Добро време за "Ал Кайда"

Хаосът в Северна Африка и Близкия изток е благодатна почва за терористичната организация

В Сирия фронтът "Ан Нусра" е смятан за най-подготвената и най-могъща групировка, която се бори срещу режима на Асад. Лидерът й Абу Мохамад ал Джолани се врича във вярност на лидера на "Ал Кайда" Айман аз Зауахири в началото на годината. След нападенията с химическо оръжие в предградията на Дамаск Ал Джолани изпраща смразяващо послание, че ще изстреля хиляди ракети по алаутите в Сирия като наказание.
В Сирия фронтът "Ан Нусра" е смятан за най-подготвената и най-могъща групировка, която се бори срещу режима на Асад. Лидерът й Абу Мохамад ал Джолани се врича във вярност на лидера на "Ал Кайда" Айман аз Зауахири в началото на годината. След нападенията с химическо оръжие в предградията на Дамаск Ал Джолани изпраща смразяващо послание, че ще изстреля хиляди ракети по алаутите в Сирия като наказание.    ©  Reuters
В Сирия фронтът "Ан Нусра" е смятан за най-подготвената и най-могъща групировка, която се бори срещу режима на Асад. Лидерът й Абу Мохамад ал Джолани се врича във вярност на лидера на "Ал Кайда" Айман аз Зауахири в началото на годината. След нападенията с химическо оръжие в предградията на Дамаск Ал Джолани изпраща смразяващо послание, че ще изстреля хиляди ракети по алаутите в Сирия като наказание.
В Сирия фронтът "Ан Нусра" е смятан за най-подготвената и най-могъща групировка, която се бори срещу режима на Асад. Лидерът й Абу Мохамад ал Джолани се врича във вярност на лидера на "Ал Кайда" Айман аз Зауахири в началото на годината. След нападенията с химическо оръжие в предградията на Дамаск Ал Джолани изпраща смразяващо послание, че ще изстреля хиляди ракети по алаутите в Сирия като наказание.    ©  Reuters
Политическите конфликти придобиват религиозно измерение, което ще ги разпалва още дълго

От Мавритания до Ирак крайната идеология на "Ал Кайда" преживява ренесанс. Хаосът, настъпил в почти целия регион след началото на Арабската пролет, помага на радикалното послание на групировката, която печели нови и нови поддръжници чрез своите дъщерни организации. Те не са създадени пряко от Осама бин Ладен или помощниците му, но се вричат във вярност на наследника му Айман аз Зауахири. Джихадистите удрят свързани със Запада цели в целия регион, но успяват бързо да заметат следите си и информацията за тях продължава да е оскъдна.

Темата за радикалните организации отново стана актуална, след като Барак Обама отложи ударите срещу Сирия, докато не се произнесе Конгресът във Вашингтон. Противниците му, сред които и зам. външният министър на Сирия Файсал Микдад, твърдят, че ако удари режимът на Асад, Обама ще помогне на радикалистите.

Из пясъците на Сахара

Разследването на кървавата обсада на алжирския завод за газ от началото на тази година разкрива все повече информация за връзките между нападателите и джихадистите, участвали в убийството на посланика на САЩ в Либия преди близо година. Откритията според три запознати с разследването на САЩ източника хвърля светлина върху връзките между лоялните на "Ал Кайда" групировки в Северна и Западна Африка.

В центъра на тази мрежа е организацията "Ал Кайда в ислямски Магреб" (AQIM), която се разраства далеч извън родния й Алжир и сега има връзки с радикални движения в Тунис и Либия. Те споделят обща идеология, която се преплита с общи финансови интереси. "Лидерите на организацията могат да оцеляват, те са опортюнисти", казва пред Reuters доцент Стивън Танкел от Американския университет във Вашингтон. "Сега условията в Магреба способстват разрастването им", казва Танкел, който пише книга как джихадистите се адаптират след 11 септември 2001 г.

AQIM се появява от групировките, които се бият по време на алжирската гражданска война през 90-те години на миналия век. Централното й ръководство се крие в планините на Северен Алжир и преди шест години се врича във вярност на "Ал Кайда".

След нападението в Ин Аменас лидерът й Мохтар Белмохтар поема отговорност и за атаката срещу уранова мина, експлоатирана от френската компания Areva в Нигер. Той също така стои зад атаките в Мавритания, и се смята, че AQIM участва и в битки с тунизийската армия на тунизийско-алжирската граница. В същото време групировката изгражда връзки със салафитската група "Ансар аш Шария" в Тунис. "Аз смятам, че между тези групи има голяма степен на припокриване", казва Давид Гартенщайн-Рос от Foundation for Defense of Democracies, който е експерт по "Ал Кайда".

В Либия AQIM нараства значително след 2011 г., когато е свален режимът на полковник Муамар Кадафи и в страната се възцарява хаос. Някои от участниците в атаката в Ин Аменас са участвали и в нападението срещу консулството на САЩ в Бенгази, при което загиват посланикът Кристофър Стивънс и трима други американци.

Макар и разследващите да правят връзки между различните нападения в цяла Северна Африка, информацията за "Ал Кайда в ислямски Магреб" е изключително оскъдна. "Тези групи са толкова флуидни и се придвижват толкова бързо, че не може да кажем със сигурност къде са", казва западен източник от сферите за сигурност пред Reuters. За това помага и географията на терена – САЩ имат само два или три безпилотни самолета в региона, който е по-голям от територията на Западна Европа. От небето е много трудно да се каже кой е терорист, а кой е обикновен контрабандист в сахарската пустиня.

Между Кайро и Багдад

Хаосът е добра почва за идеологията на "Ал Кайда". В Египет една от свързаните с групировката войнстващи формации призовава за нападения срещу египетската армия, която завзема властта в държавата през юли след държавен преврат и след това подема антиислямистка кампания. Групата "Ислямска държава в Ирак и Леванта" (ISIM) призовава за въоръжена кампания срещу военните, които според нея пречат на налагането на законите на шариата на земята.

В Сирия фронтът "Ан Нусра" е смятан за най-подготвената и най-могъща групировка, която се бори срещу режима на Асад. Лидерът й Абу Мохамад ал Джолани се врича във вярност на лидера на "Ал Кайда" Айман аз Зауахири в началото на годината. Смята се, че групата е много близка и с "Ал Кайда в Ирак".

След нападенията с химическо оръжие в предградията на Дамаск на 21 август Ал Джолани изпраща смразяващо послание, че ще изстреля хиляди ракети по алаутите в Сирия като наказание. Алауитите са малцинствена религиозна общност в страната, към която се отнася и президентът Асад. Те са смятани за еретици от радикалните ислямисти и това прави Асад перфектен враг за "Ал Кайда" - неверник, застъпник на светското и водещ безскрупулна война срещу сунитското малцинство в страната. Така конфликтът от политически придобива религиозно измерение, което означава, че ще гори поколения наред. 

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


18 коментара
 • 1
  tyrnokop avatar :-|
  На комунист доверие да нямаш

  Трябва да се намери начин за санкции срещу Саудитска Арабия и Катар, подкрепящи финансово Ал Кайда.

 • 2
  keepwalking avatar :-|
  keepwalking

  САЩ имат само два или три безпилотни самолета в региона, който е по-голям от територията на Западна Европа. От небето е много трудно да се каже кой е терорист, а кой е обикновен контрабандист в сахарската пустиня.

  Не ,че нещо ама безпилотните самолети на САЩ,са програмирани по такъв начин ,че да стрелят по всичко живо с чалма и пушка....Чел съм ,че клетки на Ал-кайда са запознати с това и преминават разстояние без чалми и пушки за да могат да остават незабелязани от американците

 • 3
  keepwalking avatar :-|
  keepwalking

  Още преди време бях предположил ,че колкото и глупаво да звучи, Ал кайда и американците са на една и съща страна в Сирия...
  Още като четох новините ,че Иран подкрепя режима,се замислих тогава ,кой стой зад бунтовниците и от къде пари за пушки и прочие,щом американците и запада се противят да ги въоръжат....Руснаците снабдяват Асад,и сега излиза така ,че света няма полезен ход за Сирия..Путин беше казал ,че ситуацията там трябва да се обсъди на една бутилка водка...
  Дефакто ако американците ликвидират Асад,ще сътворят държава на Ал-кайда ,управлявана от бунтовниците...на израелската граница..
  В същото време,ако нищо не направят Иранците почват да се надъхват,и да бъдат още по мотивирани да не спират с ядрената си програма....Което дефакто значи ,че те ше станат нова супер сила...
  Преди години бях чел ,че възхода на Дубай не се дължи толкова на петрола им ,а колкото на икономическата неграмотност и глупост на Иран...ако не се лъжа те са по въздух на малко повече от 100 км едни от други,което ше рече ,че целия свят минава през Дубай,както и всички петролни доставки......

 • 4
  gost22 avatar :-|
  gost22

  Добро време ...за момента. Иначе в дългосрочен план се превръщат в голяма заплаха, която няма как да "мине между капките". Абе стават едри, удобни, постоянни и международни мишени.

 • 5
  kalliman avatar :-|
  kalliman

  До коментар [#1] от "Орешко Работният, покажи си тефтерчето":

  Не може ни да ги санкционират ни да ги "освободят" , защото братушките здраво седят зад тях. Същото е и в Сирия. Колкото и да се пени Обама, нищо не може да направи, защото Сирия е под шапката на Путкин.

 • 6
  bekiarski avatar :-?
  Олег Георгиев

  Не съм съгласен със заглавието, нито с доводите. Ще изтъкна само един-единствен аргумент за моята теза.
  В Северна Африка тече процес срещу ислямизирането на политиката в съответните държави, политика и цел на Ал Кайда и съдружните и организации.
  Гражданите на тези държави прозряха далечната цел на Американското правителство, чрез поставени лица в политиката, да бере дивиденти от земните ресурси и търговските пътища по тези територии.
  Последният за сега рубеж се нарича Сирия, където през месец март тази година, беше открито находище на газ, едно от най-големите в света.

 • 7
  eldred avatar :-|
  eldred

  "това прави Асад перфектен враг за "Ал Кайда" - неверник, застъпник на светското и водещ безскрупулна война срещу сунитското малцинство в страната. "
  Искате да кажете сунитското мнозинство в страната. Все пак сунитите там са около три четвърти от населението.

 • 8
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  Ал Кайда се спонсорира от западния свят за да им обединява нациите покрай атентати и да им прокарва бунтовете в страните с петрол, за да могат да се намесят "в името на справедливостта". Именно затова Щатите не взимат никакво отношение по посока Саудитска Арабия и сие, Пакистан, Индонезия и т. н.

 • 9
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  До коментар [#7] от "eldred":

  Напълно си прав, сунитите са между 80 и 90% от мюсюлманите по цял свят

 • 10
  caiko avatar :-|
  Цайко

  В Либия AQIM нараства значително след 2011 г., когато е свален режимът на полковник Муамар Кадафи и в страната се възцарява хаос.
  ==============
  Сакън, пепел ви на устата. Янко Ковачев каза, че в Либия сега живеели в пъти по-добре отколкото по време на подполковника.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход