Кризата застига развиващите се пазари

Бизнес активността се е свила за пръв път от четири години през юли

Производителите от развиващите се икономики все още не са усетили ефекта от стабилизацията на търсенето в САЩ, Европа и Япония
Производителите от развиващите се икономики все още не са усетили ефекта от стабилизацията на търсенето в САЩ, Европа и Япония    ©  Reuters
Производителите от развиващите се икономики все още не са усетили ефекта от стабилизацията на търсенето в САЩ, Европа и Япония
Производителите от развиващите се икономики все още не са усетили ефекта от стабилизацията на търсенето в САЩ, Европа и Япония    ©  Reuters

За пръв път от четири години бизнес активността в нововъзникващите пазари се е свила. Това се дължи на спада на производството и стагнацията при сектора на услугите през юли, показва проучване на банка HSBC. Данните за пореден път подчертават растящите различия между тенденциите в развитите и развиващите се пазари и хвърлят съмнение върху перспективите за глобалното икономическо възстановяване.

Изготвяният всеки месец съставен индекс HSBC Emerging Markets е спаднал до 49.4 пункта през миналия месец спрямо 50.6 през юни. Това е първото слизане на показателя под нивото от 50 пункта, разделящо свиването от растежа от април 2009 г. Проучването на HSBC се основава на данни за мениджърските поръчки в около 7500 фирми в 16 развиващи се икономики.

"Нововъзникващите пазари все още не усещат ефекта от стабилизацията на търсенето в Съединените щати, Европа и Япония", коментира Фредерик Нюман, отговарящ за азиатските икономически изследвания в HSBC. "Основният риск за тези пазари в момента е това, че цикличната слабост в активността производството и услугите в крайна сметка ще се отрази на пазара на труда. Заетите в производството в Китай, Бразилия, Русия, Полша и Южна Корея вече са започнали да намаляват", добавя той. Спадът на работещите в производството обаче е компенсиран от слабо повишение на заетите в сектора на услугите, поради което цялостното ниво на заетост остава непроменено спрямо юни.

Лидерите изостават

Производството намалява в четирите най-големи развиващи се икономики – Бразилия, Русия, Индия и Китай, като това е първото цялостно свиване от март 2009 г. и втори пореден месец на спад в Китай. Данните за юли сигнализират и за първото понижение на новите поръчки в развиващите се пазари за последните четири години. Фирмите от Китай, Индия и Бразилия регистрират по-малко нови поръчки, докато в Русия увеличението е най-ниското от три години.

Подиндексът на бизнес очакванията обаче дава известни надежди за бъдещо подобрение. Показателят за плановете на фирмите през следващите 12 месеца е нараснал слабо спрямо юни, но остава на второто най-ниско ниво за последните 16 месеца. По-оптимистични очаквания за следващата година има секторът на услугите, докато при производството има спад за пети пореден месец.

Китайски притеснения

Сред големите икономики най-сериозен спад на бизнес очакванията се наблюдава в Китай. През тази година се очаква втората най-голяма икономика в света да отбележи най-слабия си ръст от 1990 г. Местните производители страдат от спадащото търсене на външните пазари, а очакванията за бъдещия бизнес отчитат най-резкия си спад от 11 месеца. Новите поръчки за износ спадат за четвърти пореден месец, макар през юли темпът на забавяне да е по-слаб.

Производството се забавя и в другите азиатски икономики като Южна Корея, Тайван, Виетнам и Индия. HSBC отчита и първото понижение на производството в Бразилия от 11 месеца, като същевременно има ръст на производствената инфлация. Бразилия обаче е единствената голяма икономика, в която се наблюдава подобрение на бизнес очакванията.

HSBC събира данни и за Полша и Чехия, чиито производствени сектори изглежда са облагодетелствани от сигналите за стабилизация в еврозоната. Компаниите и в двете страни  оценяват положително бизнес условията през юли, като в Полша стабилният ръст на новите поръчки е довел до първото повишение на производството от април 2012 г.

Точно обратна е тенденцията в Русия, където забавянето при новите поръчки води до първия спад на производството от четири години, а фирмите са съкращавали служители с най-бърз темп от шест месеца. Положителен аспект дава увеличението на новите поръчки за износ.

Данните на HSBC сигнализират за стагнация в производството и в съседна Турция, където новите поръчки са били по-малко за пръв път от миналия август, а производствената инфлация отчита най-бързия си ръст от ноември 2011 г.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


8 коментара
 • 1
  dekster avatar :-|
  КЛЮЧАРЪ

  Къде са die-hard-феновете на БРИКС, дето преди година ме засипваха с минуси и ругатни? Мълчат като комунисти.

  Твърде много са хората, които вярват на мантри и легенди и не съзнават, че независимо от гръмките съкращения, всички страни са част от скачените съдове на световната икономика. За съжаление през последните години нито едно от правителствата в тези пет страни не води правилна политика по развитие на вътрешния пазар и стабилизиране на възникващата средна класа. Хвърлиха се в износа на стоки (Китай), услуги (Индия) и суровини (Бразилия, Русия, ЮАР) и оставиха инфлацията без контрол. Сега да му мислят...

 • 2
  peshokev avatar :-P
  peshokev

  До коментар [#1] от "КЛЮЧАРЪ":

  Грешиш за инфлацията. Под контрол е на пешките Драги и Бернанке.

 • 3
  dekster avatar :-|
  КЛЮЧАРЪ

  До коментар [#2] от "peshokev":

  Драги и Бернанке контролират инфлацията в БРИКС? Объркал си се нещо, Пешко. Бразили я и САЩ имаха сериозни търкания заради опитите за изкуствено поевтиняване на реала. Същото беше и между САЩ и Китай.

 • 4
  napukist avatar :-|
  Филанкишията

  До коментар [#1] от "КЛЮЧАРЪ":

  "Спадът на работещите в производството обаче е компенсиран от слабо повишение на заетите в сектора на услугите, поради което цялостното ниво на заетост остава непроменено спрямо юни."

  Не ми е ясно как го изчисляват този индекс, но от горният пасаж оставам с усещането, че в БРИКС правят точно това, за което ти говориш - стимулират вътрешното потребление. То всъщност се стимулира от само себе си - като се позамогнат малко хорицата.
  А в Китай няма висока инфлация.

 • 5
  dekster avatar :-|
  КЛЮЧАРЪ

  До коментар [#4] от "Филанкишията":

  Единствено китайците стимулират по-висока зетост и задържат инфлацията, но само за сметка на държавни субсидии. Дори те обаче ще бъдат съмнително успешни в дългосрочен период. По-скоро ще омекотят удара от занижения икономически ръст.

  Останалите "тухли" имат назряващи сериозни проблеми: социални бунтове в Бразилия и ЮАР, все по-слаби приходи от износ в Русия, слаба вътрешна политика в Индия. Ръстът в последните десет години укрепи по-скоро корупцията и богатството на малцината, отколкото да утвърди средна класа.

 • 6
  ivanbaraban avatar :-P
  ivanbaraban

  За пръв път от четири години бизнес активността в нововъзникващите пазари се е свила
  Производството намалява в четирите най-големи развиващи се икономики – Бразилия, Русия, Индия и Китай,
  Данните на HSBC сигнализират за стагнация в производството и в съседна Турция, където новите поръчки са били по-малко за пръв път
  Е всичко това кой го направи и кой е виновен -Политикът Икономиста или Простосмъртният гражданин -който живеее по дълго не консумира защото няма пари и стачкува за по малко данъци и работа ---МНОГО НЕБЛАГОДАРНО ПОКОЛЕНИЕ --Е НИЕ ПОЛИТИЦИТЕ НАПРАВИХМЕ ТОЛКОВА МНОГО ЗА НЕГОВОТО ЩАСТИЕ

 • 7
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  До коментар [#1] от "КЛЮЧАРЪ":

  Не ги мисли БРИКС умнико, гледай кашата у нас в страната!!!
  Щото кризата, криза ама едни вървят напред, други вървят назад...

 • 8
  dekster avatar :-P
  КЛЮЧАРЪ

  До коментар [#7] от "boby1945":

  Най-малко пък от твоите съвети имам нужда... умнико.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход