Китайски антикорупционен удар за фармацевтичния бизнес
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Китайски антикорупционен удар за фармацевтичния бизнес

Търговската камара на Европейския съюз в Китай (EUCCC) определи като "несправедливо" фокусирането на разследванията върху чуждестранните фармацевтични компании

Китайски антикорупционен удар за фармацевтичния бизнес

Заради мащабните разследвания мултинационалните компании отбелязват спад в продажбите

8474 прочитания

Търговската камара на Европейския съюз в Китай (EUCCC) определи като "несправедливо" фокусирането на разследванията върху чуждестранните фармацевтични компании

© Reuters


8% – с толкова се очаква да нараснат продажбите на мултинационалните фармацевтични компании в Китай през тази година. През 2012 г. ръстът е бил 20%.

Кампанията на китайските власти за разнищване на мащабните злоупотреби и корупционни практики в здравния сектор е ударила продажбите на международните фармацевтични гиганти, разказва агенция Reuters. През последните месеци властите в азиатската държава започнаха сериозни разследвания на дейността на компаниите (както чуждестранни, така и местни) в различни сектори на индустрията, като фокусът върху здравния е особено силен.

Мащабни разследвания

Най-сериозни разкрития засега излязоха за GlaxoSmithKline (GSK). През юли британската фармацевтична корпорация беше обвинена, че от 2007 г. насам е прехвърлила 3 млрд. юана ($488 млн.) на над 700 туристически агенции и консултантски къщи. Те са действали като посредници, раздавайки подкупи на официални лица, медицински институции и лекари, за да повишат пазарните цени на лекарствата на GSK, продавани в Китай, и така да увеличат печалбите й.

Местните органи разследват още френската компания Sanofi и германската Bayer. Разкрития бяха публикувани и за швейцарската Novartis, подкупвала доктори в над 200 болници в страната, за да промотират нейните лещи и очни импланти или за фиктивни "клинични проучвания". Бивш служител на американската Eli Lilly разкри пред журналисти, че фирмата е раздала 30 млн. юана ($4.9 млн.) на лекари, за да предписват нейните продукти.

Засилените проверки хвърлят светлина върху високите цени на лекарствата в Китай, който се опитва да осигури универсален достъп до здравни услуги за своето население. Предизвикателството е сериозно, тъй като според изчисления на консултантската агенция McKinsey държавните разходи за здравеопазване ще се утроят от $357 млрд. през 2011 г. до $1 трл. през 2020 г. Именно тези прогнози правят страната силен магнит за производителите на фармацевтични продукти и медицинско оборудване от целия свят.

Ефектът върху компаниите

Вследствие на засилените проверки мултинационалните компании усещат спад в продажбите на своите лекарства. Най-тежък удар е понесла GSK. Експерти от индустрията очакват през третата четвърт на годината ръстът на нейните продажби да се свие рязко или дори да премине в спад. За сравнение, през второто тримесечие на 2013 г. продажбите на британския гигант в Китай се увеличиха с 14% спрямо същия период от миналата година.

Друг ефект от разследванията е силното намаляване на посещенията на представители на фармацевтичните фирми в болниците. От една страна, лекарите, които в миналото са посрещали в кабинетите си средно по 10-ма търговски представители на ден, сега са наплашени от извършените арести и все по-често отказват всички подобни визити, за да не бъдат хванати в крачка. От друга страна, самите компании предпочитат да действат предпазливо.

"Мултинационалните корпорации орязаха почти всичките си маркетингови дейности. Някои дори казаха на екипите си по продажби да си останат у дома или да си вземат отпуски", обобщава Саймън Ли, генерален мениджър на консултантската агенция Kantar Health, специализирана в здравния сектор. Дистрибутор, работещ с различни глобални фармацевтични производители, който отказва да бъде назован, изчислява, че тази година общият ръст на продажбите им се е свил до около 8-10% в сравнение с около 20% за 2012 г.

Източници от индустрията споделят, че усилията на властите за изкореняване на корупционните практики ще срещнат сериозни трудности, тъй като докторите са свикнали с подкупите и ги приемат като бонус към сравнително ниските си заплати. "Фармацевтичните компании просто ще намерят начин да заобиколят правилата. Някои са били хванати, тъй като са използвали един или малко на брой посредници, така че в бъдеще просто ще преминат към много посредници или ще намерят друг начин да прехвърлят парите", коментира управленски кадър от китайски филиал на чуждестранен производител на лекарства. "Докато лекарите не спрат да взимат рушвети, нищо няма да се промени." | Капитал Daily

GSK – обвинена за раздаване на $500 млн. подкупи през над 700 туристически агенции

Sanofi – разследвана за корупция

Bayer – разследвана за нелоялна конкуренция, несвързана с ценовите практики

Novartis – разкрития в медиите за раздаване на подкупи на лекари

Eli Lilly – разкрития в медиите за $5 млн. подкупи, раздадени на лекари

AstraZeneca, UCB, Novo Nordisk и Lundbeck – разпитвани от властите, няма информация за нарушения
8% – с толкова се очаква да нараснат продажбите на мултинационалните фармацевтични компании в Китай през тази година. През 2012 г. ръстът е бил 20%.

Кампанията на китайските власти за разнищване на мащабните злоупотреби и корупционни практики в здравния сектор е ударила продажбите на международните фармацевтични гиганти, разказва агенция Reuters. През последните месеци властите в азиатската държава започнаха сериозни разследвания на дейността на компаниите (както чуждестранни, така и местни) в различни сектори на индустрията, като фокусът върху здравния е особено силен.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

20 коментара
 • 1
  kitenik avatar :-|
  Натътрузен десебар, слуга на БСП

  Докато лекарите не спрат да вземат рушвети, нищо няма да се промени, каза китаецът.

 • 2
  ganii avatar :-|
  Ганий

  Мнооооооооого пъти, безброй пъти, съм низпославал Откровението за т.нар. свободен пазар и за т.нар. свободна (равнопоставена) конкуренция.
  Свободен пазар, колеги, НИКОГА не е имало, няма и няма да има - поне до настъпването на комунизма, или както там ще се нарича (ако въобще дойде)
  А за Мъдрите, за Зрящите, всичко е казано със самото определение на т.нар. свободен пазар. Той се движил, видите ли, от някаква НЕВИДИМА РЪКА - които са ключовите думи.
  И тази невидима ръка, колеги, както съм ви дотегнал да казвам, е ръката на богатия, на силния, за който няма никакви прегради, за да задоволи своята алчност (т.е. да се опитва да избива своите комплекси за нищожественост, т.е. малоценност)
  Т.нар. свободен пазар и демокрацията са кретении от рода на абсолютните - т.е. дрога за безхаберници.

 • 3
  seniorbb avatar :-|
  джендър NATO generals

  Вчера обърнах внимание в схдна статия в Дневник, че подобни схеми за "поощряване" изписването на "модерни, но скъпи" медикаменти, от страна на дистрибутори на тези лекарства е масово разпространена и в България! Знам за случай на Джи Пи-та, който събират огромен брой точки от изписване на скъпи лекарства! А със събраните точки отиват на "безплатни" екскурзии! В конкретен случай толкова много точки били събрани, че не останали екскурзии по света, които да не са посетени!
  Манталитетът на българинът е на азиятец! Но в Китай хората са значително по-честни! И както виждате, тяхната държава не спи! А у нас подобни /И ДРУГИ/практики бъркат директно в джоба на пациента, източват бюджетите на болници и НЗОК! Карай да върви! Куче влачи рейс[email protected]

 • 4
  ganii avatar :-|
  Ганий

  До коментар [#3] от "~песимист с бедна фантазия":
  Все пак не твърдиш, че тези схеми не са разработени и практикувани ПРЕДВАРИТЕЛНО и в продължения на СТОЛЕТИЯ в развитите, капиталистически, демократични, затова и бели държави, нали!?
  Аз пък твърдя, че тези схеми си работят ОТЛИЧНО и БЕЗПРЕПЯТСТВЕНО, съответно дават БЛЕСТЯЩИ резултати, във всички развити, капиталистически, демократични, затова и бели държави.
  Има и други ПАЗАРНИ (кх-кх!) подходи - пр. т.нар. птичи грип, заради който, съдейки по децибелите на пропагандата преди време, Човешкият род трябваше да бъде ВЕЧЕ изчезнал от Земята.

 • 5
  chardo avatar :-?
  Чардо

  от 2007 г. насам е прехвърлила 3 млрд. юана ($488 млн.) на над 700 туристически агенции и консултантски къщи. Те са действали като посредници, раздавайки подкупи на официални лица, медицински институции и лекари, за да повишат пазарните цени на лекарствата на GSK, продавани в Китай, и така да увеличат печалбите й.
  =================

  $ 488 МЛН
  Добре действат и те като Сименс !

 • 6
  chardo avatar :-P
  Чардо

  До коментар [#4] от "Ганий":


  [quote#4:"Ганий"]. т.нар. птичи грип,[/quote]
  ==================

  Вуте пита Пена :
  - Пено ма , ти ква болест си фанала ?
  - Е е е е Вуте , фелфшеро каза , че съм си лепнала неква птича болест -=- с три пера ли беше или с 4 пера не повня !

 • 7
  seniorbb avatar :-|
  джендър NATO generals

  До коментар [#4] от "Ганий":
  [quote#4:"Ганий"]Все пак не твърдиш, че тези схеми не са разработени и практикувани ПРЕДВАРИТЕЛНО и в продължения на СТОЛЕТИЯ[/quote]

  До колкото ми е известно, на държавни служители в САЩ им е забранено да взимат подаръци над 50$! Независимо дали е скъпа химикалка или нещо друго! Вероятном има и други аналогични забрани, вероятно не само за държавни служители/Не знам в кои държави лекарите се водят такива/
  Българският елит се надпреварва да взаимства ЛОШИТЕ практики от цял свят! Към него изпитвам дълбока омраза, и няма нито да адвокатствам, нито да се обяснявам за чужди, щях да кажа грешки, не, добре премерени злодеяния!

 • 8
  teri_beri avatar :-|
  Terry bear

  Чудесна инициатива на китайските власти. Да се надяваме, че ще доживеем да направят такава проверка и у нас.
  ГлаксоСмитКлайн наскоро спонсорира българските журналисти, за да присъстват на семинар в спа хотел в Банско... Та не са само лекарите тези, които ходят на екскурзии по света.

 • 9
  ganii avatar :-|
  Ганий

  [quote#7:"~песимист с бедна фантазия"]До колкото ми е известно, на държавни служители в САЩ им е забранено да взимат подаръци над 50$![/quote]

  В България е забранено на държавните служители да ВЗЕМАТ въобще - над 0 (нула) стотинки или друга неследваща се имотна и т.н. облага.
  В цял свят е забранено, а не само в САЩ - тва ми е думата (за официално узаконената корупция, наричана лобизъм, няма да отварям дума.
  Тук се произнасям полупрофесионално.

 • 10
  townboy avatar :-|
  townboy

  Похвално за китайските власти. Проблемът е описан още от Артър Хейли в " Опасно лекарство ". За съжаление тези фирми са твърде мощни дори и за държави като китай. Така че едва ли ще постигнат много. Ще ви дам пример с нурофена. Внушават ни от екрана че ибупрофен е панацея и ни го продават в лъскава опаковка на петорна цена.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK