От "Кога ще си ходите?" до "Моля, останете!"

Квалифицираните работници променят образа на имигрантите в цяла Германия

Димитри Григоров съветва желаещите да дойдат в Германия да не разчитат на социалната система на държавата
Димитри Григоров съветва желаещите да дойдат в Германия да не разчитат на социалната система на държавата    ©  Reuters
Димитри Григоров съветва желаещите да дойдат в Германия да не разчитат на социалната система на държавата
Димитри Григоров съветва желаещите да дойдат в Германия да не разчитат на социалната система на държавата    ©  Reuters

Новата вълна гастарбайтери в Германия е много по-различна от техните предшественици през 60-те години на миналия век, пише германското списание Spiegel, което е посветило новия си брой на темата. Този път новодошлите не застават зад поточните линии и в кухните на ресторантите, а обличат белите престилки в университетските лаборатории. Вместо да вършат работа, която германците не биха, имигрантите създават идеи, които се изпълняват от други. Spiegel обобщава, че те представляват елитна прослойка, която променя образа на имигрантите в цяла Германия.

Божи дар

"Новото качество на имигрантите е изпратено от Бог", казва министърът на труда Урсула фон дер Лайен пред Spiegel. "То помага на държавата ни, прави я по-млада, по-креативна и по-международна. Всички печелят. Младите хора печелят, защото могат да започнат кариерата си, но също и нашето общество, защото квалифицираните кадри попълват отворените позиции."

Германия страда от прогресивно застаряващо население. Математиката е проста – икономическата сила на страната може да бъде поддържана само ако имигрантите са повече от емигрантите с 400 хиляди души всяка година. Това трябва да продължи няколко години наред, казват от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). В противен случай работната ръка ще се свие толкова много, че към 2025 г. в страната ще липсват 5.5 милиона подготвени работници. Този недостиг се усеща още днес в най-развитите германски региони – три от четири малки и средни компании имат проблеми при намирането на професионалисти, гласят данни на германската асоциация на търговските камари и индустрията. Една от всеки три компании отказва поръчки, защото няма достатъчно работници, посочват от федералната асоциация на малките и средните предприятия.

Елате повече

Доскоро в Германия преобладаваше отношение на снизхождение към имигрантите, казва експертът Клаус Баде пред Spiegel. Ако някой пита дали може да емигрира в САЩ, то отговорът е "Yes!", а след това се обясняват условията. Същият въпрос в Германия е бил посрещан с "Nein!", но след това идва пояснението, че има и изключения за квалифицираните. Това започва да се променя.

В Хамбург е създаден специален център "Добре дошли" за новите имигранти, където различни бюрократични услуги се оказват на едно място. Почти всички работници говорят английски и поздравяват посетителите с ръкостискане вместо с традиционното "вземете си номерче и изчакайте." Списание Spiegel коментира, че Хамбург вече опитва новия германски подход към имигрантите - "Моля, останете тук!".

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


6 коментара
 • 1
  afonia avatar :-P
  RED MAFIA

  "Моля, останете тук!" в Германия , а не в Россия бе Димитри Григоров ?!

 • 2
  raimond avatar :-|
  Meister Eckhart

  чак пък ...

 • 3
  cinik avatar :-|
  cinik

  За нас град Бремен е известен с футболния отбор и с Бременските музиканти. За германците обаче е символ и на още нещо: през 19 век от неговото пристанище с параходите за Америка се изселват 7 милиона техни емигранти. Това е последната квитанция, която получават неефективно работещите държави. Освен геополитическа, данъчна, образователна и пазарно нишова конкуренция има и конкуренция за човешкия ресурс. Като загубиш първите три-четири, накрая и човеците заминават след тях. При това загубата е от типа на това, което във футбола наричат "мач за 6 точки". Загубеният ресурс почва да върти мелницата на конкурента, за теб остава да се чудиш, откъде да компенсираш загубените осигуровки и данъци, за да изхраниш твърдия контингент пенсионери, трайно безработни, затворници, ученици и пр. социално зависими. Всъщност, това е причината за моите радикални писания срещу всяка неефективност в държавата, отказа да се правят реформи и опитите за геополитически завой към държави с азиатско-антидемократична уредба. Предвид на крайния резултат (обезкървяване на държавата) същите опити трябва да се разглеждат като национално предателство.

 • 4
  antikommunist avatar :-?
  antikommunist

  [quote#3:"cinik"]За германците обаче е символ и на още нещо: през 19 век от неговото пристанище с параходите за Америка се изселват 7 милиона техни емигранти. Това е последната квитанция, която получават неефективно работещите държави. [/quote]
  Само едно пояснение за разликата между тогава и сега. Тогава от Германия и другите богати европейски страни са бягали масово към америка най-вече безработните, ниско квалифицираните и тези без перспектива. Сега същото пак го има но бегат най-високо квалифицираните и перспективни специалисти защото не искат да ги доят толкова. Искам да кажа и при миграцията количеството не е равностойно на качеството. Колкото и цинично да звучи.

 • 5
  izabell avatar :-|
  izabell

  Благодаря,но съм с особено мнение.

 • 6
  kirko08 avatar :-|
  kiril petrov

  До коментар [#4] от "antikommunist":

  Точно така.
  В момента квалифицираните германци се изнасят в САЩ, а местата им се заемат от мигранти.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход