Медийната бурка
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Медийната бурка

Младите турци четат, но не вярват, след като завесата, криеща отношенията между медиите и властта падна тази седмица

Медийната бурка

Протестите показаха истинското лице на цензурата в Турция, което дълго оставаше скрито

Огнян Георгиев, Светломира Гюрова
8578 прочитания

Младите турци четат, но не вярват, след като завесата, криеща отношенията между медиите и властта падна тази седмица

© Георги Кожухаров


"Поискаха да сме неутрални, което де факто означаваше да търсим извинение за полицейските действия. Хората демонстрираха мирно, изведнъж полицията започна да стреля с газ. Преди това бяха казали, че ще го използват само за самозащита. Разбира се, че хората не бяха никаква заплаха за полицията. Затова описах ситуацията и добавих, че имаше и хеликоптер над нас. Допълних, че той сигурно вижда неща, които ние не. Но беше лъжа, нямаше нищо за гледане. Просто оправдание за газа."

Историята е разказана от журналист от голям турски вестник на негов бивш колега. Той пък я разказа на "Капитал". Протестите в Турция бяха черен ден за журналистите в турските медии. С малки изключения хората, които трябваше да отразяват случващото се по улиците на страната и да говорят за полицейската бруталност, за десетките хиляди протестиращи и арогантността на управляващите, не го направиха. Пингвините неволно се превърнаха в един от символите на тази малка революция, тъй като новинарският CNN Turk предпочете да излъчва филм за тях вместо новини от Истанбул. "Мои приятели ги бият и лежат в болница, а телевизиите показват пингвини. Когато бяха протестите в Бахрейн, Мароко и т.н., знаехме на секундата какво се случва, а сега? И то при положение че офисите им са на 5 минути от "Таксим", казва Ейлем Юнюар от "Гражданска инициатива", една от групите, които координират протестите.

Най-силният образ на недоволството от медиите е опожарената кола на популярния канал NTV, която вече дни наред стои на площад "Таксим". Журналистът от NTV Джан Ертюн обяснява гнева с това, че традиционните медии, особено тв каналите, в началото не показаха демонстрациите. "Те мислеха, че това ще е поредният протест, един от многото, който ще бъде лесно смачкан от полицията", казва той пред "Капитал". Този разрив между реалност и медии не започва от днес.

Дългият път надолу

От 1992 г. насам Турция държи всякакви тъжни рекорди - 18 убити журналисти, 14 от тях - без последствия за извършителите. В момента 49 журналисти са в затвора, което прави страната световен шампион в това отношение, като задминава Китай и Иран, взети заедно.

Това е резултатът, след като Ердоган и неговата Партия на справедливостта и развитието не удържаха на думата си да не преследват хора заради това, което пишат. Близо 68% от задържаните журналисти са попаднали зад решетките заради статии по кюрдския въпрос. Д-р Шахин Алпай, преподавател от факултета по политология в Bahcesehir University и колумнист на в. "Заман", обръща внимание, че числата трябва да се сложат в контекст и нещата са донякъде преувеличени. "Това са хора, които са работили за Кюрдската работническа партия (ПКК). Законите са много сурови и наистина трябва да бъдат променени, но става въпрос за пресата на ПКК, а тя не е точно мирна организация", казва той пред "Капитал".

И все пак, дори и с тази уговорка, репресиите срещу журналисти не са измислица. Прословутото дело "Ергенекон", в което генерали и други висши военни бяха обвинени в опит за държавен преврат, също включваше масови арести на журналисти. Задържани бяха 13 с обвинения, подобни на тези на военните. Повечето от тях са били критични в статиите си към управляващата партия, а някои просто са обяснявали с подробности в какво се състои заговорът, без дори да дават оценка.

В свое изказване миналия септември вътрешният министър Наим Идрис (същият, който се извини за полицейската бруталност тези дни), обяви, че няма разлика "между изстреляни куршуми и написани статии в Анкара". Този начин на мислене е типичен за това управление и посочва дълбокия проблем на медийната среда в Турция след 11 години на Ердоган на премиерския пост. "Главните редактори и колумнистите не успяха да защитят журналистиката срещу политическите власти и срещу собствените си шефове", написа Хасан Кемал, дългогодишен автор на вестник "Миллиет", който беше уволнен, след като публикува материали по кюрдския въпрос. Според Кемал Ердоган го е посочил по име в една от речите си, което е спомогнало за съдбата му.

Икономиката, не словото

Но натискът срещу отделни журналисти е само дребна част от пъзела. По-важният лост за влияние върху медиите в Турция е икономическият. Същият този CNN Turk, който излъчваше пингвини, докато в Истанбул биеха и обгазяваха протестиращи, е част от холдинга "Доган". През 2008 г. вестниците на групата, сред които и влиятелният "Хюриет", публикуваха нападателни статии срещу членове на управляващата партия, обвинявайки ги в корупция. В отговор Ердоган обвини милиардера Айдън Доган в нападки срещу правителството. Два месеца по-късно срещу холдинга бяха повдигнати обвинения в укриване на данъци в особено големи размери и беше поискана глоба от 3.8 млрд. долара. Делото продължи дълго, но загуби инерция, след като "Доган" продаде няколко вестника и телевизионен канал. Холдингът има интереси в енергетиката, производството и финансовия сектор и, изглежда, собственикът му е преценил, че няма нужда от спор с правителството.

Подобна е ситуацията и в другите големи турски медии. Например Sabah-ATV, друга голяма медийна група, бе продадена през 2008 г. на холдинга Calik. Сделката за 1.25 млрд. долара бе финансирана от две държавни банки. Изпълнителният директор на Calik Берат Албайрак е зет на Ердоган. И тази обвързаност на бизнес със семейни, приятелски и политически отношения е правило, не изключение.

Ситуацията с журналистиката в страната "се дължи на комбинация от правителствена форма на цензура, но и най-вече на структурния ефект от концентрация на медийните компании, които се опитват да защитят интересите си, страхувайки се от противоречиви теми", обяснява пред "Капитал" анализаторът Синан Юлген, председател на Центъра за икономически и международни изследвания в Истанбул (EDAM). "Те се опитват да не са критични към правителството. Това е много важен  фактор, които е оформил медийното битие в Турция. Те предпочитат да защитават икономическите си и бизнес интересите си пред ролята на пазител на обществените интереси."

За това има и по-дълбоки, исторически обяснения. Капиталът в тази страна, включително в медиите, е силно свързан с тези, които са на власт, казва пред "Капитал" Бекир Агирдир от социологическата агенция Konda Research. "В 90-годишната история на турската република, главната тема винаги е била държавата. Никога не е имало независими медии, защото те винаги са били свързани с държавната власт." Агирдир смята, че реалната ситуация се е изплъзнала на медиите и защото са свикнали винаги да проверяват с едно око каква е линията на правителството, а това сега се е оказало безсмислено.

Прогнози, които се сбъдват

Епилогът на това продължително и умишлено подриване на основите на свободното слово в Турция се разигра в последната седмица, когато въздушната кула на "независимите" медии се срина с оглушителен трясък. Международните телевизии и вестници осветиха икономическите и политическите връзки между медийни собственици и политици, хората освиркваха журналистите по улиците, а големият канал NTV се видя принуден да се извини за начина си на отразяване на събитията. Джан Ертюн обяснява, че промяната се дължи и на икономически натиск. "Виждаме, че рекламите намаляват, защото никой не иска да вижда логото си на екрана на телевизия, срещу която има силна обществена реакция. Защото по улиците е средната класа, те са потребителите, тези, към които рекламодателите насочват посланията си. А без реклами вестниците и телевизиите не могат да работят. Те разбраха това. Изгубиха популярност и бяха заклеймени." Някои турци дори започнаха да теглят парите си от банката на собственика на NTV - милиардера Ферит Шахенк.

Протестите разтърсиха турските медии по начин,  който те дълго ще помнят. Но резултатът от дългия им упадък може да бъде добре обобщен от думите на Сюзан Корк от Freedom House, която говори по темата месец преди събитията на "Таксим". "Свободната преса е първо и най-важно механизъм за мирно изразяване на недоволство, начин да се покажат на обществото проблеми, за да могат те да бъдат решени", каза Корк. "В страни, където пресата не е свободна, е по-трудно да се разберат проблемите и затова е по-трудно да се справиш с тях - те не си заминават, а стават все по-големи". Прогноза, която на управляващите в Турция (а и не само там) може би им се иска да са чули малко по-рано.

"Поискаха да сме неутрални, което де факто означаваше да търсим извинение за полицейските действия. Хората демонстрираха мирно, изведнъж полицията започна да стреля с газ. Преди това бяха казали, че ще го използват само за самозащита. Разбира се, че хората не бяха никаква заплаха за полицията. Затова описах ситуацията и добавих, че имаше и хеликоптер над нас. Допълних, че той сигурно вижда неща, които ние не. Но беше лъжа, нямаше нищо за гледане. Просто оправдание за газа."

Историята е разказана от журналист от голям турски вестник на негов бивш колега. Той пък я разказа на "Капитал". Протестите в Турция бяха черен ден за журналистите в турските медии. С малки изключения хората, които трябваше да отразяват случващото се по улиците на страната и да говорят за полицейската бруталност, за десетките хиляди протестиращи и арогантността на управляващите, не го направиха. Пингвините неволно се превърнаха в един от символите на тази малка революция, тъй като новинарският CNN Turk предпочете да излъчва филм за тях вместо новини от Истанбул. "Мои приятели ги бият и лежат в болница, а телевизиите показват пингвини. Когато бяха протестите в Бахрейн, Мароко и т.н., знаехме на секундата какво се случва, а сега? И то при положение че офисите им са на 5 минути от "Таксим", казва Ейлем Юнюар от "Гражданска инициатива", една от групите, които координират протестите.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

10 коментара
 • 1
  tamusen avatar :-|
  Бил Тамусен

  Медийна цензура и контрол има дори в толкова „демократичните“ скандинавските държави, какво остава за една „демократична“ държава като Турция.

 • 2
  juliano95 avatar :-?
  Julian Mall

  "От 1992 г. насам Турция държи всякакви тъжни рекорди - 18 убити журналисти, 14 от тях - без последствия за извършителите. В момента 49 журналисти са в затвора, което прави страната световен шампион в това отношение, като задминава Китай и Иран, взети заедно."

  Къде за защитниците на свободното слово за които Русия била най-деспотичната държава, а Турция образец за демокрация и кандидат за ЕС отговарящ на европейските стандарти.

 • 3
  offshore avatar :-|
  Offshore Banking

  То за това турците и скандинавците си приличат идвайки в България по едно - "размазват се" от пиене.

  Публикувано през m.capital.bg

 • 4
  bajtan avatar :-|
  dark'star

  Къде са сега туркофлите и родните пискюлчета, дето се турчеят:-) Ще се радвам да ги чуя, че баш Турция е върхът на минарето:-)... и че не бива да се говори дори истината неугодна за Турция, защото НИЕ сме били в тяхната "сфера на интереси", защото те са галактическа сила между катуните:-)

 • 5
  vasco avatar :-P
  vasco

  Амчи то като у нас , бе!

 • 6
  diego avatar :-|
  Diego

  "Виждаме, че рекламите намаляват, защото никой не иска да вижда логото си на екрана на телевизия, срещу която има силна обществена реакция..."
  [quote#5:"vasco"]Амчи то като у нас , бе! [/quote]
  Това обяснява липсата на реклами и фалита на партийните вестници преди години. Това обяснява сега бедната реклама в Телеграф, Монитор, ТВ7 и прочие политико-инструментални медии.

 • 7
  diego avatar :-P
  Diego

  [quote#3:"[email protected]"]То за това турците и скандинавците си приличат идвайки в България по едно - "размазват се" от пиене.[/quote]
  Общото е сковаващата догма на ислямизацията в Турция и сковаващата догма на евродирективите. И едното, и другото ти казват императивно и с "грижа" как да живееш, работиш, храниш, мислиш. Та като паднат за малко оковите на Слънчев бряг, гледат да форматират харддиска с пещерска, карнобатска и прочие наши хакерски благини.

 • 8
  tamusen avatar :-|
  Бил Тамусен

  До коментар [#7] от "Diego": Източна Европа с право е най‒свободното място в момента, но май няма да е за дълго.

 • 9
  maddrum avatar :-|
  maddrum

  Във века на информацията, няма как да скриеш или замаскиаш новини. Колкото и да им се иска на всички учравляващи... Капитала да се поучи, че и вие нещо почнахте да криете новини напоследък!

  Публикувано през m.capital.bg

 • 10
  stephanco avatar :-|
  stephanco

  У нас да е по-различно???!!! Май не е!
  Още преди 6 дни в една тема от "Дневник", в пост 86
  http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2013/06/04/2075177_upravliavashtite_razchistvat_putia_za_suzdavane_na/?p=0&ref=id#comment-88
  дадох линк към "БИВОЛЪ":
  https://www.bivol.bg/ivan-danov-france-bezraboten.html,
  където ставаше въпрос за министър Иван Данов, за който бе изскочила информацията,че е източил 15000 евро от френската социална система. Очаквах, че още на другия ден медиите у нас ще го принудят да подаде оставка. Но едва днес в "Капитал" се появи статия по темата:
  http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2013/06/09/2078223_ministur_ne_pomni_dali_e_mamil_frenskata_socialna/
  и то с маса уклончивости - той не знаел,... имало частица истина,... той не бил информиран :( , ... и пр. бля бля автоцензура...
  Срам ме е да кажа, че съм българин от такива!!!
  >:-)


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK