Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
29 27 юни 2013, 7:18, 5392 прочитания

Законът ги събра

Какво означават решенията на Върховния съд за гей браковете за бъдещето на Америка?

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
DOMA is DEAD! Скандирането от стотици гърла пред Върховния съд на САЩ съобщи новината на останалите американци удома преди телевизионните репортери и анализатори да успеят да прочетат решението. Зад абревиатурата DOMA (Defense of Marriage Act на английски) се крие законът, забраняващ признаването на еднополовите бракове на федерално ниво. С решението си в сряда Върховният съд го обяви за противоконституционен.

Обосновката за това на петимата от общо деветте съдии е, че DOMA нарушава петата поправка към американската конституция, гарантираща равенство пред закона. Аргументът е, че като забранява федералното признаване на гей браковете, сключени в разрешаващите ги дванайсет щата плюс столицата Вашингтон, DOMA създава две класи граждани и бракове.     


Казусът DOMA бе само първата част от историческите новини във Вашингтон. Малко по-късно излезе и решението засягащо второто дело, този път срещу забраната за гей бракове в Калифорния (наречено накратко Prop.8). Съдът върна казуса за преразглеждане в по-долна инстанция. Въпреки това решението също е победа за движението за гей права заради обосновката, че защитата на закони може да става само от властите (т.е.губернатор или главен прокурор), а не от частни организации. След като през 2009 г. тогавашните губернатор на Калифорния Арнолд Шварценегер и главен прокурор Джери Браун отказаха да защитават забраната върху еднополовите бракове, тя бе поета от консервативни организации. Те загубиха делото на по-долните инстанции където съдиите обавиха, че забраната за противозаконна.

С връщането на казуса Върховният съд де факто легализира гей браковете в Калифорния, защото сега няма да има кой да защитава Prop.8. За бекграунда на това дело и другото за DOMA можете да прочетете предишните анализи на "Капитал" тук и тук. Часове след като излезе решението сегашният губернатор на Калифорния и главен прокурор през 2009 г. Джери Браун издаде заповед местните власти да започнат подготовка за вписване и провеждане на хомосексуални бракове, защото очаква решението на щатския съд да дойде много бързо.   

Легални или не?Противно на възторжените реакции, решенията в сряда не означават, че еднополовите бракове в САЩ са напълно и абсолютно легализирани. В 37 щати те си остават забранени и сегашните казуси не променят това. Върховният съд всъщност се въздържа от пълното легализиране на гей браковете. Дори гласуването на трима от либералните съдии да бъде върнато делото в Калифорния на по-долна инстанция, вместо да се обединят в ясна подкрепа за всеобщата равнопоставеност, издава че и те не вярват, че страната е още готова за такава културна революция.      

Решението за обявяването на DOMA за противоконституционален означава, че когато стане въпрос за федерални права – данъчно облагане, социално осигуряване, наследство и т.н., традиционните и хомосексуалните двойките вече са равнопоставени. Отпадането на DOMA логично трябва да води и до това чуждестранни гей съпрузи ще имат право на зелена карта като всички други, омъжени за американци. В последните седмици този казус поляризира американския Конгрес, където сега вървят обсъжданията за широкомащабна имиграционна реформа.    

Въпросът е какво следва оттук нататък на щатско ниво там където гей браковета са забранени със закони и специални добавки към местните конституции. Какво например ще се случи ако еднополова двойка, омъжена в либерален Ню Йорк се премести в консервативна Алабама? Когато единият от съпрузите се окаже в болница, според щатския закон другият няма право да го посещава. Ако и двамата партньори имат родителски права над децата в семейството в Ню Йорк, в Алабама те ще ги загубят. Сценарият не е толкова нереалистичен, защото преместването в щат не по индивидуален избор, а според мисията е обичайна практика за военните сили на САЩ. От 2011 г. гей войниците вече служат открито в тях и макар че федералната забрана за признаване на браковете им (и оттам ограничението на достъпа до различните привилегии и защити за семействата им) отпада, това не решава въпроса на местно ниво.

Противоречие между федерални и щатски закони обещава сега цяла вълна от нови казуси за решаване от Върховния съд. Текстът за обявяването на DOMA за противоконституонен, написан от съдия Антъни Кенеди явно сочи към възможното разрешение. Както той посочва федералната забрана е "разграничение, което унижава двойките, чието право на морален и сексуален избор е защитено от конституцията. DOMA инструктира всички федерални служители, и всъщност всички хора, с които хомосексуалните двойки общуват, включително собствените им деца, че техният брак има по-малка стойност от тези на другите."

Освен че формулира силен правен аргумент срещу дискриминирането на базата на сексуалността, обосновката на умерено консервативния Кенеди ясно изразява и променената атмосфера във Върховния съд. За мнозинството съдии моралното възмущение на една част от Америка не бе достатъчно, за да бъдат ограничени правата на друга. Това е и причината единият от адвокатите по делото за Prop. 8 Дейвид Бойс да обяви, че до пет години хомосексуалните браковете ще са легитимни за цялата територия на САЩ. Известни експерти по конституционно право като Джефри Тубин заключиха, че подобна времева рамка далеч не е нереалистична.

Знаците на времето

Въпреки огромното медийно внимание, решението на Върховния съд засяга конкретно всъщност само малък брой американци. Както обяснява пред "Капитал" проф. Лий Баджет, директор на Williams Institute към Университета на Калифорния в Лос Анджелис (UCLA), изследващ проблемите на сексуалността в правен и политически аспект, по данни от преброяването на населението от 2010 г. в САЩ днес има около 650 хил. гей двойки, живеещи заедно. Общо 100 хил. от тях са официално сключили граждански брак в разрешаващите това щати и според нейното изследване още около 250 хил. биха последвали стъпката, ако имат възможност.

За мнозинството американци обаче забраната на еднополовите бракове в последните години се бе превърнала в символ на очевидно неравноправие. Когато през март Върховният съд изслушваше страните, хиляди хора смениха профилите си в социалната мрежа "Фейсбук" с червени квадрати с розов знак за равенство вътре като сигнал, че подкрепят гей движението (противниците отговаряха със сини кръстове). Статистистиките са още по-красноречиви – според най-новото изследване на общественото мнение от CNN 55%  от американците подкрепят легализирането на съюзите. Сред младите хора под трийсет години числото е още по-високо – 68%.

Ред консервативни политици също се обявиха в подкрепа на равнопоставеността, както и двама от големите донори на Републиканската партия Дейвид Кок и Питър Сингър. Опозицията срещу гей браковете междувеременно смени аргументите си и сега защитава становището че избирателите в отделните щати трябва да решат по този емоционално натоварен въпрос.

"Дори бизнесът започва да вижда правото на брак за всички като важна тема. При изслушванията във Върховния съд две различни групи от компании подадоха писма в подкрепа. Някои от тях са големи и добре познати – например Google, Apple, Verizon, Walt Disney, Nike, Morgan Stanley, Viacom и Microsoft, коментира проф.Лий Баджет, която изследва икономическите ефекти от гей съюзите и допълва, Техният аргумент е, че даването на право на брак или премахване на федералните ограничения за признаването му подпомага корпоративните им интереси. Например ще намали бюрокрацията на DOMA, изискваща от тях да създадат специални програми за данъци и осигуровки, третиращи гей служителите различно от другите." 

Проф.Баджет посочва, че нито една компания не изпрати писмо в полза на другата страна и срещу даването на правото на брак. Тя обаче допълва, че като се има в предвид за какъв малък сегмент от обществото става дума, само наистина голям бизнес (и по всяка вероятност с по-прогресивна корпоративна култура) може да се сблъска с проблема как да третира значителен брой гей служители и техните половинки. 

Икономика на промяната

Според изчисленията на проф.Баджет на базата на данните за похарченото досега за гей сватби в първия разрешил ги щат – Масачузетс, може да се очаква, че ако 250 хил. двойки, заявили желание да се венчаят, наистина го направят, това би донесло поне 1,4 млрд. щ.д. приходи за икономиката. Масачузетс например е спечелил 111 млн.щ.д. само за първите пет години от легализирането.

По-сложна е сметката когато стане въпрос за отражението на сегашните решения върху федералния и щатските бюджети – в крайна сметка един от аргументите срещу ДОМА бе, че забранява достъпа до цял ред социоикономически защити. Въпреки че с отпадането му гей двойките ще имат достъп до различни федерални програми и социални отбивки, малко експерти очакват това се отрази негативно на бюджета. Причината е същата, която прави семействата по принцип по-рентабилни за държавата - обединяването на доходите означава отпадане на нуждата за социално подпомагане, осигуряването на единия партньор през местоработата на другия, освен че обещава по-здравословен живот, гарантира и че цялата система няма да бъде натоварена от скритите разходи за неосигурените и т.н.  Всъщност дори съществува изследване на Бюрото по бюджета на американския Конгрес (CBO) от 2004 г. заключаващо, че гей браковете ще спестят или донесат печалба на федералното правителство от общо около 1 млрд. щ.д. на година.

За някои еднополови двойки днешното празнуване може дори да дойде с леко горчив привкус когато дойде време да подадат заедно данъчните си декларации. Тьй като доходите им ще са обединени, това може да ги качи в по-горна група и така да бъдат обложени по-високо. Както иронично коментира Wall Street Journal, да им е честито приемането в правната и финансова бъркотия, която е семейното данъчно облагане на САЩ.       
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Нова седмица, нови 6 млн. безработни в САЩ Нова седмица, нови 6 млн. безработни в САЩ

Над 16 млн. души са се обявили за безработни пред правителството през последните три седмици

9 апр 2020, 827 прочитания

Пандемията ще промени начина на правене на бизнес в глобален мащаб Пандемията ще промени начина на правене на бизнес в глобален мащаб

Тя показа колко зависими са страните от Китай, посочва главният икономист на ЕБВР

9 апр 2020, 1038 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Свят" Затваряне
Кой и как финансира бунтовниците в Сирия

Частни кувейтски донори инвестират стотици хиляди долари в сирийската гражданска война

Още от Капитал
Коронабюджет 1.0: Оптимистичната версия

Правителството поиска спешна ревизия на бюджет 2020, която да му даде по-голяма гъвкавост за маневри

Глобалната рецесия изглежда неизбежна

Коронавирусът инфектира както търсенето, така и предлагането по света

(Не)платени пътища

Тол системата работи официално вече от месец, на практика - не съвсем

Икономика след пандемията

Ясно е, че светът влиза в рецесия, но сега бизнесът трябва се готви за новата нормалност след нея

Новият живот на електронната книга

Извънредното положение срина традиционния модел на разпространение и книгоиздаването търси нови решения

Всички в кухнята

Как да пазаруваме, какво да готвим и откъде да черпим кулинарно вдъхновение

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10