Малкият бизнес с големите проблеми

Зачестилите фалити на фирми все повече тревожат банките в Испания и Италия

Мъж преминава пред една от многото закрити фирми в Мадрид.
Мъж преминава пред една от многото закрити фирми в Мадрид.
Мъж преминава пред една от многото закрити фирми в Мадрид.    ©  Reuters
Мъж преминава пред една от многото закрити фирми в Мадрид.    ©  Reuters

На фона на затишието около кипърската спасителна сделка малките компании в Испания и Италия, които едва успяват да платят заемите си, може да се окажат поредният голям проблем за еврозоната. Фалитите на малки и средни фирми достигат тревожни размери и създават главоболия за банките в двете държави, намиращи се в сърцето на европейската дългова криза, пише Reuters.

"Можете да сте сигурни, че ако лошите дългове на тези компании се увеличат, това ще означава повече лоши заеми за семействата и сметки по кредитните карти, които няма да бъдат платени", казва Хавиер Сантома, професор по финанси в испанското бизнес училище IESE. Възможностите на Испания и Италия да излязат от кризата и да избегнат пълни спасителни програми зависят от стабилността на банките им. Слабите банки съхраняват капитала, вместо да отпускат заеми и да движат икономиката.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
4 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  nycvisa avatar :-|
  nycvisa
  • - 1
  • + 8

  Проблемите за Испанските и Италианските банки тепърва запо4ват. Докато доското главен фокъс беше Испания и главно загуби за банковите портфейли свързани главно с имотния сектор, Италианските банки оставаха някак в сянка от бъркотията.

  Но от доста години насам ве4е, след 2009, италианските банки записват година след година на увели4ени загуби в портфейлите си, главно заради малките и средни предприятия. Цитираният Рони Рен много правилно упоменава факта 4е загубите ще продължат да растат още доста месеци, и след като растежа им ( на загубите) се успокои, ще остане още доста дълго време на високи нива. Към главният виновник в Италия за рекордно високите загуби по заемите на банките доскоро беше сементът на малки и средни предприятия, защото за разлика от Испания, в Италия нямаше такъв проблем с имотния сектор и заемите към въпросния са в доста прили4на кондиция сравнени с другата голяма латинска страна. Това може и да се промени, защото Милано е един от много малкото градове в Европа където цените на имотите по4ти не помръднаха надолу от на4алото на кризата. За сравнение, в Испания цените по официални данни са до 30% надолу, но това е нереално ниска стойност защото 1)вклю4ва данни само от склю4ени сделки, и 2) пове4ето склю4ени сделки в последните 2 години са просто рефинансиране на предишен ипоте4ен/имотен заем където реалният спад на цените не е отразен и 3) апартаменти/имоти продадени от банки, на доста по завишени цени. но с 100% финансиране и до 40 годишен период на изплащане ,вклю4ително без амортизация на главница за първите 5 години.

  Тази практика в Испания се прави от доста време, за да се маскират "лошите" активи в баланса на испанските банки и те да избегнат "отписване" на активи = загуба в ПнЛ и капитал. Всеки трети имотен заем в Испания е рефиннсиран от банките за да се избегне попадането му в категорията лоши за още 2-3 години, с надеждата 4е клиентът ще стане платежоспособен, напразно. Един вид, проблемът се отлага, но тази практика е всеизвестна и наскоро испанският регулатор принуди местните банки да отпишат 4аст от активите си, защото никой инвеститор ве4е не вярваше на испансите банки и никой не беше склонен да им отпусне финансиране на междубанковия и пари4ния пазар. Поради тази липса на финансиране, много банки в Испания фалираха, ще фалират още, защото нивото на отписаните активи продължава да е ниско, а при тази криза от която не се вижда изход (в испания с безработиза над 25%), загубите за банките от лоши кредити тепърва предстоят, ве4е в малък-среден бизнес и индивидуални ипоте4ни кредити сегменти.

  От гореспоменатите банки нито една не е достатъ4но здрава с достатъ4ен нали4ен капитал, и задълбо4аването на кризата в Кипър, особено 4астта с конфискацията на депозити, прави Испанските и Италианските банки още по уязвими. Редица корпоративни клиенти с оборотни сметки ве4е са затворени а парите преместени в северноевропейски страни, и положението с финансирането на местните банки е крити4но - ако не са мстните централни банки да пускат финансиране, вси4ки малки банки в тези две страни са фалирали, така 4е можем да говорим за зомбита. Изклю4ение правят ББВА, Сантандер, Уникредит и Интеса, които могат да се финансират и самостоятелно на междубанковите пазари, но плащат доста скъпа цена, което от друга страна изяжда пе4албата, която е необходима за да се изградят буфери срещъ бъдещи загуби в портфолиото на тези банки. Бих избягвал инвестиции в тези 4 имена при тези стойности на акциите им в момента ;)

  Нередност?
 • 2
  erebus avatar :-|
  'ΕΡΕΒΟΣ
  • - 4
  • + 3

  Преди 4-5 години Кипър стана член на ЕС.Тогава на НИКОЙ не пречеше кипърския модел.В последствие обаче се оказа,че Кипър е има ОГРОМНИ залежи газ и петрол.ЦЕЛТА Е ОГРАБВАНЕТО НА КИПЪР ! СЪЩОТО ВАЖИ И ЗА ГЪРЦИЯ !

  Нередност?
 • 3
  nycvisa avatar :-|
  nycvisa
  • + 3

  вервай си, зати4али са се вси4ки да вземат на гърците маслините

  Нередност?
 • 4
  42 avatar :-|
  42
  • - 1
  • + 2

  Ха, продължавайте с безумния внос от Китай и гледайте какво ще става.

  Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал