Всеки втори бунтовник в Сирия е с радикални религиозни възгледи

След 2.5 години гражданска война опозицията е силно фрагментирана

Reuters
Reuters    ©  Reuters
Reuters
Reuters    ©  Reuters

Опозиционните сили, воюващи срещу президента Башар ал Асад в Сирия, са около 100 000 души, но след повече от две години и половина гражданска война те остават разпокъсани в около 1000 отделни групировки. Това се твърди в доклада на консултантската компания в сферата на отбраната IHS Jane's, цитиран от британския вестник Daily Telegraph. Според него около има около 10 000 джихадисти, сред които и чужденци, които се сражават на страната на влиятелни фракции, свързани с "Ал Кайда". Други около 30–35 хил. умерени бойци принадлежат на ислямистки групи, което означава, че една малка част от всички бунтовници са секуларни или изцяло националистически.

Ненадежден партньор

Изводите на IHS Jane's, които предстои да бъдат публикувани тази седмица, са сходни, с възгледите на западни дипломати, според които по-малко от една трета от опозиционните сили представляват интерес за Великобритания. За САЩ този дял е още по-малък. Опасенията, че бунтовете срещу режима на Башар ал Асад в голямата си част са доминирани от екстремисти, повдигнаха и въпроса дали Западът предоставя на опозицията оръжия, които могат да попаднат в грешни ръце. Тези притеснения допринесоха за нежеланието на САЩ и на други държави за военна интервенция в Сирия. Чарлз Листер, автор на анализа, казва: "Бунтовете сега са доминирани от групи, които най-малкото имат ислямистката гледна точка към конфликта. Идеята, че опозицията е ръководена от предимно светски групировки, просто не се потвърждава."

Влиянието на "Ал Кайда"

Изследването се базира на разузнавателна информация и интервюта с активисти и бунтовници. Две групировки, свързани с "Ал Кайда" - "Джабхат ал Нусра" и "Ислямската държава в Ирак и Левант", доминират над голяма част от бунтовниците и през последната година влиянието им значително се е увеличило. "Заради ислямистките настроения на толкова голяма част от опозицията опасенията са, че ако Западът не изиграе картите си правилно, накрая ще отблъсне тези хора от онези, които подкрепяме", обяснява Листър. "Ако Западът изглежда сякаш няма интерес да свали Асад, умерените ислямисти също е вероятно да преминат на страната на екстремистите", допълва той.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


24 коментара
 • 1
  offshore avatar :-|
  Offshore Banking

  Франция знае, че всеки втори бунтовник в
  Сирия е с радикални възгледи, и вече има политика за насочгне на тези възгледи към атентати, които ще вземат по-малко жертви, вместо да причиняват бедствия.

  Публикувано през m.capital.bg

 • 2
  1951 avatar :-|
  1951

  На мястото на Запада бих почнал веднага да въоръжавам Асад.

 • 3
  venrus_2008 avatar :-P
  Bicho Raro

  "Бунтовете сега са доминирани от групи, които най-малкото имат ислямистката гледна точка към конфликта. Идеята, че опозицията е ръководена от предимно светски групировки, просто не се потвърждава."
  ************************

  Янчо? Къде си бе, пиле? Я бързо тука да ги разпердушиниш тея, дето са написали такива лъжи? Така де, всеки знае, че сред бунтовниците има само светски сирийци и никакви чужденци или джихадисти!

 • 4
  venrus_2008 avatar :-|
  Bicho Raro

  Вчера в Испания арестуваха един ислямист, ръководещ група за набиране и изпращане на "борци" в Сирия срещу Асад.

  http://www.elimparcial.com/EdicionEnLinea/Notas/Internacional/16092013/753693-Detienen-en-Espana-a-lider-de-red-que-enviaba-yihadistas-a-Siria.html

 • 5
  kepler3b avatar :-|
  kepler3b

  Наркомани, престъпници, откачалки, зли хора. Това е "армията" им! Господ да помага на Асад, армията и народа на Сирия в борбата им срещу това Зло! Зло, платено от Саудитска Арабия с одобрението на фашистите САЩ. http://youtu.be/ZfgjCQdjB58 Не се препоръчва за хора със слаби сърца, деца и бременни!

 • 6
  wood123 avatar :-|
  Арон

  [quote#3:"VеnRus 2008 #писнамиотвас"]никакви чужденци или джихадисти![/quote]
  Ахам. Даже не ядат човешки глави, печени на скара под възгласи за победа. Сичкото световен помияр се е изсипал в Сирия и убива безнаказано невинни жени, деца и старци. Повече от ясно е кой отрови хилядите жбертви със зарин. Само янките още се опъват да си признаят грешката. Но няа къде да се скрият. Истината има само едно лице. Няма бежанец, който да не разказва как брадати бандити посред нощ са изкарвали хората от постелята и са ги клали безжалостно по същия начин, както някога се е случило с българите в Батак.

 • 7
  sib avatar :-|
  sib

  Абе какво е това странно осъзнаване, дето тече тук напоследък три-четири дена във военната клика срещу Асад?
  То не беше извинения с предоверяване на "информацията", предоставена от 27-годишна "експертка" във вестник (га че си нямат САЩ милиарди пръснати за разузнаване, та ше им идело инфото от вестник, видиш ли); то не беха просветления, че тия дет трепат народа в Сирия не чинят да са сириици....

 • 8
  mapto avatar :-|
  mapto

  Само на мен ли ми се струва, че тези две съждения си противоречат:
  "Всеки втори бунтовник в Сирия е с радикални религиозни възгледи"
  "една малка част от всички бунтовници са секуларни или изцяло националистически"
  а може би за Капитал половината е само малка част?

 • 9
  mapto avatar :-|
  mapto

  [quote#5:"kepler3b"] Господ да помага на Асад[/quote]

  Много бързо забравихте, че Асад изби хиляди мирни демонстранти през 2011, а баща му през 1982. Или за вас ако са мюсюлмани демонстрантите вече не са мирни?

  http://www.hrw.org/reports/2011/06/01/we-ve-never-seen-such-horror

 • 10
  venrus_2008 avatar :-|
  Bicho Raro

  До коментар [#8] от "mapto":

  Не си противоречат. Всеки втори (тоест половината) е с радикални възгледи, от другата половина 90% са с умерено радикални възгледи и една малка част (10%) са секуларисти.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход