Лондонска офанзива срещу имигрантите

Премиерът Камерън иска ограничен достъп на чужденците до социални плащания

Британският премиер Дейвид Камерън се опитва да отмъкне инициативата по имигрантската тема от ръцете на крайната ксенофобска десница
Британският премиер Дейвид Камерън се опитва да отмъкне инициативата по имигрантската тема от ръцете на крайната ксенофобска десница    ©  Reuters
Британският премиер Дейвид Камерън се опитва да отмъкне инициативата по имигрантската тема от ръцете на крайната ксенофобска десница
Британският премиер Дейвид Камерън се опитва да отмъкне инициативата по имигрантската тема от ръцете на крайната ксенофобска десница    ©  Reuters
"При имиграцията и социалното осигуряване трябва да се сложи край на културата "нещо срещу нищо", Дейвид Камерън.

Британският премиер Дейвид Камерън представи в понеделник плановете си за ограничаване на достъпа на всички имигранти до социални плащания, общински и държавни жилища и безплатно здравеопазване. Представяме ви най-важните елементи и цитати от нападателната му реч:

 • На чужденците ще бъде забранено да ползват помощи за безработни повече от шест месеца, ако не докажат, че усилено си търсят работа през това време.

 
 • Ще се разговаря с европейските партньори да се въведе правило, според което икономически неактивните имигранти да бъдат поемани от собствените си страни, преди да се класират за социални помощи от британската държава.  
 • Държавната здравна каса ще прилага по-строги правила при плащанията за лечение на чужденци - предимно от страни извън европейската икономическа общност (ЕИО). "Трябва ясно да покажем, че имаме безплатна национална, а не международна здравна система", заяви Камерън.  
 • На общините ще бъде забранено да допускат в списъците с чакащи за социални жилища имигранти, които не са живели поне две години в съответния район. За да се приложи това правило, ще се въведат строги проверки на местоживеенето.  
 • Ще бъдат затегнати мерките срещу нелегалните имигранти: ще им бъде забранено да получават шофьорски книжки, кредитни карти, заеми и да си откриват сметки в банките; ще бъде подобрена процедурата за проверка на разрешителните за работа на чужденците; собствениците на жилища ще бъдат задължени, преди да ги дадат под наем на чужденец, да проверят имиграционния му статут, а ако не го направят, ще понесат сурови глоби; ще се увеличат двойно и глобите за работодатели, които наемат нелегални имигранти.
 •  
 • Въвежда се нов тип документи – биометрично разрешително за пребиваване, което ще се издава на имигранти, идващи извън ЕИО. "...На първо място, за да улесним идентифицирането на нелегалните имигранти... а щом ги намерим, ще е по-лесно да ги премахнем... Дори ще се опитаме да променим закона така, че ако е възможно, първо да депортираме чужденците, а след това те да обжалват процедурата от собствените си страни", представи и друга своя идея премиерът.

   

 • Британското правителство си поставя за цел да намали нетната миграция (броят на установяващите се имигранти към броя на напускащите британци - бел. ред.), така че тя да не надхвърля 100 000 души годишно. "Нека го кажа просто... Ние постиламе червения килим за тези, чийто упорит труд и инвестиции ще създадат нови работни места във Великобритания... Защото се намираме в глобална надпревара за икономическото си бъдеще", уточни Камерън желанието си за привличане на най-добрите чужденци. | КАПИТАЛ Daily
 • Close
  Бюлетин
  Бюлетин

  Вечерни новини

  Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


  60 коментара
  • 1
   trezven avatar :-P
   Трезвен

   От ББСи:

   Източноевропейски имигранти (А8 страни) - Местно население

   ..............................Мъже-Жени...........Мъже-жени
   Заетост:................90.4%-74.2%............78.3%- 71.1%
   Взимащи помощи:.12.4%-23.7%............24.2%- 55%
   Общ. Жилища:......6.5%-7.7%...............15.9%-18.3%

   Когато фактите говорят и британците мълчат.

   Източник: http://www.bbc.co.uk/news/uk-politics-21921089

  • 2
   detelinka29 avatar :-|
   detelinka29

   Преди им бяха виновни полските водопроводчици виновни, сега българи и румънци. Да си затворят границите за всички барбуги и чалми дето са ги наводнили и тогава да правят политика. Очаквам с нетърпение някой да се захване здравата и да ги осъди за дискриминация, щото идеята на ЕС е "свободно движение на стоки и капитали" и най-вече на работна ръка, която да им осигури целта -икономически просперитет и развитие.

  • 3
   superbg avatar :-|
   superbg

   Как не се намери някой да попита Камерън какво мисли за забрадените мюсюлмански имигранти дето са повече от англичаните във Великобритания, или пък за индийците?
   Или това са теми табу във Великобритания?

  • 4
   daks avatar :-|
   ДАКС

   Ми той, г-н Камарън, както си е написано в статията де, трябва да каже нещо, с което да привлече ксенофобски настроените гласоподаватели. Инак ще вземат да се довлекат на власт крайно десните и тогава току виж имигрантите (и най-вече тези от България и Румъния) се превърнали в новите евреи, а Великобритания - в новия нацистки райх.

   Инак нали уж всички капиталисти се борят за ефективност на труда, под което предимно разбират по-ниски разходи за него. Но британския мангасарян се страхува, че ще дойдат по-бедни и по-гладни от него и ще му измъкнат килимчето изпод трудолюбивия и високопроизводителен задник.

  • 5
   belle avatar :-|
   belle

   До коментар [#3] от "superbg":

   Точно така- това е тема табу и е проява на расизъм и дискриминация негативното говорене срещу пакистанци, индийци, африканци. Но не се смята за дискриминация и расизъм, ако говорят срещу нас, поляци, румънци, литовци, защото сме бели, като тях. Да говориш срещу бял не е расизъм, а дискриминацията я наричат "затягане на соц. система". Просто сме удобни за боксова круша и изливат срещу нас всичко натрупано досега към чужденицте, но не смеят да посочат истинския виновник. Има райони в Лондон, където патрулират момчета мюсюлмани и ако видят "друговерец", много заплашително го приканват да напусне, защото районът е мюсюлманкси и няма място там. Никой не смее да гъкне, да направи нещо, да подаде оплакване, защото ще започнат едни дела за дискриминация, расизъм и т.н..

  • 6
   nefertiti_egipt avatar :-P
   Нефертити

   Дейвид Камерън определено предпочита пакистанци и индийци пред българи и румънци ...

  • 7
   iliefff avatar :-|
   jilieff

   Да, има сериозен проблем с емигрантите в страната, но просто не е сериозно ние, българите, да се мусим заради държавната политика на една суверенна държава, която със сигурност осъзнава националния си интерес и умее да го защитава.
   Това, че има голям брой индийци, карибци, пакистанци, сикхи, араби и други, е от една страна историческа даденост за бившата империя, а от друга е следствие на глобализацията (която между другото постепенно достига и родината ни).
   Британците имат островна култура и това е една от основните причини, поради които понякога не е лесно да се разбере начина им на мислене и възприятие. Нека това не се забравя.

  • 8
   siolen avatar :-P
   siolen

   Редно е да създаден реципрочна трудност пред капиталите им, когато искат да си изтеглят печалбите от България, защото "влошават икономическата среда".

  • 9
   sasaswazy avatar :-|
   sasaswazy

   Бих искала да задам въпрос на "Кусура ми Янко":
   Вие живели ли сте на Острова и познавате ли "островнага култура", за която говорите?

  • 10
   iv_semov avatar :-|
   Urkobozambo

   Премиерът Камерън ...срещу имигрантите. - Ами ОК inglish boy....- Които ВИ познават нравите и манталитета предварително знаят, че както и да го извъртите наречете и приемете, пак няма да ви хареса... и след време отново ще сте доволни.


  Нов коментар

  За да публикувате коментари,
  трябва да сте регистриран потребител.


  Вход