Еврозоната с първи ръст на производството от две години

Съживяването на частния сектор дава надежди, че през текущото тримесечие валутният съюз ще излезе от рецесията.

Частният сектор в еврозоната неочаквано се съживи този месец, като индустрията е увеличила производството си за пръв път от две години, което даде нови надежди за икономиката на валутния съюз. Изготвяният от Markit съставен индекс на мениджърските поръчки (PMI) за еврозоната, който се счита за един от най-надеждните показатели за икономическия растеж, се е покачил до 18-месечен връх от 50.4 пункта през юли спрямо 48.7 предишния месец. Този резултат надминава дори най-оптимистичните очаквания, като показателят минава границата от 50 пункта, разделяща свиването от растежа за пръв път от януари 2012 г.

Повод за оптимизъм

"Това е много окуражаваща картина, и то в целия регион. Германия е водещ фактор, както и Франция, но дори периферните членки отчитат връщане на ръста в производството", отбелязва главният икономист на Marki Крис Уилямсън, цитиран от Reuters. Според него повишаването на PMI индекса показва, че икономиката на 17-те членки на еврозоната ще излезе от започналата в края на 2011 г. рецесия през текущото тримесечие, постигайки макар и минимален ръст от 0.1%. Според повечето прогнози през второто тримесечие икономката на валутния съюз е била в стагнация.

Окуражаващите новини от Европа обаче контрастират с тези от втората световна икономика Китай, където актуализираният PMI индекс показа по-голямо от очакваното забавяне на индустрията. "Новите данни ясно подкрепят тезата, че икономиката на еврозоната като цяло оставя рецесията зад гърба си. Паричните стимули от Европейската централна банка, ръстът на световната икономика от началото на годината и по-бавният темп на фискални икономии най-накрая успяха да спрат икономическото свиване", коментира пред Bloomberg Мартин ван Влие, икономист в ING Bank.

Светлина в края на тунела

Отделният PMI индекс на производствения сектор премина границата на растежа за пръв път от две години, достигайки 50.1 пункта. Това надвишава както резултата от 48.8 пункта, постигнат през юни, така и всички прогнози. Новите поръчки на фабриките са се повишили за пръв път от май 2011 г. PMI показателят за сектора на услугите, който представлява по-голямата част от икономиката на еврозоната, се покачва до 49.6 пункта спрямо 48.3 през юни. Това е най-високото му ниво от януари миналата година. Като знак за оптимизма на фирмите за бъдещето, показателят на бизнес очакванията нараства до 56.9 пункта, най-високият резултат от три месеца.

Съставният PMI индекс за най-голямата икономика в региона Германия нараства до петмесечен връх от 52.8 пункта. Показателят за втората по големина европейска икономика Франция остава под нивото на растежа за 17-ти пореден месец, но резултатът от 48.8 пункта все пак е подобрение спрямо 47.4 през юни. Въпреки подобрението фирмите в Европа са продължили да намаляват персонала си, макар и с най-бавния темп от 16 месеца. "Обикновено отнема повече време тенденциите при заетостта да се преобърнат. Върви се в правилната посока, вече има светлина в края на тунела и до края на годината може да видим спад на безработицата", заявява Уилямсън.