Когато банките трудно дават пари
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Когато банките трудно дават пари

Правителството в Лондон също се опитва да стимулира отпускането на по-достъпни кредити за желаещите да развиват бизнеса си.

Когато банките трудно дават пари

Британският дребен и среден бизнес търси алтернативни форми на финансиране

3201 прочитания

Правителството в Лондон също се опитва да стимулира отпускането на по-достъпни кредити за желаещите да развиват бизнеса си.

© Reuters


Британските компании би трябвало да потърсят финансиране извън банковия сектор, заяви министърът на икономиката Винс Кейбъл в понеделник. Това е поредната оригинална препоръка, идваща от властта, в опит да се помогне на дребния и средния бизнес в страната да започне да допринася за ръста на икономиката.

Форми на алтернативно финансиране

- Заеми, обезпечени с необичайни активи (например фактури)

- Онлайн платформи за търговия с фактури

- Финансиране по веригата за доставки

- Търговско финансиране

- Взаимно и групово финансиране

- Облигационен пазар на дребно

- Частно пласиране на емисии

- Облигации за лоялни клиенти и симпатизанти

- Бизнес ангели

- Рисков капитал

- Дялово финансиране от корпорации

- Фонд за стимулиране на растежа

- Частни дялови инвестиции

- Публични пазари на акции.

Икономическият растеж на Великобритания е много слаб и правителството иска да помогне с реформи за стимулиране на новите компании и за улесняване разширяването на вече съществуващите.

"Британският бизнес няма да расте, да изнася и да проявява иновативност без нормален достъп до банково кредитиране. Но тези фирми се нуждаят и от алтернативи, когато търсят финансиране. Правителството иска да види промяна в пазарната структура в посока към кредитиране извън банковия сектор", заяви Кейбъл, известен с някои свои леви икономически възгледи.  "Затова отпускаме през бизнес банка 300 милиона от обещаните 1 милиард паунда за инициативата, за да инвестираме заедно с частния сектор в нови играчи и в стимулиране растежа на малките кредитори."

Заобикаляне на задушаващата ситуация

Банковото финансиране за дребни и средни предприятия се сви след глобалната финансова криза, която направи традиционните кредитори по-предпазливи. На този фон сдружението Конфедерация на британската индустрия (CBI) разпространи в понеделник ръководство с препоръки за алтернативно финансиране, за да се заобиколи задушаващата ситуация за дребния и средния бизнес.

От CBI твърдят, че ако намерят средства по алтернативни канали, средно големите компании в страната могат да вкарат в британската икономика поне още 20 млрд. паунда в следващите седем години. Доклад на GE Capital показа неотдавна, че дребните и средните предприятия планират около 51 милиарда паунда инвестиции в следващите 12 месеца, но за реализирането на целия им потенциал е нужно подходящо финансиране.

В ръководството на CBI се посочва, че докладът на централната банка за състоянието на кредитирането през първото тримесечие на 2013 г. отчита поевтиняване на финансирането за дребни и средни предприятия. След това от CBI посочват, че "британските банки са източник на почти 80% от кредитирането за растящия бизнес, но финансовата криза създаде във Великобритания необратимата тенденция на "нова нормалност" във финансирането - регулаторната реформа, преструктурирането на балансовите книжа и по-реалистичното оценяване на риска означават, че традиционният дълг към банки повече няма да е подходящото средство за финансиране за всички видове бизнес".

Банковият заем не е универсално решение

"Банките ще продължат да бъдат жизненоважен източник на финанси, но те не са универсално решение и ние подкрепяме растящите фирми да отворят очи и да видят, че има и по-широк спектър от възможности за финансиране на пазара", коментира Катя Хол, старши директор в CBI.

Алтернативните варианти са увеличават и търсенето на услугите им расте не само защото те са нови, но и понеже бизнесът се сети за познати, но слабо използвани досега опции. Заемите, обезпечени с активи например, вероятно ще се увеличат с 9% през тази година, прогнозират от Асоциацията за финансиране срещу активи (ABFA). Възможности би трябвало да има и при дяловото инвестиране - само 3% от британските дребни и средни предприятия използват този инструмент, докато в ЕС средният показател е 7%, а в скандинавските държави достига до 31% в (Швеция и 46% в Дания).

Жалбите на дребния бизнес

Дребният бизнес в страната все повече се оплаква и от проблеми в преговорите с банките. Според финансовия омбудсман на Великобритания през 2012 г. този процес рязко се е засилил и жалбите срещу отказ на кредитиране са се увеличили със 17% въпреки усилията на правителството да се случи точно обратното.

Доставчикът на финансови услуги Syscap твърди, че най-често срещаните оплаквания срещу банките са, че отказват предоговаряне на заемите или увеличаване на овърдрафта. Освен това клиентите им недоволстват от наказателни лихви или от твърде високите лихви по кредитирането, цитира още Reuters.

Фирмите недоволстват, че им се предлагат неподходящи за нуждите и възможностите им типове финансиране. Като такъв е определен например овърдрафт с много високи лихви, който може да бъде едностранно оттеглен от банката, когато тя си поиска.

Новите регулации са и пречка

Нови регулации, въведени след финансовата криза, принуждават традиционните кредитори да прекратят или силно да ограничат рисковото кредитиране. Това обаче остави и много дребни предприемачи без достъп до средства. Пред финансовия омбудсман могат да се оплакват само компании с по-малко от 10 служители и годишни приходи от по-малко от 2 милиона евро. Омбудсманът се намесва в случаите, когато банките и клиентите им не успяват да се споразумеят.

"Видимо е от броя на оплакванията на дребните фирми, че те продължават да изпитват големи затруднения с достъпа до подходящо финансиране от банките. Чуваме от тях, че банките все още държат доста затегнати условията за кредитиране и използват това като оправдание да налагат на клиентите си високи такси", коментира Филип Уайт, главен изпълнителен директор на Syscap.

Според Уайт скоро може да се усети промяна благодарение на правителственото решение да се удължи и разшири обхватът на схемата за кредитиране на дребни и средни предприятия, известна като Funding for Lending Scheme (FLS). С нея до януари 2015 г. на банките се дават евтини кредити, ако увеличат отпускането на заеми за домакинства и дребен бизнес. КАПИТАЛ Daily

"Шоколадовите облигации"

Една от нетрадиционните форми за набиране на финанси, която препоръчват от CBI, са т.нар. облигации за лоялни клиенти и симпатизанти. Този инструмент е познат в Германия и Австрия, където го използват средно големи фирми. През миналата година те са набрали по този начин близо 1.9 млрд. евро със среден размер на "емисията" от 35 милиона евро. Облигациите са по-скоро хибридна форма между фактура и договор за услуга и са насочени към клиентската база на фирмата или към хората от района, в който работи тя.

Британският пример в това отношение са "шоколадовите облигации" на Hotel Chocolat. Стратегията на компанията бе да се използват членовете на нейния Chocolate Tasting Club, на които бе представен избор да помогнат, като си купят тригодишни "шоколадови облигации" на стойност 2000 или 4000 паунда. "Погасяването" на дълга е под формата на директно доставяни кутии с шоколадови бонбони - 6 или 13 броя в рамките на всяка от трите години. С набраните по този начин 4 милиона паунда Hotel Chocolat създаде работни места в производството си във Великобритания, откриване на нови щандове за търговия и стабилизиране на доставките от съществуваща какаова плантация в Сейнт Лусия.

Британските компании би трябвало да потърсят финансиране извън банковия сектор, заяви министърът на икономиката Винс Кейбъл в понеделник. Това е поредната оригинална препоръка, идваща от властта, в опит да се помогне на дребния и средния бизнес в страната да започне да допринася за ръста на икономиката.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

3 коментара
 • 1
  beriya avatar :-|
  beriya

  Някъде в икономическа литература бях чел „...за да се избегне нуждата бизнеса да търси финансиране от съмнителни субекти чиито капитал е с неясен произход...", явно „братята" англичани са разбрали, че когато „ножа опре в кокала" вчерашната грозница днес може да ти се види красавица. Впрочем подобен подход за тях не е прецедент.

 • 2
  today avatar :-|
  today

  Да бяха помислили как да улеснят навлизането на нови играчи в бизнеса. Какъв е смисъла да търсиш финансиране, и да те разцепят от такси, лицензи, разрешителни и т.н., и да фалираш още преди да си прибрал и едно евро печалба? То и тука стана много скъпо всяко ново бизнес начинание.

 • 3
  jordani avatar :-|
  jordani

  Хм, един от начините за финансиране на британските средни и големи компании е да използват изключително бавната и извънредно скъпата процедура по събиране на пари.
  Масово бавят плащания към доставчици от ЕС вън от договорените срокове.
  От една страна да пристъпиш към принудително събиране във Великобритания е ужас - бавно и скъпо, с неясен резултат. От друга клиента плаща рано или късно и кризата в ЕС те кара да му продаваш въпреки нарушаването на договорите.
  Лично впечатление бтв - освен това британският пазар противно на общоприетото мнение е най-евтин - т.е. най-ниски цени за продажба на едро. Може би само балтийските пазари го конкурират.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK