Новите фронтове на "Хизбула"

Ливанската групировка се потопи в сирийския конфликт, докато ЕС върви към забрана на военното й крило

Майки вече изпращат синовете си - членове на "Хизбула", да се бият в Сирия
Майки вече изпращат синовете си - членове на "Хизбула", да се бият в Сирия    ©  reuters
Майки вече изпращат синовете си - членове на "Хизбула", да се бият в Сирия
Майки вече изпращат синовете си - членове на "Хизбула", да се бият в Сирия    ©  reuters

"Ще останем в Сирия докрай. Тази битка е наша и ви обещавам победа." Това заяви лидерът на "Хизбула" Хасан Насрала в телевизионна реч миналата седмица и така след месеци на отричане за пръв път директно призна, че бойци на ливанската шиитска групировка се сражават активно на страната на своя съюзник – сирийския диктатор Башар ал Асад. Според Насрала хората му правят това от няколко месеца и целта е да защитят интересите на Ливан, тъй като "радикални групировки" са завзели контрол над сирийската революция. Лидерът на не по-малко радикалната "Хизбула" твърди, че Ливан и Сирия са изправени пред заплахата от сунитските ислямисти, които действат в услуга на САЩ и Израел и ако те спечелят, ще застрашат цялото ливанско население – шиити, сунити и християни.

Само няколко часа след това признание две ракети удариха контролирания от "Хизбула" южен Бейрут, ранявайки няколко души, и така потвърдиха подозренията, че Ливан става все по-въвлечен в сирийската гражданска война.

Откритата намеса на групировката в Сирия идва на фона на предстоящото на 24 юни обсъждане в Брюксел дали Европейският съюз да обяви "Хизбула" за терористична организация. Това би позволило прекъсването на финансирането, което идва към нея от Европа. Причината за обсъждането пък беше атентатът в Бургас миналата година, така че в тази ситуация позицията на България става ключова. А тя в момента изглежда колеблива.

Всмукване в конфликта

Всъщност независимо какво казва, ливанската групировка влиза в сирийския конфликт, водена от страхове относно собственото си съществуване. Тя разчита на Дамаск да й осигурява канал за доставка на оръжие от нейния основен патрон Иран. И запазването на този постоянен приток е въпрос на живот и смърт за "Хизбула". Ето защо не е чудно, че Насрала така яростно призовава за "война в Сирия".

Смята се, че от 19 май насам десетки бойци от "Хизбула" са загинали, докато са се били заедно с проправителствените сирийски войски за превземането на ключовия град Кусайр в Сирия. Градът, намиращ се в близост до границата с Ливан, е от стратегическо значение за Асад, тъй като е канал за снабдяване с оръжие както за сирийския режим, така и за бунтовниците. А освен това е и свързващ коридор между Дамаск и крайбрежните райони, населявани с алауити, както и между хората на Асад и "Хизбула". Американският държавен секретар Джон Кери вече предупреди, че хиляди бойци от ливанската групировка се включват в сирийския конфликт и допринасят за нарастването на насилието. По думите му участието на "Хизбула" е активно подкрепяно от Иран, който я въоръжава и финансира.

Но този ход е рискован. Арабският в. Asharq Al-Awsat, който е базиран в Лондон, пише, че речта на лидера на "Хизбула" е била самоубийствена: "Тя бе пълен удар срещу ливанската държава и политическия баланс в региона, който съществува от създаването на групировката насам."

"Речта на Насрала бе насочена към неговите поддръжници, за да ги мобилизира. Така той разшири обхвата на обичайните цели на "Хизбула", а именно да се противопоставя на Израел. Но той прекалено се изхвърля и на поддръжниците му ще им бъде трудно да приемат всичко това и да му окажат подкрепата, на която той обичайно се радва", казва пред "Капитал" Надим Шехади, специалист по Ливан от британския институт Chatham House. Според него този път "Хизбула" е отишла прекалено далече, не само по отношение на ливанците и ливанското правителство, а и по отношение на собствените си хора. И тъй като те са разнородна маса и много от тях са светски настроени, ще преглътнат трудно въвличането в още една сектантска конфронтация, при това извън Ливан. Но по думите на Шехади винаги има риск Ливан да бъде всмукан в сирийския конфликт, който може да прелее извън границите на страната и да стане регионален.

Боевете в съседна Сирия чувствително засилват религиозното напрежение в самата ливанска държава, разделяйки населението, като сунитите подкрепят сирийските бунтовници, а шиитите и съюзниците на "Хизбула" - Асад. В резултат през последните месеци ливанският град Триполи често става арена на улични сблъсъци между сунити и алауити, към които принадлежи сирийският президент и които изповядват форма на шиитски ислям. И въпреки че се опитват да се разграничат от бунтовете в своята съседка, ливанските власти не могат да попречат на притока от оръжие и хора, които се насочват към някоя от двете враждуващи страни в Сирия. Някои анализатори смятат, че именно присъединяването на "Хизбула" към сирийските войски е допринесло за скорошните победи на режима над бунтовниците. Освен това се предполага, че ливанската групировка заедно с Иран също така тренира, въоръжава и плаща на военни сили, биещи се за Асад. След речта на Насрала всичко това изглежда още по-достоверно.

Все по-непредвидима

Знак за проблемите пред "Хизбула" е и разривът, който тя претърпя с бившия си съюзник "Хамас". Миналата седмица израелският в. Jerusalem Post писа, че ливанската шиитска групировка е наредила на палестинската сунитска организация да напусне Ливан незабавно. Причината е, че "Хамас" подкрепят сирийските бунтовници срещу режима на Асад. И въпреки че новината бе отречена от високопоставен представител на палестинската групировка, напрежението между двата доскоро близки противника на Израел е налице. В потвърждение на това миналата година "Хамас" се изтегли от щабквартирата си в Дамаск и в момента се смята, че получава далеч по-малко финансиране от Иран.

"Навремето Иран, Сирия, "Хизбула" и "Хамас" заедно с по-малки организации образуваха "Фронт на съпротивата", чиято цел бе главно опълчване срещу Израел. Но когато започна революцията в Сирия, Иран и "Хизбула" подкрепиха режима, а "Хамас" застанаха зад бунтовниците. Това противопоставяне силно подкопава легитимността на "Фронта на съпротивата", тъй като целта му беше да подпомага палестинците, а сега една от основните палестински организации вече не го признава", обяснява анализаторът Надим Шехади.

Всичко това потапя "Хизбула" в изцяло нова фаза на съществуването й. Досега фокусът на групировката бе противопоставянето на Израел, а сега вече насочва оръжие срещу други мюсюлмани. И въпреки че е най-ефективната военна сила в Ливан (дори броейки армията), опасността за нея е очевидна – да бъде въвлечена в бездънната яма на сирийската гражданска война, което може да я изтощи и да я направи лесна плячка за Израел. Освен това, ако Асад падне или бъде сериозно отслабен, това ще подкопае престижа на групировката и тя ще се окаже изолирана както у дома, така и в арабския свят, където дълго време оглавяваше проучванията за най-уважавана политическа организация.

"С гмуркането си в сирийската гражданска война "Хизбула" повежда последователите си в една необичайна посока, в един хазартен ход, който може да й донесе повече мощ и самоувереност или да завърши с поражение и големи последици", пише в свой анализ в. New York Times. Според изданието групировката залага на карта своите имидж и сигурност, в опит да смаже сирийските бунтове. Ако победи, тя ще има ново, по-голямо влияние в тристранния си съюз с Иран и Сирия и още по-голяма тежест в Ливан. Тя вероятно няма да спечели обратно цялата популярност в арабския свят, на която се радваше, но ще получи дивиденти за това, че е победила екстремистките групи сред бунтовниците, които притесняват Запада, светски настроените араби и шиитите.

Но според анализатора Питър Харлинг от International Crisis Group това няма да е толкова лесно: "Хизбула" скоро ще осъзнае, че този конфликт е много по-кървав от всичко, което е виждала досега. Ако тя влезе в него, ще претърпи големи загуби", твърди Харлинг пред Reuters. Черната дупка Сирия може да се окаже твърде широка за нея. 

Европейският фронт и колебливата България

Новите фронтове пред "Хизбула" може да се окажат твърде много, ако Европейският съюз реши да вкара военното й крило в черен списък. Мотивите за това решение вероятно ще бъдат доказателствата от България за атентата в Бургас и от Кипър, където бе осъден човек, твърдящ, че е сътрудник на "Хизбула", който най-вероятно е планирал атентат. Великобритания, Германия и Франция вече образуваха единен блок. Британският външен министър Уилям Хейг настоя темата да бъде обсъдена на заседание на специална работна група на ЕС и заяви, че се надява окончателно споразумение сред външните министри да има на срещата им на 24 юни. Досега само Великобритания и Холандия са включили "Хизбула" в списъка си с терористични организации, като холандските власти са направили това за всички елементи на шиитската групировка, а Лондон – само за военното й крило. Германия, която доскоро се дърпаше, сега, изглежда, е променила мнението си. Същото се отнася и за Франция, която досега бе предпазлива, страхувайки се, че натиск върху групировката, която играе ключова политическа роля в Ливан, ще дестабилизира страната, където има значителен брой френски миротворци в състава на ООН. Кипър от своя страна заяви, че няма да инициира едностранно вкарване на военното крило на "Хизбула" в черния списък, но ще подкрепи такова решение на ЕС.

"Дали военното крило на "Хизбула" ще бъде обявено за терористична организация до голяма степен зависи от доказателствата от България. Ако те са ясни, тогава има такава възможност", обяснява Шехади. Но според него това не е лесно решение, тъй като то няма да засегне само "Хизбула", а и цял Ливан, защото може да подсили групировката и да отслаби държавата: "Все едно се опитвате да лекувате болестта, но същевременно убивате пациента." А ЕС има интерес да запази стабилността на Ливан.

На този фон изказването в сряда на новия външен министър Кристиан Вигенин допълнително разбърка картите. Пред Българското национално радио той заяви, че доказателствата за връзката на "Хизбула" с атентата в Бургас "не са категорични, въпреки че има косвени следи" и ЕС не бива само на това основание да обсъжда обявяването на групировката за терористична организация. Според Вигенин на този етап събирането на доказателства ще продължи. Това измиване на ръцете на новата власт в София, макар и да не ангажира някаква нова официална позиция, беше достатъчно показателно. Точно преди срещата на външните министри подобен жест на Вигенин до голяма степен означава "не поемаме отговорност, предпочитаме да мълчим, решете вие".

Което поставя София и нейните европейски партньори в неудобна ситуация: или предишните доказателства не са били толкова силни и ние нарочно сме посочили "Хизбула" под нечий друг диктат (доста срамно), или са били, но сега смятаме това за опасна позиция (още по-срамно). България в крайна сметка отново се озова в ролята на сламка във вятъра.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


8 коментара
 • 1
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  Голяма беля направи дебелогъзата Клинтъниза с необмисленото разпар(лване на "Арарабската пролет" Вместо пролет трета година война и краят се не вижда..

  Макар, че кой знае, мое и да му едшоло времето на една средна война която да опреви кепазъците от 1929-22 и 1948.... всяко зло, за добро, мое да се получи!

 • 2
  juliano95 avatar :-|
  Julian Mall

  Това, че Хизбула се бие на страната на Асад срещу "борците за свобода", може да послужи за достатъчно основание да бъде обявена за терористична, според сбърканите критерии на натовските стратези.

 • 3
  bajtan avatar :-|
  dark'star

  Браво на Хизбула - избраха печелившата страна:-)

 • 4
  plamenhristov5 avatar :-|
  plamenhristov5

  "Причината за обсъждането пък беше атентатът в Бургас миналата година, така че в тази ситуация позицията на България става ключова."

  Ако трябва да се търси ключова роля, то тя по-скоро е на Кипър - там беше успешно предовратен опит за атентат и нещо повече - имаме осъден член на "Хизбуллах"

 • 5
  bluesky1 avatar :-|
  bluesky1

  Много пристрастна статия. Хизбула били насочили оръжието си към други мюсюлмани...това щяло да разколебае членовете й... Ами кръволоците салафисти и ал кайдисти, спонсорирани от всички арабски страни, Турция, Израел, САЩ, Франция, Великобритания, те срещу кого са вдигнали оръжие. Хизбула може и да загуби от включването си във войната в Сирия, но ако стои и гледа няма нищо да спечели, а ако Асад падне, тогава без съюзник така или иначе ще стане плячка за Израел и Ал Кайда.
  Що се отнася до т.н. атентат от Бургас, то при всички положения, позицията на България би следвало да е ясна и категорична, а именно, че нашата страна не може да каже кой е извършителят, по простата причина, че няма доказателства. България няма ресурса да направи едно такова разследване и това е ясно на всички. Ако ние кажем , че Хизбула са извършителите, то това ще бъде при всички положения политическо решение, а не решение основано на каквито и да е било доказателства...

 • 6
  chichkovuychev avatar :-?
  Angel Dobrev

  Та от целия компот асорти, който всъщност е статията /очевадно пристрастна!!!/ САМО НЕ МИ СТАНА ЯСНО като как така, ей така изведнъж ли, мнооооооого бавно ли, или по някакъв друг начин ли, та ЕС ще з а б р а н и "Хизбула"?!?!?! По шантаво заглавие на статия в Капитал не бях срещал от години. Не само че не може да ги забрани, но САМО ЩЕ ГИ НАСТЪРВИ и направи още по-мотивирани в тяхното участие в сирийската криза. По - интересно ми е, ЗАЩО В СТАТИЯТА НЕ СЕ ОБЕЛВА НИТО ДУМА, "ни вопъл, ни стон" /В. Андреев/ за участието на измета на мюсюлманския свят в сирийската криза на страната на т. нар. "бунтовници", като последните сеят смърт и сред християнското население на Сирия, а това население подкрепя "диктатора" Асад. Чудно, защо ли го подкрепя, защото е "диктатор" или ако е диктатор, ЩЕШЕ ЛИ ДА ГО ПОДКРЕПЯ. Даааа, ала статията е ярастня и добре платена подкрепа на тези "бунтовници", опс, обърках се - та те са си формени терористи, които "демократичните" журналисти - "християни" подкрепят, за да избиват истински християни в Сирия.

 • 7
  steph285 avatar :-|
  RedMi John

  Членове на ливанската партия Хизбула са депутати в ливанския парламент. Хизбула е също част от ливанското правителство. Стратегията на тази шиитска партия с свързана с интересите на Иран и на алаутите в Сирия. Лидерът и, Хасан Насралах, не се интересува от мира в Ливан, а взема решенията си без да се съобразява нито с менението на ливанското правителство, нито с ливанското население. Заради него Ливан е на прага на включване в сириийската гражданска война.

 • 8
  chugunitz avatar :-|
  chugunitz

  господа от редакцията, не подменяйте понятията така брутално.

  ". Ето защо не е чудно, че Насрала така яростно призовава за "война в Сирия"."

  До сега за война в Сирия призоваваха яростно единствено западни демокрации. Не Хизбола.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход