В ЕС започна координирана атака срещу офшорните зони
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

В ЕС започна координирана атака срещу офшорните зони

Британският премиер Дейвид Камерън пое лидерството в ЕС в борбата с офшорните зони, но преди това консултира позициите си с германския канцлер Ангела Меркел

В ЕС започна координирана атака срещу офшорните зони

Великобритания и Европейският парламент поискаха повече прозрачност и обмяна на информация за намаляване на данъчното избягване

Огнян Георгиев
9331 прочитания

Британският премиер Дейвид Камерън пое лидерството в ЕС в борбата с офшорните зони, но преди това консултира позициите си с германския канцлер Ангела Меркел

© reuters


"Правилата на международните финанси са писани за друго време", каза преди време пред "Капитал" Джон Кристенсен, директорът на британската мрежа Tax Justice, която се бори срещу офшорните зони. Ако е така, то напоследък изглежда, че тези закони все по-агресивно започват да бъдат пренаписвани.

Само този месец Г7, Великобритания и сега Европейският парламент и Съвет разглеждат сериозно въпроса с офшорните зони и избягването на данъци. Няколко мултинационални компании, като Apple в САЩ и Google във Великобритания, пък попаднаха под огъня на властите заради обвинения, че минимизират твърде много данъците, които плащат.

Така че идеята на вероятния бъдещ премиер на България Пламен Орешарски държавата да не прави никакъв бизнес с офшорни компании, нито ще ги допуска до обществени поръчки, изглежда по-скоро в крачка със световните тенденции.

Парламентът в атака

Днес Европейският парламент гласува резолюция, с която призова страните-членки да намалят до 2020 г. наполовина "пропастта от 1 трлн. евро несъбрани данъци", както депутатите наричат парите, изтичащи към офшорните зони. В текста също така се казва, че правителствата трябва да ограничат възможностите за избягване на данъци и да противодействат на "агресивното данъчно планиране" - т.е. механизмите, по които големите корпорации минимизират данъчните си задължения чрез ползването на дъщерни компании и офшорни зони.

Според депутатите от парламента, тази сума представлява истинска опасност за социалния модел на ЕС и е заплаха за функционирането на общия пазар. "Борбата с избягването и укриването на данъци, трябва да се води не само с криминализиране, но и с конкретни инициативи и мерки. Когато една фирма е регистрирана в данъчно убежище, тя не трябва да получава обществени поръчки и обществени фондове. Има такива планове, например в България и се надявам те да се реализират", заяви евродепутатът Ивайло Калфин.

Пред "Капитал" Калфин, който е член на бюджетната комисия, допълни че "когато собствениците на офшорни фирми оперират чрез големи компании във важни икономически сектори като финанси, телекомуникации, медии, е от обществена полза е да е ясно кой стои зад тях. Не става въпрос само за юридическата страна на въпроса, а и за яснота за отговорността на капитала, т.е. доколко той има дългосрочен интерес към страната, както и социална отговорност." Калфин припомня, че автоматичната размяна на информация за банковите сметки, доходите от капитал и дивидентите, ще стане европейски стандарт от 2015 г. И в момента държавите от ЕС обменят данни за доходите от заетост, както и пенсионна и осигурителна информация, но трябва да включат "всички видове доходи, включително дивидент и увеличение на капитала", коментира председателят на Еврокомисията.

В резолюцията се призовава Комисията да се забрани даването на еврофинансиране или държавна помощ, както и достъп до обществени поръчки на компании, които нарушават данъчните стандарти на ЕС. Иска се и съставянето на черен списък от страни, които не съдействат на данъчните власти, с които да е забранено да се работи. ЕС трябва да убеждава трети страни да подобрят ефикасността на данъчните си системи, като следват принципите на прозрачност, автоматичен обмен на информация и отмяната на вредни мерки. Тези преговори трябва да стават на ниво Европейска комисия, не двустранно. Страните-членки пък трябва да търсят доказателства за укриване на данъци по други регистри (т.е. да видят дали дадено лице няма подозрително добър стандарт за доходите, които деклрарира), като тези за моторните превозни средства, земя, яхти и други активи и да ги споделят с комисията и партньорите.

В момента действа пилотна схема на споделяне на информация между данъчните власти на САЩ, Великобритания, Италия, Испания, Франция и Германия. И в момента държавите от ЕС обменят автоматично данни за доходите от заетост, пенсионна и осигурителна информация, но според изказване на Жозе Мануел Барозу от днес, трябва да включат "всички видове доходи, включително дивидент и увеличение на капитала". ЕК иска и останалите страни от ЕС да се включат в пълната схема, както и страни като Швейцария, Лихтенщайн, Монако, Сан Марино, които са известни с банковите си тайни.

Калфин обаче смята, че Европейският съвет, който трябва да се събере утре и другиден, не е особено ентусиазиран по въпроса с данъчните убежища. Част от причината е, че Австрия и Люксембург са против да бъдат натискани да влязат в автоматичния обмен на информация, преди Великобритания например, да разреши въпроса с доминьоните на короната, които функционират като едни от най-големите офшорни зони в света. 

"Да подредим къщичката си"

Лондон обаче реагира доста бързо. В понеделник британският премиер Дейвид Камерън изпрати писмо на 10 от тези територии, за да ги призове "да подредят къщичката си" преди срещата на Г8 следващия месец в Северна Ирландия. На него Лондон планира да предложи пренаписването на правилата, за които говори Джон Кристенсен - т.е. нови международни мерки за намаляване на възможностите за избягване на данъци и укриване на собственост. В писмото, изпратено до Бермудите, Вирджинските острови, Кайманите, Гибралтар и други острови, Камерън пише "уважавам правото ви да сте с по-ниски данъци [...], но ниските данъци са възможни само тогава, когато наистина се плаща онова, което се дължи. Казано накратко, трябва да знаем кой наистина притежава и контролира всяка една компания". 

Териториите не зависят юридически от Великобритания, но са представлявани от нея на международно ниво, а и натискът над тях от големите държави е осезаем. Този месец доста от островите подписаха споразумение с големи европейски държави, сред които Великобритания, Франция, Германия и Испания, да предоставят информация за банковите сметки на жители на тези държави, открити в техни банки. 

"Доволни сме, че Камерън пое лидерството и по въпроса за избягването на данъци чрез офшори и за свалянето на покривалото на тайната", каза за "Капитал" Хедър Лоу от американската Global Integrity Network, която се бори за изсветляване на паричните потоци в света. "Мислим, че това е наистина прогрес - преди година не можехме дори да накараме някой лидер да се фокусира на тези въпроси, а днес Камерън прави така, че никоя страна от Г8 да не може да ги пропусне."

По-рано този месец, Г7 вече реши да работи за решаването на проблема с укриването и избягването на данъци. Беше възложено на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие да помисли за начини да се ограничи способността на международните компании да превъртат печалбите си през офшорни зони, за да минимизират платеното.

Бой по компаниите

Ръководството на Apple се изправи пред Сената на САЩ, за да обясни какво прави с парите си зад граница и дали те са облагани където и да е
Фотограф: Jason Reed

В последните дни, на мушката на властите попаднаха големи компании като Apple и Google, които бяха обвинени, че с агресивното си данъчно планиране минимизират максимално данъците, които плащат. Това не е незаконно, но според политиците във Вашингтон и Лондон, е неморално. Сенатска комисия например е открила, че Аpple Operations International, което е главната холдингова компания за повечето операции на Apple извън американския континент, не е подавала данъчна декларация в никоя държава пред последните пет години. В отговор, компанията обяви, че иска да види "сериозно опростяване" на американската корпоративна данъчна система, с което тя би била съгласна, дори и ако то вдигне нейните данъци.

Подобно бе и посланието на изпълнителния директор на Google Ерик Шмид, в отговор на обвинения от британския парламент към компанията. Във в. Observer, Шмид написа, че компанията му винаги се е "стремяла да прави правилното нещо, но международните данъчни закони със сигурност могат да бъдат реформирани".

Хедър Лоу вижда тези атаки като част от мащабния процес по промяна на правилата на играта. "През последните две години има серия от публикации за начина, по който мултинационалните компании използват данъчните убежища, за да избягват плащането на данъци в местата, където произвеждат и продават. Политическата реакция е естествено следствие от това".

"Правилата на международните финанси са писани за друго време", каза преди време пред "Капитал" Джон Кристенсен, директорът на британската мрежа Tax Justice, която се бори срещу офшорните зони. Ако е така, то напоследък изглежда, че тези закони все по-агресивно започват да бъдат пренаписвани.

Само този месец Г7, Великобритания и сега Европейският парламент и Съвет разглеждат сериозно въпроса с офшорните зони и избягването на данъци. Няколко мултинационални компании, като Apple в САЩ и Google във Великобритания, пък попаднаха под огъня на властите заради обвинения, че минимизират твърде много данъците, които плащат.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

32 коментара
 • 1
  ikoden avatar :-|
  ikoden

  Във време на криза независимо от ляво и дясно всеки събира данъците. Това по принцип ще доведе до положителни резултати, защото като парите се завърнат по континентите, те ще трябва и да се вложат - работни места... Тези които ще пострадат са прекалено богати дори да усетят разликата.

 • 2
  info111 avatar :-|
  info111

  Тези мерки бяха ясни, че предстоят поне година-две по-рано, както бях писал...
  Когато станат ясни титулярите на големи офшорни сметки, особено на публични личности, тогава ще стане интересно в много страни.

 • 3
  voxy avatar :-|
  voxy

  Първо да намалят безобразно високите си данъци, иначе нищо добро не чака ЕС

 • 4
  nikolay_uk avatar :-|
  Николов

  "Така че идеята на вероятния бъдещ премиер на България Пламен Орешарски държавата да не прави никакъв бизнес с офшорни компании, нито ще ги допуска до обществени поръчки, изглежда по-скоро в крачка със световните тенденции."

  Идеята е добра, но неосъществима. Нищо не пречи една офшорка да регистрира фирма някъде в ЕС, която фирма бидейки не-офшорка да кандидатства за обществена поръчка. Много легитимни компании като Гугъл и Амазон работят в ЕС чрез офшорки.

  Надявам се, че Орешарски си дава сметка, че идеята му е само хвърляне на прах в очите на избирателите.

 • 5
  vat69 avatar :-|
  Dwight Schrute

  [quote#4:"Nikolay UK"]Идеята е добра, но неосъществима. Нищо не пречи една офшорка да регистрира фирма някъде в ЕС, която фирма бидейки не-офшорка да кандидатства за обществена поръчка. Много легитимни компании като Гугъл и Амазон работят в ЕС чрез офшорки. [/quote]

  Нищо не пречи да се изисква кристално ясна структура на собственоста. Има ли и 1% собственост притежание на офшорка - "довиждане, опитайте пак".

 • 6
  comandante avatar :-|

  Враг на ЕС не са оффшорните зони където корумпираните крият парите си а мултинационалните корпорации които безчинстват с монополно положение и картели си и с черните си каси пълнят кесиите мушмороците бюрократи които налагат рестрикции са конкурентите им!

 • 7
  motochristo avatar :-|
  motochristo

  Колелото се завърта, по-бавно отколкото се иска на някои от нас, но все пак се завърта. И няма да бъде спряно. По-добре е да се яхне течението по-рано. Но нашите политици дървосекачи едва ли ще имат желание.

 • 8
  motochristo avatar :-|
  motochristo

  До коментар [#5] от "vat69":

  Това означава да не се изпълнят повече от 2-3% от обществените поръчки. Просто няма други фирми, които да имат и капацитет и ноу-хау. Тази идея няма как да сработи, или ако сработи, ще е във вреда повече, отколкото от полза.

 • 9
  vat69 avatar :-|
  Dwight Schrute

  [quote#8:"motochristo"]Това означава да не се изпълнят повече от 2-3% от обществените поръчки. Просто няма други фирми, които да имат и капацитет и ноу-хау. Тази идея няма как да сработи, или ако сработи, ще е във вреда повече, отколкото от полза.[/quote]

  Не, не означава това. Означава, че същите фирми ще трябва да си направят пререгистрации (ако ще и в офшорни зони), но с ясна структура на собственоста.

  Нищо не пречи Юлен примерно да си кандидатства, печели и управлява концесии, но само когато са ясни собствениците и е възможна оценка за конфликт на интереси, монополно положение и т.н. До тогава обществения интерес е нарушен.

 • 10
  dekster avatar :-P
  КЛЮЧАРЪ

  До коментар [#2] от "info111":

  Във Франция вее стана интересно. И то на ниво министър.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Капанът AstraZeneca

Капанът AstraZeneca

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK