Новият стокхолмски синдром

Бунтовете в Швеция накараха страната да се пита дали интеграцията на имигрантите се проваля

Швеция такава, каквато не я познаваме    ©  reuters

Стотици изгорели коли, подпалени сгради и гневни младежи, хвърлящи камъни по полицаи, които наричат расисти, вероятно не са първите неща, които си представяте, когато чуете Швеция. Но в края на май точно такива бяха кадрите от Стокхолм, обиколили световните медии. Сигурно сте ги виждали вече в Париж през 2005 г. и в Лондон през 2011 г., но Швеция, с нейния имидж на просперираща, хармонична и толерантна страна, превърнала се в синоним на социален модел, трябваше да бъде различна.

Миналата седмица бе белязана от шест нощи на насилие в бедните предградия на Стокхолм, където повечето жители са имигранти. Размириците преляха и извън столицата и обхванаха и други градове, където маскирани младежи щурмуваха полицейски участъци.


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

83 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 9
  juliano95 avatar :-(
  Julian Mall
  • - 5
  • + 68

  Докато на Запад не разбарат, че мюсюлманите са хора с ценностна система нямаща нищо общо със тяхната всички усилия за интеграция са обречени на провал. Каквито и условия да им се предоставят те ще бъдат недоволни, единственият вариант да са доволни е да им се предостави статута който имат мюсюлманите в държави като СА и емиратите, където те не са длъжни да работят, а шведите като неверници и втора категория ще трябва да осигуряват благоденствието на правоверните защото Аллах е наредил така.

  Нередност?
 • 10
  palitza avatar :-(
  palitza
  • - 1
  • + 57

  "Тези млади хора от кварталите са контролирани от родителите си по културни и религиозни причини. Има етнически, културни и религиозни структури, които също са проблематични", казва Карлбом пред "Капитал".

  Това е простата истина. Никоя общност не може да е напълно безпроблематична, ако живее в чужда среда, с чиито норми не желае да се съобразява. Интеграцията на чуждо място е възможна само индивидуално, не и групово. И е напълно невъзможна, когато "интегриращият се" отказва да бъде интегриран.

  Нередност?
 • 11
  ruark avatar :-|
  ruark
  • + 33

  политиката на ЕУ относно емиграцията се провали бих казал.
  естествено доста емигранти са добре интегрирани други никога не могат да се интегрират.......
  за да се интегрира някой в чужда държава трябва да положи доста усилия и да се докаже че може да учи и да завърши, че може да работи и да усвои езика.......
  все пак дискриминация има.... но...... децата на някои емигранти или първо поколение младежи идват в тези държави и нямат почти никакво образование, не искат да работят каквато и да е работа, визирам 2 поколение емигранти и искат да живеят охолно да имат всичко най ново. естествено доста от тях използват соц. помощи и каквото изпадне било то по нормалният път или по криминален път.
  проблема е че ЕУ не си избира емигрантите чрез зелена карта а идват доста хора отвсякъде. проблемът идва от второто поколение емигранти и токущо дошли криминални елементи.
  Бих казал че има едно такова раздалечаване на ножицата богати и бедни, и неадекватна политика спрямо емигрантите, но проблема си е в самият емигрант.
  някой от второ поколение емигранти които имат гражданство и не учат и малко работят или не работят въобще, са разглезени и нахални. те се чувстват дискриминирани понеже сравняват техните доходи и доходите на някой който е с професия и образование и там има разлики и се бунтуват.
  не може единия да си скъса гъза от учене, защото на запад се учи яко и работи доста и пести.... а другият визирам някой емигрант второ поколение с гражданство който живее само в неговото общество, не работи или тук таме и получава социални помощи и безплатни мед. услуги и въпреки това завижда на този който работи и е учил и се бунтува срещу соц. несправедливост.
  Чужбина не е за всеки...
  дори и емигрантите второ поколение трябва да се напънат да учат и работят за да си намерят място в обществото...... а не наготово да получават и проблема е в новодошлите на които им се разправя колко е супер ж ивота на запад. От типа:
  докопай се до швеция и там ще се управиш тоест ще живееш по добре от африка или турция визирам бедните раьони на тези държави, казва му се че ще изкарва 1000 евро или повече и на базата че в африка и турция както и бг бедноста с доход от 50 евро на месец той е готов на всичко само и само да замине. НО
  като види че в европа изкарва по малко от 1000 евро на месец зависи какво може и къде работи понеже не зане език и от там почват проблемите. Квартира, телефон, храна дрехи, соц. осигуровка и тнт. и се оказва че той пак е свръх беден в швеция.
  но горе долу свързва двата края и не иска да се върне обратно в мизерията в собствената държава, защото там откъдето идва е много по страшно.....
  проблема за него е че държавата не го посипва със злато и парите не растът по дърветата и когато пристигне държавата не му връчва чек за добре дошъл..... ако е и нелегален още по лошо.
  такива използват безредиците за да гепят и тнт.
  с това не слагам под общ знаменател всички разбира се.
  ......

  Нередност?
 • 12
  polovtsian avatar :-|
  polovtsian
  • - 5
  • + 37

  и какво сега, държави с 15% население с "мигрантски произход" нещо почват да го избиват на расизъм и дискриминация (в Германия цифрите са подобни). Но иначе са много толерантни. Пък ние, дето също си имаме 15% "българи с мигрантски произход" (е, с малката разлика, че са дошли тук малко по-отдавна) сме расисти и нетолерантни. Ами да си интигреират техните "с мигрантски произход", така както на нас ни дават акъл. Ех, пази, боже, сляпо да прогледа. . .

  Нередност?
 • 13
  dreamer79 avatar :-|
  атанас
  • - 1
  • + 62

  [quote#4:"boby1945"]"Богатите стават все по-богати, а бедните – все по-бедни. Швеция започва да прилича на Америка" ... тука е заровено кучето за проблемите Европа и Швеция в частност...[/quote]
  Социалисте, вземи под крилото си две ромски семейства и намали разслоението. Дай личен пример и си остави по 200лв за теб и 200лв за всяко подопечно ти домакинство. Няма да има разслоение между вас, разликата ще е само в това, че ти ще работиш яко, за да докараш над средната заплата, а твоите братя ще си стоят вкъщи и ще чакат да им дадеш на края на месеца парите.

  Съвсем нормално работещите почнаха да недоволстват, с кризата съвсем почнаха да гледат за какво отиват все по-трудно изработваните пари, от там правителствата почнаха да режат помощи, а търтеите се разбесняха, защото изведнъж се оказва, че някой ден ще им кажат най-нагло и да вземат да работят, а то така не бива. А и 20ина години бюрократичен социализъм сринаха системата- вече не са 100000 примерно бедни да получават помощи, а 100000 + 300000 намерили цаката да се получава наготово по техен пример + 400-500000 деца на същите, които са израстнали научени колко е хубаво да не си даваш зор и да чакаш помощи. За 20г европейски нео соц израстна поколение, в което 40-50% от хората не работят и нямат идея да почват работа, не учат, неграмотни са и не могат да четат или да си напишат името, камо ли да се квалифицират, а прослойката на търтеите от по-старите поколения набъбна до неузнаваемост и реално като цяло официалната безработица хубаво била 10-15%, но заетостта е 40% някъде, т.е. 50-60% от населението в трудоспособна възраст чака на помощи въпреки изкривената статистика.

  Наистина се получава пропаст, и то огромна. Половината хора работят и изкарват за сносен живот, другата половина иска да получава, а работещите не искат да дават- едно е да дадеш на изпаднал временно, на инвалид, друго е на тарикат. Едните натискат по соц примера да са равни- който работи, да е така облаган, че да получава чисто като тоя на помощи, другите искат да работят и да виждат резултата, т.е. да трупат капитал, жилища, коли, да имат стандарт, а не да работят залудо- след облагане на ниска заплата да ти остават 1000-1500 евро, колкото са помощите на търтея. Олевяването на Европа и забравянето на нормалното дясно мислене в политиката ще доведе до крайности- крайно десните ще спечелят от липсата на нормални десни формации с ясна дясна политика и ще се издигнат чрез търсенето на такава от страна на работещите. Вече даже не е това беден пролетариат да тръгне да прави соц. Това остана в историята. Днес работникът търси десните идеи- вижда левите как го ограбват постоянно и се чуства ощетен от всякакви приказки за равенство с търтеите. Представи си колко шивачка с 10 часов работен ден и 300лв заплата ще защити лява идея, ако вижда как соц мисленето прави така, че комшията-алкохолик 10г да не работи, но да получава помощи 100-150лв, да живее без наем, да му плащат тока(а същите сметки по 100лв зимата да оставят децата на шивачката гладни), да му дават храна и т.н. и общо взето да си живее той по-добре от нея със стандарт като за 500лв заплата, но единствената му работа за деня да е да иде да купи 2л наливно менте и да седне да пие.

  Нередност?
 • 14
  polovtsian avatar :-|
  polovtsian
  • - 28
  • + 18

  [quote#2:"realismisthename"]Странно как муслитата, нямат искания за по-всико качество на образование, за курсове (специализания, интеграция в обществото), за повече работни места. Те си искат помощи и това е.[/quote]

  нещата не са толкова прости. Не всички "муслита" са необразовани и без мотивация да работят. Проблемът е, че местните ги дискриминират по отношение на пазара на труда. Четох по повод сегашните Стокхолмски събития, че именно в Швеция е направено следното изледване: разпращат СВ-та за работа с еднакви данни, но само имената са различни. И се оказва, че ако се казваш Свенсон получаваш значително повече покани за интервю, отколкото ако името ти е Мохамед. Тъй че високата безработица сред мигрантите се дължи и на отношението на местните към тях.

  Нередност?
 • 15
  polovtsian avatar :-|
  polovtsian
  • + 44

  Да обобщим: като мигрантите са 2-3% от населението е лесно да си толерантен (и да поучаваш останалите), като станат 15-20% и почваш да се чудиш защо се проваля интеграцията и защо се нарояват разни расистки партийки в иначе до скоро "толерантната" ти страна.

  Нередност?
 • 16
  thetheacher avatar :-|
  The.Teacher
  • - 2
  • + 49

  Нещата могат да се решат, но няма воля. Схемата на даване на помощи, плащане на консумативи, наеми, храна и т.н. без отсрещната страна да е задължена с нещо, е тотално порочна. Пари и помощи трябва да се дават само след полагане на труд и то по стандартните 8 ч. на ден. Заетостта трябва да се осигурява от даващия помощите, т.е. правителствата. Винаги има нужда от допълнителна работна ръка в селското стопанство, чистотата, озеленяването, строителството. Дори и да няма реална заетост, то тя трябва да се измисля. Просто се изкривяват съзнанията на цели поколения, които свикват да получават без да дават, да ползват социалната система без да участват реално в създаването ѝ.

  Нередност?
 • 17
  dreamer79 avatar :-|
  атанас
  • - 2
  • + 48

  До коментар [#16] от "The.Teacher":

  То това в САЩ го има- помощи ти се плащат в ограничен период, а ти си длъжен в това време да ходиш по 8ч на курс за езика и квалификация или да работиш нещо в чистотата примерно. Не говорим за подобие на нашите програми, а всяко отсъствие без уважителна причина да значи спиране на помощите.

  ЕС сега прави грешка, която ще лъсне като резултат до година-две. Тук в страни с ограничение за получаване на помощи за минимален стаж от 2г се почват двугодишни програми за заетост. Наемат се безработни младежи уж да се научат на нещо на минимална заплата(В Белгия чисто да ти останат 1050 евро при помощи 950 евро.) на договори за две години. Тия младежи, които са от прословутите 40-50% НЕЕТ, с каква идея да останат, освен че 2г ще ги мъчат да работят, но после се отваря вратичката цял живот да имат пари от държавата? Не такива простотии са решение. Те създават само повече търтеи, минали бариерата за помощи.

  Истината е една- помощи само за ограничено време на работили хора(6м до 1г за безработица след 2-3г стаж преди това), при работа за държавата или учене. За хора с трайна безработица помощта да е социална кухня и общежитие със спални като в казарма, както е било в началото на 20 век. Който не иска да е на една чорба и да спи на койка сред клошари, да почва да работи. Да, маса ще са хамали, но пък не може всеки да иска да е шеф на бюро. Помощи само за инвалиди. Даже и за старите е спорно- пенсия при 0 стаж от социалките е вид стимул да не се осигуряваш, защото и без осигуровки ще ти дават пари на старини. Изобщо кой реши, че трайно безработен трябва да има равен стандарт с работещ? Кой определи, че почивка на море и планина, достъп до интернет(съответно лаптоп за всеки), дом със стаи за всички и пълно обзавеждане(по на запад даже вилици и лъжици ти дават) са основни права и трябва да бъдат достъпни без никакъв принос към обществото?

  Нередност?
 • 18
  razlichen123 avatar :-|
  razlichen123
  • - 1
  • + 23

  Всичко написано от колегите е вярно. Аз само ще продължа още по-напред. Ще дойде време, когато всичките тези емигранти ще почнат да ги връщат по родните им места и цялата измислена "социалност" ще претърпи коренни промени! Тези които работят и се интегрират ще бъдат приети, а останалите-по кораби влакове и самолети и по родните им места. Там който иска да се прави на социален. Отношението, към българите и румънците, в много от западните държави и особено в Англия е първата наченка. Във времето под ударите и неприязанта на гостоприемните западняци ще почнат да попадат и други нации и етнически групи. Колкото по-бързо пада стандарта на живот в Западна Европа и икономическата криза продължава, толкова по-скоро ще се завихрят тези процеси и последствията могат да станат доста трагични!

  Нередност?
Нов коментар