в Конгреа не отстъпват от позициите си, но бюджетните съкращения могат да бъдат спрени и след крайния срок

САЩ все пак ще паднат във фискалната пропаст

Автоматичното съкращаване на бюджетните разходи влиза в сила в петък, след като демократи и републиканци не постигнаха компромис

6934 прочитания

Двете партии в Конгреа не отстъпват от позициите си, но бюджетните съкращения могат да бъдат спрени и след крайния срок

© Reuters


Въпреки големите надежди и продължителните преговори между демократи и републиканци САЩ падна във фискалната пропаст. В петък финансите на най-голямата световна икономика навлизат в нова и противоречива фаза, когато влизат в сила автоматични съкращения на бюджетните разходи с 85 млрд. долара за тази година.

Съкращенията са част от т.нар. "фискална пропаст", която заплашваше да хвърли американска икономика в началото на тази година. Докато демократи и републиканци успяха да постигнат компромис по другия основен въпрос – повишаването на данъците, то решението за публичните разходи беше отложено. Крайният срок обаче изтича в полунощ в петък, а изглежда този път щатските политици няма да постигнат обичайната "сделка в последната минута".

Последен опит

Президентът Барак Обама ще направи последен опит да намиране на решение на среща с лидерите на Конгреса в 17.00 ч. българско време, но по всичко изглежда, че позициите на двете партии ще останат непримирими. Агенция Reuters изтъква, че изглежда и двете страни се надяват другите да бъдат обвинени от избирателите за най-лошите очаквани ефекти от съкращенията, като например хаос при въздушния трафик и излизане в принудителен отпуск на десетки хиляди федерални служители. Съкращенията обаче ще бъдат приложени постепенно до края на финансовата година през септември, така че не е ясно дали изобщо ще имат шоков ефект върху публичните услуги.

Демократите не отстъпват от желанието си решението за автоматичните съкращения да бъде обвързано с повишаване на данъците, което е неприемливо за републиканците. "Трябва да работим заедно, за да намалим дефицита по балансиран начин – като правим разумни разходи и същевременно запушваме данъчните вратички", заяви Обама в четвъртък.

Конгресът би могъл да спре автоматичните съкращения по всяко време, ако партиите постигнат споразумение. Ако не се постигне сделка, Пентагонът ще трябва да съкрати разходите си с 13% до 30 септември. Военните разходи представляват близо половината от общата сума на съкращенията. Други правителствени програми - от космическата агенция NASA до системата на образованието и жилищни програми, са изправени пред 9% свиване на бюджета. Същевременно програмите Medicare и Medicaid, както и социалните осигуровки, които съставляват 50.7% от федералния бюджет, остават почти незасегнати, с изключение на 2% намаление на плащанията към болници и доктори.

Драма или не?

Международният валутен фонд предупреди, че бюджетните съкращения могат да намалят икономическия растеж на САЩ с 0.5% за годината, а според някои прогнози 750 хил. работни места ще бъдат застрашени. Много анализатори обаче изтъкват, че става въпрос за съкращение на само 2.4% от федералния бюджет, възлизащ на 3.55 млрд. долара. От своя страна републиканците обвиняват администрацията на Обама, че хиперболизира последствията с политически цели.

"На обществото се внушава, че в събота ще настане Армагедон – самолетите няма да летят, няма да можеш да си купиш месо от магазина, всеки незаконен емигрант ще бъде пуснат, а през границите свободно ще навлизат терористи от Ал Кайда", коментира републиканският конгресмен от Небраска Лий Тери. Той отбелязва, че партията му подкрепя бюджетните съкращения, но иска да има повече гъвкавост при прилагането им. Докато в края на миналата година очакването на "фискалната пропаст" да доведе до големи разпродажби на финансовите пазари, в момента такова нещо не се наблюдава - най-вече заради уверенията, че Федералният резерв ще продължи програмата си за изкупуване на активи на стойност 85 млрд. долара месечно.

От своя страна, президентът предупреди, че ако съкращенията останат в сила до септември, освобождаването на персонал във Федералната агенция по авиация ще доведе до сериозни проблеми с въздушния трафик, военната индустрия ще бъде лишена от много поръчки, а също така ще бъдат освободени десетки хиляди учители, хигиенни инспектори, охранители в затворите и др. Съкращенията ще засегнат и много спонсорирани от държавата медицински изследвания, включително върху раковите заболявания и Алцхаймер.

"Небето няма да се срути на 1 март. Особено големите компании няма да имат проблеми заради големите си резерви и лесния достъп до кредитиране. Малките фирми с държавни договори обаче може да не се окажат изолирани от подобен удар", отбелязва Джаред Бърнстей, бивш главен икономически съветник на вицепрезидента Джо Байдън, цитиран от CNBC.

Временно решение

Основната цел на съкращенията е да бъде намален бюджетния дефицит, който нарасна рекордно в годините след финансовата криза. Според официалните прогнози тази година дефицитът ще бъде сведен до 845 млрд. долара спрямо 1.4 трлн. през 2009 г. Очаква се намалените разходи и подобряването на икономиката да спомогнат за още по-силно понижение през следващите година.

Wall Street Journal обаче отбелязва, че това може би само ще замаскира дългосрочните бюджетни проблеми. Според много икономисти след десетилетие фискалните проблеми на САЩ ще нараснат лавинообразно заради пенсионирането на "бейби-бум поколението", което ще натовари неимоверно социалните и здравни фондове. Ако през 2012 г. около 46 млн. американци са получавали социални пенсии, то до 2023 г. това число ще нарасне с 40%. Подобен ръст се очаква и при ползващите здравната програма Medicare, което ще доведе до изчерпане на финансовите й резерви през 2024 г.

 

Какво означават мерките

Всички правителствени агенции в САЩ ще бъдат принудени да намалят годишните си разходи с 5% спрямо първоначалния си бюджет до 30 септември. Засегнати ще бъдат и всички министерства, като това на отбраната ще трябва да свие бюджета си с 8 на сто. Агенциите нямада могат сами да разпределят орязванията и всички услуги - от най-важните до най-безполезните, трябва да реализират икономии по еднакъв начин, пише Франс прес.

Отбрана

Всички 800 000 цивилни служители в системата на отбраната ще излязат в частична безработица един ден седмично, което означава, че от края на април заплатите им ще намалеят с 20 процента. Военноморските сили ще намалят дните, прекарвани в морето с военни кораби с 30 до 35 процента. Разполагането на втори самолетоносач в Персийския залив вече беше отменено. Поддръжката на базите и военното оборудване е отложено за по-късна дата, което принуди подизпълнителите в отбраната да уволняват служители. Заплатите на военните обаче няма да бъдат намалявани.

Образование

Федералното правителство ще намали помощта си за образованието със сума, равняваща се на заплатите на 10 000 преподаватели в страната и 7200 специализирани преподаватели за деца с увреждания и друг персонал в сектора. От образователната програма за бедни деца под 5 години ще бъдат изключени 70 000 деца, което ще доведе до съкращаването на 14 000 преподавателски места.

Летища

Времето за чакане на чужденците при преминаване през имиграционните власти на големите летище ще се увеличи с 30 до 50 на сто и може да надвиши 4 часа в пиковите часове. Опашките на пунктовете за контрол на сигурността ще се удължат значително, тъй като службата по сигурността на транспорта ще трябва да постави своите 50 000 служители в частична безработица до един ден месечно.

Частична безработица ще бъде наложена и на авиодиспечерите, което ще предизвика закриването на над 200 малки летища, според Федералното авиационно управление на САЩ.

Наука 

Ще бъдат замразени или отменени научни проекти, стотици субсидии ще бъдат премахнати, ще закъсняват разрешителните за пускане на медикаменти в продажба.

Храни

Санитарните инспектори ще извършват по-малко проверки на храните. Правителството предупреди, че заразите може да се увеличат, позовавайки се на последните случаи на салмонела във фъстъченото масло и бактерията ешерихия коли в биологичен спанак.

Национални паркове

Много от всичките 398 национални природни паркове ще бъдат частично или напълно затворени.

Сигурност

Служителите от гранична полиция ще намалят работните си часове с равностойността на 5000 пълни работни смени. Имиграционните служби вече пуснаха задържани чужденци с нередовни документи в очакване на бюджетните съкращения. ФБР ще изгуби равностойността на 1000 агенти от намаленото работно време.

Въпреки големите надежди и продължителните преговори между демократи и републиканци САЩ падна във фискалната пропаст. В петък финансите на най-голямата световна икономика навлизат в нова и противоречива фаза, когато влизат в сила автоматични съкращения на бюджетните разходи с 85 млрд. долара за тази година.

Съкращенията са част от т.нар. "фискална пропаст", която заплашваше да хвърли американска икономика в началото на тази година. Докато демократи и републиканци успяха да постигнат компромис по другия основен въпрос – повишаването на данъците, то решението за публичните разходи беше отложено. Крайният срок обаче изтича в полунощ в петък, а изглежда този път щатските политици няма да постигнат обичайната "сделка в последната минута".


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

19 коментара
 • 1
  2.5 avatar :-P
  2.5

  Една война с ... Иран?
  Би могла да се окаже панацея.
  :-)

 • 2
  boratex avatar :-P
  boratex

  Крайно време беше тази еврейско-циганска държава да запо4не да си плаща сметките.

 • 3
  anu avatar :-?
  Ronald Reagan

  Американците ще усетят разликата, но ако българин отиде там едва ли ще забележи промяната, просто защото стандарта е несравним.

 • 4
  tucker_case avatar :-P
  tucker case

  еее... има още 15 и полвина часа доде падне секирата... мое па да се подкваси морето... :)

 • 5
  petar_333 avatar :-|
  petar_333

  Те отдавна са в пропастта и само печатането на зелени хартийки ги държи!

 • 6
  niki2003 avatar :-|
  niki2003

  Няма измъкване този път....единственият щанс е да се разпаднат на отделни държави и всяка със своя валута,иначе край.

 • 7
  string12 avatar :-|
  string12

  Някой пише, че печатането на пари ги държи. Ами печайте и Вие господине. Вашата държава какво чака? Щом така се оправят нещата. Само, че на другия ден като отидеш в магазина цените ща са двойни(примерно).

 • 8
  selfmade avatar :-P
  selfmade

  Цените не са двойни, ако имаш износ на инфлация. България това не може да го прави и затова не може да печата пари. На нея и трябва реална икономика, но населението няма пари и това е вече парадокс. Ако не можеш да си платиш тока примерно, ти го спират и все едно че нямаш, което е еквивалентно на това, че ток не съществува. Тогава не ти трябват нито ядрени електроцентрали, нито доставчици, нито разпределителни дружества, защото от гледна точка на населението неконсумиращо ток, те нямат утилитарна стойност. Ето затова е нужна структурна реформа на тази система. Малко е трудно да бъде разбрано от един икономист!

 • 9
  beriya avatar :-|
  beriya

  До коментар [#7] от "string12":

  И е вярно, и не е.
  Вярно е за България, но не е вярно за Г 20, и още някои изключения.
  Парите са средство, законите по които те работят се определят от обществата (пример различното „място" на парите и трудът в различен икономически строй).

 • 10
  kardinalat avatar :-?
  kardinalat

  И Америка ще трябва да се научи да живее според чергата си. Дори и при голяма черга.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK