Путин: Вярвям, че Сноудън би напуснал Русия при първа възможност

Москва обвинява САЩ за сагата с блокирания на летище Шереметиево Едуард Сноудън, но не желае засилване на конфронтацията.

Путин говори за ситуацията със Сноудън със студентите от Руското географско дружество
Путин говори за ситуацията със Сноудън със студентите от Руското географско дружество    ©  Reuters
Путин говори за ситуацията със Сноудън със студентите от Руското географско дружество
Путин говори за ситуацията със Сноудън със студентите от Руското географско дружество    ©  Reuters

Единствената причина бившия сътрудник на американските разузнавателни служби Едуард Сноудън да продължава вече четвърта седмица да се намира на московското летище "Шереметиево" е натиска от страна на Вашингтон, заяви руският президент Владимир Путин.

"Той пристигна на наша територия без покана," посочи Путин. "Целта на полета му не бе Москва. "Шереметиево" бе просто транзитна точка в неговото пътуване към други страни. Но щом стана ясно, че вече е във въздуха, нашите американски партньори му попречиха да продължи по пътя си. Те изплашиха всички останали страни и сега никой не иска да го приеме. Така те практически блокираха Сноудън на наша територия."

В същото време обаче Путин напомни, че издирвания от САЩ бивш сътрудник на ЦРУ и американската Агенция за национална сигурност (NSA), може да получи убежище от Москва само при условие, че престане да разгласява секретни информации за дейностите на американските служби. "Ние имаме определени установени отношения със САЩ и не искаме той и неговите политически дейности да им се отразят," заяви руският президент

Изказването хвърли светлина върху сложната позиция, в която Кремъл бе поставен от пребиваването на Сноудън на "Шереметиево". От една страна това представлява добра възможност Москва за пореден път да участва в изобличаването на "двуличието" на Вашингтон. "Това е един от онези моменти, когато трябва да се отбележат точки," обяснява пред Associated Press Фиона Хил от Вашингтонския офис на Brookings Institution. "Руснаците правят всичко възможно за да да се възползват от ситуацията и да изложат САЩ на международната сцена." По този начин те едновременно отклоняват фокуса от собствените си проблеми в сферата на човешките права към това как американците се отнасят към противниците си – като се започне от основателя на WikiLeaks Джулиан Асандж и се стигне до подсъдимия за държавна измяна Брадли Манинг и в същото време се подсилва реномето на режима на Путин, както вътре в страната така и по света.

От друга страна точно в този момент Русия не може да си позволи по-сериозен разрив в отношенията със САЩ, защото през септември се подготвя среща на върха между Путин и Обама в Москва, която Кремъл не би искал да се провали. В същото време е малко вероятно американският президент да отиде в Москва при положение, че Сноудън все още е там. Така Кремъл трябва да успее да намери някакво решение на ситуацията в рамките на близките седмици.

Точно как се развиват разговорите между Кремъл и Сноудън не е съвсем ясно, но той заяви, че изискванията на Кремъл – да спре да разгласява информация която вреди на "американските партньори" на Русия – вече не са проблем, въпреки че преди едва две седмици ги обяви за неприемливи за него. А вчера вече подаде документи за предоставяне на убежище. Какво ще бъде по-дългосрочното бъдеще на бившия разузнавач все още не е ясно, но насоки за това може би дават думите на Путин, който изрази увереност, че "При първа възможност да замине в друга страна, разбира се, той (Сноудън – б. р.) ще го направи."

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


19 коментара
 • 1
  b777 avatar :-?
  b777

  всеки нормален човек би напуснал русия при първа възможност

 • 2
  issunboshi avatar :-|
  xflood

  Северна Корея сигурно е опция, но какъв живот би го очаквало там.. съмнявам се да е чудесен..

 • 3
  nefertiti_egipt avatar :-|
  Нефертити

  Този другар още ли не е решил къде ще живее или на летището му харесва ...

 • 4
  niko_tin avatar :-|
  niko_tin

  До коментар [#1] от "trippleseven":

  Научи се да говориш само за себе си, никой не те е оторизирал за представител на "всички нормални хора".

 • 5
  poinerciya avatar :-P
  По инерция

  [quote#1:"trippleseven"]всеки нормален човек би напуснал русия при първа възможност[/quote]

  дефицит на ресурс , драги

  [quote#4:"niko_tin"]Научи се да говориш само за себе си, никой не те е оторизирал за представител на "всички нормални хора"[/quote]
  правилно ;)

 • 6
  2.5 avatar :-P
  2.5

  Еди Ша изгаря. Въпросът е освен Русия, какво още ще напуска.

 • 7
  daskal1 avatar :-|
  daskal1

  Наистина сложна ситуация. Сноуден беше лишен от американски паспорт (те са собственост на Държавния Департамент) по време на полета от Хонг Конг за Москва, т.е. той няма валиден документ за международни пътувания докато не му бъде издаден времемен документ. В момента се действа за т.н. "Нансенов паспорт" (или временен документ за лица без определено гражданство) от ООН, но това отнема време, плюс това Сноуден не е лишен от гражданство на САЩ. Транзитната зона теоретично не е руска територия. Путин вече каза че няма да изпрати Сноуден в страна която има смъртна присъда - заиграване с Европейските ценности. Срещата с Обама и Г8 от друга страна прявят евентуален кнофликт неизгоден за Русия в голям мащаб, да не говорим че Линдзи Греам предложи в случай на даване на убежище на Сноуден американците да не участват в игрите в Сочи. Вътрешният натиск, включително в Руската Дума, за даване на убежище на СНоуден и натриване носа на САЩ също не е малък, плюс това ситуацията постави опозиционните сили и медии в Русия в много трудна позиция. Мисля че българският кратък израз е "Играта много загрубя".

 • 8
  the_mad_mellon avatar :-|
  the_mad_mellon

  До момента не виждам нито една причина, която да води към заключението, че Сноудън е тъп или че не знае какво прави. Търпение, интересното предстои. :)

 • 9
  galya_119 avatar :-|
  Dante

  Като гледам интервюта на Путин ми се струва, че говори за историята със Сноуден с досада. Руснаците толкова проблеми си имат, та да се занимават с някво агентче от ЦРУ, което общо взето нищо ново не каза. Мисля, че формулировката на Путин за Сноуден, че е като да стрижеш прасе - квичи и никва козина - е много точна.

 • 10
  tulsa avatar :-P
  тулса

  [quote#8:"the_mad_mellon"]която да води към заключението, че Сноудън е тъп [/quote]
  А бе не знам дали наистина е вярно,
  ама в нета се промъкна инфо ,че скучаещият
  в транзитната зона Сноуден хакнал сайта на
  "Вашингтон поуст" и коригирал не харесала
  му статия за него.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход