Новите власти в Египет продължават напред без ислямистите

След отказа за участие във временния кабинет "Мюсюлмански братя" стават все по-изолирани

Привържениците на сваления президент Мурси продължават протеста си с искане той да бъде възстановен
Привържениците на сваления президент Мурси продължават протеста си с искане той да бъде възстановен    ©  Ройтерс
Привържениците на сваления президент Мурси продължават протеста си с искане той да бъде възстановен
Привържениците на сваления президент Мурси продължават протеста си с искане той да бъде възстановен    ©  Ройтерс

Временният премиер на Египет призова вчера либералите да помогнат за съживяване на разбитата икономика на държавата. Той протегна ръка и към ислямистите в страната, но те отказаха участие и по този начин временните власти няма да могат да постигнат целта си да представляват цялото общество. Министър-председателят Хазим ел Беблауи, който бе назначен на поста късно във вторник, започна трудния процес по сформиране на правителство след военния преврат от миналата седмица.

76-годишният Беблауи заяви, че ще започне да избира министри, след като се срещне с либералните политици Мохамед ел Барадей и Зияд Баха ел Дин. Двамата мъже са лидери на Националния фронт за спасение – най-голямата светска група, която водеше протестите срещу президента ислямист Мохамед Мурси. И двамата подкрепят взимането на заем от 4.8 милиарда долара от Международния валутен фонд. Отпускането му е свързано с дълбоки политически реформи на системата за субсидии на храна и гориво (виж другия текст).

Без подкрепата на всички

Беблауи признава, че не може да разчита на подкрепата на цялото египетско общество за бъдещия временен кабинет. "Не вярвам, че кoйто и да е може да има пълна подкрепа", казва той пред агенция Reuters. "Разбира се, уважаваме общественото мнение и се опитваме да отговорим на очакванията на хората, но винаги има време за избор. Има повече от една алтернатива, не може да задоволиш всички хора."

В същото време хиляди поддръжници на отстранения президент Мохамед Мурси продължиха постоянния си протест близо до джамия в североизточно Кайро, призовавайки за връщане на демократично избрания лидер. В понеделник най-малко 55-ма загинаха, когато армията откри огън срещу тях (виж графиката). "Мюсюлмански братя" твърдят, че са се молили мирно, а военните настояват, че са били провокирани от терористи. Натискът срещу групата, която само допреди месец бе първа политическа и социална сила в Египет, продължава. Прокуратурата нареди арести на лидерите на "Мюсюлмански братя", включително на върховния духовен ръководител Мохамед Бадие, по обвинения в подстрекаване към насилие. Към редакционното приключване на "Капитал Daily" те обаче все още не бяха задържани, а Братството обяви заповедта за арест като опит на "полицейската държава да разтури протеста ни". Всичко това е изключително опасно, защото организацията продължава да се ползва със значителна подкрепа, но вече е изключено да участва в какъвто и да било политически диалог.

Пътна карта

Въпреки насилието по улиците временните власти в страната изпълняват предложената от армията пътна карта за преходния период. Във вторник те обявиха, че съставената по-рано от ислямистите конституция ще бъде променена от специална комисия, след което ще бъде подложена на референдум до четири месеца. След това се очаква да бъдат проведени и парламентарни избори, а до месец след полагането на клетва на новия парламент трябва да бъде свикан и президентски вот.