Новият брой:
Първият опит за ротационен кабинет в България

Вложителите ще платят 5.8 млрд. евро за спасяването на кипърските банки

ЕС одобри спасителен заем за Кипър, но в замяна страната въведе еднократен данък върху депозитите

Повечето банкомати в Кипър изчерпаха парите още в събота вечерта
Повечето банкомати в Кипър изчерпаха парите още в събота вечерта
Повечето банкомати в Кипър изчерпаха парите още в събота вечерта    ©  Reuters
Повечето банкомати в Кипър изчерпаха парите още в събота вечерта    ©  Reuters

Кипър очаквано се превърна в петата държава от еврозоната със спасителен финансов пакет, след като ЕС одобри 10 млрд. евро за стабилизиране на банковия сектор на страната. Това е под очакваното и далеч под сумите, заделени за другите проблемни страни, които обаче са и със значително по-големи икономики.

Радикалната разлика с предишните спасителни пакети на Гърция, Португалия, Ирландия и Испания е, че около 5.8 млрд. евро трябва да бъдат набрани чрез еднократен данък върху депозитите, достигащ 10%. Това очаквано доведе до недоволство и протести в Кипър, както и до масово теглене на спестяванията от банките.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

16 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    zumz avatar :-|
    zumz
    • - 7
    • + 20

    Сладко:) колко ли руски перачи на мангизи ще пикаят кръв? Това така - на емоционална основа. На правна, разбира се, това, което управниците на Кипър правят, си е пладнешки грабеж. Очаквам поне 1000 нови съдебни дела в Европейския съд до края на седмицата. Повечето, предполагам, ще бъдат спечелени от засегнатите вложители обаче въпросчето е доколко ако въобще, кипърското правителство ще се съобразява с решенията на съда. С две думи - става интересно:)

    Нередност?
  • 2
    string12 avatar :-|
    string12
    • - 7
    • + 22

    Схемата е следната: Русия ни натиска да ни вземе парите, например 2 милиарда лева чрез промяната на газовия договор 2006 година, натиска за строителството на АЕЦ Белене поне 2 милиарда лева, скъпо ядрено гориво, скъп бензин, скъп газ и още и още. Руските олигарси крадат тези пари и ги изнасят в Кипър. Гърците като тарикати им конфискуват 10%. Техните пишман бизнесмени вземат тези пари от банките, идват в България и откриват работни места за 450 лева масечна заплата. Кръговрат. За съжаление по вашите глави с вашите пари.

    Нередност?
  • 3
    donio avatar :-|
    donio
    • - 2
    • + 36

    Тази операция може да се окаже генерална репетиция и за други държави членове на ЕС ако мине гладко там.

    Нередност?
  • 4
    dadam avatar :-|
    dadam
    • - 1
    • + 15

    Основният въпрос е какво ще се случи с депозитите в останалите проблемни старни в понеделник. Еврогрупата може бързо да съжали за решението си да спести 7млрд. от извънредната помощ за Кипър.

    Нередност?
  • 5
    dadam avatar :-|
    dadam
    • - 1
    • + 23

    Твърдата опозициа на Германия срещу общо-европейска гаранция на банковите депозитите изведнъж придоби смисъл.

    Нередност?
  • 6
    bimbo avatar :-(
    Müller
    • - 5
    • + 28

    Това се нарича КОНФИСКАЦИЯ!

    Основите на едно демократично общество са:

    1. Свободата на словото.
    2. Собственост (вкл. личната собственост).
    3. Равенство пред закона за всички.

    Това което става в момента, даже СССР не си го позволи (в модерни времена), а Маркс не е и сънувал за това!

    Същото, ако го извърша аз се нарича престъпление и ще бъда осъден! Но сега това деяние се нарича еднократен данък! Социализма се завръща с пълна сила! В едно са незаменими социалистите, да харчат на другите парите докато ги има!

    Историята се повтаря: Executive Order 6102 подписан на 5 Април, 1933 год. от U.S. President Franklin D. Roosevelt. Само с тази разлика, че тогава прибраха златото на всички!

    Само около 1/3 от влоговете в Кипър са на руски, гръцки и други граждани. не много отдавна банките успяха чрез банковата гаранция да измамят обикновенните граждани да извадят парите от дюшеци и буркани, но май отново ще важи “Буркан Банк“ за в бъдеще!

    Та недейте да вярвате, че парите във банките са ваши. Утре същото може да се случи във Испания, Италия, Португалия, а като мине номера там, то тогава давай в цяла Европа! Да сме солидарни, ще кажат! Нали е криза!

    Когато има сънения за каквито и да било нарушения и престъпления във едно правово общество, в това число пране на пари и укриване на данъци чрез банките. То тогава има закони, има разследване, има и съд.

    Но втози случай не важат тези правила. Затова това което става вчера, днес и утре е чиста конфискация на личната собственост!

    Ха, със здраве!

    Нередност?
  • 7
    mesambria avatar :-|
    mesambria
    • - 3
    • + 9

    Класически пример за т.нар. европейска солидарност, платена обаче от обикновените хора.

    Нередност?
  • 8
    enroute avatar :-|
    En route
    • - 1
    • + 9

    Има нещо тотално сбъркано. Имаш пари на влог, за които си платил данъци и понеже банките не са си свършили работата, сега пак ти плащаш.
    Да ще вземат до 10%, ами после къде ли хората и фирмите ще си преместят парите и какво ще прави данъчния рай Кипър?

    Нередност?
  • 9
    ruark avatar :-|
    ruark
    • - 1
    • + 12

    вместо да замразят активи на банките и да ограничат и да забранят на една универсална банка да има инвестиционен отдел който само спекулира и преценява кредитните рискове, те теглят от вложителите.
    когато една банка има затруднения би трябвало лошите кредити да се прехвърлят в за целта създадена лоша банка и бизнеса който носи печалба той да се обложи или да се конфискува. това би било урок за банката да не спекулира с лоши кредити и различни високорискови продукти както и да взима заеми за спекулиране.
    общо взето дейността на една универсална и инвестиционна банка, като универсалните банки с техните спекулации също залитат по посока на инв. банки, е следната:
    събират пешо, гошо,..... и тнт. капитал около 30 милиона и учредяват банка..
    вложителите започват да влагат и банката раздава кредити.
    печалбата на нея се състои от следните дейности касиране на комисионни, такси, разлика в лихви, разлика в обменни курсове, търговия със ценни метали, дивидент от дялово участие във фирми, печалба от лихви по ипотечни заеми. дотук добре. след като банката реализира печалба една част от нея се тезаурира, тоест не се разпределя печалба върху нея а се подсилва собственият капитал на банката и по често се използва за инвестиции. дотук банката е универсална. тя разполага с нужните резерви както и задължителен депозит в националната банка и всичко е ок.
    обаче банката експандира, започва да взима заеми за придобивки и организира инвестиционен отдел. започва да търгува за своя и за чужда сметка. балансовата и сума за няколко години се утроява както и печалбата расте при равни други пазарни условия. дълга и се увеличава на база собствен капитал.
    банката експандира в европа и става системно релевантна след като има придобивки и поделения в 3 еу държави.
    започва да раздава ипотечни кредити и да търгува с деривати и облигации като купува и за своя сметка, тоест нейното инвестициооно портфолио набъбва стократно до пръсване в съотношение на уж основната първоначална и дейност именно кредитирането. ЕЦБ също има вина и то огромна тъй като за 200 евро депозиран капитал от гошовата банка му се дава право да раздаде кредит за 2000 евро. и той го прави.
    откъде ще дойдат парите. еми от вложителя и заем от др. банки и от националната банка. лихвата е 1 % а гошовата банка раздава тези пари за от 7 % нагоре....
    печалбата расте както и балансовата сума.
    10 години по късно.
    банката изглежда така печалба 500 милиона. балансова сума 10 милиарда. задлъжняване 5 милиарда. собствен капитал 150 милиона. вземания 2 милиарда финансови активи и ДМА 2 милиарда и нещо...... груб пример. като от тези вземания една трета са лоши кредити понеже мениджърите са раздавали на сулю и пулю за да касират повече бонус. банката е застрахована до някъде и е толкова голяма станала че при заплаха от фалит държавата би трябвало да я оттърве
    идва трус някъде банката се оттървава от активи със загуба. прави отписвания. продава част от дялови участия за да върне дълг. след като има да речем 2 милиарда краткосрочен дълг и всяка година трябва да емитира нов за да покрива стар, сценария е следния, кризата е тук никой не дава свежи пари и банката започва да се клати. дори да няма криза точно тази банка от алчност и подценяване на риска на безразборно даване на кредити и спекулация със токсични продукти за бърза печалба я води до банкрут. съкръщения, загуби. свеж капитал струва доста скъпо и първа година загуба заради отписвания на лоши кредити. втората също..... обикновения вложител страда от намаляване на лихва и както е случаят с кипър директно взимане на част от спестяванията.
    виновници
    1. ЕЦБ най големия виновник. раздава евтини пари на банките без ограничения.
    2. чак сега се сетили за базел 3 и то 8 % собствен капитал... значи аз съм раздал кредити за 1000 лв и съм взел 800 лв на заем но собствени пари имам 80 лв. дали не съм рисков. половината от кредитите са лоши и 300 лв никога не ги виждам. от друга страна ме чакат лихви плюс главници с падежи..... е това са днешните големи банки. кооперативните и консервативните малки регионални банки както спестовни каси са изключение
    те застрашават спестяванията и първоначалната идея за кредитиране е размита. още повече че те не се интересуват от клиента а го използват като ЗАЛОГ за спекулативни чужди пари и
    и възприемат неговите пари като средство за спекулация и си мислят че неговите вложени пари са на банката когато отиде да представя баланса и търси свежи пари.
    сценария миналата година имаме 200 000 вложители, тази имаме 250000 вложители значи се движим в правилна посока и след като печалбата е налице от кредитиране всичко е розово дори ЕЦБ гледа към тази банка с розови очила.
    Парите на вложителя отиват директно за кредити на принципа на пирамидата. и когато кредититите стигнат до застрашителни размери банката почва да изпушва понеже в тези една част са невземаеми други наполовина и тнт.
    обаче досега гошовата банка при 500 милиона печалба 250 мил. отиват дижидент. 100 за инвестиции и другите за наложени от закона резерви и собствен капитал.
    сценария 1000 лева кредити и 800 лв заем и 80 лв собствени средства. печалбата от 700 добри кредити е 70 лв на 10 % лихва.
    16 лв. лихва по заем като лихвата е 2 % на 800 лв.
    остават 54 лв. 30 лв отиват към тези 80 лв. собствен капитал 10 лв за резерви и 14 лв оставт печалба.....
    ако има падеж на 200 лв се взимат нови 200 кредит или една част идват под форамта на върнат кредит.
    ............ страшно е

    Нередност?
  • 10
    stf avatar :-|
    Стефанов
    • - 13
    • + 9

    Много добре измислено и правилно решение!
    Гледам че доста наивници го критикуват.
    А каква е алтернативата господа - фалит на банките и загуба на 60-70% от депозита. Такъв данък по-добре ли ви се струва!?

    Нередност?
Нов коментар