Задава ли се нова петролна криза заради Египет?

Притесненията, че доставките през Суецкия канал са застрашени, повишиха цената на петрола

Кога ще се разреши политическата криза в Египет и ще има ли проблеми с доставките на петрол през Суецкия канал - това са основните теми, които вълнуват инвеститорите, след като армията свали от власт късно в сряда президента на страната Мохамед Морси. Реакцията на пазарите не закъсня - цената на американския лек суров петрол удари 14-месечен връх и премина психологическата граница от 100 долара за барел още в сряда. Лекият суров петрол поскъпна с 1.64 долара до 101.2 долара, най-високото ниво от май 2012 г. А сортът брент, чиито котировки служат за основа на по-голямата част от световната търговия с нефт, добави близо 2% до 105.76 долара за барел.

Освен притесненията на инвеститорите, че кризата в Египет ще попречи на доставките през Суецкия канал, нарасналото търсене на лек суров петрол в САЩ също повлия на цените. По данни на американското енергийно министерство запасите на суров петрол са намалели с 10.3 млн. барела за последната седмица, което е най-големият спад от 13 години и е три пъти над очакванията на анализаторите.

Напрежение в Египет

Свалянето на египетския президент Морси стана причина някои специалисти да прогнозират поскъпване на суровия петрол с между 4 и 5 долара за барел, ако насилието в северноафриканската страна продължи. "Ако има проблеми с доставките през Суецкия канал, можем да очакваме петролът сорт брент да достигне 110 долара за барел още този месец, може би още тази седмица", коментира пред CNBC Санду Автар, директор на базираната в Сингапур търговска компания Phillip Futures. Фючърсите на брент се задържат на нива над 106 долара за барел в четвъртък, което е най-високото ниво от две седмици.

Пазарите не реагираха еднозначно на изказването на главнокомандващия на въоръжените сили на Египет Абдул Фатах Ал Сиси , който обяви още, че предстоят нови президентски избори. В глобален мащаб предлагането на петрол превишава търсенето, което ще има стабилизиращ ефект върху цените. Според експерти от ОПЕК обаче, дисбалансът намалява, като организацията прогнозира, че консумацията на петрол ще се увеличи с 800 хил. барела дневно през тази година., или 0.9% до 89.7 млн. барела.

Ключовият Суецки канал

Суецкият канал е ключова част от инфраструктурата на Египет. Притесненията, че доставките през морския път могат да бъдат нарушени от поддръжници на Морси, симпатизанти на партията "Мюсюлмански братя", принудиха армията да засили охраната по дългия 190 километра канал. Суецкият канал свързва Червено със Средиземно море и през него се извършват 4.5% от световните доставки на нефт.

Директорът на дружеството, което стопанисва канала, Suez Canal Authority, Мохаб Хюсеин Мамееш, се опита да успокои пазарите и да гарантира, че доставките на петрол не са застрашени. Ефектът обаче не беше постигнат и котировките продължиха да нарастват по време на търговията в четвъртък. Нито армията, нито "Мюсюлмански братя" имат интерес да затварят канала, който е от огромно значение за икономиката на Египет, страдаща от по-малкото приходи от туризъм и намаляващи валутни резерви. Годишно от такси за преминаване през канала се събират около 5 млрд. долара.

Въпреки уверенията на управляващите, кризите около Суецкия канал е имало и, според анализатори, ще има. На 26 юли се навършват 57 години от "Суецката криза", предизвикана от решението на тогавашния президент Гамал Абдул Насър да национализира канала и да попречи на свободното преминаване на търговски кораби.