Популист до популиста
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Популист до популиста

Кампания за милиони и предизвестен край

Популист до популиста

Кампанията за парламентарните избори в Австрия е цветна и с нови играчи, но няма да доведе до промяна на политическото статукво

5365 прочитания

Кампания за милиони и предизвестен край

© reuters


Ако човек се разходи из улиците на Виена тези дни, ще си помисли, че тук се води ожесточена предизборна битка за новия парламент. Той ще бъде избран на 29 септември, една седмица след изборите в големия съсед Германия. Същото усещане оставят и телевизионните предавания вечер и първите страници на вестниците. Кандидатите от различните партии дискутират енергично, защитават някакви тези, борят се за промяна чрез послания и плакати. Тази година дори интригата е по-голяма от минали избори, защото в надпреварата се включиха нови партии като тази на 81-годишния амбициозен австро-канадец Франк Щронах и NEOS – новата либерална формация на младите, както сама се представя.

Реалността обаче е малко по-различна. Да, вот ще има и за предизборната кампания партиите плащат милиони за плакати, концерти, игри във Facebook и разходки в планината по национални носии. Но всичко това няма да доведе до някаква промяна. Наблюдателите предвиждат запазване на политическото статукво и нови пет години за черно-червената коалиция между консерваторите и социалистите (ÖVP и SPÖ), която управлява и сега. Това положение ще доведе до задълбочаване на старите проблеми и спиране на наложителните реформи, липсата на които дърпат Австрия назад във всички международни класации.

Един предизвестен край

Въпреки милионите, които се дават през последните месеци за плакати и PR (партиите имат законово ограничение от 7 млн. евро, тъй като при минали кампании разходите са стигали до 12-13 млн. евро), изходът от изборите е повече от предизвестен. Предварителните прогнози показват, че двете партии, които управляват в момента в коалиция – социалистите (SPÖ) и Народната партия (ÖVP), ще вземат съответно около 28 и 25 на сто от гласовете. Това без проблем ще им подари още пет години комфорт на управление в широка коалиция. "Не очаквам изненади и това е най-вероятният изход от изборите", коментира пред "Капитал" политическият съветник и управител на H&P Public Affairs Gesellschaft Томас Хофер. Според него за всяка друга двойна коалиция няма да има достатъчно гласове, а за обединение от три партии идеологически не може да се говори.

Запазване на статуквото очаква и професорът от Централноевропейския университет в Будапеща Антон Пелинка в свой анализ на ситуацията след изборите. Според него може би ще се стигне до някои рекорди при този вот – ниска избирателна активност или отлив от гласовете на управляващите, но те отново ще могат да създадат правителство.

Сред една от все по-често подхвърляните евентуални тройни коалиции е т.нар. 3S (Strache, Stronach, Spindelegger), при която обединението би било между радикалната Партия на свободата на Щрахе, Отбора на Щронах, който тази година се появи на политическата сцена, и досегашния вицепремиер и лидер на Австрийската народна партия (ÖVP) Михаел Шпинделегер. Политическите анализатори обаче изключват този вариант като невъзможен, най-малкото защото проевропейската партия на Шпинделегер ще трябва да се коалира с другите две формирования, които залагат на откровена антиевропейска политика.

Така кандидатите за канцлер от двете водещи партии в момента уж са конкуренти, но поведението им е повече шоу, отколкото истинско противопоставяне на идеите. Това много ясно се видя в един от телевизионните дебати, на който участваха лидерът на социалистите Вернер Файман и опонента му Шпинделегер. И двамата ще се борят за работни места, сигурни пенсии и детски градини, макар и изразено с различни думи. Малка доза предизвикателство трябваше да внесе обвинението на Шпинделегер към опонента, че през последните години Австрия не се развива икономически, явно забравил, че именно той и съпартийците му от ÖVP носеха пряката отговорност за управлението на страната. А накрая и двамата опоненти си говореха в националния ефир на ти – поведение, което е абсолютно недопустимо за австрийските политически маниери.

Послания без съдържание

Което и послание на кандидат-канцлерите и техните съпартийци да вземете, всичките се въртят около няколко думи: работа и пенсии, бъдеще, сигурност. Към тях се добавят и антиимигрантските призиви на крайнодесния лидер на Партията на свободата Ханс-Кристиан Щрахе, който през телевизионните студия и плакатите за пореден път призовава за спиране на нашествието от нежелани преселници, запазване на работните места за австрийците ("които не са мюсюлмани") и интегриране (разбирай да знаят немски език и приемат културата) на имигрантските вълни.

Но всички лозунги, независимо от коя посока идват, са обединени от една-единствена дума – популизъм. От страна на управляващите популизмът е по линия на обещанията за реформи и подобрения във всички социални сфери на фона на пет години управление, оценявани от анализаторите като период, в който Австрия е изпаднала в безвремие.

Кулминацията дойде преди два дни, когато настоящият канцлер Файман представи неочаквано програмата на социалистите за чувствително намаление на данъчната тежест за работещите и най-вече за тези, чиито доходи са в по-ниската група. Голяма част от тази реформа трябва да се финансира през увеличение на данъците за недвижимите имоти, наследствата или даренията.

Досегашният майстор на популистките обещания – Щрахе, продължава със своята антиимигрантска кампания и защита на австрийците. Но този път темите му са обогатени с повече обещания и на моменти дори влиза силно в полето на левицата. "Социалистите предадоха пенсионерите, затова ние трябва да направим нещо за тях. Искам сигурна минимална пенсия. Хората не могат да живеят с 800 евро. Тя трябва да е поне 1200 евро", каза Щрахе в един от ключовите тв дебати в средата на седмицата, при който делеше дискусионната маса с лидера на социалистите. "Имаме 450 хил. души в Австрия, които не могат да се грижат сами за себе си, тежат на раменете на семействата си и са изоставени в беда от държавата. Що за социално безотговорни модели са тези, които оставят хората на произвола на съдбата", са все думи на радикала Щрахе.

Той е Франк

Истински колорит в политическото съревнование е 81-годишният бизнесмен и милионер Франк Щронах, прекарал по-голямата част от живота си в Канада. В началото на годината, когато се появи и на немски с американско произношение обяви своята нова партия (Team Stronach), проучванията му даваха 15% гласове. Нелепото му поведение обаче бързо стопи броя на поддръжниците му. Сред призивите на Щронах са Австрия да излезе от еврозоната и всяка европейска страна да има свое евро (например евро-шилинг и евро-марка) или това, че Австрия трябва да въведе смъртната присъда. Кандидатът открито атакува всички медии с обвинението, че са некомпетентни и политически обвързани, агресивен е към и опонентите си: "Вие сте канцлерът, при който безработицата е най-голяма в цялата история на Австрия", обвини Щронах съперника си от социалистическата партия. Иначе кампанията му стъпва на желанието за смяна на политическия модел и премахването на корупцията, задвижване на икономиката и намаляване на функционерството – практиката политически назначения да заемат важни постове в компаниите, в които държавата има някакво влияние. 

"Колкото повече Щронах се появява по телевизията, толкова повече губи подкрепа, показват проучванията. Затова той дори вече отказва участия. В началото имаше много по-голям потенциал и можеше да събере и над 20%. Той ще продължава да бъде фактор, но няма да играе никаква роля в управлението", коментира Томас Хофер.

Засега единствената положителна роля, която изигра отборът на Щронах на политическата сцена в Австрия, е, че отне от поддръжниците на основния си опонент Щрахе, а с това погаси стремежа му за канцлерското място. Само преди година националистът се виждаше канцлер на републиката, а проучванията не изключваха този вариант. Сега симпатизантите му намаляват значително и се преливат към другата популистка партия – на бизнесмена с канадски опит. И в двата случая това са недостатъчно образованите, недоволните, работническата класа, която търси вина във всичко и навсякъде и е лоялна към политиците до момента, в който не се появи някой с по-примамливо предложение.

Но както и да се преразпределят гласовете, в следващия парламент няма да има силна опозиция, която да раздвижи и постави под натиск управляващата коалиция, казва политическият анализатор Хофер.

На заден ход

"От една страна, преизбирането на широката коалиция гарантира политическа стабилност", коментира Томас Хофер. Това, от гледна точка на Европа, е положително. "Що се отнася до наложителните реформи, те отново няма да се случат, освен ако не се появи силен натиск върху управляващите. Отвън Австрия може и да изглежда икономически добре, но реално от години са нужни промени в социалната сфера – като пенсионната система или образованието, които не се случват", казва още Хофер.

Въпреки че тази година страната запазва миналогодишната си позиция в глобалния доклад за конкурентоспособност на Световния икономически форум (на 16-то място), Австрия губи по някои важни показатели. Така например за последните две години е паднала от 33-то на 37-мо място по отношение на макроикономическата среда. По показателя ефективност на пазара на труда страната пада от 29-то на 42-ро място само за период от две години. Като най-големите недостатъци за правене на бизнес се посочват рестриктивните регулации на пазара на труда, както и тежката данъчна система и бюрокрацията. За две години се повишава и факторът корупция, който пречи на бизнеса.

Вътре в страната проблемите в някои сфери се усещат по-силно. Кризата засегна сериозно банковия сектор, който трябваше да бъде спасяван с помощта на държавни инжекции. Икономиката не се движи напред и една от основните причини е все още прекалено голямото участие на държавата в бизнеса. Според международни изследвания за нивото на образованост в света Австрия постоянно се придвижва назад, което е причина за остри критики в страната. Пенсионерите се оплакват от ниски пенсии, майките - от липса на места в детските градини.

Имаше и шега, че ако светът свърши, трябва да си в Австрия, защото тук ще се разбере след 20 години. Нещата в страната действително се случват със станала пословична бавност. Затова е трудно да се повярва в някаква генерална промяна през следващия мандат. Още повече когато играчите се запазват едни и същи.

Предизборен поздрав от съда

За колорита на предизборната кампания тази година в Австрия допринесе и съдът. С едно среднощно дългоочаквано решение на първа инстанция беше обявен за виновен и осъден ефективно на две години и половина станалият известен в България лобист Петер Хохегер. Противно на внушенията на някои български политици, присъдата на австрийските органи няма нищо общо с казусите, при които той е работил с българския си партньор Моника Станишева (преди Йосифова). Присъдата сега е по така наречения телеком-процес, при който през фирмите на Хохегер са минавали пари, които след това са били използвани за финансиране през 2006 г. на предизборната кампания на националистическата партия Съюз за бъдещето на Австрия (BZÖ) на Йорг Хайдер.

Освен Хохегер, по казуса бяха обявени за виновни още един бивш депутат от BZÖ, един рекламист, близък до партията, както и говорителя на бивш правосъден министър. Сумата, която Telekom Austria е превела на партията на покойния вече Хайдер, е близо 1 млн. евро.

Това е само част от една дълга поредица от съдебни дела по телеком-аферата, които започнаха през тази година. В продължение на години компанията, в която и държавата има участие, е финансирала под една или друга форма политическите партии в зависимост от това кой е на власт и каква услуга може да свърши. Досега няма произнесена последна инстанция (решението за Хохегер от миналата седмица трябва да се потвърди още два пъти и може да се точи с години), но въпреки това корупционните дела неминуемо оказват влияние на предизборната кампания. Проблемът е, че всички партии, включително и двете управляващи в момента, са взимали пари от телекома и негативите не отиват за една или друга политическа сила. Ефектът е по-скоро за повдигане на темата за корупцията и поставянето й на дневен ред след дълги години на тесни връзки между бизнес и политика в Австрия.

 

Ако човек се разходи из улиците на Виена тези дни, ще си помисли, че тук се води ожесточена предизборна битка за новия парламент. Той ще бъде избран на 29 септември, една седмица след изборите в големия съсед Германия. Същото усещане оставят и телевизионните предавания вечер и първите страници на вестниците. Кандидатите от различните партии дискутират енергично, защитават някакви тези, борят се за промяна чрез послания и плакати. Тази година дори интригата е по-голяма от минали избори, защото в надпреварата се включиха нови партии като тази на 81-годишния амбициозен австро-канадец Франк Щронах и NEOS – новата либерална формация на младите, както сама се представя.

Реалността обаче е малко по-различна. Да, вот ще има и за предизборната кампания партиите плащат милиони за плакати, концерти, игри във Facebook и разходки в планината по национални носии. Но всичко това няма да доведе до някаква промяна. Наблюдателите предвиждат запазване на политическото статукво и нови пет години за черно-червената коалиция между консерваторите и социалистите (ÖVP и SPÖ), която управлява и сега. Това положение ще доведе до задълбочаване на старите проблеми и спиране на наложителните реформи, липсата на които дърпат Австрия назад във всички международни класации.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

2 коментара
 • 1
  kardinalat avatar :-?
  kardinalat

  Най-точното описания на проблемите на "Стара Европа". И изравняване на силите в централната част на континента. Австрия и Унгария създаваш гулаш, допълван от Полша, Чехия, Словакия, Словения и Хърватска. Старата Австро-Унгария и нейните проблеми :-)

 • 2
  herrny avatar :-|
  HerrNY

  Интересно е също така, че един от основните спонсори на партията NEOS е Hans Peter Haselsteiner, който е бивш депутат и ултимативен собственик на Strabag, WESTbahn (конкурент на държавните железници) и др. (т.е. един от най-големите работодатели в Австрия).


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK