Аферата "Сноудън": САЩ са подслушвали и европейските си партньори

Цели на американския шпионаж са Германия, Франция, Гърция и Италия, както и редица други съюзници на Вашингтон

Ухото на американската Агенция за национална сигурност ви слуша
Ухото на американската Агенция за национална сигурност ви слуша    ©  Reuters
Ухото на американската Агенция за национална сигурност ви слуша
Ухото на американската Агенция за национална сигурност ви слуша    ©  Reuters

Едуард Сноудън заплашва да стане още по-сериозен проблем за САЩ, след като документите, които е предал на медии, продължават да създават сензация след сензация. Последният скандал е свързан с подслушването, което очевидно американската Агенция за национална сигурност (NSA) е извършвала на свои съюзници - както европейски, така и от други континенти.

Първо немското сп. Der Spiegel съобщи, че е имало електронно следене и подслушване на служители в дипломатически представителства на ЕС във Вашингтон и Ню Йорк, както и в централата на Европейския съвет в Брюксел. Според Der Spiegel, Германия е най-голямата европейска цел на NSA и била поставена в една категория за шпионаж заедно с Китай, Ирак и Саудитска Арабия. Днес пък британският в. Guardian пише, че сред целите на американската разузнавателна дейност са Франция, Гърция и Италия, както и редица неевропейски съюзници на САЩ като Япония, Мексико, Южна Корея, Индия и Турция.

Според секретен документ от 2010 г., с който Guardian разполага, 38 посолства и мисии са описани като потенциални "цели" на NSA. Текстът описва детайлно огромен обем от методи за шпионаж – като например събиране на информация чрез "бръмбари", поставени в електронни устройства, или чрез програма, която осигурява копие от всички данни в дисковото устройство на набелязания компютър. В сградите на дипломатическите представителства били поставяни подслушвателни устройства, с които били прехващани разговорите на европейските служители. Освен това от NSA проникнали във вътрешната компютърна мрежа, което им позволило да четат електронната кореспонденция и служебни документи.

Не е ясно дали България и нейни представители са попаднали в американската разузнавателна мрежа, насочена към страни от ЕС. София засега не е реагирала официално на разкритията, нито е ясно дали сме отправили запитване до САЩ. От българското посолство в САЩ прехвърлиха "Капитал" към Външно министерство, а от министерството поискаха да изпратим официално запитване.

Тактики от Студената война

Реакцията от разкритията в цяла Европа беше на шок и тревога. Няколко европейски лидери поискаха обяснение от САЩ, а Франция и Германия предупредиха, че отношенията с Вашингтон, както и преговорите за ново мащабно търговско споразумение на стойност стотици милиарди долари между ЕС и Америка могат да пострадат. "Партньорите не се следят взаимно. Не можем да договаряме голям трансатлатнически пазар, ако има дори най-малкото съмнение, че нашите партньори са шпионирали офисите на преговарящите ни", заяви европейският комисар по правосъдието Вивиан Рединг. Берлин обвини американците, че използват тактики от времето на Студената война.

Френският външен министър Лоран Фабиюс също обяви, че, ако е истина, всичко това е "напълно неприемливо". Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц каза, че е "дълбоко шокиран, защото САЩ не трябва да третират ЕС като враг". От NSA коментираха единствено, че американското правителство ще отговори чрез дипломатическите си канали на засегнатите страни.

Американският държавен секретар Джон Кери пък заяви, че не знае дали обвиненията са верни. Но допълни: "Всяка страна по света извършва много действия, за да пази националната си сигурност. И много видове информация допринасят за това. Знам само, че това не е необичайно за много нации. Но няма да коментирам повече, докато не разполагам с всички факти и не открия каква точно е ситуацията".

Тези обяснения обаче далеч не задоволиха европейските партньори и ЕК, която играе ключова роля в търговските преговори между Вашингтон и Брюксел, официално поиска Белия дом да разследва обвиненията.

Преговорите за търговско споразумение са особено чувствителна тема напоследък, защото ЕС и САЩ напредват бавно там, а в началото на скандала "Сноудън" стана ясно, че по време на предварителни разговори с европейски представители през 2011 г. американците са успели да отменят клауза, която би попречила на NSA да събира данни за европейски интернет потребители.