Защо премахването на президента ислямист в Египет не вещае нищо добро

Натискът върху "Мюсюлмански братя" може да радикализира части от организацията, а икономиката отново ще трябва да почака

Премахването на Мохамед Мурси отново връща Египет на стартова позиция две и половина години след революцията
Премахването на Мохамед Мурси отново връща Египет на стартова позиция две и половина години след революцията    ©  Ройтерс
Премахването на Мохамед Мурси отново връща Египет на стартова позиция две и половина години след революцията
Премахването на Мохамед Мурси отново връща Египет на стартова позиция две и половина години след революцията    ©  Ройтерс
Премахването на Мохамед Мурси отново връща Египет на стартова позиция две и половина години след революцията.

Фойерверките и радостните скандирания заляха улиците на Египет, след като армията свали в сряда президента ислямист Мохамед Мурси. В лагера на поддръжниците на вече бившия държавен глава обаче никой не можеше да повярва, че това отново се случва. Учудените изражения бяха заменени със сълзи, а след това и с гняв. Макар и лидерът им, подкрепян от "Мюсюлмански братя", да не направи много за справяне с най-належащите икономически проблеми в Египет, той бе първият свободно избран президент в историята на страната. Уроците по демокрация и изборен процес в Египет, където през последните 60 години няма функционираща политическа система заради следващите един след друг авторитарни лидери, бяха заличени.

Всичко това е една взривоопасна рецепта не само за Египет, но и за целия регион. Най-голямата арабска държава с население 84 милиона души е остро поляризирана и в момента армията на може да наложи пълен контрол, без да прибягва до крайни мерки. Случилото се с "Мюсюлмански братя"  вече може да послужи и като урок за останалите ислямисти в държавите от Арабската пролет - дори и да дойдете на власт с избори, може да бъдете махнати с танкове. Това едва ли ще засили желанието им да участват в демократическите процеси.

Къде ми е гласът

"Защо съм тук?", казва 22-годишния студент по търговия Хасан Халид в Кайро, който подкрепя "Мюсюлмански братя." "Защото Мурси е избраният президент. Прекарахме 30 години под управлението на Хосни Мубарак, който винаги печелеше изборите с фалшифициране. Наше право е да си избираме президент", казва той пред Foreign Policy.

За по-възрастните поддръжници на братството събитията като че ли зловещо се повтарят. Над 300 лидери на организацията, включително и Мурси, са арестувани без повдигнати обвинения или им е забранена комуникацията с външния свят. Ислямистките телевизионни канали, както и други медии са спрени от излъчване и печат. Върховният водач на "Мюсюлмански братя" Мохамед Бадие засега обаче остава на свобода, тъй като вероятно военните се притесняват, че арестът на авторитетната фигура може да предизвика истинска експлозия на насилие, което днес не липсва по улиците на Египет.

Макар и много от поддръжниците на братството да се дистанцират от него заради неуспешното му управление, то остава организацията с най-голяма подкрепа в страната. Създадено през 1928 г., то се опитва да съчетае традиционните ислямски принципи с модерния начин на живот, но без да реформира религията. Под егидата на "Мюсюлмански братя" се изгражда и подобие на социална държава в сянка. Бавно, но последователно, мрежата на групата се разраства и печели поддръжници чрез предоставяне на различни видове социални услуги на последователите си.

Заслужава си да бъде припомнено и какво се случва всеки път, когато "Мюсюлмански братя" бъдат подложени на репресии, както се случва в момента. От основната членска маса, която се смята за умерена, се отцепват радикални елементи, които създават собствени екстремистки групировки. Една от тях - "Ислямски джихад" - стои зад убийството на третия президент на Египет (отново произлизащ от армията) Ануар Садат през 1981 г. В събота на Синайския полуостров, който по-принцип е много труден за контролиране, бе създадена подобна организация, която прие отстраняването на Мурси като обявяване на война.

Хайде пак на избори

Това, което предстои на Египет сега, ако страната не изпадне в порочния кръг на убийства, отмъщаващи за предишни убийства, са избори. Това обаче е нещо, което се случва изключително бавно и мудно. Досегашните вотове за парламент и президент протичаха на три етапа, разпределени в три месеца, поради големия размер на държавата и невъзможността за осигуряване на присъствие на военните навсякъде в изборния ден едновременно. В допълнение на това ислямистите, независимо дали от "Мюсюлмански братя" или други окраски, ще бъдат много трудно накарани да участват в политическия процес, защото няма как да повярват, че в случай на победа няма отново да бъдат премахнати със сила.

Първата задача на временните власти е да успокоят напрежението на улицата. С оглед на това, че те няма как да гарантират зачитане на интересите на ислямистите, помиряването ще е трудно. Възможно е армията да прибегне дори до въвеждане на временно военно положение или вечерен час – практики, познати от времето на Мубарак. Докато в Египет има работещо правителство, ще изминат най-малко няколко месеца. А през цялото това време икономиката, която е коренът на всички проблеми, отново ще трябва да почака.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


16 коментара
 • 1
  fact avatar :-|
  Qassem Suleimani

  "Под егидата на "Мюсюлмански братя" се изгражда и подобие на социална държава в сянка. Бавно, но последователно, мрежата на групата се разраства и печели поддръжници чрез предоставяне на различни видове социални услуги на последователите си."
  Допуснали са изгражднето на мафиотска структура - "държава в държавата". И те като нашите комунета предлагат "социални услуги" - прах в очите, с цел докопване до голямата власт.
  Не виждам шанс за Египет да се пребори с този октопод наречен "ислямистка мафия", още повече, че е подкрепен и от САЩ.
  САЩ упорито действа за създаване на обръч от ислямистки държави около Европа - "Зелен изумруд". За съжаление виждаме, че успява. Следващият етап ще бъде джихад срещу неверниците от Европа.

 • 2
  stavarna avatar :-|
  bdr

  До коментар [#1] от "Qassem Suleimani":


  [quote#1:"Qassem Suleimani"]Допуснали са изгражднето на мафиотска структура - "държава в държавата".[/quote]
  А когато самата държава е мафиотска и недемократична?! Вие само сламката в очите на другия ли виждате бе!!!

 • 3
  plamenhristov5 avatar :-?
  plamenhristov5

  "Случилото се с "Мюсюлмански братя" вече може да послужи и като урок за останалите ислямисти в държавите от Арабската пролет - дори и да дойдете на власт с избори, може да бъдете махнати с танкове. Това едва ли ще засили желанието им да участват в демократическите процеси."

  Съмнителна прогноза. Ситуацията позволява еднакво възможност за налагане на политическия ислям в Египет

 • 4
  fact avatar :-|
  Qassem Suleimani

  До коментар [#2] от "stavarna":

  В тази "недемократична" държава населението не се бунтуваше срещу Мубарак, а срещу Мурси от самото начало имаше протести против избирането му.

 • 5
  stavarna avatar :-|
  bdr

  До коментар [#4] от "Qassem Suleimani":


  [quote#4:"Qassem Suleimani"]В тази "недемократична" държава населението не се бунтуваше срещу Мубарак,[/quote]
  Този цитат с кавичките пък говори за твоята политическа грамотност! Не ме занимавай по-вече, няма да ти отговарям! Приятна вечер!

 • 6
  plamenhristov5 avatar :-|
  plamenhristov5

  След като армията не е в състояние да контролира дъжавата в един изборен ден, тогава не би могла да контролира и по-нататъшния политически процес. Трябва да се признае, че няма вечни военни диктатури. Сегашната намеса на армията беше грешката й, коятп обаче ще изведе Египет на качествено нов етап в развитието й.

 • 7
  fact avatar :-|
  Qassem Suleimani

  До коментар [#6] от "plamenhristov5
  [quote#6:"plamenhristov5"]
  ...ще изведе Египет на качествено нов етап в развитието й.[/quote]
  ...гражданска война, абсолютно си прав!

 • Captain Shakespeare

  Мюсулманските братя нямат нищо общо с демокрацията.
  Същото се отнася и до Ердоган ефенди, който казва, "демокрацията е трамвай и можеш да слезеш на следващата спирка".

 • 9
  ivanchola avatar :-P
  ivanchoLA

  На зла круша зъл прът, така и с тия. В тези общества е невъзможна англосаксонската демокрация в пълната си форма ... това е демокрация от Ориенталски тип ...

 • 10
  stavarna avatar :-P
  bdr

  До коментар [#9] от "ivanchoLA":


  [quote#9:"ivanchoLA"]На зла круша зъл прът, така и с тия. В тези общества е невъзможна англосаксонската демокрация в пълната си форма ..[/quote]
  На тия англосаксонци им трябва не само зъл прът, но засега им се разминава. Иванчо, ти англосаксонец ли си? От аристократичен род, от Долно Уйново?


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход