Въпрос за деца и възрастни: Какво работи един евродепутат
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Въпрос за деца и възрастни: Какво работи един евродепутат

Корицата на книжката "Г-н и Г-жа Евродепутат и техните помощници", която е преведена на четири езика.

Въпрос за деца и възрастни: Какво работи един евродепутат

Информационна брошурка направи анти-PR на членовете на Европейския парламент

11708 прочитания

Корицата на книжката "Г-н и Г-жа Евродепутат и техните помощници", която е преведена на четири езика.

© The Telegraph


"Часът е 9.30 сутринта. Г-н и г-жа Евродепутат са в офиса си. Г-н Евродепутат иска да изпрати писмо, но няма плик. Асистентът му носи плик. Г-н Евродепутат поставя писмото в плика и го предава на куриера. Куриерът го доставя на пощенския служител."

Нужни са 4 души, за да може един евродепутат да изпрати писмо... Така излиза от образователната брошурка "Г-н и Г-жа Евродепутати и техните помощници" (Mr and Mrs MEP and Their Helpers), която се превърна в хит не толкова сред децата до 7 години, за които е предназначена, колкото сред възрастните.

След като журналистът на The Telegraph Бруно Уотърфийлд писа за брошурката в блога си, много хора решиха, че това е просто шега. Оказа се обаче, че "шегата" е на гърба на самите евродепутати, защото от образователната книжка e истинска. Отпечатана е с европейски средства в 15 хил. бройки, които са били раздавани по време на дните на отворените врати на евроинституциите в началото на май. Кой е отговорен за решението тя да излезе и каква е цената за нея са част от въпросите, които зададохме към пресофиса на Европарламента, но към момента все още не сме получили отговор.

От малката книжка излиза, че членовете на Европарламента не вършат нищо съществено, освен да харчат европейски средства и да се ползват със сериозни привилегии (виж страници от брошурката по-горе).

Отзиви от читатели

Брошурката се превърна в истински хит по време на заседанието на Европейския съвет в края на юни, след като самият британски премиер Дейвид Камерън раздаде бройки от нея на колегите си. "Бяхме шокирани. Първо всички си мислеха, че това е някакъв номер на Telegraph и трябваше да ги убеждавам, че това е истинско, скандално прахосване на пари и при това доста сексистко, тъй като Г-жа Евродепутат приключва работа в 6 часа следобед, а Г-н Евродепутат продължава до 6.40", заяви Камерън на пресконференцията след Европейския съвет, размахвайки книжката.

Всъщност, брошурката не е широко разпространена, казва българският евродепутат Ивайло Калфин. "Действително си помилих, че някой се е шегувал с Европейския парламент. Тя е неадекватна, подвеждаща и грешна. Мисля да поставя въпроса в рамките на бюджетната комисия кой е взел решението и защо е публикувано това "нещо", което не прави нищо друго освен да окарикатурява една институция, която е важна в Европа", коментира пред capital.bg Калфин. Други негови колеги отказаха да споделят мнението си опасявайки се, че допълнителното говорене по казуса може само да засили евроскептицизма сред хората. Може би основателно...

Оцвети това

Детската книжка за оцветяване започва с това как Г-н и Г-жа Евродепутати пристигат в Страсбург от Брюксел, като на летището ги чака лимузина. През деня те вършат работата си, за която постоянно разчитат на помощта на някой асистент или служител в Европарламента, приключват рано, задължително отиват на пазар за подаръци... А в края на престоя им в Страсбург товарят камиони с документи, които да бъдат транспортирани обратно в Брюксел. Историята е представена с картинки и забавни задачи.

Реално книжката се фокусира върху месечното пътуване на депутатите от Брюксел до Страсбург, където прекарват четири дни, за да вземат участие в пленарните заседания. Описанието на пътуването обаче не само окарикатурява работата на депутатите, но и показва, че пътуването е безсмислено и носи само допълнителни разходи. Нещо, за което всички журналисти пишат от години насам, но заради политически съображения тези коментари не се чуват.

В момента Европарламентът е пръснат в три града – Брюксел, Страсбург и Люксембург. В Брюксел се провеждат заседанията на парламентарните комисии, в Страсбург – пленарните сесии, които са всеки месец за около четири дни, а в Люксембург се намират административните офиси или т.нар. Генерален секретариат. Веднъж в месеца депутатите пътуват от Брюксел до Страсбург, от което самите те не са доволни. Инициативата Singleseat, която настоява за преминаване към едно седалище изчислява, че всяка година се харчат 180 млн. евро за провеждането на заседания на две места и освен това има емисии на 19 хил. тона CO2, покрай транспортирането на документацията им. Преминаването към едно седалище се подкрепя от три четвърти от евродепутатите, но реално решението за това е политическо и зависи от страните членки, а към момента няма сигнали, че те биха предприели подобна стъпка. Франция например, много държи на заседанията в Страсбург.

Малко обяснения

"Смятам, че 7-годишните деца не се интересуват от това какво прави един депутат, било то национален или европейски. По-скоро по-големите граждани трябва да разберат какво правят тези институции. При всички случаи това, което трябва да се казва на децата е, че обществото ни е изградено на някакви норми и правила и както националните, така и европейският парламент участват в приемането на тези правила. Аз това бих казал на дъщеря си, ако трябва да й обясня с какво се занимавам в Европейския парламент", коментира Калфин.

Той обръща внимание на факта, че заседанията на депутатите в Страсбург обикновено продължават до късно посред нощ и не е вярно, че приключват в ранния следобед, както е обяснено в брошурката. Самият той пренася документите, които използва, в електронен формат. Реално обаче наистина се налага транспорт на не малко документи, което досега е критикувано и от самите евродепутати нееднократно. 

Колко получава един евродепутат

След присъединяването на Хърватия към ЕС от началото на юли, броят на евродепутатите вече е 766. Заплатата на един евродепутат е 7 956,87 евро преди облагане и 6 200,72 евро след начисляването на данъци. Трябва да се има предвид, че данъците, които плащат евродепутатите, са по-големи от тези в България. Освен това работата им в предполага и по-високи разходи в сравнение с тези, които биха имали, ако живеят само в собствената си страна, подчертава Калфин.

Основната заплата се равнява на 38.5% от тази на съдия в Съда на ЕС. С договора от Люксембург, който влезе в сила през 2009 г., беше взето решение всички депутати да получават еднакво възнаграждение, което се плаща от европейския, а не от националния бюджет. "Реално се получава така, че българските граждани плащат едва 0.03% от заплатата на един евродепутат", изчислява Калфин.

Евродепутатите имат право да назначават асистенти, които да им помагат в работата. През 2011 г. максималната сума, на която имат право евродепутатите, за да си назначат асистенти е 21 209 евро. Сумата се използва само и единствено за помощниците на депутатите и не може да се усвоява от самите тях. Депутатите получават и средства и за покриване на разходи като телефон, транспорт и нощувки при пътуване в чужбина и др., които също са фиксирани месечни суми. 

Никой не оспорва, че работата на евродепутатите е отговорна и за изпълнението й са нужни не малко средства. Понякога обаче има случаи, в които се харчат пари на принципа "да ги усвоим", както може би се е получило и с детската брошурка. Всъщност тя действително се оказа образователна, но по-скоро "образова" възрастните - за абсурдите в евроинституциите и за обратния ефект от неразумния PR. И дано това се окаже само изключение, а не практика.

"Часът е 9.30 сутринта. Г-н и г-жа Евродепутат са в офиса си. Г-н Евродепутат иска да изпрати писмо, но няма плик. Асистентът му носи плик. Г-н Евродепутат поставя писмото в плика и го предава на куриера. Куриерът го доставя на пощенския служител."

Нужни са 4 души, за да може един евродепутат да изпрати писмо... Така излиза от образователната брошурка "Г-н и Г-жа Евродепутати и техните помощници" (Mr and Mrs MEP and Their Helpers), която се превърна в хит не толкова сред децата до 7 години, за които е предназначена, колкото сред възрастните.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

19 коментара
 • 1
  pruch avatar :-|
  pruch

  Ако всичко в Европа беше както трябва никой,дори и британският мин.председател нямаше да се заглежда в разходите на евродепутатите.:)
  А колкото до сегашните им възнаграждения мисля ,че никой няма полза от кокошкари на постове от които се вземат важни за Европа решения.8000 евро преди данъци е съмнително ниско ниво на доходи за Евродепутат.Преставям си какви "таланти" са се събрали и колко неподкупни са.

 • 2
  reality avatar :-|
  reality

  Те да свършваха работа в 18ч щеше да е добре. И да имаха само по 1 асистент пак добре. Ама не е така.

 • 3
  veragena avatar :-|
  veragena

  Приятелка, която работи в Комисията, разказваше, че няма право да отиде да занесе сама писмо. Трябва да чака "куриера" да мине да събере писмата от бюрата.. Това е на ниските нива, впрочем..

 • 4
  karla_hanneman avatar :-P
  Karla c Україна Hanneman

  "От малката книжка излиза, че членовете на Европарламента не вършат нищо съществено, освен да харчат европейски средства и да се ползват със сериозни привилегии"

  Аз откога ви го разправям това , господа евро-ентусиасти :)

  Евро-подлеците харчат вашите пари главно за нищо , но по-лошо е когато решат "да работят" , защото тогава от "труда" им се пръква нова забрана или данък.

 • 5
  offshore avatar :-|
  Offshore Banking

  Който е гласувал за евродепутати - да им търси сметка.

  Публикувано през m.capital.bg

 • 6
  dzmey avatar :-|
  dzmey

  Работата на Г-н Европутата е, да усвоява парите на данъкоплатеца.

 • 7
  antonvalkov avatar :-|
  Anton Valkov

  Хахах, яко. Могат да се дадат много други примери какви "умни" неща са отпечатани с европари, да не говорим за тоновете хартия изхабени ненужно...

 • 8
  omniam avatar :-|
  omniam

  И какво, заради Франция и Люксембург не може Европейският парламент да изпълнява всичките си функции на едно място? Ако имаше воля и интерес от другите държави, мисля, че може да се стигне до решение, но на никой не му се спори за това явно, въпреки че и на никой не му допада особено.
  Брошурката е готина, добре е Европейският парламент да има чувство за хумор, обаче май не са го направили нарочно. :)

 • 9
  grum avatar :-|
  grum

  Izvinete za latinicata...
  Naprawo nedoumqwam... kak I zashto za sushtata brutna zaplata v Belgia az poluhawam samo 3500 netto a evrodeputatite 6900??? Znachi nie raboteshtite w hastniq sector (do mnogo po kusno ot 18h) plashtame 58% danuci a gospodata samo 22, 5%????


  Публикувано през m.capital.bg

 • 10
  geordgeo avatar :-P
  geordgeo

  Навсякъде по света е едно и също - едни си скъсват задниците от бачкане, за да живеят, а други живеят, за да късат гъзовете на първите... Справедливост няма и няма да има, така е било от век и веков, свикнали сме...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.