Заложник на бунтовниците в Сирия: Третираха ме като животно

Според доклад на ООН и двете страни в сирийската криза са виновни за военни престъпления

Бойци от Свободната сирийска армия
Бойци от Свободната сирийска армия    ©  Reuters
Бойци от Свободната сирийска армия
Бойци от Свободната сирийска армия    ©  Reuters

Във война, в която загиналите са вече над 100 000 души, нищо не е черно и бяло. Скорошен доклад на ООН алармира, че масовите кланета, мъченията и изнасилванията са широко разпространени в Сирия, като и силите на президента Башар ал Асад, и бунтовниците са отговорни за извършването на военни престъпления.

В този контекст шеговитата дописка на Не!Новините, че, ако САЩ нахлуят в Сирия, ще се чудят кои са добрите, звучи стряскащо реална. Едните, казват американците и французите, обгазяват цивилните със зарин. А какви хора има сред другите разкрива драматичният разказ на италианския журналист Доменико Куирико. Той бе освободен миналата седмица, след като бе държан за заложник от радикални крила на бунтовниците, инфилтрирани в редиците на по-умерените опозиционни сили.

Куирико, който е военен кореспондент от в. La Stampa, е бил пленник в продължение на пет месеца на няколко въоръжени групи в Сирия заедно с белгиеца Пиер Пичинин да Прата, освободен заедно с него. По думите на журналиста те се държали с него "като с животно" и два пъти му устройвали фалшиви екзекуции. Според него мъчителите му били "от различни места" и били движени основно от парите. Той разказва историята си на страниците на своя вестник.

Опасна професия

62-годишният журналист влиза в Сирия от Ливан на 6 април. Изчезва четири дена по-късно близо до град Кусейр. Смята, че е предаден от членове на Свободната сирийска армия. В следващите няколко месеца той и Пиер Пичинин да Прата били предавани от една въоръжена група на друга в едно опасно пътуване из страната. Докато най-после на 9 септември се завръща у дома, след като италианските власти полагат неимоверни усиля да бъде освободен.

"Хората, които ни държаха, бяха от група, която се наричаше ислямистка, но в действителност бе съставена от млади мъже от различни места, присъединили се към революцията, защото сега тя принадлежи на тези групи, смесица между бандити и фанатизъм. Те следват всеки, който им предлага бъдеще, дава им оръжие и пари, за да си купуват телефони, компютри и дрехи", казва Куирико, цитиран от британската ВВС. Такива групи се възползват от войната, за да "заграбват територия, да държат населението за откуп, да отвличат хора и да си пълнят джобовете".

Журналистът разказва как той и белгиецът са държани заключени в малки стаи, със затворени прозорци въпреки жегата, спели са на сламени дюшеци и са се хранели с остатъците от храната на своите похитители. Тези мъже не се интересували от нищо друго освен от пари и оръжия, излежавали се по цял ден, пушели и гледали стари черно-бели египетски филми или американска борба. По думите на Куирико те изпитвали истинско удоволствие да се отнасят към двама, според тях, богати западняци като към просяци.

Веднъж журналистът взел на заем мобилния телефон на ранен бунтовник, за да се обади вкъщи. "Това беше единственият жест на състрадание, който получих за 152 дни в плен. Дори децата и възрастните опитваха да ни причиняват болка. Може би надскачам етическите норми, но в Сирия наистина намерих страната на злото", обяснява Куирико. Парадоксално според него единствените, които се отнесли към него човешки, били онези, които били най-близко до "Ал Каида", защото имали установени правила, по които да се държат със затворниците, а другите нямали.

Да мислиш, че ще умреш

Два пъти похитителите устройвали фалшиви екзекуции на Куирико. В един от случаите насочили заредено оръжие към главата му. "Можех да го чуя как диша. Знаех, че му харесва да държи човешки живот в ръцете си, че му харесва да се страхувам", обяснява журналистът.

Той не казва защо е бил освободен. Спомня си, че е бил накаран да върви посред нощ. Страхувал се е, че ще бъде застрелян в гръб, но тогава чул италиански глас в мрака и осъзнал, че е спасен.

Вече на свобода Куирико призовава ръководителите на бунтовниците да арестуват и да съдят похитителите му, които слагат тъмно петно върху сирийската революция. Иначе по думите на журналиста тя вече е опозорена.

Истории като неговата не правят добра услуга на бунтовниците. Те са подкрепяни от Запада, но срещат трудности в преборването на мнението, че са ядящи сърца канибали, както ги нарича руският президент Владимир Путин.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


35 коментара
 • 1
  dblajev avatar :-|
  dblajev

  Като гледам снимката, 4 броя 50 калибър полуавтоматични снайпери(цена с оптиките 10 000$ +, докарани в сирия много повече) и 3 броя драгунов, моного сериозно се замислям до колко тази армия е "свободна" и какви "освободителни" методи използва. :(

 • 2
  caiko avatar :-|
  Цайко

  Аз вярвам само на миста Янко Ковачев. Газетата, какво ми публикувате драсканици от идейно неориентирани италианци.

 • 3
  eip52315793 avatar :-?
  eip52315793

  Съвременен башибозук обслужващ иначе мразената от него империя, която пък задоволява безпрекословно щенията на собствениците си (собственици и на Федералния Резерв).Водещи ни към разруха и робство!
  Надявам се кратко , но изчерпателно определение:)

 • 4
  nuzzo avatar :-|

  Отдавна в Сирия, бунтовник е станал синоним на бандит.
  На тия "бунтовници" войната им начин на живот - при това платен, явно и чрез откупи.

 • 5
  zogorsone avatar :-|
  zogorsone

  До коментар [#1] от "dblajev":

  Добре е да се замислиш. Няма революция без оръжие, няма оръжие без пари. А сега какво е "арабска пролет".

 • 6
  radostina avatar :-|
  Радостина

  Те следват всеки, който им предлага бъдеще, дава им оръжие и пари, за да си купуват телефони, компютри и дрехи", казва Куирико,..
  ...Тези мъже не се интересували от нищо друго освен от пари и оръжия...

  Може би това трябва да прокоментира носителя на Нобел за мир или приятелят му - саудитския крал-миролюбеца , аз не мога >)

 • 7
  baxter avatar :-|
  baxter

  "По думите на журналиста те се държали с него "като с животно" и два пъти му устройвали фалшиви екзекуции. Според него мъчителите му били "от различни места" и били движени основно от парите. Той разказва историята си на страниците на своя вестник."

  А кой дава тези пари, кой финансира събирането и въоръжаването им? На тези въпроси мисля че трябва да отговорят подкрепящите ги демокрации.

 • 8
  baxter avatar :-|
  baxter

  "Дори децата и възрастните опитваха да ни причиняват болка. Може би надскачам етическите норми, но в Сирия наистина намерих страната на злото", обяснява Куирико. Парадоксално според него единствените, които се отнесли към него човешки, били онези, които били най-близко до "Ал Каида", защото имали установени правила, по които да се държат със затворниците, а другите нямали."

  Дори и децата на тези престъпници са обучени да убиват и да режат глави, за което има и свидетелства и записи които си правят сами. И ако най добрите са от Ал Каида значи кои са другите, сирийската свободна армия? Освен Ал Каида кои други правят революцията в Сирия, ако Ал Каида са по добрите.

 • 9
  high_heels avatar :-|
  Cherrie

  "че са ядящи сърца канибали, както ги нарича руският президент Владимир Путин"

  Путин не просто ги нарича така,той просто казва истината.

 • 10
  nefertiti_egipt avatar :-|
  Нефертити

  Тези бойци от Свободната сирийска армия на снимката ми изглеждат по-скоро като местни бандити обирджии, отколкото като бойци за нещо либерално и положително. Егати мутрите!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход