Ще се превърне ли Едуард Сноуден във втори Асандж

Съдбата му зависи от тълкуването на договора за екстрадиция между Хонконг и САЩ

Между Хонконг и САЩ действа договор за екстрадиция от 1998 г.
Между Хонконг и САЩ действа договор за екстрадиция от 1998 г.    ©  Reuters
Между Хонконг и САЩ действа договор за екстрадиция от 1998 г.
Между Хонконг и САЩ действа договор за екстрадиция от 1998 г.    ©  Reuters

Решението на Едуард Сноуден да потърси убежище в Хонконг, преди да разкрие тайната разузнавателна програма на САЩ, може и да не го спаси от съдебно преследване, тъй като между двете страни действа договор за екстрадиция от 1998 г., пише Reuters.

"Континентален Китай има значителни ограничения върху свободата на словото, но хората в Хонконг имат дълга традиция за протестиране на улиците и правят възгледите си чуваеми", изразява надежда Сноуден пред в. Guardian. Срещу него обаче вече е започнала предварителна проверка в САЩ. Хонконг от своя страна се ползва с висока автономност спрямо Китай, но се смята за част от комунистическата държава.

Законовата рамка

Според действащия договор за екстрадиция властите в Хонконг може да задържат Сноуден за срок от 60 дни, след като САЩ предоставят основателна причина. Някои адвокати се съмняват, че 29-годишният мъж ще успее да намери вратичка в правилото, ако Вашингтон поиска да започне съдебен процес срещу него. "Те няма да рискуват отношенията си със САЩ заради г-н Сноуден. Много малко хора имат влиянието, че да убедят една държава да направи нещо подобно за тях", казва адвокатът специалист по дела за екстрадиция Роберт Анело. Въпреки това според Наредбата за преследвани в Хонконг Пекин може да издаде "инструкция" към кмета на града да екстрадира или не даден човек, ако интересите на Китай в сферата на "отбраната и международните отношения са сериозно засегнати". Досега обаче подобна мярка не е взимана никога.

Как ще се защитава Сноуден

Адвокатът Дъглас Макнаб от Хюстън изразява учудване, че Сноуден е избрал точно Хонконг, за да търси убежище. "Най-добрата му защита ще бъде да пледира, че евентуалното дело срещу него ще е политически мотивирано, а не криминално", казва той. Договорът за екстрадиция изключва политическите дела. Другият възможен вариант е липсата на двойно престъпление - изискване, че деянието трябва да е наказуемо и в двете държави. "Предполагам, че ще намерят закон в Хонконг, който ще е много подобен на U.S. Espionage Act", казва обаче адвокатът Анело, и това ще отвори път към екстрадицията. Съществува и възможност Сноуден да попада в профила на информатор и да получи защита според федерален закон в САЩ, който трябва да предпазва хора, разкриващи злоупотреби. "Той заяви много ясно, че е извършил действията си заради обществото", а не заради лична изгода, казва адвокатът Джеселин Радак, която специализира в подобни дела.

Запитан дали има някакъв план, Сноуден казва пред Guardian: "Единственото нещо, на което може да се надявам, е правителството на Хонконг да не ме депортира. Търсех убежище в държава със споделени ценности. Страната, която е олицетворение на това, е Исландия. Те защитават интернет свободата на хората." Исландия обаче няма как да предостави убежище на американеца, тъй като той не се намира на нейна територия. Вероятно съдбата му ще стане ясна в скоро бъдеще – все пак той вече е безработен и лимитът на кредитната му карта бързо се изчерпва от живота в хотел в Хонконг, а САЩ имат достатъчно поводи, за да го приберат у дома.