Арести на политици от управляващата партия в Чехия

Вътрешното министерство извършва мащабна операция

Премиерът Нечас се очаква да говори по темата по-късно днес.
Премиерът Нечас се очаква да говори по темата по-късно днес.    ©  Reuters
Премиерът Нечас се очаква да говори по темата по-късно днес.
Премиерът Нечас се очаква да говори по темата по-късно днес.    ©  Reuters

Политици от управляващата в Чехия Гражданска демократическа партия (ГДП) на премиера Петър Нечас са били арестувани снощи, съобщи БТА, като се позовава на местни медии. Операцията е на Управлението за борба с организираната престъпност и продължи днес в Министерството на отбраната, столичното кметство и други държавни институции. Премиерът Петр Нечас заяви, че няма причина да подава оставка.Според чешки медии арестите се правят, след като през последните две години чешкото вътрешно министерство е провеждало мащабна операция, при която са били подслушвани стотици телефонни разговори на чиновници, политици и бизнесмени.

Операцията

Подразделението за борба с организираната престъпност е извършило операция в сградата на правителството в Прага. Тя е започнала след заседанието на кабинета, което е приключило към 23.00 часа в сряда. В хода й са били арестувани бившият шеф на военното разузнаване Ондржей Паленик, политикът Петър Тлухорж - бивш шеф на парламентарната група на ГДП, Иван Фукса - бивш министър на земеделието, ръководителят на премиерската канцелария Яна Надьова, съобщава в. "Лидове новини", като се позовава на сайта iDnes.cz. Арестувани са и Марек Шрайдър и Олдржих Тихи - и двамата депутати от ГДП на премиера Нечас. Според чешката телевизия СТ24 обаче Марек Шнайдър не фигурира сред задържаните, тъй като е бил в чужбина.

Чешката национална телевизия съобщи, че полицията е задържала също Роман Бочек, член на ръководството на железниците, и бившия министър Петър Бенда, и двамата от ГДП.

Няма информация какви са обвиненията срещу Яна Надьова, но анализатори предполагат, че ако започне разследване, Нечас ще трябва да се оттегли и от ръководството на правителството, и от лидерската позиция в управляващата Гражданска демократическа партия. От опозицията смятат, че е необходимо цялото правителство да подаде оставка. Изявления за повдигнати обвинения засега няма, но неофициалните информация са свързани с корупция и лобистка дейност.

"Убеден съм, че нито аз, нито моите колеги сме извършили нещо нередно. Ето защо нямам причина да мисля за оставка и падане на правителството", подчерта премиерът на Чехия Петър Нечас.

Президентът Милош Земан обяви, че няма да коментира случая преди заседанието, което насрочи за утре с ключови фигури в държавата. "Информиран съм за случващото се, но не от премиера Нечас и както вече знаете ще се срещна с него, с началника на полицията, министъра на правосъдието, главния прокурор и лидера на опозиционните социал-демократи", заяви Земан.

"Провежда се много мащабна операция, по която работим от месеци. Засега има няколко задържани. Мога да потвърдя, че процесуални действия има и в Министерския съвет и Министерство на отбраната. Става дума предимно за разпит на задържани, обиски на къщи и други помещения", обявиха от управлението за борба с организираната престъпност.

Обиск на банка и кметството в Прага

Чешката полиция е извършила обиски също така в кметството на Прага и във филиал на една от най-големите банки в страната - Комерчни банка. От банката са били конфискували документи, злато и скъпоценности. От кметството са иззети финансови документи. Полицаите се интересували главно от документи, свързани със строителството на тунел в Прага, и с договори, сключени с фирми за извозване на смет.

Тунелът Бланка е един от най-известните строителни обекти в чешката столица, който се строи от много години. Изграждането му започва още миналия век, работите на няколко пъти са спирани и бяха подновени едва през 2007 г. Пусковият срок на няколко пъти беше отлаган. Ориентировъчната стойност беше надхвърлена, а разходите достигат 1 млрд. долара, съобщи ИТАР-ТАСС.

Полицейската операция вероятно ще продължи до събота сутринта.