Фермерското момиче, пазещо Фед от стадното мислене
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Фермерското момиче, пазещо Фед от стадното мислене

Естер Джордж, президент на Банката на Федералния резерв в Канзас сити

Фермерското момиче, пазещо Фед от стадното мислене

Централният банкер в Канзас сити говори от името на Средния запад, а не на Уолстрийт

7215 прочитания

Естер Джордж, президент на Банката на Федералния резерв в Канзас сити

© HANDOUT


Естер Джордж е президент и главен изпълнителен директор на Банката на Федералния резерв в Канзас сити от октомври 2011 г., а през януари 2013 г. получи и право на глас във Фед.

Федералният резерв на САЩ представлява система от 12 банки, всяка от които - поне на теория - е независима от борда на централната банка, базиран във Вашингтон.

Президентите на 11 от тези регионални банки на Федералния резерв се сменят на ротационен принцип в комитета, диктуваш политиката. В него статут на постоянни членове с право на глас имат 7 членове на борда във Вашингтон и ръководителят на Банката на Федералния резерв в Ню Йорк.

Системата е създадена така ,че да се поддържа контрабаланс на центровете по източния бряг на САЩ и да се защитават интересите на жителите и бизнеса от Средния запад.

Когато служители на Федералния резерв на САЩ посещават места като щата Оклахома, където цари дълбоко подозрение към правителството, месещо се в живота им, обичайната гледка е хората да ги посрещат доста мрачно и с остри въпроси. Естер Джордж, президент на Банката на Федералния резерв в Канзас сити, е изключение, разказва Reuters.

Тя намира доста общи черти с хората, докато разглежда кравеферми, разговаря с енергийни босове и бизнес лидери, които очакваха с интерес какво ще им каже тя на форума в Ел Рино, щата Оклахома, на 4 април. Подобно на мнозина от тях, Джордж се тревожи, че драматичните мерки, предприети от Федералния резерв за възстановяване на американския икономически растеж, може да предизвикат по-висока инфлация и раздуване на ценови балони.

Репутация на бунтар

Отраснала във фермерска общност в съседния щат Мисури, Джордж бе избрана за високия пост заради способността си да говори откровено и тя още при първото гласуване на борда на Федералния резерв по въпросите на монетарната политика демонстрира решимост да постъпва точно така.

На първото за тази година заседание на 29-30 януари тя се противопостави на решението да бъдат изкупувани облигации в размер на 85 млрд. долара всеки месец с цел да се свалят лихвите по кредитите. За пръв път в стогодишната история на Федералния резерв член на борда е обявявал бунт още при първото си участие. Нещо повече - тя го направи и при второто заседание и си спечели репутацията на бунтар.

"Тя има солидни корени в Средния запад на Америка, както и рационалното мислене на едно момиче от фермата", разказва за нея Ричард Фишър, председател на Банката на Федералния резерв в Далас. Той също се е противопоставял два пъти през 2011 г. на отпускането на строгата дисциплина в монетарната политика. "Гласове като този на Естер пречат на Федералния резерв да изпадне в капана на стадното мислене."

Централната банка на САЩ държи основните си лихвени ставки почти на нулата от декември 2008 г. и е изкупила правителствен и свързан с ипотеките дълг в размер на 2.7 трилиона долара в опит да поддържа цената на кредитирането ниска и да стимулира растежа.

Несъгласие, дори то да не успее да спре решение, подкрепено от мнозинството гласуващи на заседание на Фед, може да действа смекчаващо на позициите, тъй като председателят се опитва да съхрани духа на консенсус. С гласа си Джордж стана знаменосецът на онези служители, които са против централната банка да прекалява със стимулите.

Жената с катинара и веригите

"Тя е страхотна в умението да изслушва другите", споделя Джули Стакхаус, ръководител на банковия надзор в Банката на Федералния резерв в Сейнт Луис. Тя е работила с Естер Джордж в продължение на 15 години в Канзас сити и двете все още са близки. "Тя умее само с включването си в дискусия да помири гледните точки на хора, които понякога имат разногласия."

Мнозина настоящи служители на Фед и хора, които я познават отдавна, описват Джордж като сърдечна, земна и допадаща на хората. Но тя също така е показвала и твърдост, когато трябва да се съобщят на банките лоши новини.

Стотици банки в района, подопечен на Банката на Федералния резерв в Канзас сити, бяха закрити или принудени да търсят помощ от Фед по време на кредитните кризи от 80-те и 90-те години. Понякога Джордж е носела със себе си куфар с катинари и вериги, за да заключва веднага кабинетите с кредитната документация, която се използва като част от обезпечението пред Фед.

Роб Ригнър, президент на Bank of Blue Valley в Канзас сити, я познава от повече от 25 години и казва, е нейната честност и прямота са й спечелили уважението на колегите. "Тя е способна да предложи допълнителни гледни точки и идеи. Много силен лидер."

Предимството на практиката

Томас Хойниг, предшественикът на Естер в Банката на Федералния резерв в Канзас сити и в момента високопоставен регулатор във Вашингтон, казва, че тя носи интелигентност и баланс в техните среди. "Хората се притесняват, че страната не е достатъчно широко представена във Фед", казва човекът, който се е противопоставял на всяко от заседанията на Федералната комисия по пазарите през 2010 г. Хората, участващи в подбора на ръководители на регионалните банки от системата на Фед, казват, че корените на Джордж в Средния запад, ценностите й и личният й опит са основните причини тя да получи поста.

Тери Мур, президент на поделението за Омаха, щата Небраска, на профсъюза AFL-CIO, председателстваше комисията, която бордът на директорите на Канзас сити Фед назначи за намирането на наследник на Хойниг. Днес той споделя, че е имало силен натиск от Вашингон да бъде избран икономист с докторска титла, но Естер Джордж е засенчила всички по време на интервютата. "Тя е практична и ясно обясняващ говорител от името на всичко, случващо се там", допълва Марк Гордън, финансов министър на Уайоминг и също член на комисията за подбор.

Гордън отхвърля твърденията, че с колегите му са търсили просто поредния "антиинфлационен ястреб" да продължи делото на Хойнинг. "Мисля, че ставаше дума по-скоро да избор между разума и теорията. Бих искал да имаме повече като нея във Вашингтон", обяснява Гордън.

Гласът на Средния запад

Макар Фед да обяснява, че се опитва да помогне на търговците и производителите, а не на Уолстрийт, централната банка е все по-яростно атакувана от фискални консерватори от десницата заради участието й в спасяването на банки. Със сигурност такива гласове често се чуват от района на Джордж  - Уайоминг, Небраска, Колорадо, Канзас, Оклахома и части от Ню Мексико и Мисури.

През март Джордж поднови опозицията си срещу печатането на пари от Фед и вероятно ще продължи тази линия и на следващото заседание в сряда. Тя започна да обяснява позицията си и в обиколки из Средния запад, на които казва на хората, че разбира тревогите им и че говори от тяхно име във Вашингтон.

Докато Америка все още се възстановява от дълбока рецесия, а безработицата не слиза от 7.6%, тази част от страната се справя относително добре. Безработицата в Оклахома е 5% - една от най-ниските в САЩ, а цените на земята бързо растат благодарение на петрола и земеделските продукти, създавани в тези щати.

Ден преди острата си реч в Оклахома от 4 април Естер Джордж газеше из калните пътища, за да посети завод за преработка на природен газ и да опита от деликатесите на Ел Рино - бургери с лук. По пътя тя чу доста от тревогите на общността за решенията, взимани на изток. Затова в речта си тя ясно декларира кои точно са позициите й: "Гледам на настоящата политика като прекалено нагаждаческа, предизвикваща изкривявания и носеща рискове за финансовата стабилност и дългосрочни очаквания за инфлация с потенциал да попречи на бъдещия растеж." 

Естер Лин Джордж е родена на 15 януари 1958 г. във фермерския град Сейнт Джоузеф, щата Мисури, който по това време има население от малко под 80 000 души. Тя обаче израства в семейната ферма във Фосет, разположена на няколко километра на юг от града.


Бакалавърската си степен по бизнес администрация получава от Missouri Western State University в Сейнт Джоузеф и магистърскта степен от University of Missouri-Kansas City. Тя преминава и през обучителни програми на Американската банкова асоциация и Станфордския университет.


Кариерата й във Федералния резерв започва през 1982 г. след няколко години, прекарани в частния сектор. Естер Джордж никога не се връща назад, печели поредица от повишения в една доминирана от мъжете институция и достига поста на най-високопоставения регулатор и първи вицепрезидент (втората по важност позиция) в Банката на Федералния резерв в Канзас сити. 


От 1 октомври 2011 г. тя стана и председател на борда на Банката на Федералния резерв в Канзас сити.

Естер Джордж е президент и главен изпълнителен директор на Банката на Федералния резерв в Канзас сити от октомври 2011 г., а през януари 2013 г. получи и право на глас във Фед.

Федералният резерв на САЩ представлява система от 12 банки, всяка от които - поне на теория - е независима от борда на централната банка, базиран във Вашингтон.

Президентите на 11 от тези регионални банки на Федералния резерв се сменят на ротационен принцип в комитета, диктуваш политиката. В него статут на постоянни членове с право на глас имат 7 членове на борда във Вашингтон и ръководителят на Банката на Федералния резерв в Ню Йорк.

Системата е създадена така ,че да се поддържа контрабаланс на центровете по източния бряг на САЩ и да се защитават интересите на жителите и бизнеса от Средния запад.

Когато служители на Федералния резерв на САЩ посещават места като щата Оклахома, където цари дълбоко подозрение към правителството, месещо се в живота им, обичайната гледка е хората да ги посрещат доста мрачно и с остри въпроси. Естер Джордж, президент на Банката на Федералния резерв в Канзас сити, е изключение, разказва Reuters.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

16 коментара
 • 1
  trezven avatar :-|
  Трезвен

  Не мога да не се сетя за Тачър, нейния произход и противопоставянето на финансовите еквалибристики със солидни рационални доводи.

  Тази жена, ще чуваме още доста за нея.

 • 2
  simo_ss avatar :-|
  Симеон

  Точно такива хора ни трябват в българската икономика

 • 3
  rael avatar :-|
  Rael

  Точно затова харесвам Обама - издига смислени хора да разчистят бакиите от бушовата администрация.

 • 4
  daskal1 avatar :-|
  daskal1

  Жената работи от 20 години в системата на Канзаския Федерален Резерв и не е политическо назначение - вижте http://www.bloomberg.com/news/2011-09-15/kansas-city-fed-names-esther-george-as-president-replacing-thomas-hoenig.html. По това (също) се различаваме.

 • 5
  smokingpipe avatar :-|
  smokingpipe

  "Джордж бе избрана за високия пост заради способността си да говори откровено..."


  Единствената .

 • 6
  pavla avatar :-|
  ПАВЛА

  Естествена и близка до хората. Такива хора просперират.

 • 7
  vassilun avatar :-|
  vassilun

  [quote#3:"Rael"]Точно затова харесвам Обама - издига смислени хора да разчистят бакиите от бушовата администрация. [/quote]

  Президентът Обама (или който ли да е президент) няма нищо общо с подобни назначения! Няма дори съвещателен глас! Ако някъде има истинско разделение на властите (изпълнителна, съдебна, законодателна), то това е в англосаксонската система! Съвсем умишлено на казвам "в американската", защото британската е много подобна.

  В този форум има много хора, които твърдят, че ФЕД е частна банка (основно еврейска), която контролира едва ли не всичко. Ето ви пример, че не е така!

 • 8
  bajhuj avatar :-|
  Николай Колев
 • 9
  simval avatar :-|
  simval

  До коментар [#7] от "vassilun":

  Доколкото знам ФЕД е съюз от частни банки. Мисля, че президентът на САЩ препоръчва председателя на банката, а Конгресът го одобрява. Нямам представа как се прави изборът на областните управители на ФЕД.

 • 10
  nefertiti_egipt avatar :-?
  Нефертити

  До коментар [#2] от "Симеон":

  Само не знам от къде ще дойдат.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Кибернесигурност

Кибернесигурност

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.