Големите в Европа атакуват укриването на данъци

Пет членки на ЕС се договориха за засилен обмен на банкова информация. Люксембург най-накрая отстъпи

Франция, Германия, Италия, Испания и Великобритания постигнаха споразумение за засилен автоматичен обмен на банкови данни помежду си, чрез който да ограничат възможностите за укриване на данъци, предаде EUobserver. Новината дойде броени часове преди Люксембург да обяви, че най-накрая се съгласява да отмени частично банковата си тайна. За момента херцогството и Австрия са единствените държави - членки на Европейския съюз, които не участват в автоматичния обмен на информация и са подложени на сериозен натиск от страна на европейските си партньори да се присъединят към общите усилия за решаване на проблема.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
42 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  pzashev avatar :-|
  pzashev
  • - 8
  • + 21

  Ето и един неочакван, но позитивен резултат от кризата. Липсата на пари ни кара да сме по-взискателни към тези които бягат от данъци и необоснованите привилегии на екзотични места като Лихтенщайн.
  Но улицата следва да е двупосочна! Ако едно правителство (като във Франция) иска да съблече голи богатите, то не е учудващо, че те търсят варианти как и къде да си скрият парите.

  Нередност?
 • 2
  yotata avatar :-|
  йотата
  • - 4
  • + 8

  "Големите в Европа атакуват укриването на данъци"

  А малките - още ли се ослушват? Или направо се снишават?

  Нередност?
 • 3
  zumz avatar :-|
  zumz
  • - 19
  • + 30

  "Ето и един неочакван, но позитивен резултат от кризата" (???)

  Резултатът от кризата е благословена от ЕС конфискация на парите на вложителите в Кипър и довеждане до просешка тояга на съседите им в Гърция. Чиновниците в ЕЦБ и Брюксел явно и представа си нямат накъде водят такива "мерки", на какъв глобално авторитарен режим (САЩ) стават слуги. С ликвидирането на последните остатъци от банковата тайна правителствата ще могат избирателно да набелязват жертви, а тези жертви да нямат никаква - правна или друга възможност да докажат, че средствата са им законно придобити и че са платени данъци. Попадал ли е някой в ситуация, когато определени държавни стуктури преценят, че "имат съмнения" за произхода на парите на даден вложител. Дори при такава, абсолютно недоказана и може би недоказуема формулировка средствата в дадена сметка - независимо в коя държава - се замразяват ИЗЦЯЛО докато се води проучване/разследване. Дава ли си някой сметка колко трудно е да се докаже законният произход на средствата ако са минали 5-10 г. от придобиването им, ако са минали през редица междинни транзакции? А в такива случаи на "съществуват подозрения" си виновен до доказване на обратното независимо какво твърди закона. Имам усещане, че постепенно на всички нива се въвежда система, която е по-авторитарна и по-удушаваща от комунизма в най-ужасните му години.

  Нередност?
 • 4
  kotrag avatar :-P
  kotrag
  • - 14
  • + 16


  Невероятно е колко наивен е средно-европейския чиновник (и политик)... ха почти като българския...което е най-голямото доказателство, че Българияе наистина европейска страна (някой още изказват съмнения за това, но не са прави)

  Преди време данъците се определяха на база доходи и печалби. Сега чугунените глави решиха, че ще ги определят на око по движението на паричните средства и наличността им по банкови сметки.

  Цирковите номера няма да свършат до тук.

  Нередност?
 • 5
  info111 avatar :-|
  info111
  • - 1
  • + 5

  Може би някои си спомнят какво бях написал по тази тема преди време, че предстои...

  Нередност?
 • 6
  rumen525252 avatar :-|
  rumen5252
  • - 9
  • + 17

  Това падане на банковата тайна е много позитивно явление. Нормалните хора, които не са далавераджии, корумпирани политици, трафиканти и т.н. измет нямат никаква причина да се страхуват от процеса.
  Лошото е че няма да стане за всички държави. Което значи че все пак ще останат "финансови острови", където ще потекат парите.

  Нередност?
 • 7
  info111 avatar :-|
  info111
  • - 2
  • + 18

  До коментар [#6] от "rumen5252":

  Така е, но не забравяй една "подробност". Виж имената на държавите, които са се споразумяли по въпроса вече - Франция, Германия, Италия, Испания и Великобритания,...,Швейцари, Австрия (макар и доброзорлем), следва и Люксембург, макар и много неохотно (подобно на Швейцария преди около 1-2 години, която бе много силно "натисната" от американските федерални власти- много швейцарски банкери и до ден днешен се страхуват да напуснат страната за да не бъдат арестувани, че са съдействали за укриване на данъци и пране на пари),...САЩ.
  Това не са само основните играчи в гобалните финанси, т.е. световната финансова система, ТОВА Е САМАТА СИСТЕМА!
  Мисълта ми е, че ако те са наистина решени да затворят тези вратички за нерегламентирано изтичане на богатства и на брутен вътрешен продукт чрез специалния статус на офшорките, "финансовите острови" просто ще потънат, защото за големите е детска игра упражнението да "ги потопятс.
  Особено - пак повтарям - ако са искренни и последователни в декларираните си намерения. Защото историята ни учи, че те често не са...

  Има още нещо, което е интересно за мен. Ако си спомняте в момента, когато бе широко оповестено, че предстои публикуването на огромна база данни за офшорките, говорителят на МВФ побърза да направи изявление, с което на практика демонстрира позицията на Фонда и желанието му "да бяга пред вятъра", заявявайки, че нямало нищо нередно с активите на хора и фирми в офшорни зони.
  Не знам дали това не бе предвидено и с цел да повлияе на решението на европейските лидери по въпроса, което очевидно предсфоеше, но ако е било така то очевидно намерението се е провалило категорично. С което за и без това силно накърнената репутация на Фонда остана още една черна точка - първо, че се асоциира със силно непопулярна и доста съмнителна от законна и морална гледна точка позиция и второ - че тя дори и не бе разгледана от европейските лидери, а камо ли пък да бтде обсъдена.

  С две думи - този останал като че ли леко встрани от вниманието на обществеността конфликт по въпроса между европейските лидери и МВФ за мен е доста интересен и многозначителен...Особено като се има предвид кой доминира в него.

  Нередност?
 • 8
  info111 avatar :-|
  info111
  • - 2
  • + 10

  За онези, които искат да тестват европейските лидери и законодатели, аз бих предложил един такъв подход. Вземете всички онези по-популярни лица и институции, вкл. европейски лидери, депутати и др. които до сега с действията и бездействията си зашитаваха пламенно или по0дискретно статута на офшорните зони. Към тях прибавате и онези, които не са го правили, но се оказва (или тепърва ще се разкрие), че всъщност имат авоари (сметки) там в тях. И това ще е първото ни множество!

  След това да вземем например онези конкретни европейски лидери, депутати и организации и институции, които прокараха и застанаха зад ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement), или Търговско споразумение за борба с фалшифицирането - където 21 страни от Европейския съюз, заедно с България подписаха спорното споразумение. И тук по-специално искам да наблегна на аргументите и прокламираните мотиви (в защита на обшестения интерес), които бяха широко рекламирани в защита на АСТА. Впрочем да си ги припомним съвсем набързо - обявената цел на АСТА е да се бори с КОНТРАБАНДАТА, фалшифицирането на стоки (Т.Е. ИЗМАМИТЕ) и защита на авторските права (Т.Е. ЗАКОННОСТТА И СПАЗВАНЕ НА ПРАВИЛАТА НА ИГРАТА) - напълно легитимни и привидно съвсем почтени аргументи, нали? Става дума за милиарди, може би десетки милиарди долара, които са си много пари, И С КОИТО НЯКОИ НЕЗКОННО СЕ ОБОГАТЯВАТ С ПРЕСТЪПЛЕНИЯ, ИЛИ ИЗПОЛЗВАЙКИ ЗАКОНОВИ ВРАТИЧКИ И НЕПЪЛНОТИ...
  При офшорките имаме избягване на данъци и такси, пране на пари от различни престъпления, вкл. търговия с наркотици, контрабанда, откраднати огромни суми от диктатори и организираната престъпност, корупция с огромно деструктивно влияние за отделните държави и световните финанси, за нормалното фумкциониране на икономиката, финансите и политиката...И ТО С ГОДИНИ! Тук пък става дума за десетки трилиони долари, КОИТО НЕ СА МНОГО, А СТРАШНО МНОГО ПАРИ.
  (Още веднъж да напомня, че парите са единственото нещо на света, чието качество зависи от ...КОЛИЧЕСТВОТО ИМ!
  Не ми се иска да разширявам повече този постинг, но мисля за мнозина ще е интересно и особено поучително ако разгледаме КАКВО НОВО КАЧЕСТВО (ХАРАКТЕРИСТИКИ) ИМАТ ДА РЕЧЕМ ... МИЛИОНИТЕ ПРЕД ХИЛЯДИТЕ, МИЛИАРДИТЕ - В СРАВНЕНИЕ С МИЛИОНИТЕ, ИЛИ ТРИЛИОНИТЕ 0 В СРАВНЕНИЕ С ... МИЛИАРДИТЕ ДОЛАРИ ДА РЕЧЕМ. И как много интересно някои от основните характеристики на парите "еволюират" и се променят в хода на увекичението им в различните "категории" и как може да се стигне дос итуация, при която ... започват да придобиват ТОЧНО ОБРАТНИ НА ПРЕДВИДЕНИТЕ И ПОЗНАТИ ХАРАКТЕРИСТИКИ И МОГАТ ДА КОНЦЕНТРИРАТ МНОГО СИЛНО ДЕСТРУКТИВЕН ПОТЕНЦИАЛ, В СРАВНЕНИЕ С ОНЕЗИ ПАРИ, КОИТО СА В ПО-МАЛКИ ОБЕМИ ИЛИ ОТ РАЗГЛЕДАНИТЕ ТЕОРЕТИЧНО И В УЧЕБНИЦИТЕ!
  Неща, които обикновено не се застъпват в университетите и икономистите, финансистите и анализаторите...Или с две думи - както казва един много уважаван от мен автор в книгата си с думите на главния си герой - парите имат едно много особено свойство, че когато те са в особено холеми количества, те започват да живеят свой собствен живот, по свои собствени правила, които подчиняват дори и живота на притежателя им и силно ограничават свободата му...)Защото те вече стават НЕИЗМЕНЕН АТРИБУТ НА РЕАЛНАТА ВЛАСТ, НА НА АФИШИРАНАТА, ПУБЛИЧНАТА, ПРЕХОДНАТА...!)

  И сега предлагам - за онези, които искат, да си направят труда да намерят сечението на двете множества - с конктетните имена на въпросните европейски лидери, депутати и институции.
  Така ще може съвсем категорично лично да си изясните кой кой е, което не винаги е много лесно в света на глобалната политика и финанси, нали? :)

  Нередност?
 • 9
  info111 avatar :-|
  info111
  • - 4
  • + 11

  Капитал, не ви знам особено добре правилата, а и честно казано не ме интересуват толкова, доколкото може да става открита и откровена що годе възпитана дискусия тук, без или поне с минимум манипулации и тролове, но забелязах, че имате някаква класификация с точки за всекиго.
  Доколкото аз имам афинитет към цифрите - независимо, че откровено казано ме интересуват мненията и фактите, а не точките ви, все пак забелязах, че всеки път когато ми давата някакви точки и сбора надхвърли определена граница, след това го занижавате под нея - и така мисля поне 5-6 пъти и ми стана любопитно.
  Понеже ми стана интересно каква ви е системата, искам първо най-добронамерено да напомня на модератора, че вече пак е надскочена границата (тя е 3,000 или някъде около нея), така че да я смъкнва и да не се помайва:)
  И ако искате и можете да обясните какво точно представляват тези точки. Убеден съм, че някъде може и да сте ги дали обяснения, и че вероятно те са по подобие на други подобни форуми, но понеже не ми се проверява, ще съм благодарен ако някой ми обясни набързо, за което предварително благодаря!

  Нередност?
 • 10
  galio avatar :-|
  galio
  • - 1
  • + 4

  До коментар [#9] от "info111":

  явно са ти сложили лимит. има представители на здравите сили с рейтинг 5000+, които събират по правило два пъти повече минуси, отколкото плюсове във всеки свой пост.

  положителното е, че още не са те забранили ;)

  Нередност?
Нов коментар