Китай изненада пазарите с висок ръст на външната търговия

Данните за вноса и износа дават сигнали за възстановяване на икономическия растеж

След поредицата оптимистични данни за икономиките на САЩ и еврозоната, Китай също даде сигнали, че се стабилизира след нестабилното първо полугодие. Износът на втората най-голяма икономика в света е нараснал с 5.1% на годишна база през миналия месец, възстановявайки се след спада от 3.1 на сто през юни. Вносът също отчита силен ръст от 10.9 процента спрямо същия месец на миналата година, след като предишния месец спадна с 0.7%.

И двете числа значително надвишават прогнозите на икономистите, чиито очаквания бяха за ръст от 2.8% на износа и 1.3% на вноса, отбелязва Wall Street Journal. Голямото увеличение при вноса е особено важен знак за стабилността на вътрешното търсене. През послдените седмици китайското правителство увеличи подкрепата си за икономиката чрез серия мерки, включително временна отмяна на данъците за малкия семеен бизнес. Заради свиването на експорта през изминалите месеци Пекин също така обяви, че ще предприеме отмяна на някои митнически такси и ще опрости процедурите.

Поскъпване на юана

Същевременно обаче властите отхвърлят призивите да позволят отслабване на валутния курс. Юанът продължава да поскъпва спрямо щатския долар, като тази седмица курса отбеляза няколко последователни рекорда. Силната валута намалява конкурентноспособността на износителите, но правителството се надява, че това ще ги тласне към бизнес с по-голяма добавена стойност. Натискът върху юана вероятно ще отслабне заради свиването на търговския излишък, който също е фактор за оскъпяването на валутата. През юли износът е надвишил вноса с 17.8 млрд. долара, спрямо 27.1 млрд. предишния месец,

Подобрението при външната търговия ще даде аргументи на властите да не предприемат извънредни мерки като увеличаване на разходите, за да подкрепят икономиката. "Данните за търговията са достатъчно добри, за да позволят на правителството да не прибягва до специални стимули за икономическия растеж", отбелязва Чо Вей, икономист в Sociеtе Gеnеrale.

Растежът на БВП се забави до 7.7% на годишна база през първото тримесечие на годината и до 7.5% през второто, което накара много икономисти да очакват свиването да продължи през цялата 2013 г. В края на седмицата Китай ще публикува по-подробни икономически статистики, включително за нивата на инфлация и инвестиции, които ще дадат по-ясна картина за представянето на икономиката през юли.

Засега сигналите са смесени, като официалният индекс на мениджърските поръчки нарасна повече от очакваното, но алтернативното изследване за показателя от HSBC спадна до най-ниското си ниво от 11 месеца. Някои икономисти предупреждават, че не трябва да се разчита твърде много на данните за един месец. "Въпреки резкия ръст на вноса през юли, вътрешното търсене в Китай остава слабо", отбелязва Динг Шуанг, анализатор в Citigroup.

Пазарна реакция

Подобрението се оказа достатъчно, за да оживи стоковите борси, тъй като Китай е един от основните потребители на индустриални и енергийни суровини. Вносът на желязна руда през миналия месец е достигнал рекордните 73.14 млн. тона, което представлява ръст от 26% спрямо миналата година и 17% увеличение спрямо юни. Вносът на мед нараства за трети пореден месец и достига най-високите си нива от май 2012 г. Повишеното търсене в най-големия потребител на метала ще подкрепи цената му, която е спаднала с около 10% от началото на годината. След обявяването на данните медта на Лондонската борса за метали поскъпна от 7079 до 7150 долара за тон.

През юли ли вносът на суров петрол в Китай също е достигнал рекордно ниво от 6.15 млн. барела на ден, което е с 14% повече от юни и 19.6% повече от същия месец на 2012 г. Китай е вторият най-голям купувач на петрол след САЩ, като вносът през миналия месец е достигнал 26.11 млн. тона. Според прогнозата на Международната агенция по енергетика, през 2013 г. потреблението в Китай ще нарасне с 3.75% до 9.96 млн. барела на ден. Повишението се пренесе и на капиталовите пазари, като индексът на азиатско-тихоокеанските акции MSCI нарасна с 0.8%, възстановявайки част от загубите си тази седмица. Борсовите индекси от Австралия до Хонконг напреднаха с между 0.4 и 0.9 на сто.