Спасяването на спасителния план

Правителството в Кипър се опитва да остави малките депозити без облагане в отчаян опит да прокара мерките през парламента

Гняв, хаос и политическа безизходица продължават да владеят Кипър три дни след обявяването на спасителния пакет от 10 млрд. евро. Оттогава правителството в Никозия за трети път отлага гласуването в парламента на договорения с еврозоната и МВФ план.

Говорителят на правителството Христос Стилианидис заяви по-рано през деня пред националното радио, че парламентът вероятно няма да одобри днес законопроекта за облагане на банковите депозити, поискан от външните кредитори срещу отпускане на финансова помощ на острова. Малко по-късно стана ясно, че обсъждането на условията за получаване на спасителната помощ остава за утре, като междувременно се очаква кабинетът да предложи нов облекчен вариант. Междувременно банките в страната ще останат затворени до четвъртък, в опит да се предотврати паническо теглене на средства.

Първоначалният план, обявен в събота, предвиждаше всички сметки в банките в Кипър да бъдат обложен с еднократен данък - 9.9% за депозитите над 100 хил. евро и 6.75% за тези с по-малки суми, с цел набиране на 5.8 млрд. евро. Споразумението, нарушаващо принципа, че спестяванията са неприкосновени, предизвика шок, гняв и протести в Кипър.

Стреснати от реакцията и притеснени, че кипърското правителство начело с президента Никос Анастасиадис няма да успее да си осигури нужната парламентарна подкрепа за приемане на мерките, лидерите на еврозоната се съгласиха на отстъпки. Новата идея е малките вложители да бъдат изключени от данъка, а хората със сметки над 100 хил. евро да понесат основната част от удара. ЕС, МВФ и Европейската централна банка предпочитат данъкът върху тези депозити (много от които са притежавани от руснаци), да бъде вдигнат до 15.6%. Банковото облагане вече предизвика гневна руска реакция и повишаването му само ще разсърди Москва още повече.

Така новоизбраният кипърски президент Анастасиадис (чиято партия разполага с 20 от общо 56 места в парламента) е поставен в трудната ситуация да балансира между гнева на избирателите си и настояванията на опозиционните партии хората с малки влогове да бъдат пощадени и недоволството на Русия - най-големият икономически клиент на страната. Руският финансов министър Антон Силуанов вече намекна, че в отговор Москва може да преосмисли решението си да облекчи условията по отпуснатия заем на Кипър в размер на 2.5 млрд. евро. Брюксел и Никозия се опитват да убедят Кремъл да разсрочи изплащането на кредита и да намали лихвите, като кипърският финансов министър Михалис Сарис ще пътува утре за Москва за разговори по темата.

Банков страх

Управителят на кипърската централна банка Паникос Димитриадис предупреди, че банките на острова ще загубят над 10% от депозитите, ако бъде наложен данък върху влоговете. "Ако законопроектът бъде приет, ще има отлив от 10% или повече през първите няколко дни", заяви той, цитиран от Reuters. Димитриадис посочи, че институцията, която ръководи, както и Европейската централна банка, подкрепят отмяна на данъка за всички депозити под 100 000 евро.

Така развръзката в кипърската драма се отлага с поне още един ден. От ЕС вече се чуха предупреждения към Анастасиадис, че ако не успее да прокара спасителния план през парламента, двете най-големи кипърски банки са заплашени от колапс. А след тях - и цялата финансова система на островната страна.