Дойдохме, съблякохме се, победихме
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Дойдохме, съблякохме се, победихме

Итук бяха, и тук протестираха

Дойдохме, съблякохме се, победихме

За секстремизма на "Фемен" и дали когато става дума за феминизъм и човешки права голите гърди са достатъчни

Марин Душев
6534 прочитания

Итук бяха, и тук протестираха

© Reuters


Представете си млада, добре изглеждаща блондинка, носеща кожени ботуши, къси панталонки, ръкавици и нищо друго. В ръцете си тя държи верижен трион, с който се опитва да пререже огромен дървен кръст. В тежката задача й помагат други две блондинки, които със строги и непоколебими физиономии дърпат разпятието с въжета. Това не е сцена от нискобюжетен порнофилм, а една от акциите на украинското движение "Фемен". По този начин на 17 август миналата година те изразиха "подкрепата и уважението си към нашите руски колежки от пънк групата Pussy Riot", които същия ден бяха осъдени в Москва за богохулство, както и протеста си срещу религиозните предразсъдъци спрямо жените.

Вероятно не всички са разбрали каква точно бе връзката между дървеното разпятие в центъра на Киев, издигнато в памет на жертвите на сталинския терор, и присъдата срещу руските пънкарки или потисничеството над жените. С този акт обаче "Фемен" успяват да настроят срещу себе си мнозина в Украйна. Две седмици по-късно ядрото на групата около "идеоложката на рязането на кръста" Инна Шевченко напуска страната и се мести в Париж, където получава възможност да доразвие своя гологърд "секстремизъм" и да го издигне на ново, по-глобално ниво.

Движението вече има групи във Франция, Германия, Белгия, Холандия, Канада, Мексико, Бразилия, САЩ, Швейцария и дори Тунис. В последните месеци под прицела на изрисуваните им бюстове попаднаха различни представители на католическата църква, бившият италиански премиер Силвио Берлускони, руският президент Владимир Путин, тунизийският му колега Монсеф Мозуки, движението "Мюсюлмански братя", украинската Рада, както и още няколко дървени кръста в Холандия.

Днес "Фемен" са по-активни от всякога. Но и противоречията около акциите им са все по-големи. През последния месец хиляди жени от арабския свят се обединиха в социалните мрежи срещу техния "културен империализъм", а редица защитници на правата на жените засилват критиките си срещу методите и идеите им. Срещу тях се заформя сериозна опозиция, но за разлика от ситуацията с отсечения кръст в Киев днес основните им противници са именно сред тези, които "Фемен" претендират да закрилят и водят – жените.

Събличам се, следователно протестирам

''Моето тяло ми принадлежи и не е извор за ничия чест.'' Този текст се чете на арабски върху голите гърди на полуизлегнало се тъмнокосо момиче. В едната си ръка държи цигара, а в другата книга. На друг кадър тя е изправена и гледа директно в обектива, докато с двете си ръце показва среден пръст, а върху бюста й на английски пише: ''Майната му на вашия морал."

Снимките на 19-годишната гимназистка Амина Тилер скандализираха Тунис. По собствените й думи така тя изразява своята подкрепа за "Фемен" и защитата на правата на жените. Но символичният й жест бе посрещнат остро от мнозина в родината й. Профилът й във Facebook бе залят от съобщения като – "Облечи се, грозна си" или "За нас си само поредната измет, по дяволите свободата на жените". В YouTube се появи обръщение от жена, представяща се за нейна леля, която заклеймява действията й и заявява: "Надявам се, че тя скъпо ще плати за действията си." А салафисткият проповедник Адел Алми призова момичето да бъде убито с камъни.

Не след дълго Амина изчезна и дни наред нямаше информация какво се е случило с нея и къде се намира. За щастие най-мрачните слухове за смъртта й се опровергаха, когато на 8 април тя даде интервю за френската телевизия Canal Plus. Оказа се, че роднините й са я държали под домашен арест. "Наистина имах късмет, друг баща би убил дъщеря си за това, което направих", споделя тя. По-късно стана ясно, че междувременно Амина е станала жертва на побой от страна на братовчед си, била е упоявана и дори насила е прегледана дали още е девствена.

И тук започват противоречията. От една страна, отношението към Амина е ужасяващо. От друга, предвид ситуацията в Тунис и в голяма част от Близкия изток идва въпросът дали действията й са най-подходящата форма на протест и изразяване на мнение.

От гледна точка на "Фемен" всичко е пределно ясно – Амина е жертва на тиранията на патриархалния ред, религиозните предубеждения към жените и консервативните догми в ислямския свят. Затова организираха мащабна акция по най-добрия възможен според тях начин – с голи гърди. Под надслова "Свобода за Амина" на 4 април те дадоха начало на т.нар. Международен топлес джихад срещу ислямизма. Десетки протестираха в редица градове в Европа, Бразилия и дори в Сан Франциско. Пред главната джамия в Париж няколко активистки без блузи запалиха черния флаг на салафистите, а пред тази в Берлин момичета с фалшиви бради имитираха молещи се мюсюлмани.

Когато гърдите не са най-доброто оръжие

На пръв поглед акцията не бе чак толкова скандална (особено по стандартите на "Фемен"), но предизвика гневна реакция на десетки хиляди мюсюлманки, които заляха интернет със свои снимки с постери в ръце с надписи като "Има повече от един начин да бъдеш свободен" и "Ислямът е мое право и мой избор".

Според сайта на "Фемен" всички те са просто "жертви на потисничеството" и са били принудени да се снимат. Истината обаче вероятно е малко по-дълбока - в крайна сметка публичното изгаряне на знаме, на което са изписани думите "Няма друг бог освен Аллах и Мохамед е неговият Пророк" няма как да бъде насочено само и единствено срещу последователите на радикалния ислям. А фактът, че този акт е извършен пред джамия от голи до кръста активистки, които крещят и показват среден пръст на всички около себе си, не прави дебата по темата за правата на жените в арабските държави по-лесен. 

"Фемен" си се представят като някакво радикално ново секси феминистко явление и отказват да търсят сътрудничество с другите активисти. Ако предварително се бяха обърнали към някой с повече опит в Близкия изток, щяха да изработят по-добра и действително полезна стратегия", казва пред "Капитал" канадската блогърка и феминистка Меган Мърфи. Според нея това е едно от слабите места на организацията, но далеч не е най-големият й проблем. "Тяхната тактика е фундаментално сбъркана. От една страна, въпреки всички претенции на движението, не може да се твърди, че голите женски гърди са нещо "радикално ново" в страна като Франция. Всъщност основното очакване към жените на Запад е да бъдат "секси" и именно благодарение на това "Фемен" получават такова широко медийно отразяване. В същото време въпреки вниманието, което привличат, те видимо не успяват да формулират ясни цели", казва Мърфи.

Точно това е една от основните критики срещу провокативните активистки - че разчитат повече на сензация, отколкото на съдържание, и посланията им не само остават в сянката на голотата им, но и се размиват от липсата на фокус. Още по-неясен от целите на организацията е въпросът откъде идва финансирането им.

"Капитал" изпрати въпроси на представители на "Фемен", но не получи отговор. Според заявеното на сайта им основните им задачи са "защита на правата на жените" и "борба с патриархалния ред във всички негови форми: диктатурата, църквата и секс индустрията". Но сред разнообразните каузи, с които са се захващали, има акции срещу проституцията и такива в подкрепа на правата на хомосексуалните. Също и актове на солидарност с оцелелите след земетресението във Фукушима, както и протест срещу режима на топлата вода в Киев. А в края на миналата година предупредиха Брюксел, че "падането на визите за руснаци заплашва Европа с културен Армагедон".

Изобилието от каузи вероятно е част от обяснението защо "Фемен" не могат да се похвалят с някакъв конкретен успех. Вместо да поставят даден въпрос и последователно да настояват за решаването му, те просто прескачат от една тема на друга, без да постигат резултат и без да е ясно дали посланията им реално достигнат до обществото или всички просто гледат красивите разсъблечени жени. Затова и мнозина смятат, че нещата се изчерпват с това снимките им да обикалят из медиите.

И все пак би било пресилено да се твърди, че "Фемен" търсят единствено внимание. Както обяснява пред "Капитал" иранската активистка за граждански права Марям Намази, "никоя група не може да представя интересите на абсолютно всички. Днес тактиката на "Фемен" има много противници на Запад, но се забравя, че все пак на изток тя има поддръжници."

Така или иначе, 19-годишната Амина вече се снима и позицията й отекна не само в Тунис, но и по света. Тя пое върху себе си бреме, каквото едва ли на някоя активистка в Европа се е налагало да понесе от десетилетия. И е някак обнадеждаващо, че значително повече хора протестираха срещу акциите за солидарност на "Фемен", отколкото срещу нейните снимки.

Освен това дори най-големите противници на полуголите дами, които правят налудничави неща, не могат да им отрекат, че успяват да привличат внимание. Сега остава да успеят да го пренасочат от гърдите си към ефективно защитаване на смислени каузи.  

Представете си млада, добре изглеждаща блондинка, носеща кожени ботуши, къси панталонки, ръкавици и нищо друго. В ръцете си тя държи верижен трион, с който се опитва да пререже огромен дървен кръст. В тежката задача й помагат други две блондинки, които със строги и непоколебими физиономии дърпат разпятието с въжета. Това не е сцена от нискобюжетен порнофилм, а една от акциите на украинското движение "Фемен". По този начин на 17 август миналата година те изразиха "подкрепата и уважението си към нашите руски колежки от пънк групата Pussy Riot", които същия ден бяха осъдени в Москва за богохулство, както и протеста си срещу религиозните предразсъдъци спрямо жените.

Вероятно не всички са разбрали каква точно бе връзката между дървеното разпятие в центъра на Киев, издигнато в памет на жертвите на сталинския терор, и присъдата срещу руските пънкарки или потисничеството над жените. С този акт обаче "Фемен" успяват да настроят срещу себе си мнозина в Украйна. Две седмици по-късно ядрото на групата около "идеоложката на рязането на кръста" Инна Шевченко напуска страната и се мести в Париж, където получава възможност да доразвие своя гологърд "секстремизъм" и да го издигне на ново, по-глобално ниво.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

13 коментара
 • 1
  euronymous avatar :-|
  Euronymous

  Май нямат победи до сега

  Публикувано през m.capital.bg

 • 2
  juliano95 avatar :-|
  Julian Mall

  Реакцията на мюсюлманките е показателна и напомня лозунга от романа на Ореул "Робството е свобода, а свободата е робство".

 • 3
  nefertiti_egipt avatar :-|
  Нефертити

  Малко ми е странна каузата на тези голи жени.

 • 4
  k.nikoloff avatar :-|
  К.Николов

  А бе кауза... да си покажат циците по телевизията. Все едно, всички това ще гледат, за друго време не остава.

 • 5
  beriya avatar :-|
  beriya

  До коментар [#1] от "Trollfest":

  Самия факт, че не са линчувани си е победа, явно мюсолманските фундаменталисти по- лесно биха били победени от няколко голи жени отколкото от няколко хилядна армия въоръжена със съвременно оръжие.

 • 6
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  Поредните безделници търсещи себеизява, влизане в устата на медиите и сензация.....
  Слава Богу, никой не ги бръсне за сл.ви, а би трябвало....

 • 7
  palitza avatar :-|
  palitza

  Прави ми положително впечатления плахият опит за критика срещу явлението "Фемен", което не е нищо друго освен лайт порно на живо с цел медийна изява и евентуално печелене на пари отнякъде.
  Нещастните ексхибиционистки обаче нямат ясна концепция как да го постигнат. Не очаквайте от тях интервюта, "Капитал". Те нямат какво особено да кажат, а, както сами отбелязвате - и да покажат.
  Крачка напред за Икономедия е осъзнаването, че "публичното изгаряне на знаме, на което са изписани думите "Няма друг бог освен Аллах и Мохамед е неговият Пророк" няма как да бъде насочено само и единствено срещу последователите на радикалния ислям".
  Приложете сега същата логика към християнството и дървения кръст в памет на жертвите на сталинизма. Неговото отрязване също няма как да бъде насочено само и единствено срещу руския патриарх и Руската православна църква, а е посегателство върху религиозните убеждения на всички християни, особено православните. Както и върху паметта на жертвите на сталинизма.

 • 8
  pavla avatar :-|
  ПАВЛА

  Не съм убедена, че точно това е начина, но доста привлича вниманието.

 • 9
  ikechukwu avatar :-|

  Изобщо не съм чел статията.
  Искам да кажа, че само големите цици ще спасят света.

  Публикувано през m.capital.bg

 • 10
  epoc avatar :-|
  epoc

  Понеже доста чета в руския интернет, където не пропускат изява на Фемен (между другото не всички са блондинки, не всички са руси, а някои са просто дебели, да не говорим, че организаторката им не е рускиня а е от Украйна), дори и там вече им се смеят и не ги вземат насериозно.

  Когато каките се съблякоха миналата година в София явно доста са се подразнили, че полицията ги охраняваше, а не ги натика в колите, което в класика в Русия.

  Което просто показва, че формата на протест от шокираща се е превърнала просто в развлечение за масите - в Европа събличането гол отдавна не е носовт (спомнете си редовното появяване на някой нудист на стадион в Англия и как "бобитата" с шапките го гонят).

  Е, сега някой е решил да се съблече в ислямска държава. Е, това май е първият, и доста неприятен урок, че понякога есхибиционизма не е протест, ами.....просто есхибиционизъм.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK