Бягство без изход

Вариантите пред бившия сътрудник на ЦРУ Едуард Сноудън стават все по-малко

Входът на хотел Air Express
Входът на хотел Air Express    ©  Reuters
Входът на хотел Air Express
Входът на хотел Air Express    ©  Reuters
Вашингтон оказва сериозен натиск върху всяка държава, която би могла да даде убежище на Сноудън

Близо месец след като бившият сътрудник на ЦРУ и американската Агенция за национална сигурност (NSA) Едуард Сноудън започна да разкрива шокиращите информации за мащабните програми на американското разузнаване за следене на комуникациите, усилията му да получи убежище в чужда държава, за да избяга от преследването на родното му правосъдие, изглеждат безплодни. Вариантите пред него все повече се изчерпват, пише агенция Reuters.

След като във вторник от WikiLeaks съобщиха, че 30-годишният американец е подал чрез посредник искане за убежище в 21 различни страни по света (9 от тях членки на ЕС), една по една те започнаха да го отхвърлят, включително защото законите им определят искането да се подава от тяхна територия. Вече десет дни Сноудън де факто е блокиран в транзитната зона на московското летище "Шереметиево", откъдето не може да излезе, тъй като американският му паспорт беше анулиран, а не разполага нито с транзитни документи на бежанец, нито с руска входна виза.

Невъзможната руска любов

В понеделник Кремъл обяви условията, при които беглецът би могъл да остане в Москва. "Ако иска да отиде някъде другаде и някой го приеме, няма проблем", заяви руският президент Владимир Путин. "Но ако иска да остане тук, това е възможно при едно условие – да спре работата си, насочена срещу нанасяне вреди на американските ни партньори, колкото и странно да звучи, че тези думи излизат точно от моята уста." С това изказване бившият агент на КГБ даде да се разбере, че Сноудън не е добре дошъл в страната.

В отговор американецът оттегли искането за убежище в Русия и заяви, че е свободен да публикува още секретни информации за програмите на американските служби и че преследването му от страна на Вашингтон е незаконно.

Анализаторите от своя страна отбелязват, че думите на Путин може да се тълкуват като знак, че местните служби вероятно вече са разпитали бившия сътрудник на ЦРУ за класифицираните документи, с които разполага, и че страната няма сериозни причини да го приютява. Налага се и изводът, че въпреки че руският президент се радва на поводите за дребни закачки с Вашингтон, той явно не желае продължителна шпионска сага, която да замрази и така хладните отношения между двете глобални сили. Руското общество, което смята Сноудън за герой, би реагирало изключително остро на евентуален опит за неговата екстрадиция, но Кремъл засега няма такива намерения. От една страна, Москва няма договор за екстрадиция със САЩ, а от друга, не желае да предприема подобна стъпка, която би я направила да изглежда слаба.

Сложна геополитическа игра

Лявото правителство на Еквадор, което предостави убежище на основателя на WikiLeaks Джулиан Асандж в лондонското си посолство, дава смесени сигнали относно молбата на Сноудън. В понеделник еквадорският президент Рафаел Кореа заяви пред британския вестник Guardian, че не може да разгледа искането на американеца, без той да бъде на територията на страната, и че отпускането на временни документи за пътуването му до Москва е било "грешка" от страна на еквадорските власти. Този пореден завой предполага, че процесът може да се проточи със седмици.

Новият президент на Венецуела Николас Мадуро се обяви в подкрепа на американския беглец, но засега южноамериканската страна не е предприела официални стъпки. Въпреки думите си, че Сноудън "заслужава защитата на света", наследникът на Чавес може би ще си помисли още веднъж, преди да рискува да умъртви още в зародиш опитите си за сближаване с Вашингтон.

Дори и Еквадор или Венецуела да решат да приютят бившия сътрудник на ЦРУ, не е ясно как той ще успее да стигне дотам. Няма гаранция, че комунистическа Куба, която е най-вероятната транзитна точка за който и да е полет от Москва към Южна Америка, ще разреши на Сноудън да мине през територията й, рискувайки влошаване на и без това сложните й отношения със САЩ.

Администрацията на Обама от своя страна, раздразнена от бягството на Сноудън от Хонконг, оказва сериозен натиск на всяка държава, която би могла да се превърне в евентуално негово спасение, споделят дипломати пред Reuters.

Времето изтича

"Досега той (Сноудън) избираше внимателно дестинациите си", коментира Карл Мийчъм, експерт по международна политика към базирания във Вашингтон Център за стратегически и международни изследвания (CSIS). "Времето му обаче дори в тези страни може би изтича", смята Мийчъм.

Това мнение се споделя и от Фьодор Лукянов, главен редактор на вестник "Россия в глобальной политике" и член на влиятелната руска неправителствена организация "Съвет за външна и отбранителна политика" (СВОП). "Той почти няма къде да отиде. Няма особено богат избор", казва Лукянов.

Според някои наблюдатели намесата на WikiLeaks, които оказват подкрепа и активно говорят в полза на бившия сътрудник на ЦРУ, може да донесе повече вреди, отколкото ползи, тъй като политизира още повече случая.

Без помощта на благосклонно правителство изглежда, че възможностите пред американеца са ограничени. Може би точно това обяснява изказването на неговия баща от края на миналата седмица, че е "доста уверен", че синът му би се завърнал в родината си при определени условия. Сред тях са да не бъде задържан, преди да е започнал процес срещу него, и да му се позволи сам да избере мястото, където да бъде съден. Тези условия са били изпратени на главния прокурор на САЩ Ерик Холдър.

След като стана ясно, че Москва би искала Сноудън да напусне страната, руски официални лица заявиха, че автомобил на някое посолство би се считал за чужда територия, ако дойде да откара американеца. Това се смята за послание към лидерите на държавите, износителки на петрол, които тази седмица провеждат среща в руската столица.

Но, коментира Даниел Дрезнър във Foreign Policy, едва ли някоя държава ще наруши един отдавна установен принцип - може да воюват помежду си, да се шпионират или да изнасят революции, но не позволяват някой да играе самостоятелно, както го правят Сноудън и WikiLeaks. | Капитал Daily

Отговорът на държавите, в които Сноудън е поискал убежище

Чрез своята посредничка Едуард Сноудън е подал документи с искане за убежище в 21 страни по света. Ето и техните реакции към вторник вечерта:

Отхвърлено: Финландия, Индия, Полша, Бразилия

Молбата трябва да се подаде лично или на територията на страната (включително нейни посолства): Австрия, Еквадор, Норвегия, Испания, Ирландия

Принципно благосклонни към искането: Венецуела

Още няма решение: Боливия, Китай, Куба, Франция, Германия, Исландия, Италия, Холандия, Никарагуа, Русия*, Швейцария

*Сноудън оттегли искането си за убежище в Руската федерация, след като от Кремъл поставиха условия за неговото даване