🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

BrandZ Top 100: Технологичните брандове са в застой

Глобализацията и консолидирането на пазара изстрелват пивоварите напред

Луксозните брандове ще се развиват още повече благодарение на новите милионери в Югоизточна Азия и вътрешното потребление в страни с голямо население
Луксозните брандове ще се развиват още повече благодарение на новите милионери в Югоизточна Азия и вътрешното потребление в страни с голямо население
Луксозните брандове ще се развиват още повече благодарение на новите милионери в Югоизточна Азия и вътрешното потребление в страни с голямо население    ©  Reuters
Луксозните брандове ще се развиват още повече благодарение на новите милионери в Югоизточна Азия и вътрешното потребление в страни с голямо население    ©  Reuters

Общи тенденции

-Технологиите са жизненоважни

Технологиите са като въздуха – без тях не може. Не осъзнаваме това обаче, докато не се появи проблем с тях. В сферата на технологиите устройствата, съдържанието и начините за разпространение се превръщат в паралелни и съревноваващи се екосистеми.

-Животът е смесен

Все повече и повече съчетаваме личния, социалния и работния аспект на живота си или се намираме в няколко места едновремено. Технологиите позволяват тази гъвкавост.

-Мястото няма значение

Местоположението вече не е пречка, защото до клиента може да се стигне навсякъде - физически или виртуално, във време, което му е удобно.

-Това, за което сте платили (и може би малко отгоре) Клиентите купуват от обширно портфолио с брандове. Жена може да си купи по-евтина рокля, но да я комбинира с луксозен аксесоар. Очакванията на клиентите са реалистични. Те приемат обслужването да няма лично отношение към клиента, но са нетърпеливи, ако е неефективно.

-Добро обслужване навсякъде

Получавайки прекрасна услуга в една категория, клиентите очакват същото отношение във всички останали. Те имат нагласа за отлично представяне от бранда и са недоволни, ако то липса. И невинаги са склонни да платят допълнително за това.

-Брандовете се превръщат в медии Този феномен е най-видим в търговията на дребно, защото продавачите събират и организират огромни количества клиентски данни, които могат да бъдат осребрени чрез създаване на подходящо съдържание за всеки сегмент от аудиенцията.

-Репутацията е важна

Брандовете се опитват да върнат изгубеното доверие, особено при финансовите институции. Корпоративната репутация става все по-важна като начин за затвърждаване на доверието.

-Присъствието на бързо растящите пазари е задължително

Дори в годините на забавен икономически растеж е ясно, че присъствието на брандовете на бързо развиващите се пазари вече не е просто пожелателно.

-Средният ценови клас се свива

Скъпите или евтините брандове предлагат на клиентите по-ясен избор, отколкото тези, които са в средния ценови клас.

-Всеки е експерт

Информацията е достъпна навсякъде, по всяко време, за всеки. Разговорът между бранда и клиента е като между равни. Те се учат един от друг.

 

Компанията на първо място в списъка с най-скъпите брандове в света – Apple, като че ли отразява ситуацията в цялата класация. Любимата в недалечното минало компания на младите и инвеститорите, която кара феновете да се редят на километрични опашки пред магазините преди пускането на нов продукт, губи част от магията си. След 19% ръст в стойността на бранда си година по-рано, сега Apple на практика стои на място, регистрирайки само 1% ръст в до 185 милиарда долара.


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.