Запознайте се с "грилините": новите аматьори в италианската политика
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал
Новият брой: Новите визи

Запознайте се с "грилините": новите аматьори в италианската политика

Депутатите на "Пет звезди" са млади хора без опит в политиката

Запознайте се с "грилините": новите аматьори в италианската политика

Армия от непознати лица се насочва към парламента в Рим

6508 прочитания

Депутатите на "Пет звезди" са млади хора без опит в политиката

© Reuters


Депутатите на "Пет звезди" са млади хора без опит в политиката
Източник: Reuters

Учители, домакини, работници и студенти. Това са "грилините" - 162-ма съвсем обикновени души, към които финансовите пазари и световните лидери са отправили пълен със страх поглед след оспорваните избори в Италия миналата седмица. "Грилините", което буквално означава "малките Грило", са депутатите на партията "Движение пет звезди", чийто ръководител Бепе Грило се оказа най-големият победител след вота.

Именно в тях сега е ключът за бъдещето на третата по големина икономика в еврозоната, а може би и за цялата европейска валута, на фона на опасенията, че политическата нестабилност в Италия може да възпламени отново затихналата дългова криза, пише Reuters. Засега те, изглежда, не са нито демагози и агитатори, нито популисти - три обвинения, често отправяни към лидера им.

Нови политици

"Настъпи краят на идеологиите, идеите не са десни или леви, те са добри или лоши", казва Себастиано Барбанти, избран в Калабрия. Според него моделът на "Пет звезди" трябва да следва политиките на регионалните й съветници в Сицилия, които се отказаха от 75% от заплатите си и събраха спестените пари за евтини кредити на малкия бизнес. Тепърва предстои да се разбере дали депутатите на Грило са опасни. Засега те изглеждат като извънземни в застаряващия свят на италианската политика. Всичките депутати на Грило са 20- или 30-годишни и нито един от тях не е професионален политик.

Те обаче отговарят на обещанието на Грило да избере "нормални хора", а не политици и известни личности. "Грилините" са учители, студенти, работници, домакини, лекари, инженери, а някои са дори безработни. Избрани са чрез интернет, където за тях са гласували поддръжници на партията, след като са се представили с биография или използвайки уебкамера.

Клоун или политически стратег?

Грило предизвиква силни емоции сред поддръжниците си, които вярват, че той ще изчисти италианската политика и ще даде на обикновените хора повече глас във взимането на решения. Опонентите му гледат на него като на опасен популист, който напомня за фашисткия диктатор Бенито Мусолини.

Зад тирадите му срещу политическия и бизнес елит обаче стоят проницателен ум и желание да спечели властта в Италия. "Левите и десните ще управляват заедно върху руините, които са създали, това ще продължи най-много година, след това нашето движение ще промени света", заканва се Грило. И макар да дава надежда за нещо ново в италианската политика, критиците му го определят повече като деспот, отколкото като демократ.

Някои коментатори дори сравниха Грило с Мусолини заради гневните атаки срещу опонентите му и отхвърлянето на традиционните партии. И макар политиката на Грило да е на светлинни години от тази на фашисткия диктатор, подобно на Мусолини комикът притежава рядко срещана харизма и енергия.

Самият той няма да е в парламента, защото обвинение в непредумишлено убийство при катастрофа не му позволява да бъде избран. Син на собственик на малка компания за заварки, той учи икономика в университета в родния си град Генуа, но не завършва. После за кратко работи като продавач на дрехи, преди да стане комик. След кратък период в телевизията се насочва към театрите и площадите, започвайки метаморфозата си на политически лидер.

Без структура

Цялото движение на Грило, създадено преди три години, се основава на интернет. То няма партийна централа, офиси или йерархия, по-различна от това, че Грило е безспорният лидер. Самият той дори отхвърля това определение и се опасва с известна ирония просто като "говорител" на движението.

И макар последователите му да нямат опит, те са решени да настанят крайно необходимите прозрачност и честност в коридорите на властта. Членовете на "Пет звезди" не са изразявали антиевропейски възгледи. Те искат да променят нефункциониращия изборен закон в Италия, да се справят с корупцията и разхищенията и да намерят начини за отпускане на евтини кредити на затруднените фирми и осигуряване на минимални доходи за безработните.

Карла Руоко, която работи в държавната данъчна агенция в региона Лацио, казва, че тя и нейните колеги депутати ще взимат едва 2500 евро на месец в сравнение със стандартната депутатска заплата от около 8000 евро. "Първото нещо, което искам да направя в парламента, е да намаля това, което италианците трябва да плащат за техните политически институции", коментира Руоко. Рикардо Нути, 31-годишен компютърен техник, избран в Сицилия, определя реформирането на избирателната система и законодателството за борба с корупцията и конфликтите на интереси като свои основни приоритети.

В хватката на Грило

Често се прави сравнение между "Пет звезди" и "Северна лига", която нахлу на италианската политическа сцена в началото на 90-те години с критики срещу разхищенията и корупцията, но самата тя беше замесена в няколко корупционни скандала. Партията на Грило отхвърля сравнението и припомня, че съюзявайки се бързо с медийния магнат Берлускони, лигата е показала, че слабо се интересува от морала. "С 2500 евро на месец - защото не забравяйте, че ние връщаме останалата част - няма опасност да отидем в парламента, за да станем богати", коментира Лаура Кастели, избрана в Пиемонт.

С яростните нападки срещу алчността и корупцията в италианския политически и бизнес елит Грило без съмнение има основна заслуга за успеха на партията. И все пак 64-годишният комик няма да влезе в парламента, което може да му попречи да запази контрола върху депутатите. Преди два месеца Грило показа авторитарната си страна, като изключи двама души, които се оплакаха от липсата на вътрешна демокрация и нарушиха правилото на движението да не участват в телевизионни предавания.

Млади, новаци, жени

Паола Каринели (33), която също е член "Пет звезди", няма никакъв опит в политиката. Сега обаче тя се отправя към Рим, където ще заеме мястото си в новия италиански парламент, разказва лондонският вестник Guardian. "Това е предизвикателство, но такова, което искаме. Мисля, че това може да бъде началото на нова политика. Мисля, че хората осъзнаха, че промяната е възможна." Попитана дали хората трябва да се притесняват от липсата на опит, Каринели отговаря: "Ако опитът води до подкупи и кражба на пари, съм щастлива да бъда неопитна."

"Това са обикновени хора. Напълно нови. Нито един от тях не е стъпвал в парламента през целия си живот", коментира Дънкан Макдонъл от Европейския университетски институт във Флоренция. "Всяка една нова партия, ако се радва на внезапен растеж, винаги се сблъсква с проблема как да се справи с него, защото не разполага със структурите, правилата и хората, които да се справят с този вид вот", допълва той.

Голяма част от избраните представители на движението са млади жени. Според правилата на "Пет звезди" никой няма да може да служи повече от два мандата. Лаура Кастели, на 26 години, определя ситуацията пред "Пет звезди" като "чудесна и много вълнуваща". "Много е важно да решим скоро какво да правим и да го направим бързо", допълва тя.

Първите гафове

Политиците новаци в италианското движение "Пет звезди" трябваше да преминат през едно от първите си изпитания пред медиите във вторник, след като един от представителите им предизвика бурни реакции, защитавайки фашизма, а друг трябваше да моли журналистите да не искат интервюта от него. Роберта Ломбарди, която е лидер на "Пет звезди" в долната камара на италианския парламент, привлече вниманието с изказване в интернет блог, че цени някои аспекти във фашисткото движение на диктатора Бенито Мусолини.

В пост от 23 януари Ломбарди пише, че "идеологията на фашизма, преди той да се изроди, е съдържала вдъхновено от социализма чувство за национална общност и много сериозно отношение към държавата и защитата на семейството". Коментарите изпълниха първите страници на повечето големи ежедневници и принудиха Ломбарди да направи отделно изявление, в което каза, че е била изумена от "екплоатацията" на коментара. Това беше исторически анализ на политически период, който аз естествено осъждам, написа тя в блога си във вторник.

Колегата на Ломбарди Вито Грили, който е партиен лидер в Сената, се отрече от коментарите си от понеделник, според които "Пет звезди" може да подкрепи правителство от експерти като това на досегашния премиер Марио Монти. В съобщение във "Фейсбук" той заяви, че е бил погрешно разбран. "Никога не съм говорил за подкрепа за експертно правителство. Днес и утре няма да отговарям на журналисти. Моля ви да уважите желанията ми и да не искате интервюта, радио или телевизионни участия", настоя Грили.

Бепе Грило има амбицията да промени италианската политика.
Източник: Reuters
"Грилините" са учители, студенти, работници, домакини, лекари, инженери, а някои са дори безработни
Източник: Reuters
Депутатите на "Пет звезди" са млади хора без опит в политиката
Източник: Reuters

Учители, домакини, работници и студенти. Това са "грилините" - 162-ма съвсем обикновени души, към които финансовите пазари и световните лидери са отправили пълен със страх поглед след оспорваните избори в Италия миналата седмица. "Грилините", което буквално означава "малките Грило", са депутатите на партията "Движение пет звезди", чийто ръководител Бепе Грило се оказа най-големият победител след вота.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

9 коментара
 • 1
  cobourga avatar :-|
  cobourga

  БРАВО на Варненци !!!
  Най-накрая протестиращи се сетиха, че увеличените данъчни оценки на имотите водят до значително увеличени данък сгради и такса смет !!! С които гражданите да бъдат добре оскубани. Особено Такса СМЕТ, която се явява, дори според Националния Омбудсман, втори имотен данък !!! Такса смет няма никаква връзка с количеството на боклука от домакинствата, а се изчислява на база данъчната оценка !!! Независимо от броя на живеещите и изхвърляната смет. Не само порочно, но и НЕзаконно !!!
  В СОФИЯ, след 2005 година, окакто мутрата-комунист БОЙКО Борисов и групировката ГЕРБ взеха властта в Общината, данъчните оценки бяха увеличени значително на ДВА пъти !!! Сега в СОФИЯ на много места Данъчните оценки са над пазарните цени. Защото цените на жилищата паднаха с над 30% от времето на строителния бум и балонът с цените на имотите след 2008 година. Но никой НЕ коригира Данъчните оценки в тази негативна посока, защото никой НЕ мисли за добруването на хората, особено пък ГЕРБавите мафиоти !!! За апартамент от 80-90 кв.м., например, в София се плаща общо 250-300 лева за година, в зависимост от района, в който е жилището.
  Затова поставяме много ЗАЩО : Защо ИПОНеца Бойко Борисов и сега неговата пуделка Фандъкова мълчат по повдигнатите въпроси ??? Защо не се коригират данъчните оценки ??? Защо не се промени начина за определяне на такса смет от правляващите ГЕРБаджии, както се обещаваше ??? Защо протестиращите не поставиха като Варненци този особено важен въпрос пред власт-имащите ??? Нали искат граждански съвети-комитети като участие в управлението ???
  СПРАВКА : Нека хората си видят сумите, плащани в София по времето на Софиянски през 2004 година и това, което плащат като данък и такса смет сега !!! Увеличението е от около 300%, т.е. ТРИ пъти !!!
  ПП. Друго достойнство на протестите във ВАРНА е насочването им и срещу групировката ТИМ, превърнала се на държава в държавата - недосегаема и от години облагодетествана от централните и местните власти.

 • 2
  nuzzo avatar :-|

  Системта "демокрация" , до сега е доказала, че успешно се "справя" със появилите се анти системни структори и лица.
  В момента в които Тези влязат в досег със облагите даващи тази система, бързо, бързо, човешкото(разбирайте първичните инстинкти) взема връх върху вторичното - идеи, разум, норма на поведение,и на последно но не и по значение морала.
  Бъдещето ще покаже, както в Италия, така и в България, видно, дали системата ще справи за пореден път със заявката за коренната и промяна или напротив - нещата ще си дойдат на мястото( слеко лустро и козметика) - харесва ли ни или не.

 • 3
  kardinalat avatar :-P
  kardinalat

  До коментар [#2] от "nuzzo": Някой немного отдавна бе отбелязъл,че количествените изменения водят до качествени :-)

  А ние пък имаме поговорката : капка по капка, вир става :-)

  Двете лица на един и същ феномен :-)

 • 4
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  Няма да е зле мялка свужя кръв да се влее в италиянската политика, никак даже! Какво могат "професионалистите" видяхме, аде сега да видим аматьорите какво могат!!!

 • 5
  wc1 avatar :-|
  WC1

  Чудесно заглавие! Ще бъде актуално за България след 2 месеца.

 • 6
  nogica avatar :-|
  nogica

  До коментар [#4] от "boby1945":
  не подценявай аматьорите.
  Много от сегашните професионалисти бяха тотално невежи.

 • 7
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  До коментар [#6] от "nogica":

  Не ги подцнявам, напротив мисля че ще оживят и подобрят политиката в Италия!!!

 • 8
  dimhristov avatar :-|
  dreamer

  Освен, че тези новобранци в политиката дават много надежди за промяна съществува и опасността вместо да наложат промяна да бъдат купени по-евтино от мафията във властта. Същото ще се случи и в България. За да се устои на подкупите на мафията, която понастоящем контролира властта ще са необходими много голям кураж, доблест и отговорност. Повечето бедни хора макар и да са с чисти сърца са слаби за психологически или физически натиск. Нима си мислите, че гражданите чак сега са се осъзнали и възстават срещу статуквото на властта? Не, правили са го хилядолетия. Правили са го робите, правили са го крепостните селяни, правили са го бедните пролетарий навсякъде по света. Резултатите обаче често си приличат. Лицата на статуквото може и да паднат от власт но властта излъчва нови на тяхно място. Да, гражданите са спечелили някои свободи и привилегии през течение на хилядолетията но с какво толкова се различава властта в държавата сега от онази на държавата преди 4х години?
  И още нещо - най-успешните бунтове срещу статуквото на властта са били буржоазните и пролетарските революции. Те са се случили с реки от кръв. Хубавото на демокрацията е, че позволява промени да се случват без реки от кръв. Поне на книга. Дали обаче е възможно в действителност? Още не е доказано. Предстои ни да видим, ако го доживеем.

 • 9
  dragomir_d avatar :-|
  Драгомир Димов

  Това ще се случи и в България. Нищо, което се случва в Европа няма да ни подмине. И какво излиза от цялата статия? - лакеите на мафията, подлогите на политиката, с една дума - медиите, са тези, които тровят добрите намерения, и ги изопачават! Медиите в България са тотален шит, и са виновни адски много за размиването на мненията и деструктивното мислене на нацията.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Залез и падение

Залез и падение

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK