В легло с Меркел

За момента шпионският скандал не застрашава изборната победа на германския канцлер. Но може да ръзбърка пасианса за нова управляваща коалиция

Това трябваше да бъде една от най-скучните предизборни кампании в Германия. И съвсем доскоро беше. Канцлерът Ангела Меркел изглеждаше неуязвима и уверено вървеше към трети мандат, основният й противник, социалдемократът Пеер Щайнбрюк, правеше гаф след гаф, а почти приспивните дебати между партиите се водеха по важни, но не особено атрактивни теми като  данъци, минимална заплата, пенсии, детски надбавки и т. н., по които така или иначе няма огромни различия в политическите програми. Както се шегуваха немските медии, заради кампанията - или по-скоро липсата на такава - много германци може и да не са разбрали, че на 22 септември ще избират Бундестаг.

Скуката бе прогонена благодарение на бившия сътрудник на ЦРУ и американската Агенция за национална сигурност (NSI) и настоящ беглец Едуард Сноудън. След разкритията му, че Германия не само е била любимата разузнавателна цел на САЩ в Европа, но и в Берлин са знаели за това и дори са им помагали, предизборната кампания доста се оживи и се появи интрига.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Още от Капитал