Присъдата, която раздели Америка

Продължават протестите срещу оправдателната присъда на Джордж Цимерман, застрелял невъоръжен чернокож тийнейджър

Хиляди излязоха по улиците на големите американски градове да протестират
Хиляди излязоха по улиците на големите американски градове да протестират    ©  Reuters
Хиляди излязоха по улиците на големите американски градове да протестират
Хиляди излязоха по улиците на големите американски градове да протестират    ©  Reuters

Вече трети ден в САЩ продължават протестите срещу оправдателната присъда на Джордж Цимерман, която раздели страната. Президентът Барак Обама призова хората към спокойствие, тъй като "това е правова държава и съдебните заседатели са се произнесли". Но въпреки думите му хиляди излязоха по улиците на Вашингтон, Ню Йорк, Сан Франциско, Чикаго, Атланта и Филаделфия. И макар че повечето демонстрации протекоха мирно, се стигна до арести на най-агресивните участници. Протестиращите носеха плакати с надписи "Няма справедливост за цветнокожите!" и "Аз съм черен, застреляй ме!".

В събота щатски съд във Флорида постанови, че 29-годишният Цимерман, който е доброволец от патрул за опазване на реда в квартала, е невинен за убийството на невъоръжения чернокож тийнейджър Трейвън Мартин. Цимерман простреля 17-годишния Мартин в Санфорд през февруари 2012 г., твърдейки, че е действал при самозащита. След съдебното решение той се скри от очите на обществото, тъй като е получил смъртни заплахи.

Междувременно министерството на правосъдието обяви, че продължава да разследва убийството, независимо от оправдателната присъда и обмисля дали има достатъчно доказателства, за да изправи Цимерман пред федерален съд. Правосъдният министър Ерик Холдър нарече смъртта на Мартин "трагична и ненужна".

Случаят разпали ожесточен дебат за расизма и употребата на оръжие в случай на самозащита в Америка. Представители на афроамериканското население и правозащитни организации, които смятат инцидента за убийство на расова основа, посочват, че въпреки напредъка в сферата на гражданските права, пример за който е и настоящата президентска двойка в Белия дом, расизмът не е напълно изкоренен в САЩ. И до трагичния случай е нямало да се стигне, ако Трейвън Мартин е бил с бял цвят на кожата.

"Подозрителен и с качулка"

Никой не знае какво точно се е случило в онази нощ. Показанията на Цимерман са, че Мартин, който бил с качулка в дъжда, му се сторил "подозрителен" и "не бил замислил нищо добро". По това време Цимерман стоял в автомобила си на тъмна улица. Той се обажда на полицията, за да съобщи за подозрителния младеж, излиза от колата и тръгва след него. Последвал кратък напрегнат разговор, след което доброволецът по опазването на реда изважда законно притежаван пистолет и застрелва момчето. Твърди, че е действал при самоотбрана, тъй като Мартин го повалил на земята, ударил го с юмрук и блъснал главата му в тротоара.

Във Флорида е в сила т. нар. закон "Отстоявай територията си", който действа в още над двадесет щата. Той признава правото на неотстъпление и използване на сила при самозащита на тези, които в критична ситуация се страхуват за живота или здравето си, дори ако има път за отстъпление. Затова първоначално полицията в Санфорд не арестува Цимерман и не разследва убийството особено усърдно. Чак след бурната обществена реакция правосъдната машина се задвижва.

"Сериозно се съмнявам, че Цимерман е трябвало да застреля Мартин, дори Мартин да го е нападнал. И сериозно се съмнявам, че Мартин щеше да бъде застрелян, ако не беше черно хлапе. Също така смятам, че Цимерман е направил нещо изключително лошо. Но задачата на прокуратурата беше трудна, защото това бе един случай, който, както в. New York Times го описва, е "слаб откъм доказателства и дълъг откъм възмущение", пише сп. Economist в свой коментарен материал, озаглавен "Да ти се размине".

В понеделник неназован член на журито заяви пред CNN, че вярва, че Цимерман е имал добри намерения, но събитията "просто ужасно са се объркали". Според нея Мартин бил агресорът: "Смятам, че сърцето на Цимерман е на правилното място. Но той е превишил това, което е трябвало да направи".

По същото време в емоционално изявление Обама нарече смъртта на Мартин "трагедия, не само за неговото семейство, но за Америка". През март миналата година той коментира: "Ако имах син, щеше да прилича на Трейвън".