Кърваво начало на прехода в Египет

Сблъсъците в страната продължават, след като ислямистите отхвърлиха диалог с временните власти

Привърженици на "Мюсюлмански братя" настояват за връщане на президента Мурси на власт
Привърженици на "Мюсюлмански братя" настояват за връщане на президента Мурси на власт    ©  Ройтерс
Привърженици на "Мюсюлмански братя" настояват за връщане на президента Мурси на власт
Привърженици на "Мюсюлмански братя" настояват за връщане на президента Мурси на власт    ©  Ройтерс
Лидерите на "Мюсюлмански братя" бяха арестувани и медиите им забранени.

Най-добрият ден след смъртта на лош крал е първият. Тези думи принадлежат на римския историк Тацитус и с пълна сила важат и за Египет. Насилие заля страната, след като  на 3 юли армията свали демократично избрания президент ислямист Мохамед Мурси. Еуфорията на противниците му успя да скрие за малко проблемите на Египет, но няма как да ги премахне с магическа пръчица. Икономиката продължава да не работи, безработицата сред младите и образованите е ужасяваща, политическите институции не функционират. Към всичко това се прибавя и разделението на народа – макар и милиони да поискаха оставката на Мурси, също толкова много хора бяха пуснали гласа си за него в изборните урни.

Временните власти

Още на следващия ден след задържането на Мурси и други високопоставени членове на "Мюсюлмански братя", председателят на конституционния съд Адли Мансур се закле като временен президент на Египет. Именно съдебната власт бе и най-неотстъпчивият опонент на ислямистите, които след изборите контролираха законодателната власт и президентската институция. Заради конституционните съдии обаче редица техни решения, включително приемането на нова конституция, бяха блокирани.

Следващото ново временно назначение, подкрепено от армията, е на вероятно най-известния в международната общност египетски политик Мохамед ал Барадей за премиер. Бивш шеф на атомната агенция към ООН и критичен глас на египетската опозиция още от времето на Мубарак, Барадей обаче срещна опозицията на ислямистите и дали той ще стане министър-председател не е напълно сигурно. Който и да заеме поста, ще трябва заедно с президента да намери всеобхватно и най-вече бързо политическо решение на кризата. Защото ситуацията по улиците ескалира с всеки изминал момент.

От свещения за мюсюлманите ден петък насам десетки хора бяха убити и над 1000 ранени в улични сблъсъци в центъра на Кайро и много други египетски градове между привържениците и противниците на Мурси. След забрана на ислямистките медии останалите само допълнително засилват напрежението. Със заглавие "(Мюсюлманските) братя са престъпници" вестник "Тахрир" излезе на първа страница в събота. Държавният "Ал Ахбар" отиде още по-далече и отпечата "Братството убива деца в Александрия", придружено със снимки на бутани от покрив млади хора във втория по големина египетски град.

Ислямистите не са съгласни

"Мюсюлмански братя" отхвърлят изобщо създаването на временно правителство и настояват за връщане на Мохамед Мурси на власт. Втората по-големина и влияние ислямистка партия "Ан Нур" също отхвърли възможността за работа с премиера Мохамед ал Барадей. Тя обаче е съгласна с плана на армията за организиране на нови избори. Ако се стигне до отказ и от него, то новите власти ефективно ще загубят подкрепата на много голяма част от египетското общество.

На Синайския полуостров, който граничи с Израел, в събота бе застрелян коптски свещеник, което бе първото убийство на религиозна основа след преврата и предизвика опасения от още религиозно насилие. На фона на това в същия регион бе обявено и създаването на новата ислямистка групировка "Ансар аш Шария". В изявление тя нарече отстраняването на Мурси като "обявяване на война срещу религията" и заплаши, че ще използва насилие за налагане на шериата. Ден по-късно на полуострова бе взривен и газопровод, който доставя газ до Йордания. Не е ясно кой стои зад нападението, но то показва пред какви трудности за налагането на ред са изправени властите в Египет. | Капитал Daily