Остров "Страх"

Кипър ще плати скъпо за оставането си в еврозоната, а резултатите от експеримента с капиталовия контрол са колкото неясни, толкова и опасни

Както показват историята и научната фантастика, островите са предпочитан терен за експерименти. И за затвори. От миналата седмица и Кипър се превърна в опитно поле - само че не за ядрени тестове, военни учения или изследователски опити, а за финансово инженерство. Малкият средиземноморски остров стана и първото място в еврозоната, където са въведени капиталови ограничения. Това дойде след като десетдневната колективна лудост на европейските лидери приключи и разумът най-после се завърна под формата на споразумение между Никозия и тройката кредитори от ЕС, Европейската централна банка (ЕЦБ) и МВФ.

Най-хубавото, което може да се каже за новия план, е, че е по-добър от първия. Но като се има предвид, че той беше пълна катастрофа, това не е голям комплимент. Все пак най-кошмарният сценарий - банков колапс, държавен фалит и хаотично излизане на Кипър от еврозоната, беше избегнат (поне засега). Но щетите вече са нанесени, островът ще плати скъпо за оставането си във валутния клуб, а резултатите от експеримента с капиталовия контрол в условията на монетарен съюз са колкото непредсказуеми, толкова и опасни.

По-добрата лоша сделка

След първоначалното фиаско най-голямото облекчение на 25 март беше, че изобщо има сделка, и то часове преди изтичането на ултиматума на ЕЦБ, която беше заплашила, че ще отреже животоподдържащото финансиране на кипърските банки. Новото споразумение, с което Кипър ще получи 10 млрд. евро, поправя повечето от фрапиращите грешки на първоначалното. Приеманите за гарантирани депозити до 100 000 евро, които при План А трябваше да бъдат обложени с данък, ще бъдат в безопасност. И основните загуби ще бъдат понесени не по равно от всички големи вложители със суми над този праг, а най-вече от тези, които имат сметки в двете най-проблемни банки. Втората по големина финансова институция, Laiki, на практика ще бъде затворена, като несъбираемите й вземания и депозитите от над 100 000 евро ще бъдат прехвърлени в "лоша" банка, а по-малките влогове и здравите активи - в Bank of Cyprus. Тя е номер едно в страната и също ще мине през радикално преструктуриране, при което сметките над 100 000 евро ще бъдат замразени за неопределено време и собствениците им ще се разделят с поне 40% от средствата си (при Laiki загубите вероятно ще са още по-високи). И при двете банки притежателите на облигации също ще страдат, а ужилените депозанти ще бъдат компенсирани с акции (макар и със съмнителна стойност) в рекапитализираните институции.

Предвид смайващия фалстарт с първия план и твърдото нежелание пари на европейските данъкоплатци да бъдат използвани за спасяване на подозрителните руски капитали в кипърските банки (поради което опцията да бъде използван Европейският стабилизационен механизъм от самото начало не бе поставена на масата) тази сделка е вероятно най-добрата, която можеше да бъде направена. Което съвсем не означава, че е перфектна и след нея Кипър и еврозоната могат да дишат спокойно.

"Макар да има споразумение, не сме се върнали обратно там, където бяхме преди две седмици. Нещата в Кипър продължават да се развиват много бързо и тепърва ще видим как работи планът, дали има стабилизиращ ефект и дали ще са нужни допълнителни мерки преди или след изборите в Германия през есента", казва пред "Капитал" Никола Верон, икономист от влиятелния брюкселски тинк-танк Bruegel и гостуващ изследовател във вашингтонския Peterson Institute for International Economics. И допълва, че "по-важното е, че хората няма да забравят как в един момент гарантираните депозити бяха застрашени, а във финалната сделка бяха ударени незастрахованите влогове. Това ще влияе на бъдещите развития в еврозоната и на поведението и очакванията на всички в нея." Или казано по друг начин - колкото и политиците да обясняват, че Кипър е "уникален и специален случай", вложителите в испански и италиански банки например, особено тези със сметки над 100 000 евро, може би сериозно ще се замислят дали да не прехвърлят парите си на по-сигурно място. Защото макар след нервната реакция на пазарите председателят на еврогрупата Йерун Дейселблум да бе принуден бързо да се самоопровергава за изпуснатата реплика, че случилото се в Кипър може да служи като модел за бъдещи спасявания, той просто изказа на глас това, което си мислят мнозина в държавите-кредитори в северната част на континента. А именно - че им е омръзнало да наливат средства в проблемните периферни държави и предпочитат сметката за банковите ексцесии да бъде платена от акционерите, притежателите на облигации и собствениците на големи депозити.

Към дъното и надолу

"За Кипър това в никакъв случай не е краят на историята", казва пред "Капитал" д-р Джеймс Кер-Линдзи от London School of Economics (LSE). То е само началото на агонията, която очаква острова в следващите години, след като икономическият му модел му бе сринат с един удар. Сега Кипър е финансов оазис без финансова индустрия, която формираше близо три четвърти от неговия БВП. "Случващото се е абсолютно опустошително за икономиката на острова", смята д-р Кер-Линдзи.

Преди принудителната банкова ваканция и въведените с нейния край капиталови ограничения да замразят кредита и на практика да запушат кръвоносната система на кипърската икономика, очакванията бяха тя да се свие с 3.5%. Сега най-мрачните прогнози вещаят 20% срив. "И това ще стане светкавично, метафорично казано, за една нощ. Рецесията ще бъде жестока", обяснява анализаторът от LSE. И дава пример със затварянето на банка Laiki, която дава работа на близо 8000 души. На фона на население от около 850 000 души, това е почти 1%. "В Никозия буквално на всеки ъгъл има клон на Laiki или Bank of Cyprus", казва д-р Кер-Линдзи.

Предвид неясното бъдеще на банките, очаквания отлив на капитали и икономическата депресия, разчетите в антикризисната програма за устойчивостта на кипърския дълг още отсега изглеждат силно пожелателни (заемът от 10 млрд. евро ще качи дълга до 143% от БВП, а с рязкото свиване на икономиката съотношението вероятно ще стане още по-застрашително). Така след първото "спасяване" много скоро може да се наложи второ.

Кипър няма много опции за алтернативни двигатели, които да издърпат потъналата икономика. "Най-голямата надежда са офшорните газови резерви. Но това не е лекарство в краткосрочен план. Ще минат още няколко години, преди те да могат да носят приходи", отбелязва д-р Джеймс Кер-Линдзи. И междувременно ще трябва да бъдат изчистени много въпросителни, като например какво е количеството и качеството на газа, колко ще струва разработването му и как ще бъдат разрешени териториалните неясноти с Турция. 

Има и очаквания, че финансовата катастрофа може да е шанс за край на продължаващото вече четири десетилетия разделение на острова на гръцка и турска част, тъй като обединението би могло да сложи начало и на икономическото възраждане. "Но след фиаското в преговорите с ЕС за президента Никос Анастасиадис ще е много по-трудно да направи подобно нещо", казва д-р Кер-Линдзи.

Еврото не е това, което е

Еврозоната също излиза наранена от кипърския фарс. И то не само защото показа, че е готова да нарушава табу след табу и да погазва собствените си правила, но и защото политическата токсичност от извиването на ръцете на Никозия и притесненията дали европейските лидери са способни да се справят с кризата няма скоро да отшуми. "Репутацията на еврозоната е опетнена, а доверието и чувството за солидарност са накърнени. Хората в Кипър са ужасно гневни от начина, по който се държат с тях. Мнозина в Европа също са възмутени от това колко безобразно беше третирана една малка страна. Цялата тази история навреди много на ЕС," смята анализаторът от LSE.

Остава и тревожният въпрос как въведените сурови банкови ограничения могат да се съвместяват с валутния съюз, един от основните принципи на който е свободното движение на капитали (според европейското законодателство е възможно да има изключения при извънредни обстоятелства, но за не повече от шест месеца). Властите в Никозия и партньорите им от ЕС вероятно ще направят всичко финансовата блокада да бъдат вдигната възможно най-бързо, но опитът от други държави сочи, че временните неща могат да се окажат най-постоянни. В Исландия например капиталовите ограничения бяха въведени през 2008 г. уж за кратко и още не са отменени. Ключовата разлика с Кипър, разбира се, е, че Рейкявик има своя собствена валута. "Не бива да се прекалява с паралелите с Исландия. Кипър е нещо съвсем ново," казва Никола Верон. Според него още е рано де се говори, че еврото в Никозия вече струва по-малко от еврото във Франкфурт. "На този етап все още няма паралелен валутен пазар. Но ако ограниченията продължат повече от няколко седмици, има опасност да се появи такъв. Колкото по-дълго остане рестриктивният режим, толкова по-големи са рисковете и толкова по-вредни ще са последствията за еврозоната", смята Верон.

Неговият колега от Bruegel Гунтрам Волф е на мнение, че валутният съюз е навлязъл в опасни води. Според него капиталовият контрол не само е спорен от правна гледна точка и може да доведе до поредица от съдебни дела, но и вече е нанесъл неизлечими белези на еврозоната и единния пазар. "С въвеждането на ограниченията Кипър на практика е извън еврозоната", казва пред "Капитал" зам.-директорът на Bruegel.

Но най-лошото е друго - идеята на еврото беше да доведе до сближаване и заличаване на различията. Сега кризата с единната валута увеличава разделението между севера и юга и разгаря взаимно недоверие и неприязън. И както попита Тимъти Гартън Аш във вестник Guardian, еврото оцелява, но къде са европейците...

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


42 коментара
 • 1
  cezar_cezar avatar :-|
  есе

  Много ще го загазят кипърци. А като си представя колко българи има там....

 • 2
  daks avatar :-|
  ДАКС

  ''Но най-лошото е друго - идеята на еврото беше да доведе до сближаване и заличаване на различията. Сега кризата с единната валута увеличава разделението между севера и юга и разгаря взаимно недоверие и неприязън. И както попита Тимъти Гартън Аш във вестник Guardian, еврото оцелява, но къде са европейците...''

  "С въвеждането на ограниченията Кипър на практика е извън еврозоната", казва пред "Капитал" зам.-директорът на Bruegel.''

  Дам, автоканибализмът започна.

 • 3
  daria_vip avatar :-|
  daria_vip

  Кипър -ЕЦБ и мВФ е късно да се отрекат от глупостта която направиха .
  То не се виждат дори и бегли наченки на покаяние при тези бюрократи .
  Не е вече Кипър .
  Болестта пълзи към други.
  Никакъв капиталов контрол не може да спре това.

 • 4
  dekster avatar :-|
  КЛЮЧАРЪ

  [quote#2:"ДАКС"]еврото оцелява, но къде са европейците...'' [/quote]

  Ми да си дойдем на думата: европейци на юг всъщност никога не е имало, само мафия, лешпери, хайлази и авантаджии. Каквито нациите, такава им политиците и банките (това важи и за нас, българите).

 • 5
  gospodin avatar :-|
  Г-н D

  Страхотно заглавие, г-жо Гюрова, напълнихте ми душата!

 • 6
  gospodin avatar :-|
  Г-н D

  Извинявам се за втория постинг, но определена в горния трябваше да акламирам авторката за заглавието.
  Кипър е невероятно страна. Там през 1989 г. за пръв път видях ключовете на парсираните коли да висят на таблото и домовете да са отключени без стопаните непременно да са там.
  След избухването на гражданската война в Ливан през 70-те години, средиземноморската финансова столица се премести от Бейрут в Никозия. В града офисите на банките бяха един до друг по продължение на централните улици. Тогава чух показателния виц: Каква е единствената разлика между столицата и най-отдалеченото кипърско село? Ами в селото няма министерства... Всичко друго беше налице - клонове на няколко банки, магазини на пледставители на автомобилни марки - говоря за нови коли.
  По тази логика, а и със статута на офшорна зона, държавата привлече милиарди в сметки на регистрирани на острова фирми.
  Изгради се сериозна финансова пирамида - основно финансирана с не знам колко чисти пари. Имайки този ресурс, банките са кредитирали на поразия и вероятно "лошите" кредити не са били единици, за да се стигне до банкрута на двете най-големи кипърски банки.
  Сега вече всичко е ясно - офшорният рай се закрива. Печелят неучаствалите.

 • 7
  comandante avatar :-P

  [quote#4:"КЛЮЧАРЪ"]Ми да си дойдем на думата: европейци на юг всъщност никога не е имало, само мафия, лешпери, хайлази и авантаджии. [/quote]
  Трябва да си доста зле образован и не познаваш историята за да твърдиш такива глупости !

  "Европейците" от север "- Малко са се променили през вековете !
  Гадовете берсеки* са плячкосвали и унищожавали всичко до което се докоснат! Не случайно германските "арийци" са доста свели и руси защото са осеменявали жените им и генетично са ги променили !
  Днес през 21-век европейските берсерки продължават да пиратстват и безчинстват нагло даже и в най-южните провинции на брюкселската империя !

  *wiki цитат - Берсерк е викингски войн, посветил се на бог Один, който преди битка изпада в неконтролируема ярост. В сражението са се отличавали с изключителна сила, свирепост, и безстрашие.
  По време на такъв пристъп берсерките са загубвали почти напълно разсъдъка си. Изпадали са в състояние в което не са правели разлика между свои и врагове, като са издавали животински ревове и звуци и атакували с голяма ярост всичко, което се изпречи на пътя им — хора, животни или дори предмети

 • 8
  comandante avatar :-|

  [quote#3:"Seola"]Кипър -ЕЦБ и мВФ е късно да се отрекат от глупостта която направиха .
  То не се виждат дори и бегли наченки на покаяние при тези бюрократи .[/quote]
  Фарс крадците на банкомати за няколко хилят търкат наровете в затвора а тези които обраха 20-30 млрд. в Кипър ще ги обявят за финансисти на годината и ще им дадат бонуси !

 • 9
  dekster avatar :-P
  КЛЮЧАРЪ

  До коментар [#7] от "comandante":

  О.К., хайде сега отиди да нахраниш безработните испанци, италианци, гърци, а скоро и кипърци с история. Може също и да съживиш имотния им пазар и малкия бизнес, както и да спреш имигрантския поток в посока към льошия Север. Умник...

 • 10
  comandante avatar :-|

  [quote#9:"КЛЮЧАРЪ"]Умник... [/quote]
  благодаря!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход