🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Carrefour и войната на хипермаркетите

Бъдещето на големите магазини е под въпрос във Франция

Преди петдесет години, на 15 юни 1963 г., две френски семейства отварят първия европейски хипермаркет в Сент-Женевиев-де-Боа близо до Париж. Като предлага 5 хиляди продукта и се простира върху 2500 кв.м, той е три пъти по-голям от повечето магазини за хранителни стоки по това време. Днес, вече собственост на гиганта Carrefour, хипермаркетът е още по-хипер - утроил е размера си и предлага 19 хиляди продукта, разказва Reuters.

Големината на магазина е илюстрация за глобалния растеж на Carrefour, но самият формат – хангар в покрайнините на града, в който се предлага всичко - от сирене до косачки на трева, вече се очертава като жертва на популярността на онлайн търговците, кварталните магазини и аутлет мрежите. Някои се опасяват, че


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

48 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    sandanski avatar :-|
    sandanski
    • - 4
    • + 30

    много маймуни станаха на клона

    Нередност?
  • 2
    geoimg avatar :-(
    Geoimg
    • - 7
    • + 29

    Наскоро гледах американка, с голяма тъга и носталгия да разказва, за уюта и разнообразието на многобройните квартални магазинчета!?

    Нередност?
  • 3
    gallnare avatar :-|
    Мария
    • - 14
    • + 15

    Не споделям оптимизма на мениджърите му. "Карфур" за мен е минало, което няма как да се реанимира. През последните десетина години не попаднах на нито един добър магазин от веригата в няколко европейски страни, вкл. Франция! Изобщо хипермаркетите в Европа деградираха още преди кризата, но тя ги досъсипа. Цяло чудо е да намериш добра верига хипермаркети - сещам се за една в Швеция, една в Германия и един хипермаркет на Менорка, който даже не е верига.

    Нередност?
  • 4
    dekster avatar :-|
    КЛЮЧАРЪ
    • - 2
    • + 24

    2.6% норма на печалба е достатъчно малко, а същевременно обявените капиталови разходи от 2.8% означават само едно - Карфур ще трябва да инвестира цялата си печалба, че и отгоре. Ако и този опит се провали може да очакваме нов срив на акциите и разпродажби.

    Нередност?
  • 5
    misho73 avatar :-|
    misho73
    • - 5
    • + 236

    Не че разбирам от тази работа, ама в Карфур-а на Цариградско, има стотици метри щандове пълни с чипс и бисквити, а щанда за риба е има-няма 5 метра?!? Един грък на "Дойран" има 10 пъти повече видове риби?!? Доколкото знам на 2-3 дни си ги кара от Солун... Почти същото с место, за разлика от поне 50-те метра безалкохолни напитки, на които никога не съм чувал името, ама отдалеч им личи че иде реч за вода, аспратам и няколкостотин Е-та. Искам телешко - ами няма, свърши?!?! Прясно агнешко? Все едно питам за човешко, баси! Накрая и от пластмасовите домати ... Нещо не е наред в търговията като цяло. Кварталните са още по-зле! Боклуците на Нестле и тези дето продават чудесата на индустриалната химия, замаскирани като храна са превзели щандовете напълно. Във Фантастико имат поне 50 вида пяна за бръснене, но досега не съм видял нито веднъж ярешко например. За калкани и други чудеса въобще не говорим. Та накрая - за какъв чеп ти е магазин от 5 декара, като нямаш основните 4-5 вида месо? Кога бе дее.а ще мога да си купя прясно пуешко? А китайски телевизори и прах за пране на баба ти Мария има навсякъде. Розови домати - само на "мола" на Красно село ... А за агнешко и ярешко - при сирийците в някакви тъмни улички. Срамота! А да не забравя - и хляба скапан. С часове търся ръжен, истински ръжен - не смес и няма! При всичките им 15 хиляди артикула от които 14 хиляди са на Нестле и онези дето държат половината марки - Жилет, .... Аз к'во, по цял ден да се бръсна и пера ли? Ми искам да ям, кв'о толкова ненормално. И не, не чипс.
    Абе някой да е виждал в хипермаркет свеж босилек или аспержи? Аз не съм, къде гледам и аз :-( Гладни години настанаха. Факт!

    Нередност?
  • 6
    misho73 avatar :-|
    misho73
    • - 2
    • + 37

    До коментар [#4] от "КЛЮЧАРЪ":


    [quote#4:"КЛЮЧАРЪ"]2.6% норма на печалба е достатъчно малко[/quote]

    Ъхъ, на ръба на законно признатата фира :-) Явно цялата надценка отива у фирми на приятели на шефа и при чиновниците, а за акционерите - т'ва с трите пръста. Мениджъризъм му се вика и е проказа, не много по-различна от развития социализъм. Поне тека ми се вижда на мен.

    Нередност?
  • 7
    misho73 avatar :-|
    misho73
    • - 4
    • + 87

    До коментар [#2] от "Geoimg*":


    [quote#2:"Geoimg*"]с голяма тъга и носталгия да разказва, за уюта и разнообразието на многобройните квартални магазинчета[/quote]

    Ебати уюта - котката на чорбаджията прексача тенекията със сирене, а семейство мишки кротко добруват в съжителство с хлебарките. Мани тая работа! Малък магазин може, ама специализиран. Примерно месарница, или хлебопекарна. Ма много скъпо бе бате! По немско хляба при тези приятелчета отива на 2-3-5 еврака! Иначе това с гаража дето се изживява като супермаркет, което поне в БГ е представата за малките магазини - не, твърдо не! То има хора дето и по Лада 2107 въздишат, защото с такава ожулили коленцата на хубавото Ленче, ама аз съм по-прагматичен :-) Требе си големи магазини, ама не в този вид, в който ни ги пробутват. Умрат да продават стоки с 3-годишен срок на годност и това им парализира мозъка до степен да не могат да осигурят едно теле на ченгел в склада отзад, където засмян касапин да реже топлата плът на чтириногото. Аржентинско телешко при Кирето? Никакъв шанс. Лошата новина е че и в прехваления Карфур няма. Писнало ми е от телешко от говеда, гледани за мляко и заклани поради някаква тъмна болест на хормоналната терапия. То са различни породи, онова е шарено. Те пресен лук нямат, аз за какво говоря?!? Ако си готвач на днешно време, ще имаш големи зорове с това да доставиш елементарни стоки като агнешко и киселец например. А то е класика :-) Виж ако си бръснар - грижи нямаш, одеколони и маши за коси - бол! А мръвчица - няма-а-а-а ..., всичкото или боядисано, или замразено или го няма. Питай жена ми какъв зор вижда да осигури едно стекче - часове обиколки по най-прочути вериги! И като ми домъкне свинско - гледай какво става, да не си на нейно място. Онзи ден изтърпя лекция как корнишона трябва леко да лепне отвън и да хрупа при чупене/рязане, пак и бяха пробутали някакви хербарий. Трябва да си го виждал и пипал на стъблото, за да усетиш онова чувство, пък то не мърдало от трамваите ... Сложно е, но с малките копторчета е още по-зле. Оня натискат на кренвирши от куче, кенгуру и ГМО соя и Бонукс за едно левче. Не! Я да питам - виждал ли си в такива малки магазинчета да продават тикви например? Ми ако ти се дояде тиквеник - к'во пра'им? 7дни кроасан - ми не е същото, ник'ъв шанс! Не е това решението с продоволствието.

    Нередност?
  • 8
    dragozow avatar :-?
    Кум Вълчан
    • - 2
    • + 68

    Тази "верига" така и не ме грабна никога. Иначе тези 2,6% са много малко, в стремежа си да са евтини са прекалили с качеството на всичко. Прав е колегата по-горе че ако си готвач трудно ще намериш какво ти трябва. Големите им магазини са пълни с безалкохолно и химия. Преди няколко месеца търсих 5-6 килограма различно месо за барбекю с приятели. Викам си "ще ида в Карфур в мола на бул. България"....ми гола вода са. Всичко е замразено или посиняло от седене по витрините, много ниско качество, не купих от там. На пазара на Красно село има една месарница, казва се Партьори 1997 или нещо такова. Всичко вътре е прясно, каймата се мели пред мен от месо и сланина, има телешко, агнешко...Даже кебапчетата им на който съм правил вика че не е ял такива от 20 години, нищо общо с тези които ги пекат по пазарите за по 50 стотинки. Вярно че не е евтино, но месото у нас е скъпо. Магазина е пълен с клиенти, персонала учтив и отзивчив, излишно е да казвам че е чисто. Такива магазинчета имат бъдеще. Напоследък из София виждам и пазарувам от специализирани малки магазинчета за млечни продукти собствено производство. Кисело, прясно, сирене, извара, кашкавал и толкоз, всичко е хубаво. Производителите у нас трябва да разберат че ако затворят кръга (стигнат до клиента без посредник) ще изкарват повече, това при условие че не го лъжат. Защото днес ще ме излъжат с някакво сирене, но утре няма да стъпя и ще кажа поне на двама приятели защо. Доверието е важно, за мен е важно да познавам продавача, от години да си пазарувам при едни и същи хора.

    Нередност?
  • 9
    innlov avatar :-P
    innlov
    • + 21

    До коментар [#7] от "misho73":

    Истински се развеселих. :)
    Ама си прав на 100%., въпреки че само няколко пъти съм влизал в този супермаркет.
    Обаче се сетих за голямото ядене и пиене на Октоберфест и Гуча. :)
    Сигурно си ходил - с този гастрономичен стил..

    Нередност?
  • 10
    gogo2011 avatar :-|
    gogo2011
    • - 1
    • + 34

    В интерес на истината, Карфур-а на Цариградско е уникален - обиколил съм доста магазини на веригата, включително извън България. Но войната с конкуренцията им изяде главата. Вместо да си гледат бизнеса, те мислят само как да продават по-евтино от другите олио, захар или макарони. А така и не разбраха, поне за България, че не са магазин в който ходят пенсионери и хора с ниски доходи. За последните са Лидл и Кауфланд, да им ги оставят.

    Нередност?
Нов коментар