Новите гастарбайтери

Млади южноевропейци търсят спасение от кризата в Берлин, помагайки на Германия и на собствените си държави

Диего Руис дел Арбол е избрал Берлин, защото въпреки по-голямата безработица градът е по-артистичен и жив
Диего Руис дел Арбол е избрал Берлин, защото въпреки по-голямата безработица градът е по-артистичен и жив    ©  Reuters
Диего Руис дел Арбол е избрал Берлин, защото въпреки по-голямата безработица градът е по-артистичен и жив
Диего Руис дел Арбол е избрал Берлин, защото въпреки по-голямата безработица градът е по-артистичен и жив    ©  Reuters

Старата система

Към 1955 г. Германия вече е подписала първите споразумения за работници от Италия, след което следват договори с Испания, Гърция, Турция, Мароко, Португалия, Тунис и Югославия. Източна Германия внася работна ръка от Виетнам и Куба. Гастарбайтерите получавали разрешение за пребиваване от няколко години, след което е трябвало да си заминат вкъщи. През 70-те години системата започва да се проваля. Един път обучили работниците, компаниите не искат да ги пуснат да си ходят, а и самите те не харесвали идеята да се откажат от доброто място. През 1973 г. германската икономика рухва заради петролната криза и програмата за гастарбайтери е замразена. Това се оказва бумеранг – за да запазят пребиваването си, имигрантите знаят, че трябва да останат в Германия, и започват да водят семействата си. Тази нова вълна не е толкова добре образована и има проблеми с интегрирането. Стига се дотам, че през 1983 г. новоизбраният канцлер Хелмут Кол казва, че броят на чужденците трябва да бъде намален наполовина. Правителството му приема закон, който предлага на желаещите да напуснат Германия доброволно по 10 хиляди дойчемарки.

Те намират езика за труден, а местните са студени като времето. За много от младите испанци обаче Берлин се превръща в популярна дестинация за изчакване на икономическата криза, която бушува в родината им, пише агенция Reuters. Все повече и повече южноевропейци избират Германия като спасителен пояс от безработицата и шанс за по-добро бъдеще въпреки трудността в общуването с местните.

"Не сме виждали слънцето три месеца, хората може да изглеждат отдръпнати, но Берлин също така е място, където животът не е само работа и може да се срещнеш с артисти, художници и режисьори", казва 32-годишният компютърен инженер Диего Руис дел Арбол, който живее в Берлин. Броят на испанците, живеещи в Берлин, нараства от 8223  през 2010 до 11 473 през 2011 г. Има и новодошли от Гърция, Италия, Португалия – все държави, дълбоко засегнати от дълговата криза.

Маняна в Берлин

Кафене Colectivo е едно от новите места за срещи на млади испанци в квартал Friedrichschain, близо до известния битпазар Boxhagener Platz. Там се предлагат типични за Испания продукти като паелята, испански футбол по телевизията и възможност за разговори и запознанства на испански. Собственикът е роденият в България Димитри Григоров, който израства в Барселона. 31-годишният мъж е бивш студент по изящни изкуства, който е принуден да се преквалифицира на строителен работник. Той се появява в Берлин през 2008 г., започвайки да мие чинии по баровете, и сега е собственик на кафене. "Кризата в Испания само се влошава, но в Берлин, ако дойдеш с правилно предразположение, градът отваря вратите си за теб", казва Григоров. "Познавам много малко хора, които са се върнали." Безработицата в Германия достига най-ниските си нива след обединението през 1990 г. на фона на 26% в Испания и 60% сред младите хора. Берлин, където няма много индустрия, има 12% безработни при 6.8 на сто в цяла Германия. "По испанската телевизия казват, че германската безработица е рекордно ниска, и показват картини от Бранденбургската врата. Берлин обаче има едно от най-високите нива на безработица в Германия", казва Руис дел Арбол.

Професор Херберт Брюкер от Института за изследване на трудовите пазари казва, че много от испанците от сегашната вълна на практика са "имигранти на средната класа", които са доволни да вършат черна работа само за да усетят живота в Берлин. Испанските медии описват напускането на тези хора като национална трагедия, докато германската преса ги приветства като едно по-образовано поколение на гастарбайтери.

Младите испанци сервитьори в Берлин може и да не са окончателно решение на проблема с остаряващото население на Германия, нито ще оправят испанската безработица. Експерти обаче смятат, че тези работници предлагат временна отмора и от двата проблема. "От германска гледна точка, дори и да останат само за две години, тези хора попълват броя на работещите", казва Брюкер. Имигрантите научават езика и организационните умения, които пък ще ги направят по-продуктивни обратно вкъщи, а тяхното отсъствие там смалява натиска върху социалната система за помощи в Испания.

От Бургас до Дегендроф

За разлика от испанците източноевропейците идват на по-големи вълни, но те се настаняват предимно в индустриалните райони на Германия, където има недостиг на работна ръка. Такъв е Дегендорф, намиращ се в края на Баварската гора. Там местният управител Кристиан Бернрайтер прави всичко възможно, за да задоволи незабавната нужда от чужди работници.

Преди няколко седмици той лети за трети път до Бургас, за да намери стажанти за Дегендорф, пише Spiegel. Когато говори през 70 завършващи ученици от местни училища в Морското казино, в речта му преобладават думите "добре дошли", "имаме нужда", "предлагаме", "едно бъдеще в Германия". Той има причина да е толкова топъл – към 2028 г. броят на младите хора между 16 и 19 г. в Дегендорф ще е по-малък с 1/3. През 2012 г. там има 3000 незаети стажантски места. От 2011 г. насам 36 бургазлии са заминали да стажуват в Дегендорф. Един от тях е 19-годишният Димитър Менчев, който пристига миналия август и в момента работи като електротехник стажант. Той печели по 660 евро на месец, което е повече от заплатите на двамата му родители в България, взети заедно.

Носталгията по дома обаче трудно се преодолява. По стените на стаята му в Дегендорф Менчев пази снимки и медали от спечелените в Бургас регати. Опитвайки се да направят престоя на имигрантите по-приятен, местните организират екскурзии с колело, футболни мачове и пикници с барбекю. Засега Менчев не участва, предпочитайки да прекарва времето си с останалите българи. "Трябва да се установя първо", казва той пред Spiegel. Черно море му липсва много и той вече е използвал двата самолетни билета, давани безплатно всяка година от компанията му, за да види семейството и приятелите си. Въпреки това българинът казва: "Искам да остана в Германия."

Полза за всички

"Срамота е, че хората трябва да си тръгват, защото не намират работа тук, но възможносттта да емигрираш и да работиш е много по-добра от това да останеш тук без работа", казва специалистът по имиграция Хесус Фернандес-Хуертас Морага от изследователския институт FEDEA в Мадрид. "Като цяло икономическият ефект ще е положителен, те ще пращат пари вкъщи и като цяло ще подобрят стандарта си на живот", смята Морага.

Младите имигранти препоръчват на желаещите да ги последват да научат немски, да забравят старите навици за управление на времето си и да не разчитат на социалната система. "Ако просто идвате за социални помощи, да ви плащат наема и да пушите джойнт цяло лято в парка, по-добре си стойте вкъщи", казва Григоров в кафенето Colectivo.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


52 коментара
 • 1
  npaine avatar :-|
  NPaine

  Дойчо е изкючително толерантен към чужденците, дава като цяло прекрасни възможности за развитие, за обучение, за кариера.

  На практика всеки с добра диплома от България може да си намери прилична работа в Германия - в началото е трудно, иска се преминаването на дълги месеци не добре платена практика, но усилията се отплащат.

  А носталгията по родината ми е все по трудно да я разбера...

 • 2
  tonibg avatar :-P
  tonibg

  До коментар [#1] от "NPaine":


  Работи си като гастарбайтер и се забавлявай

 • 3
  alexgg avatar :-|
  Minddestruction

  До коментар [#1] от "NPaine":

  Чужбина не е за хора, които са на принципа "по добре гладен гол и бос, отколкото уморен".
  А ако си работлив и не завиждаш на местните - ще живееш добре, ще печелиш добре и ако не ти то децата ти ще имат невероятни възможности.

 • 4
  kirikiri avatar :-P
 • 5
  blockblock avatar :-|
  block

  Определено на квалифицираните работници в Германия се гледа с уважение. Това което някои тук не могат да усетят е именно уважението с което се гледа на труда в Германия. Аз въпреки, че не съм се заседявал там го изпитах и съчетано със заплащането наистина те кара да вириш нос. Абе като можеш да бачкаш и го правиш добре студените германци се държат доста благо.

 • 6
  kihano avatar :-|
  kihano

  Така де, "помагат" на собствените си държави. От такъв вид "помощ" сме на този хал.

 • 7
  kihano avatar :-|
  kihano

  Освобождаването на трудовия пазар както и освобождаването на стоковия и капиталовия пазари са обществено вредни. С трудовия пазар най-лесно се обяснява. Очевидно, свободния трудов пазар води до събиране на квалифицираните на едно място - най напредналото, а на останалите места - по-изостаналите - остават слабо квалифицираните. Следователно, развитите получават шанс за още по-голямо развите, а изоставащите за още по-голямо изоставане. С това развитите ще привличат още по-силно способни кадри от по-неразвитите. Така се получава положителна обратна връзка - гарант за неустойчивост и сериозни проблеми.
  Очевидно, свободният трудов пазар води до засилване на икономическаото и социалното разслоение и затова е в разрив с декларираните цели на ЕС. Освен това допускането на такъв социален разрив е нехуманно. Народът е в правото си, да пребие способните. Те и без това не са му от полза, даже обратното. И рано или късно ще го направи.

 • 8
  kalo_vurshetz avatar :-|
  Kaloyan Asenov

  До коментар [#1] от "NPaine":

  Ако преди 10 години ме бяха попитали: Кой е по-толерантен към чужденците - англичаните или немците , бих отговорил : англичаните; ама каква я мислехме, каква стана

 • 9
  yoankata avatar :-|
  yoankata

  До коментар [#7] от "kihano":

  Е ти очевидно не си от способните, 'щото по цял ден бълваш комунистически анакронизми по форумите. Ти надали някога си си изкарвал хляба и идея си нямаш какво е да си образован и квалифициран и да си седиш без подходяща работа, защото видиш ли това щяло да бъде честно като на всички им е гадно едновременно.

  За щастие некадърните и мързеливите като теб не са тези, които определят политиката в ЕС. Свободното движение на стоки и пазари е доказано и показано като фактор развиващ пазара и водещо до просперитет. Само че от умни и образовани хора по научен път и моделиране, както и с емпирични и исторически данни. Но примитивен комуноид не разбира от нищо друго освен от полит аргументи, които са винаги дръпнати от въздуха и като гледам са базирани на завист и злоба и нищо повече.

 • 10
  blockblock avatar :-|
  block

  До коментар [#7] от "kihano":

  О божичко, Кихано!!! Ти уравниловка и задължително разпределение на кадрите ли предлагаш или аз не съм те разбрал правилно? Примерно аз имам двама служители и си ги къткам. Слава богу с момчетата си работим добре и няма изгледи да се хвърлят нанякъде да бягат. Не е само до заплатата ами и куп други неща. Но да речем единият иска да се премести на по добре платена работа.. как да го спра? Да го вържа с белезници за компютъра ли? Нали се сещаш колко работа ще върши тогава? Относно социалното разслоение, не е ли по добре този който работи повече и по добре да получава повечко кинти и по този начин да се разслои отколкото да получава пари колкото друг някой който е некадърен??? Не мога да те разбера.
  [quote#7:"kihano"]Народът е в правото си, да пребие способните. Те и без това не са му от полза, даже обратното. И рано или късно ще го направи.[/quote]
  А точно това изречение е еманацията на соца в България. А и в почти целия ни крив соц лагер дето беше. Защо тогава като тази система с уравниловките, разпределението и тн е толкова чудесна според теб, сега не пишеш на Правец (крадени епъли и ибм пц за правец16) ами се мъчиш с тия зли капиталистически компютри. Въобще наказването на способните закопаваше червените кратуни. Защото сме социалисти, нали? Ох душицо ти клета...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход