За чиста и прозрачна република

Авторитетът на президента Франсоа Оланд и способността му да съживи икономиката са накърнени от скандали. Това е лоша новина за Франция и Европа

Един президент с много проблеми
Един президент с много проблеми    ©  reuters
Един президент с много проблеми
Един президент с много проблеми    ©  reuters

"За французите е по-лесно да говорят за секс, отколкото за пари." Обобщението е на социолога Жанин Мосу-Лаво и бе направено точно в седмицата, когато цяла Франция обсъждаше банковите авоари, апартаментите, колите и бижутата на министрите си.

Необичайното за галския манталитет упражнение е резултат от усилията на президента Франсоа Оланд да изчисти петното върху своето управление след избухването на скандала с тайната банкова сметка на вече бившия министър на бюджета и настоящ клиент на прокуратурата Жером Каюзак. Няма гаранции, че оповестяването на имуществото на всички членове на кабинета ще върне доверието на французите към хората във властта. Но е сигурно, че допълнителното подкопаване на авторитета му е последното нещо, от което има нужда един президент, опитващ се да съживи стагниращата френска икономика. От успеха му зависи и съдбата на еврозоната, която няма как да е в добра кондиция, ако Франция боледува.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Още от Капитал