LIVE: Германия избра, Европа очаква
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

LIVE: Германия избра, Европа очаква

LIVE: Германия избра, Европа очаква

Меркел печели със "супер резултат", ако той се окаже недостатъчен за мнозинство се очертава нова "голяма коалиция"

Светломира Гюрова
7095 прочитания

© Tobias Schwarz


"Скъпа Германия, помни, че гласуваш за бъдещето на ЕС. Не прави нищо глупаво, ок?" Този туит на Сони Капур, директор на икономическия тинк-танк Re-Define, обобщава чудесно защо парламентарните избори във федералната република днес са най-важните в Европа. Нищо, че ЕС почти не се споменаваше в приспивно скучната кампания. И че вече месеци наред важни решения за еврозоната като например завършването на европейския банков съюз и съдбата на спасителните пакети са в режим "пауза" в очакване на развръзката в Германия.

Каквато и да е тя, анализаторите са почти единодушни, че би било истинско чудо Ангела Меркел да не остане за трети мандат начело на най-голямата икономика в Европа. Според последните проучвания нейният Християндемократически съюз (ХДС), заедно със своя баварския партньор Християнсоциалният съюз (ХСС) остава твърдо начело с 39-40%. Втора е Социалдемократическата партия (ГСДП), водена от кандидата за канцлер Пеер Щайнбрюк, с 26-27%.

Единствената интрига изглежда е с кого ще управлява Меркел и така малките партии държат ключа към следващото правителство в Берлин. Най-голямото неизвестно е дали нейният досегашен коалиционен партньор, Партията на свободните демократи (ПСД) ще успее да мине петпроцентната бариера за влизане в Бундестага - според социолозите формацията се движат точно на ръба - и дали ще успее да вземе достатъчно места, за формира мнозинство с на ХДС/ХСС. Ако това не се случи, най-вероятният изход е нова "голяма коалиция" между християндемократите и социалдемократите, каквато вече имаше по време на първия мандат на Меркел. В зависимост от резултатите има и други коалиционни сценарии, някои от които биха оставили Меркел извън управлението, но те са по-малко вероятни.

Другото интересно нещо, за което ще гледат всички днес, е дали новата евроскептична формация Алтернатива за Германия ще успее да мине 5%. Тя е най-непредвидимият елемент в тези избори, и всички социолози се застраховат, че може да поднесе изненади. Влизането й в Бундестага би било силен политически сигнал, макар и чисто символичен.

Изборните секции затварят в 6 ч. местно време (7 ч. българско) и тогава се очакват първите резултати на базата на екзит-полове. Официалните резултати за разпределението на мандатите ще дойдат по-късно през нощта, а след това започва голямата коалиционна аритметика. Всичко това ще можете да проследите тук, като темата ще отразяват Светломира Гюрова и Десислава Лещарска от централата на ХДС в Берлин.

23.44 (СГ) Обобщението към този час изглежда така:

- Ангела Меркел отбелязва зашеметяващ личен триумф и връх в политическата си кариера

- Германия остава твърдо в дясното платно и няма желание за промяна - ХДС/ХСС има най-добрият резултат за консервативна партия от 1990 г. насам и добавя близо 8% в сравнение с изборите преди четири години. Партията е близо до абсолютно мнозинство в Бундестага, но дали е успяла да го постигне ще стане ясно в понеделник сутрин и зависи от това дали Алтернатива за Германия и ПСД ще успеят все пак преодолеят петпроцентната бариера за влизане

- "Голямата коалиция" между ХДС и ГСДП изглежда най-вероятният сценарий, но ще изисква съгласието на социалдемократите, които не пазят добри спомени от предишното си съвместно управление с Меркел. През 2005 г. съставянето на коалиция отне близо два месеца. Така че тази вечер Ангела Меркел може да се наслади на триумфа си. От утре я очакват трудните неща - първо сложни преговори за сформиране на правителство. А след това и позатихналата, но не и потушена криза в еврозоната.

23.05 (СГ) Финансовият министър Волфганг Шойбле отправи успокояващо послание към Европа. "Ще продължим надеждно да играем нашата роля като котва на стабилността, като двигател на растежа и нещо повече - ще продължим да удържаме целостта на Европа," заяви Шойбле пред ARD. Той напоследък се радва на добро здравословно състояние, след като преди време имаше проблеми, и очакванията са, че ще остане на поста финансов министър, въпреки някои открити разногласия с Меркел по отношение на еврокризата.

22.55 (ДЛ) Малко лични журналистически наблюдения, които нямат връзка с големите теми на вечерта, но пък може би казват нещо за разликите между партиите. В централата на ХДС в Берлин тази вечер не само настроението беше приповдигнато заради страхотния резултат, но и всичко беше (почти) перфектно организирано, с разточително добър кетъринг, с интернет и седящи места за журналистите. На другия полюс са били нещата в централата на ГСДП, където не е имало къде да се седне, репотрерите са се чудели как да предват без интернет, както и откъде да си набавят напитки и храна за дългата нощ.

22.24 (СГ) Френският президент Франсоа Оланд е поздравил канцлера Меркел за победата й и двамата са обсъдили желанието си за "близко сътрудничество с оглед на заемането с новите предизвикателства" в Европа. От Париж обявиха, че Меркел е поканена на официално посещение след като сформира новото си правителство. Очакванията са, че ако в него влезе ГСДП, това ще помогне за по-гладки отношения с Франция, където управляват социалистите на Оланд.

21.30 (ДЛ) Големите губещи в днешните избори са малките партии. На този етап нито бизнес-ориентираната Партия на свободните демократи, нито евроскептичната Алтернатива за Германия, нито борците за свободно интернет пространство - Пиратите, имат шансове да преминат 5-процентната бариера. Това означава, че съществена част от електората в Германия ще остане без представителство в парламента - 16%, ако резултатите останат непроменени. Партията на Зелените се представя неубедително заради последните скандали в редиците й - едва 8% на фона на 10.7% през 2009 г. Единствената малка партия, която се представя убедително, е Лявата партия. Резултатът й от 8.5%, (по-добър от този на Зелените) всъщност я нарежда на трето място след ХДС и ГСДП. Лидерът на левите Грегор Гизи коментира, че ако през 1990 г. беше прогнозирал подобен успех, биха го заключили в психиатрична клиника.

20.46 (СГ, ДЛ) Засега най-голямата интрига е дали Меркел ще успее да постигне пълно мнозинство сама. Както отбелязват наблюдателите, последният германски канцлер, който е печелил пълно мнозинство, е бил Конрад Аденауер през 1957 г. Посланието му е било доста сходно с това на Меркел сега: "Без експерименти!". Междувременно в централата на ХДС в Берлин настроението е повече от приповдигнато. Резултатите надминават всичките ни очаквания, коментират представители на партията - победител.

Мнозинството зависи от това дали ПСД и Алтернатива за Германия ще успеят да прескочат бариерата и да увеличат броя на формациите парламента. Ако влязат, но либералите нямат достатъчно мандати за да формират мнозинство с Меркел, най-вероятният сценарий е "голяма коалиция" със социалдемократите.

20.28 (СГ) "Това е най-горчивият час за либералите от десетилетия," призна лидерът на ПСД Кристиан Линднер в Северен Рейн-Вестфалия. Председателят на партията Райнер Брюдерле заяви, че той носи отговорността за този тежък момент. "Но се надяваме, че все още можем да прескочим," каза той. Дори и да мине петпроцентната бариера и да влезе в Бундестага, партията отбелязва сериозен срив спрямо резултата си отпреди четири години.

20.22 (СГ) Резултатите се очертават като истински трилър. Това са последните засега данни от ARD и ZDF:

- ХДС/ХСС - 42.5%/42.5% (ARD/ZDF)

- ГСДП - 25.6%/25.9% - ПСД - 4.6%/4.6%
- Зелените - 8%/8% - Лява партия - 8%/8.4% - Алтернатива за Германия - 4.9%/4.9%

- Други - 6.4%/5.7%

19.51 (СГ) Претендентът Пеер Щайнбрюк призна, че сега топката е в полето на Меркел, която трябва да състави следващото германско правителство. Социалдемократът не се сдържа и отправи леко хаплива забележка: "Ние не водихме изпразнена от съдържание кампания."

19.50 (ДЛ) Меркел изнесе кратка реч пред около 1 000 души в централата на ХДС. Канцлерът заяви, че ще води за трети път Германия през следващите четири години отговорно и успешно. Според нея е прекалено рано да се говори за коалиция и темата ще започне да се обсъжда утре. Обикновено сдържаната Меркел сияеше със широка усмивка, а в залата привържениците й скандираха "Меркел" и "Анджи", преди тя да се качи на подиума, и пяха химна на ХДС.

19.02 (СГ) Първи резултати от екзит пол на ARD: ХДС/ХСС - 42%, ГСДП - 26%, ПСД - 4.7%, Лява партия - 8.5%, Зелени - 8%, Алтернатива за Германия - 4.9%. Избирателната активност е 73% при 70.8% преди четири години. Засега изглежда, че ПСД и Алтернатива за Германия са точно на ръба на влизане в Бундестага.

18.51 (СГ) Остават десетина минути до първите резултати. Журналистите на място и партийните централи със сигурност вече имат данни, но всеки, който ги обяви преди официалното затваряне на изборния ден, е заплашен от глоба в размер на 50 000 евро.

18.20 (СГ) "В момента между двете основни партии, ХДС и ГСДП, има повече прилики отколкото когато и да било," коментира преди малко политологът Еверхард Холтман в студиото на ARD. Най-голямата германска публична тв посочва, че около 31% от германците до последните дни преди изборите не са били взели решение за кого до гласуват в сравнение с 33% през 2009 г.

18.03 (ДЛ) В централата на ХДС в Берлин напрежението бавно се покачва. Мерките за сигурност са доста сериозни, организацията е перфектна, журналистите вече заемат местата си. По-късно вечерта Меркел ще бъде тук.

17.49 (СГ) Докато очакваме резултатите, тук можете да видите какво се казва в програмите на основните партии по свързаните с ЕС въпроси. При двете водещи партии, ХДС и ГСДП, разликите са минимални и основно в детайлите. Това е и причината да няма очаквания за радикални завои в европейската линия на Берлин след идването на новото правителство.

17.03 (СГ) След като канцлерът Меркел и съперникът й Пеер Щайнбрюк гласуваха по-рано през деня (съответно в Берлин и Бон), преди малко и лидерът на либералите от ПСД Брюдерле пусна своята бюлетина в Майнц, а председателят на Алтернатива за Германия Бернд Люке - във Винзен.

16.10 (СГ) Според данни от германската избирателна комисия, до 14 ч. местно време (15 ч. българско) са гласували 41.1% от имащите право на глас (които са близо 62 млн. души). Тези данни не включват ранното гласуване, тоест предварително изпратените по пощата бюлетини. Тази активност е малко по-висока в сравнение с изборите през 2009 г., когато към този час е била 36.1%.

14.57 (СГ) Анализаторите от Европейския съвет по външна политика (ЕСВП) са направили интересен поглед от различните столици какво мисли Европа за германските избори. Вижте как изглежда вота от Полша (тук), от Франция (тук), от Италия (тук), от Испания (тук), от Великобритания (тук), и от България (анализ на Димитър Бечев тук)

14.42 (СГ) Енигмата Ангела Меркел - хубав портрет на Андрю Мар от британската BBC, който проследява пътя на канцлера от детството в Източна Германия до върха и се опитва да отговори на въпроса какво се крие зад непроницаемата й фасада.

"Скъпа Германия, помни, че гласуваш за бъдещето на ЕС. Не прави нищо глупаво, ок?" Този туит на Сони Капур, директор на икономическия тинк-танк Re-Define, обобщава чудесно защо парламентарните избори във федералната република днес са най-важните в Европа. Нищо, че ЕС почти не се споменаваше в приспивно скучната кампания. И че вече месеци наред важни решения за еврозоната като например завършването на европейския банков съюз и съдбата на спасителните пакети са в режим "пауза" в очакване на развръзката в Германия.

Каквато и да е тя, анализаторите са почти единодушни, че би било истинско чудо Ангела Меркел да не остане за трети мандат начело на най-голямата икономика в Европа. Според последните проучвания нейният Християндемократически съюз (ХДС), заедно със своя баварския партньор Християнсоциалният съюз (ХСС) остава твърдо начело с 39-40%. Втора е Социалдемократическата партия (ГСДП), водена от кандидата за канцлер Пеер Щайнбрюк, с 26-27%.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

19 коментара
 • 1
  offshore avatar :-|
  Offshore Banking

  Меркел води активна агитация и вчера и днес във фейсбук. Явно това не е забранено в Германия, или глобите за това нарушение си заслужават целта - стабилна Европа.

  Публикувано през m.capital.bg

 • 2
  blagocvetanov avatar :-|
  Благовест Цветанов

  "Скъпа Германия, помни, че гласуваш за бъдещето на ЕС. Не прави нищо глупаво, ок?". Има много истина в тези думи!

  Публикувано през m.capital.bg

 • 3
  web_2.0_vs._dc avatar :-|
  web_2.0_vs._dc

  Добре, че минаха тези избори, за да заработят отново нормално Евро институциите.

 • 4
  villiger avatar :-|

  Браво на леля Ангела!

 • 5
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  До коментар [#4] от "Велислав":

  Меркелица май ще последва протежето си Бат Бам, първа но в опозиция!!! :-)

 • 6
  nefertiti_egipt avatar :-|
  Нефертити

  Ще успее.

 • 7
  socialen avatar :-|
  socialen

  Днешните избори нямат никакво значение нито за европейския курс на Германия, нито за Европа.

 • 8
  socialen avatar :-|
  socialen

  До коментар [#5] от "boby1945":

  Не! Работата отива към широка коалиция със социалдемократите.

 • 9
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  До коментар [#8] от "socialen":
  Може, широка коалиция може, някои имат лош опит, ама ще видим!!!

 • 10
  villiger avatar :-|

  До коментар [#5] от "boby1945":

  До коментар [#9] от "boby1945":

  Тамън това щях да отговоря, не е изключена и широка коалиция като опция... Все пак в първия мандат пак е имало такава.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.