Кой разкри информацията за "Големия брат" в САЩ

Едуард Сноудън заяви, че е източникът на информацията, довел до най-големия скандал в историята на Американската агенция за национална сигурност

"Единствената ми цел е да информирам хората за онова, което се прави от тяхно име и се прави против тях", заяви Сноудън.
"Единствената ми цел е да информирам хората за онова, което се прави от тяхно име и се прави против тях", заяви Сноудън.    ©  Reuters
"Единствената ми цел е да информирам хората за онова, което се прави от тяхно име и се прави против тях", заяви Сноудън.
"Единствената ми цел е да информирам хората за онова, което се прави от тяхно име и се прави против тях", заяви Сноудън.    ©  Reuters

Бившият 29-годишен технически сътрудник в ЦРУ Едуард Сноудън сам разкри, че е източникът на изтеклата в медиите информация за тайни програми на правителството за следене на комуникациите. Той в момента е в Хонконг и заяви, че е действал от патриотични подбуди, съобщиха световните медии.

През изминалата седмица в САЩ се разгоря най-големият скандал в историята на Американската агенция за национална сигурност (NSA). Британският вестник Guardian и по-късно The Washington Post публикуваха документи, които уличаваха NSA в мащабно събиране на данни за милиони граждани без значение дали са заподозрени в извършването на престъпление. Агенцията е следила телефонни и интернет комуникации чрез пряк достъп до сървърите на поне девет от най-големите интернет компании като Google, Facebook, Skype и YouTube.

Едуард Сноудън е бил един от десетките хиляди частни подизпълнители на разузнаването, които били наети след терористичните нападения от 11 септември 2001 г. Те работят рамо до рамо с държавни служители като анализатори, специалисти по техническа поддръжка и контрольори на мисии. Неизвестен брой от тях имат достъп до секретна и строго секретна информация.

За разлика от Брадли Манинг, който предаде на Уикилийкс над 700 хил. поверителни документи от обезопасени военни мрежи, разкритите от Сноудън документи са по-малко, но далеч по-деликатни, включително строго секретни материали. Никой от разкритите от Манинг документи не беше строго секретен.

Мотивите

Британският вестник Gardian публикува на сайта си 12-минутно интервю със Сноудън, дадено от Хонконг, където е от 20 май. Казва, че работел в Хавай за консултантската фирма Booz Allen Hamilton като анализатор на инфраструктура за Агенцията за национална сигурност. Той решил да разкрие пред медиите информацията за следенето на комуникациите, защото шефовете му не обърнали никакво внимание на неговите предупреждения за произвол и нарушения на агенцията при наблюдението на комуникациите на частни лица.

Сноудън е разкрил самоличността си, защото смята, че трябва да обясни мотивите си на обществото. "Единствената ми цел е да информирам хората за онова, което се прави от тяхно име и се прави против тях. Обществото трябва да реши дали тези неща са правилни или погрешни", добавя той.

Бившият технически служител в ЦРУ избрал Хонконг, където е отседнал в хотел, заради "силната традиция на свободното слово". Той заявява пред в. Washington Post, че няма намерение да се връща в САЩ и ще поиска "убежище от всяка страна, която вярва в свободното слово".

Компанията Booz Allen Hamilton заяви, че Едуард Сноудън е бил неин служител по-малко от три месеца. "Медийните съобщения, според които това лице твърди, че е разкрило секретна информация, са шокиращи. Ако това е вярно, действията му са сериозно нарушение на кодекса на поведение и на ценностите на нашата фирма", посочва в декларация компанията и обещава да сътрудничи на властите за разследване на случилото се, добавя Reutes.

Подготовката

Сноудън се е подготвял седмици, за да разкрие информацията. Документите са били копирани от офиса на Booz Allen Hamilton в Хавай. Казва, че внимателно е проверил всеки документ, за да не разкрие повече, отколкото е необходимо. След това си е взел болнични с обяснението, че трябва да отиде на терапия против епилепсия, открита миналата година.

"Не очаквам да видя дома си отново, въпреки че точно това искам", признава той пред Guardian и допълва, че всички варианти пред него са лоши и единствената му надежда е правителството на Хонконг да не го депортира. Смята и да потърси убежище в Исландия, тъй като страната има сходни разбирания за интернет свободата като неговите.

Въпреки всичко Сноуден обявява, че не го е страх. "Това е изборът, който сам съм направил", като се притеснява само за семейството си, на което няма да може да помогне, ако се налага. И признава, че отново би направил същото, ако се налага.

Първоначално е бил патриот и готов да помага на правителството. През 2003 г. дори се записва в армията с желание да отиде в Ирак. След инцидент по време на тренировка обаче е бил освободен от армията. След като оздравява, става охранител в един от клоновете на NSA, след това и асистент по поддръжката на IT сигурността в ЦРУ. През 2007 г. е изпратен да поддържа компютърната мрежа на ЦРУ в Женева. "Това, което видях в Женева, разби илюзиите ми за това как моето правителство работи и как се отразява тази работа на света. Осъзнах, че бях част от нещо, което прави много повече лошо, отколкото добро", признава Сноудън.

Още тогава е поискал да издаде информация, но се е отказал. Голяма част от данните на ЦРУ са пряко свързани с конкретни личности и не е искал да застраши никого. Освен това изборите през 2008 г. му дали надежда, че нещата ще се променят. "Когато видях, че Обама продължава политиките, които си мислех, че ще спре, се реших на действие", казва Сноудън. Той прекарва следващите три години в събиране на информацията и изучаване на принципите на работа на NSA. "Не смятам, че съм герой, защото това, което правя е от личен интерес. Не искам да живея в свят, където няма лично пространство и следователно няма място за интелектуално развитие и креативност", обяснява 29-годишният американец.